Startpagina
Inleiding
Heb je je ooit weleens afgevraagd hoe dat daar beneden nou precies werkt bij jongens? Waar het nou allemaal vandaan komt en hoe het nou eigenlijk werkt?
In deze digitale les ga je alles leren over het mannelijke geslachtsorgaan ook wel het mannelijk voortplanting stelsel. Hoe het in elkaar zit en waar alles wordt gemaakt.
De leerdoelen van de les zijn:
Aan het einde van de les ken ik (lln.) alle onderdelen van het mannelijke voortplanting stelsel die in de kennisklip voorbijkomen en kan ik voor elk onderdeel een functie benoemen.
Aan het einde van de les kan ik uitleggen hoe sperma gevormd wordt en wat er allemaal moet gebeuren voordat een ejaculatie plaats kan vinden.
In deze les krijg je eerst een kennisclip te zien, hierna ga je een stukje theorie doornemen en daar ga je meerdere opdrachten over maken. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je alle oefenopgaves hebt gemaakt en de eindtoets hebt afgerond. Als je niet genoeg punten voor de eindtoets haalt zal je nogmaals de theorie moeten doorlezen totdat je voor de toets bent geslaagd. Succes!
Theorie
Kennisclip
In deze kennisclip wordt eerst de gehele anatomie een keer behandeld. Hierna gaan we meer over de werking te weten komen!
De anatomie en functies
Zoals je in de kennis clip hebt gezien en gehoord zijn er best veel onderdelen in het voortplanting stelsel van een man.
In het blader boekje staat dezelfde informatie als hieronder mocht je het toch fijner vinden om het zwart op wit te lezen!
Blaas, de functie van de blaas is om alle urine op te vangen. Zonder blaas zouden we constant op het toilet moeten zitten wat niet erg handig is!
Urinebuis, de functie van de urinebuis is transport. De urinebuis transporteert urine, voorvocht en sperma. Urine zorgt ervoor dat de urinebuis een erg zure omgeving is als hier niets aan wordt gedaan voor een ejaculatie is er een grote kans dat de zaadcellen worden aangetast door het zuur. Als de zaadcellen worden aangetast is er minder kans op een succesvolle geslachtsgemeenschap dus heeft de natuur hier iets op bedacht. Door een kleine hoeveelheid vloeistof door de urinebuis te laten lopen voordat de man ejaculeert wordt de zure omgeving geneutraliseerd. Zo kan sperma zonder moeite de urinebuis verlaten.
Eikel, de eikel heeft als functie om voor stimulatie te zorgen. Dit betekent dat de eikel een gevoelig deel is van de penis die ervoor kan zorgen dat de penis in erectie toestand komt te verkeren. Met stimulatie wordt seksuele stimulatie bedoeld.
Zwellichamen, de zwellichamen hebben als functie om de penis in erectie toestand te laten verkeren als er stimulatie is. Door de erectie is een penis stevig genoeg om een succesvolle geslachtsgemeenschap te laten gebeuren.
Prostaat, de prostaat is een onderdeel dat voornamelijk een vloeistof maakt. Dit vloeistof is samen met het vocht uit zaadblaasjes en de zaadcellen het sperma. Het vocht wordt toegevoegd aan de zaadcellen zodat ze zaadcellen na de ejaculatie genoeg vloeistof hebben om in door te zwemmen richting het eitje van de vrouw. Nog een functie van de prostaat is om de verbinding tussen de blaas en de urinebuis af te sluiten tijdens een erectie.
Zaadblaasjes, de zaadblaasjes hebben dezelfde functie als de prostaat.
Zaadleider, de zaadleider heeft als functie om rijpe zaadcellen uit de bijballen te transporteren naar de zaadblaasjes waar het gemengd kan worden met het vocht uit de zaadblaasjes.
Bijbal, de bijbal heeft als functie om geproduceerde zaadcellen op te slaan en te rijpen totdat ze het lichaam gaan verlaten in de vorm van sperma.
Teelbal, in de teelbal worden de zaadcellen geproduceerd.
Balzak, de balzak heeft als functie om de teelballen en de bijballen op de juiste tempratuur te houden. Zaadcellen worden het aller beste geproduceerd op 31 graden. Dat is 7 graden minder dan de lichaamstempratuur. De balzak creëert een afstand tussen de warme buik en de teelbal zodat de teelbal op de beste tempratuur de productie van zaadcellen kan voortzetten.
De zaadcel
Sperma, bestaat uit zaadcellen en een vloeistoffen. De zaadcellen worden geproduceerd in de teelbal. Wanneer er een complete zaadcel is gaat deze naar de bijbal waar de zaadcel 1 tot 2 weken moet rijpen.
De zaadcel bestaat uit 3 verschillende stukken: 1 De kop, 2 het middenstuk en 3 de staart.
De kop heeft als kenmerk dat het DNA draagt. Zodra een zaadcel het eitje van de vrouw binnenkomt wordt alleen de kop opgenomen door het eitje. Het DNA uit de kop versmelt hierna met dat wat in het eitje zit. Een leuk feitje is dat een zaadcel bepaald of het nageslacht mannelijk of vrouwelijk wordt. Tussen het DNA is 1 X of 1 Y-chromosoom.
Het middenstuk van de zaadcel dient voor het huishouden van mitochondriën. Mitochondriën zijn organellen (kleine 'fabriekjes' binnen een cel) die energie produceren. De energie is nodig voor de zaadcel op helemaal naar het eitje te kunnen zwemmen.
De staart dient de zaadcel als het transportmiddel van de zaadcel. De staart draait en draait zodat de zaadcel steeds verder zwemt en dichterbij het eitje komt. Hiervoor gebruikt de zaadcel alle energie die wordt gemaakt in het middenstuk.
Extra informatie over de productie van zaadcellen
Oefenmateriaal
Vul de juiste woorden in!
Opdracht over de
Extra oefening po Biologie pagina
Test hier nog je kennis over het manenlijke voortplanting stelsel!
Biologiepagina oefening
hier vind je een oefening van biologie pagina
Eindtoets
Denk je dat je de stof beheerst. Dan mag je doorgaan met de eindtoets. Eeg belangrijk is dat je als je klaar bent met de eindtoets je op ´overzicht´ drukt en de resultaten uitprint. Dat is het bewijs van deelname dus niet vergeten!
Contact
Mijn naam is Isabelle van Rijn, ik ben een tweedejaars biologie student aan de hogeschool Rotterdam. 2018-2019
Mocht je nu nog vragen hebben over de digitale les of over een ander onderwerp? Dan kun je contact met me opnemen via onderstaand e-mail adres:
0943306@hr.nl