Dit is de startpagina van paragraaf 9.5.4 Het hart, voor de vierde klas. We hebben op deze school biologieactief gebruikt voor VMBO-KGT.
Lesdoelen:
Aan het eind van dit project
- Weet je hoe het hart en de bloedsomloop werken.
- Weet je wat kleine en grote bloedsomloop betekenen en hoe die lopen.
Wanneer je deze pagina hebt doorlopen dan kun je de delen van het hart en de aansluitende bloedvaten benoemen met hun kenmerken en functies.
- Nadat je deze wikiwijs pagina hebt doorlopen kun je de drie typen bloedvaten noemen met de daarbij behorende kenmerken en functies
Activiteiten: Je gaat zo eerst het digitale boek lezen , daarna kun je naar de oefenpagina, waar je een aantal vragen kunt beantwoorden, daarnaast heb je ook verschillende linkjes naar socrative om vragen te oefenen en als laatste maak je de toets in googleforms
Inhoud
Lees onderstaande tekst rustig en geconcentreerd door.
Kijk daarna naar het filmpje over het snijpracticum van het hart
Paragraaf 9.5. Hart en bloedvaten.
Als het goed is weet je dat de bloedsomloop zorgt voor het transport van stoffen door je lichaam. Voedingsstoffen en zuurstof worden door het lichaam naar de cellen gebracht. De afvalstoffen welke je lichaam niet kan gebruiken zoals koolstofdioxide, water en afvalzouten worden weer meegenomen.Het bloed vervoert ook andere oplosbarestoffen, waaronder bv hormonen. De bloedsomloop zorgt ook dat de warmte , die bij de verbranding in de lichaamscellen , in je lichaam wordt verspreid. Zo blijft je lichaamstemperatuur constant.Je hart is de lichaamspomp welke het bloed rondpompt door je lichaam, vandaar dat er stoffen en warmte voortdurend door je lichaam stromen.
Paragraaf 9.5.1. De Bloedsomloop
De bloedsomloop bij de mens betaat uit een hart en bijbehorende bloedvaten. Het hart werkt als een soort eenrichtingsverkeer. Het bloed kent een dubbele omloop, hierbij komt het bloed twee keer door het hart als het door je hele lijf stroomt.De bloedvaten die tussen hart en longen lopen , vormen de kleine bloedsomloop.
De grote bloedsomloop wordt gevormd door de bloedvaten tussen het hart en de rest van het lichaam.
In onderstaande afbeelding zie je zowel de kleine als de grote bloedsomloop. De bloedvaten waar veel zuurstof in zit , zijn rood gekleurd. De bloedvaten met veel koolstofdioxide hebben een blauwe kleur . Let vooral op de namen van de bloedvaten. Je lichaam heeft drie soorten bloedvaten , slagaders, aders en haarvaten.
Slagaders vervoeren het bloed vanaf het hart naar verschillende organen . Het hart pompt het bloed er met grote kracht doorheen . De bloeddruk in slagaders is daardoor hoog.
Slagaders hebben een dikke gespierde elastische wand. Een verwonding aan een slagader is levens gevaarlijk.
Vandaar dat slagaders diep in je lijf liggen. Alleen in de hals bij de polsen en de enkels liggen ze aan de oppervalkte . Daar kun je het kloppen van de slagaders voelen.
Slagaders bevatten veel zuurstof . Ze zijn zuurstofrijk. Alleen de longslagader vervoert weinig zuurstof.
In de organen vertakken de slagaders zich tot een netwerk van kleine bloedvaten: de haarvaten . Haarvaten geven voedingsstoffen en zuurstof af aan de cellen waar ze langs lopen . Ze nemen afval stoffen uit de cellen mee . De wanden van de haarvaten zijn dun zodat deze stoffen makkelijk kunnen passeren .
Zuurstof rijk bloed is roodkleurig, De koolstofdioxide welke je uitademt is blauw gekleurd. Let hierbij op de naamgeving van de onderdelen.
In je lichaam vind je drie soorten bloedvaten, slagaders, aders en haarvaten.
De bloeddruk in de haarvaten is laag . Het bloed stroomt er langszaam.
Later komen de haarvaten weer bij elkaar en vormen aders. Aders lopen naar het hart terug . De bloeddruk is hier nog lager dan in de haarvaten . Vandaar dat aders dunne wanden hebben . Het hart zuigt het bloed uit de aders naar zich toe . Er is geen hartslag meer te voelen . Daarom hebben aders kleppen . Het bloed kan maar in een richting stromen. De meeste aders liggen aan de oppervlakte van het lichaam .
In afbeelding 9.38 zie je de belangrijkste bloedvaten getekend. let op de namen en op de stroomrichting van het bloed.
Paragraaf 9.5.4. Het hart.
Rechts boven in je lichaam ligt een holle spier , dit is het hart. Het hart bestaat uit twee helften , een linker en een rechter helft, deze zijn gescheiden door een tussenwand. In het hart liggen vier holtes : Dat zijn de boezems en de kamers. Het hart kun je zien als twee pompen welke met elkaar samen werken dat kan doordat ze naast elkaar liggen deze twee pompen zorgen ervoor dat je bloed door je lichaam wordt vervoerd naar alle organen welke zuurstof nodig hebben.
De rechter helft van je hart ontvangt zuurstofarm bloed uit de organen, dit wordt vervoert naar de longen. De longen zijn de zuurstof leveranciers voor het lichaam , omdat de longen zuurstof opnemen uit de omgeving. Via de longen komt er weer zuurstof in je bloed.
De linker helft van het hart ontvangt het zuurstof rijke bloed van de longen en pomt het naar alle organen welke in je lichaam liggen.
Tijdens het hierop volgende filmpje zal je zien dat de wand van de linker kamer veel dikker en gespierder is dan de wand van de rechter kamer. De linker kamer heeft als functie om het bloed door je hele lijf te pompen , hiervoor is heel veel kracht nodig. Terwijl de rechter kamer alleen het bloed naar de longen hoeft te pompen.
Hoe gaat een hartslag?
Je hebt zoals boven eerder aangegeven twee boezems. Deze trekken zich eerst samen . Op dat moment staan de hartkleppen open maar de lagader kleppen zijn dan gesloten. Het bloed stroomt zo van de boezems naar de kamers. Op het moment dat er vijf liter bloed de kamers in stroomt neemt de druk in de kamers toe.
Al gevolg daarvan trekken de kamers samen. Door de druk die ontstaat worden de hartkleppen dichtgedrukt. Het bloed wordt langs de slagader kleppen in de slagaders geperst.Waardoor de druk in de slagaders toeneemt, Hierop volgt de ontspanning van de kamers. Hierop volgt de hartpauze, op dat moment is de hartspier ontspannen en stroomt het bloed vanuit de aders de boezems in.
9.5.5. Hartinfarct en hartritmestoornissen.
Aan de buitenkant van je hart lopen kransslagaders . Dit zijn vertakkingen van de aorta. De kransslagaders zorgen ervoor dat je hartspier voldoende voedingsstoffen en zuurstof krijgt. Door te veel cholesterol, te weinig bewegen , te veel roken en drinken kan een slagader verstopt raken . Hierdoor sterft een deel van de hartspier af en stopt met werken . Dit noemen we een hartinfarct of hartstilstand. Je kunt ook een hartinfarct krijgen door een te grote inspanning of door erfelijke aanleg.
Hartritmestoornissen kunnen worden veroorzaakt door stress, teveel alcohol en koffie drinken of oververmoeidheid.
De geleiding van electrische stroompjes in een hartboezem is dan verstoord. De samenwerking tussen boezem en kamer wordt minder . Hierdoor pompt het hart te weinig bloed door. De cellen in het lijf krijgen zo te weinig voedingsstoffen en zuurstof . Iemand met hartkloppingen kan zich daardoor doodmoe en lusteloos voelen.
Hartritme stoornissen zijn niet dodelijk. Je kunt er wel duizelig en bewusteloos van worden .
Bij langdurige aanvallen kan er een bloedprop in de boezems ontstaan . Als de bloedprop in de bloedbaan komt kun je een beroerte krijgen.
Hier vind je de volgende oefeningen over het thema hart en bloedsomloop.
Deze opdrachten ga je nu op je eigen tempo maken
Oefening
Oefening: Oefening met vragen over:Hart en bloedsomloop
https://www.educaplay.com/learning-resources/4649018-hart_en_bloedvaten.html
Dit is een wegstreeppuzzel. Aan de rechterkant staan allemaal woorden welke in dit hoofdstuk voorbij zijn gekomen. Heb je een woord gevonden? Streep dit woord dan door. Alle woorden gevonden en doorgestreept? Met de overblijvende letters kun je nog een woord vormen. Woord gevonden?
Oefenvragen Hart en bloedsomloop
Op deze website staan de vragen van Bloed en bloedsomloop. Deze vragen kun je gaan beantwoorden. Hiervoor heb je onderstaande code nodig: I9POET07.
Kruiswoordpuzzel Hart en bloedvaten
Hier kun je een kruiswoordpuzzel vinden over het thema, Hart en Bloedsomloop.
Er staat een vraag: Het antwoord op de vraag kun je invoeren. Als je de vragen goed beantwoord hebt, dan blijft het antwoord staan, fout antwoord? Probeer een synoniem
Toetsing
Hieronder staat de digitale toets over het hart en de bloedsomloop. Lees de vraag eesrt goed door voordat je een antwoord invult. En wens jullie alle succes.
De Eindtoets
Ik heb voor jullie een eindtoets op google forms gezet. Lees de vragen eerst goed door , voordat je een antwoord invult. Ik wens jullie allemaal heel veel succes.
Hart en Bloedsomloop
Hier vind je een wegstreep puzzel. Kijk welke woorden je moet zoeken. Zoek vervolgens het woord op in de wegstreeppuzzel. Alle te vinden woorden gevonden en afgestreept?
De overgebleven letters vormen nog een woord.
Heb je het woord gevonden? Goed zo, complimenten. Schrijf het gevonden woord op
Het arrangement Biologie is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Lara van Maanen
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-01-30 17:14:01
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Oefening met vragen over:Hart en bloedsomloop
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.