Nederland in bezettingstijd

Nederland in bezettingstijd

Startpagina

In deze methode gaat het over Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Het gaat in deze methode vooral over de Duitse bezetting in Nederland. In deze methode zal je, aan de hand van een aantal gebeurtenissen, erachter komen hoe de Duitse bezetting in Nederland was. De periode van de Tweede Wereldoorlog heeft voor veel veranderingen in Europa gezorgd. 'Dit nooit meer' was wat ieder Europeaan aan het einde van bevrijding schreeuwde door de straten.

Jullie hebben al enige voorkennis met de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en weten het verloop van de oorlog buiten Nederland al goed.

 

Aan het einde van dit arrangement kan je...

- ... uitleggen op welke wijze Nederland in Wereldoorlog 2 is beland.

- ... tenminste twee manieren noemen hoe het leven van de joden in Nederland onmogelijk werd gemaakt.

- ... uitleggen op welke wijzen de joden vanuit Nederland werden gedeporteerd naar elders in Europa.

- ... uitleggen wat de verschillen zijn tussen werkkampen, doorvoerkampen en vernietigingskampen.

Veel plezier en succes met deze methode.

Leerstof

Hieronder de leerstof waar het in deze methode omgaat en waar je uiteindelijk een toets over gaat maken!
 
10 mei 1940: Duitsland valt Nederland binnen
De Nederlandse regering had gekozen voor een postitie van neutraliteit toen de oorlog in Europa begon in 1939. Dit kwam ten einde toen een sterk Duits leger de Nederlandse grens overstak. De Nederlandse regering besluit om een aantal dagen terug te vechten tegen de Duitsers, maar nadat de Duitsers Rotterdam hadden gebombardeerd, besloot de regering zichzelf over te geven. Zij vluchtten zelf met de koningin het land uit naar Engeland.
In het filmpje 'bombardement Rotterdam 1940' (onderaan de pagina) is te zien hoe het bombardement van Rotterdam eraan toeging. Hierdoor zul je begrijpen dat de Nederlandse regering zich overgaf, nog meer van dit soort bombardementen zou een ramp zijn voor Nederland.
 
Oktober 1940: meldingsplicht & Ariërverklaring
Het leven in Nederland leek niet heel anders geworden sinds de Duitse bezetting. Maar eind 1940 komt daar verandering, er werd een meldingsplicht ingesteld, wat hield dit in?
De meldingsplicht hield in dat iedere Nederlander een eventuele Joodse achtergrond zou moeten melden bij de bezetter. Hierdoor konden de Duitsers gerichte maatregelen nemen tegen de Nederlandse joden.
 
Ook werd er aan studenten en ambtenaren gevraagd of zij een arierverklaring wilde inleveren. Deze verklaring gaf aan dat je een arier was en je geen joodse achtergrond had.
Wanneer je deze verklaring had getekend kon je eigenlijk een vrij normaal leven lijden. Hier past het begrip accomodatie bij: je levensstijl aanpassen en daarna je leven proberen voort te zetten.
-> dit werd door veel Nederlanders gedaan.
 
Ondertussen werden in veel steden in Nederland gerichte zoekacties gehouden naar joden. Dit werd destijds een razzia genoemd. In februari 1941 gingen veel mensen de straat op om te protesteren tegen de Duitse bezetting. Dit werd de februaristaking genoemd. In opstand komen tegen de Duitse bezetter wordt verzet genoemd.
 
December 1941: alle politieke partijen verboden, behalve de NSB
Alle politieke partijen werden verboden behalve de NSB. Zij waren ook nationaal-socialistisch. De NSB zag veel in de idealen van Hitler en de Duitse bezetters. De NSB is een voorbeeld van het begrip collaboratie: het actief samenwerken met de Duitsers.
 
Accomodatie, verzet en collaboratie:
Dit zijn de drie houdingen die men zou kunnen aannemen tijdens een bezetting.
 
 
Juli 1942: start ‘’Endlosung’’
Op de Wannssee conferentie werd door de Nazi-leiders besloten tot ''Endlosung der Judenfrage''. Dit kan vertaald worden als ''definitieve oplossing van het jodenvraagstuk''. Zoals jullie weten had Nazi-Duitsland een grote afkeer tegen de Joodse bevolking. Bij deze Wannsee conferentie werd besloten tot de genocide. De betekenis van genocide = volkerenmoord. De Duitsers besloten tijdens deze conferentie om de Joodse bevolking systematisch te vermoorden.
De Duisers vervoerden vanaf 1942 miljoenen joden naar concentratiekampen om ze daar op de meest gruwelijke wijze te vermooden. In Nederland waren er twee kampen: een doorvoerkamp in Westerbork en een concentratiekamp in Vught. Vanuit deze kampen gingen méér dan 100.000 Nederlandse joden naar de concentratiekampen in Oost-Europa.
 
 
September 1944: Zuid-Nederland bevrijd
De geallieerden winnen steeds meer terrein, vooral na D-Day in 1944. Voor deze methode is alleen de Nederlandse bezetting belangrijk, vandaar dat D-Day verder niet behandeld wordt.
In september 1944 wordt een deel van Nederland bevrijd, alle gebieden onder de Nederlandse rivieren zijn bevrijd en leven niet meer in oorlog. Echter houden de Duitsers nog lang stand en heeft de rest van Nederland een verschrikkelijke winter van 1944/1945.
 
Winter ‘44/’45: Hongerwinter in Nederland
De inwoners van Nederland lijden onder een verschrikkelijke honger. De winkels zijn leeg en de toevoer van nieuwe producten is minimaal. De Nederlandse inwoners eten van alles zoals bloembollen en bladeren. Hieruit kun je begrijpen hoe erg de honger destijds was.
 
5 mei 1945: Duitsland geeft zich over, Nederland is bevrijd

Kennisclip

Hieronder vinden jullie de kennisclip met uitleg over de stof. Deze kennisclip is noodzakelijk om te kijken. Zonder het zien van deze kennisclip zal het moeilijk worden om de eindtoets in één keer te halen.

Kennisclip Nederland in bezettingstijd

Wat weet jij al?

Hieronder staat een spel waarin je de juiste combinaties moet maken. Soms moet je een begrip koppelen aan de betekenis en soms moet je een gebeurtenis koppelen aan een jaartal. Let op: het gaat op tijd. Uiteraard is ''hoe sneller, hoe beter'' in dit spel niet van belang. Het gaat om het maken van de juiste combinatie, succes!

Diagnostische toets

Ik hoop dat je de nodige kennis hebt opgedaan met dit arrangement. Je gaat nu de afsluitende toets maken. Ik wens je bij deze veel succes.

Let op: de toets bestaat uit 14 vragen, als je een vraag goed hebt ga je door naar de volgende. Zo niet... dan heb je een fout antwoord gegeven. Kies dan een ander antwoord zodat je door kan met de toets.

 

Dit is het laatste onderdeel van dit Arrangement, de diagnostische toets! 

Als je alle vragen goed hebt ben je klaar voor de toets/ weet je genoeg over de Nederlande bezetting.

Ging die wat minder goed? neem alle informatie en filmpjes dan nog eens goed door en probeer het opnieuw.

 

  • Het arrangement Nederland in bezettingstijd is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Tom Romeijn Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-11-26 15:25:32
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Kennisclip Nederland in bezettingstijd
    https://youtu.be/8hvYrq2U52E
    Video