De Koude Oorlog

De Koude Oorlog

Startpagina

1989, Val van de Berlijnse muur
1989, Val van de Berlijnse muur

In dit wikiwijs leerarrangement kom je meer te weten over de Koude Oorlog. De oorzaken hiervan, het verloop van de Koude Oorlog en het einde van de koude oorlog.

Heb je eerder al lessen gehad over de Koude Oorlog, maar weet je niet precies meer hoe alles verliep? kijk dan onder aan deze pagina de video ter introductie van dit onderwerp.

Wil je controleren of alle informatie goed is binnengekomen? Maak dan na alle informatie tot je te hebben genomen de diagnostische toets onder aan deze pagina!

Veel succes!

 

Joost van Oort, De koude Oorlog

~Mike Snoeij

 

 

Inhoud

Op deze jaartallen gaan wij inzoomen in dit leerarrangement, per jaartal staat er een kort stukje tekst en een link naar een pagina waar je meer informatie kan vinden over de gebeurtenis of voorkomen.

 

De volgende onderwerpen komen terug in de proeftoets en de eindtoets!

1947: Marshallhulp

1950: Rede van mcCarthy

1953: Dood Stalin

1956: Hongaarse opstand

1961: Bouw van de Berlijnse muur

1962: Cubacrisis

1989: Val van de Berlijnse muur

1991: Val van de Sovjet-Unie

 

1947: De Marshallhulp

In 1947 introduceerde George C. Marshall (toenmalige minister van Buitenlandse zaken in Amerika) het Marshallplan. dit werd geïntroduceerd om de landen in West-Europa te helpen met het herstel en de schade die ze hadden opgelopen in de Tweede Wereldoorlog. De Tweede Wereldoorlog was toen net twee jaar afgelopen.

Het idee achter dit plan was eigenlijk om een buffer te vormen tegen de expansiedrift die de Sovjet-Unie losliet op de delen van Europa die nog niet bij de Unie hoorde. De Europese landen mochten alleen maar deel uitmaken van deze hulp als ze aan de Verenigde Staten beloofde nooit te neigen naar de communistische kant.

1950: De rede van McCarthy

de jaren 50 van de 20e eeuw stonden in Amerika in het teken van een grote angst voor de komst van het communisme in de Verenigde Staten.

Op een bijeenkomst van een Vrouwenvereniging in West-virginia, toonde de Senator Joseph McCarthy een lijst met namen van communisten die voor de Amerikaanse overheid zouden werken.

Hierdoor onstond een grote angst voor de communisten in Amerika en werd er een heksenjacht gecreëerd door de bevolking van de Verenigde Staten om zo het communisme in Amerika uit te roeien. Deze periode staat beter bekend als de 'Tweede Rode Angst'

De Term 'Mccarthyimse' komt ook voort uit deze periode en betekent: 'Mccarthyisme duidt een periode van anticommunistische verdachtmakingen in de Verenigde Staten tijdens de jaren vijftig van de 20e eeuw. De benaming is afgeleid van de senator Joseph McCarthy, een republikeinse politicus uit Wisconsin.' Aldus Encyclo.nl

1953: Dood Stalin

Jozef Stalin was van 1922 totdat hij overleed in 1953 baas van de Sovjet-unie of in moeilijkere termen: Secretaris-Generaal van de communistische Partij van de Sovjet- Unie. Stalin zorgde in de Sovjet-Unie onder andere voor de elektrifisering van het land en zorgde er voor dat een groot deel van de bevolking geschoold werd, Maar stalin staat natuurlijk voornamelijk bekend om het handelen in de Tweede Wereldoorlog en het verslaan van Nazi-Duitsland.

Na de dood van Stalin volgde Nikita Chroesjtsjov hem op, hij leidde langzaam maar zeker de destalinisatie in in de Sovjet-Unie.

1956: Hongaarse opstand

De Hongaarse opstand was een reactie op het Stalinistische beleid die de Hongaarse bevolking in een wurgreep hield, zelfs nadat Stalin al drie jaar was overleden. De opstand begon als een betoging door duizenden studenten. Dit escaleerde echter vrij snel, het standbeeld van Stalin in Boedapest werd neergehaald en er werd uiteindelijk zelfs geschoten! De opstand die in totaal dertien dagen duurde werd door de zwaarbewapende Sovjets neergeslagen. De opstandelingen konden niet op tegen de Sovjet Soldaten en werden dus gedwongen gestopt.

1961: Bouw van de Berlijnse muur

In 1961 werd de Berlijnse muur gebouwd, dit werd gedaan omdat er een te grote leegloop van goederen en mensen vanuit de DDR (Duitse Democratische Republiek) naar West-Berlijn(BRD, Bondesrepubliek Duitsland) was. Chroejtsjov was dit zat en besloot op twaalf augustus dat er een grens gebouwd moest worden. de muur werd zwaar bewaakt door de soldaten die bij de DDR hoorde, alles werd tot in de puntjes in de gaten gehouden.

Toen de muur er pas net stond gaf deze nog veel mogelijkheden voor de Oost-Berlijnse bevolking om naar het westen van Berlijn te vluchten. Dit werd later steeds lastiger en eigenlijk onmogelijk. Er werd door de Amerikaanse president Reagan al gepleit om de muur neer te halen, dit gebeurde in 1989 dan uiteindelijk ook..

1962: De Cubacrisis

De Cubacrisis, staat ook wel bekend als het gevaarlijkste moment van de Koude Oorlog. Onder Fidel Castro was dit land (vlak bij Amerika gelegen) communistisch geworden, De Amerikanen waren hier niet van gediend en probeerde (tevergeefs) om Cuba van het Communisme af te helpen, hierdoor raakte de Sovjet-Unie in het conflict betrokken omdat Castro om hulp vroeg aan Chroesjtsjov. Uiteindelijk plaatste de Sovjet-Unie raketten in Cuba als reactie op de plaatsing van raketten die door de Verenigde Staten in Italië en Turkije waren geplaatst.

