Cubacrisis

Tijdvak 10: de Cubacrisis

Startpagina

Het is 1962, De Amerikaanse vloot blokkeert voor de kust van Cuba schepen vanuit de Sovjet-Unie. De hele wereld houdt haar adem in. Zou er nu dan echt een kernoorlog uitbreken?

Op deze pagina kom je alles te weten over de Cubacrisis en de aanloop er naartoe. Eerst ga je lezen en een filmpje bekijken, vervolgens ga je oefeningen maken en tenslotte maak je een toets. Aan het einde van de toets is het de bedoeling dat je de volgende leerdoelen hebt behaald:

1. Je kan beschrijven wat de Varkensbaai-invasie is.

2. Je kan de 2 hoofdpersonen van de Cubacrisis noemen.

3. Je kan de aanleiding noemen voor de Cubacrisis.

4. Je kan het verloop van de Cubacrisis beschrijven.

5. Je kan een gevolg van de Cubacrisis noemen.

 

Inhoud

Voor de Cubacrisis was de Koude Oorlog al een tijd aan de gang. Het was erg duidelijk dat de kapitalistische Verenigde Staten en de communistische Sovjet-Unie elkaar niet konden uitstaan. Beide landen waren in de jaren 50 druk bezig met de wapenwedloop.

In Cuba was er in de jaren 50 sprake van een revolutie, die eindige in 1959 toen Fidel Castro aan de macht kwam. Hij voerde in een korte tijd een aantal wetten door, zoals de verlaging van huurprijzen, waar de bevolking van kon profiteren. Vervolgens kwam er een wet voor landhervorming en toen werd het voor de Amerikanen duidelijk dat het met Fidel Castro ‘de verkeerde kant opging’.

Fidel Castro

 

Castro werd steeds betere vrienden met de leider van de Sovjet-Unie: Nikita Chroesjtsjov. Voor de Amerikaanse president John F. Kennedy was de maat nu vol. Hij stelde een embargo in, er mocht geen handel meer gedreven worden met Cuba. De Amerikaanse geheime dienst, de CIA, was ondertussen al maanden bezig met het invasie-plan. Dit plan hield in dat een groep gevluchte Cubanen, met ondersteuning van de Amerikanen, vanuit de Varkensbaai een volksopstand tegen het regime van Castro zouden opzetten.

Nikita Chroesjtsjov
John F. Kennedy

 

Op 17 april 1961 kwamen Amerikaanse schepen aan in de Varkensbaai. De geheime dienst van de Sovjet-Unie, de KGB, had Castro al ingelicht over het invasie-plan van de Amerikanen. De Cubanen die onderdeel van dit plan waren, werden dan ook snel gevangengenomen en geëxecuteerd. Na deze gebeurtenis was er niks meer over van de vroegere relatie tussen Cuba en de Verenigde Staten en was het wantrouwen tussen Amerika en de Sovjet-Unie nog groter geworden.

De pijl wijst de Varkensbaai aan.

 

Nog geen jaar na het Varkensbaai-incident, kwamen in augustus 1962, Amerikaanse spionagevliegtuigen erachter dat de Sovjets bezig waren met het plaatsen van kernwapens op Cuba. Kennedy was woest toen hij dit kreeg te horen en eiste meteen dat Chroesjtsjov de kernraketten weg zou halen. Chroesjtsjov was dit zeker niet van plan. De Verenigde Staten had namelijk ook kernraketten in Turkije staan, die gericht waren op de Sovjet-Unie! Kennedy gaf in oktober 1962 de Amerikaanse marine de opdracht om de Sovjetschepen, die de onderdelen van de kernraketten naar Cuba vervoerden, tegen te houden.

De Sovjetschepen waren al onderweg naar Cuba. Als Chroesjtsjov hen het bevel gaf om de Amerikaanse zeeblokkade voor de kust van Cuba te negeren, zou er een Derde Wereldoorlog uitbreken. De hele wereld hield haar adem in…

De voorpagina van een Nederlandse krant tijdens de Cubacrisis.

 

Op het laatste moment liet Chroesjtsjov dan toch de schepen terugkeren naar de Sovjet-Unie en werd er afgesproken om de kernraketten in Cuba en Turkije weg te halen. De wereld kon voorlopig weer rustig adem halen.

Door het volgende filmpje te bekijken wordt de Cubacrisis nog duidelijker:

 

 

Oefening

Oefening 1

Via Quizlet kan je allerlei oefeningen doen om de 11 belangrijkste woorden uit de tekst te leren. Rechtsonderin kan je zelf kiezen met welke oefening je begint.

Oefening 2

Gemaakt met Padlet

Oefening 3

Toetsing

De toets bestaat uit 10 vragen. In totaal kan je 17 punten behalen. Waneer je tussen de 9 en 17 punten zit heb je de toets met een voldoende gehaald. Zit je tussen de 0 en 9 punten, dan heb je een onvoldoende behaald. Dat is geen ramp, maar we moeten dan wel samen uitzoeken wat er mis is gegaan. 

  • Het arrangement Tijdvak 10: de Cubacrisis is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Roos van der Stelt Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-10-27 15:19:13
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten