Home
Welkom op de wikiwijs pagina over de Franse Revolutie. Een tijd met veel chaos, geweld en onthoofdingen. Waar Vive la Revolution geschreeuwd werd. Hooivorken door de straten van Parijs ging. En de Bastille bestormd werd.
Vive la Revolution
De Stof
Introductie
Figuur 1: Aanval op de Bastille
Mei 1789, de Staten-Generaal kwam bijeen in Versailles. Alle standen waren aanwezig, er ontstond een discussie over hoe er gestemd zou moeten worden. De geestelijkheid en de adel wilden dat elke stand één stem uitbracht zodat zij een meerderheid kon houden. Dit zagen de normale burgers niet zitten. Op 14 juli 1789 was de maat echt vol, het leger van de koning stond al in Parijs, is dit nu de tijd om terug te vechten?
Lodewijk XVI
De Koning met de schulden
In Frankrijk was veel mis rond het jaar 1750. De bevolking zat met verschillende lasten opgezadeld, er waren veel oorlogen, er waren schulden van de staat en de koningin Marie Antoinette was een hele verwende rijke dame. Dit alles zorgde ervoor dat Frankrijk onder koning Lodewijk XVI tot aan de nek toe in de schulden zat. Waarom? Oorlog. Lodewijk XVI hield zo veel van oorlogvoering dat hij zelfs ging lenen bij andere staten om maar genoeg geld te bezitten voor zijn legers.
De oplossing van Lodewijk XVI
Dit kon hij niet meer terugbetalen en hij en zijn land kwamen in de problemen. Hij zocht naar een manier om deze schulden af te kunnen betalen maar zag maar één mogelijkheid: de adel en de geestelijkheid moesten ook maar méér belasting gaan betalen. Zo besloot Lodewijk XVI om voor de allereerste keer sinds 175 jaar de Staten-Generaal op te roepen. Er waren veel onenigheden hierbij. De bevolking wilde dat zij meer invloed kregen op politiek, de belastingen omlaag gingen en de voorrechten van adel en geestelijkheid verdwenen.
De Bijeenkomst
De Staten-Generaal en de Kaatsbaan.
In mei 1789 kwam toen de Staten-Generaal bijeen op verzoek van Lodewijk XVI en zijn plannetje. Iedere groep was aanwezig, de adel met 300 vertegenwoordigers, de geestelijkheid met 300 vertegenwoordigers en de burgerlijke stand met 600. Zoals gewoonlijk ontstonden er al meteen onenigheden, ditmaal over hoe er gestemd zou moeten worden. De burgers wilden per hoofd stemmen maar de andere twee standen wilden dat het twee tegen één werd in hun voordeel. De burgers waren het er niet mee eens en riepen zichzelf uit tot Nationale Vergadering en zij vertegenwoordigden het Franse volk. De koning liet hun vergadering zaal wel gewoon sluiten dus moesten zij naar een andere locatie toe gaan. Dit werd de Kaatsbaan, een soort tennisbaan met een dak. Hier gingen zij verder.
De Uitbraak
Quatorze Julliet
Toen brak de tijd van strijd aan. Op 11 juli liet koning Lodewijk XVI zijn leger rond Parijs en Versailles stationeren. Dit zorgde voor paniek in de hoofdstad en er braken verschillende schermutselingen en rellen uit. Op 14 juli 1789 gingen grote menigten op naar de Bastille, de gevangenis in Parijs waar wapens en kruit ook nog eens opgeslagen waren. De Bastille werd bestormd door de menigte en de baas van de Bastille werd hierbij ook vermoord. Ze braken de hele boel af en met een gevoel van hoop en overwinning trokken zij erop uit door de straten met hoofden van hun slachtoffers. De Franse Revolutie was met deze bestorming ingeluid en een nieuw begin lag aan de horizon.
Terreur
De Guillotine
In september 1791 was eindelijk de grondwet klaar en Frankrijk ging van een monarchie naar een constitutionele monarchie, een koninkrijk met een grondwet. Er kwamen weer verkiezingen en de radicalen in de volksvertegenwoordiging schaften de monarchie af en veroordeelden koning Lodewijk XVI tot de doodstraf op de guillotine, een nieuw apparaat dat heel snel je hoofd eraf hakte. Er brak een hele chaotische tijd aan in Frankrijk. Radicale leider Robespierre stelde een schrikbewind in. Er kwamen speciale rechtbanken die soms wel rond de 70 gevangenen lieten executeren op de guillotine. Geen leven was meer zeker.
Extra Stof
Waarom schreef Lodewijk XVI zijn testament voor vergiffenis?
Opdrachten
Oefening: Kleine Vragen
Start
Examen
Toets: Diagnostische Toets Franse Revolutie
Start
Leerdoelen
- De leerling kan uitleggen waarom de Franse Revolutie is begonnen.
- De leerling kan vertellen wat er gebeurt is bij de Staten Generaal.
- De Leerling kan verklaren met welke gebeurtenis de Franse Revolutie ontketenden.
- De leerling kan vertellen wat het schrikbewind onder Robesspiere inhoudt.
Bronnen
Source Afbeeldingen