Eindstand werden door de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten zowel de raketten in Cuba als de raketten in Italië en Turkije verwijdert. President Kennedy wilde alleen niet dat bekend zou worden dat hij de raketten uit Europa had verwijdert in verband met imagoschade, hier stemde Chroesjtsjov (raar genoeg) mee in.

1989: Val van de Berlijnse muur

in 1989 was het dan zover, de Berlijnse muur viel. na ruim 28 jaar lieten de inwoners van Oost- en West Duitsland zich niet meer tegenhouden door de muur. De muur viel op 9 november, nadat een van de hoogste partijleiders van de DDR een persconferentie waarin hij de volgende woorden sprak "Maar vandaag is, voor zover ik weet, een beslissing genomen... We hebben besloten dat iedere DDR-burger de grens over mag."

Er onstond een grote verwarring onder de inwoners van zowel West als Oost-Berlijn. Het ging eigenlijk over een regeling die zou bepalen dat Oost-Duitsers die voorgoed de DDR wilde verlaten dit eigenlijk mochten.

Maar gezien ook de grenswachten niet wisten hoe ze moesten handelen in deze situatie, die al snel escaleerde. De muur werd in stukken gehakt en families werden weer herenigd. Eerst heerste er nog een spanning over het incident, omdat ook de bondskanselier van Berlijn niet wist hoe er vanuit Moskou op de val van de muur gereageerd zou worden.

Toen later bleek dat er helemaal niet op gereageerd ging worden was het groot feest in Berlijn en was de grens vanaf dat moment voor altijd open.

1991: Val van de Sovjet-Unie

De val van de Sovjet-Unie staat bekend als een van de grootste gebeurtenissen in de geschiedenis van Rusland- en Europa.

Hoe deze val tot stand kon komen was een reeks van gebeurtenissen die er voor zorgde dat de Sovjet-Unie uiteindelijk zou vallen.

Het begon allemaal toen in februari 1990 werd besloten om het eenpartijstelsel af te schaffen, hierop kwamen er vijftien nieuwe partijen die bij de eerst opvolgende verkiezingen mee mochten doen. De nieuwe partijen wonnen veel zetels.

Eerder dat jaar werd de Sovjet-Unie door sommige landen al uit het bestuur gegooid en afgeworpen. zij wilde niets meer met de Sovjet-Unie te maken hebben en verklaarde zich onafhankelijk (Litouwen & Estland).

Op 12 Juni 1991 won Boris Jeltsin de Russische presidentsverkiezingen, hij tekende op 8 December namens de Sovjet-Unie het akkoord van Biolowieza. Dit was het definitieve einde van de Sovjet-Unie.

"Volgens een onderzoek dat in 2006 werd gehouden door het Russische opiniepeilingsbureau VCIOM vindt 66% van de Russische bevolking het jammer dat de Sovjet-Unie uiteengevallen is. In Oekraïne gaf 50% van de ondervraagden aan het jammer te vinden." Aldus Wikipedia.org/wiki/Uiteenvallen_van_de_Sovjet-Unie

Spotprenten

Een spotprent is: "een grappige tekening waarin bepaalde eigenschappen van een persoon of situatie worden uitvergroot, waardoor een herkenbaar beeld ontstaat. In feite is een spotprent een manier om commentaar te geven op een situatie of persoon, niet met woorden maar met een sterk beeld." Aldus Schooltv. 

In de periode van de Koude oorlog zijn er erg veel Spotprenten gemaakt, waarin de Verenigde Staten 'belachelijk' werden gemaakt of de Sovjet-unie.

Je ziet nu een paar voorbeelden van Spotprenten en aan jou de taak om te oordelen bij welke gebeurtenis deze Spotprent hoort. Onderaan de pagina staat het antwoord, in de proeftoets krijg je ook een vraag over spotprenten in deze vorm. Succes! 

1962: Kennedy en Chroetsjov drukken armpje om de werelddominantie
1962: Kennedy en Chroetsjov drukken armpje om de werelddominantie

Foto 1: De Cubacrisis.

Foto 2: De expansiedrang van de Sovjet-Unie naar buiten toe.

Foto 3: De weigering van hulp van de Verenigde Staten aan de Oostbloklanden van oost-Duitsland

Handige video`s!

Deze video's kun je gebruiken om meer informatie rondom de Koude Oorlog op te doen! 

 

Kennisclip

Oefentoets

Voordat je de eindtoets gaat maken raad ik je aan om dit kleine toetsje eerst te doen!

Je gaat een soort memory spelen, zo maak je kennis met de jaren en de daarbijhorende gebeurtenissen.

Maak je deze toets zonder fouten? Heel goed! dan ben je klaar voor de diagnostische toets.

(Rechts onderin kan je op het kopje 'Kies een leermethode' klikken, zo ontstaat er iedere keer een nieuw spel!) 

 

Succes!

Toetsing

Daar is hij dan... de eindtoets!

als je deze toets correct maakt heb je alle stof uit dit arrangement goed tot je genomen en ken je de belangrijkste punten en gebeurtenissen uit de periode van 1945 tot 1991.

Ging de toets wat minder? maak je niet druk! Lees de inhoud dan nog even goed door en bekijk de kennisclip, daarin is het kopje inhoud nog een keer uitgelegd.

 

Succes!

  • Het arrangement De Koude Oorlog is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Mike Snoeij Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-04-21 20:57:45
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.