De ruimtewedloop in de Koude Oorlog

De ruimtewedloop in de Koude Oorlog

Een strijd in de ruimte

Midden in de Koude Oorlog, die tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie was, vochten de twee supermachten het niet alleen op aarde uit, maar ook in de ruimte. Beide stuurden zij raketten, satellieten, dieren en zelfs mensen de ruimte in. Veel geld en gevaar kwam er bij een expeditie in de ruimte kijken, maar waar deden deze twee landen het dan wel niet voor? Wat was het doel van deze race naar de ruimte?

Lesdoelen van vandaag

Aan het eind van de les weten jullie de reden waarom de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie een strijd hadden om wie het meest succesvol was op het gebied van de ruimtevaart.

Jullie zullen ook begrijpen wat voor gebeurtenissen in deze ruimterace hebben plaatsegevonden en wat het uiteindelijke resultaat hiervan was.

Tenslotte kunnen jullie zien waar de ruimtewedloop begon en ook hoe die eindigde?

Planning van vandaag

Vandaag beginnen wij met een socrative. Dit doe ik om jullie voorkennis te activeren.

Daarna gaan wij door met een kennisclip. Ik heb deze zelf gemaakt om jullie een overzicht te geven waarover wij het in deze les gaan hebben.

Daarna gaan wij oefenen met de stof.

En tenslotte krijgen jullie een digitale toets over wat jullie gezien en gelezen hebben.

 

Tijd voor een socrative

Ga naar https://www.socrative.com, ga dan naar student login. De room code is Tijn2256. Gebruik je eigen naam alsjeblieft. Succes, jullie kunnen dit!

(deze quiz is om je voorkennis te activeren en dus niet voor een cijfer)

De ruimteclip!

Ik hoop dat jullie wat leren en zeker genieten van mijn kennisclip.

Kennisclip over de ruimtewedloop

Stof over de ruimterace in de koude oorlog

Wat is de Koude Oorlog?

Van 1945 tot 1991 was er een strijd gaande tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Sovjet-Unie (wat nu Rusland heet). De VS was een kapitalistisch land met een vrije markt economie. Zij zagen het 'dictoriaal' communisme van de Sovjet-Unie dan ook als iets kwaads. Beide kanten zagen elkaars systeem en land echter als een bron van kwaad en beweerde allebei dat de ander uit was op wereld dominantie.

Hoewel de twee naties er alles aan deden om elkaar dwars te zitten kwam de twee landen nooit tot een directe confrontatie. Er was dus nooit een directe vuurgevecht tussen de twee landen geweest, hoewel het soms wel bijna uitliep tot een echte oorlog. Na vele conflicten op land brachten de twee partijen de strijd naar de ruimte. Beide zetten zij hun beste monteurs en wetenschappers in om een optimaal ruimteschip of satteliet te maken. Hier, in de ruimte, konden zij laten zien wiens systeem beter was.

Begin van de Ruimterace

Op 21 augustus in 1957 lanceerde de Sovjet-Unie de eerst satteliet de ruimte in. Vele lanceringen gingen helemaal fout en de satteliet moest zelf in de Stille zee landen. Dit Spoetnik ruimte programma was echter een succes voor de Sovjet-Unie, want zij lieten de Amerikanen en de rest van de wereld zien dat het hun gelukt was een raket de ruimte in te krijgen. De race was begonnen.

De Amerikanen zagen dit als een 'wakeup call'. Ze lieten er geen gras over groeien en starte gelijk hun eigen space programma: Het Apollo programma. Dat was de tegenstander van het Sovjet ruimte programma: Spoetnik. Beide supermachten deden er alles aan om hun dominantie in de ruimte te vestigen en de ander dwars te zitten. De ruimtewedloop was begonnen.

Verloop van de Spacerace

Het doel van deze wedloop was om je tegenstander te intimideren. Door progressie te maken in de ruimtevaart liet je zien dat jou land betere wetenschap, technologie en een betere economie had dan de tegenstander. Het was dus eigenlijk een vertoon van spierballen van beide partijen.

De USSR (Sovjet-Unie) maakte een geweldig start in de ruimterace. Zij waren in 1957 de eerste die een satteliet de ruimte in kregen en daarna ook nog een hond. De Russische straat hond, Laika, was het aller eerste levende wezen die de ruimte in werd gestuurd. Deze dappere hond maakt in de Spoetnik 2 als eerst een baan rond de aarde.

De Amerikanen en de Sovjets stuurde eind jaren 50' vele sattelieten en dieren de ruimte in. Hoewel deze missies al erg risicovolle ondernemingen waren, vond dat de Sovjet-Unie dat het tijd was voor de volgende stap, namelijk een persoon de ruimte in sturen. Yuri Gagarin was de eerste persoon in de ruimte (in 1961) en maakte daar een baan om de aarde. Na zijn missie werd hij als held ontvangen in de USSR. Kennedy, toen de president van de Verenigde Staten, keek met woede toe hoe de Sovjets de dominantie in de ruimte hadden. Dat zij een man de ruimte in hebben gestuurd was voor hem een teken dat hij achterliep. Het was showtime voor de VS, het was tijd om een Amerikaan op de maan te zetten.

 

One giant leap for mankind

In 1969 was het zover: Amerika zetten een man op de maan! 'Dit is een kleine stap voor een mens, maar een grote sprong voor de mensheid' is was de astronaut Neil Armstrong zei toen hij (met zijn twee collega's: Buzz Aldrin en Michael Collins) zijn eerste stap op de maan zetten. De Apollo 11 missie had onderweg wat problemen, echter liep de missie uit tot een groot succes. De Verenigde Staten stond nu aan kop in de race.

De strijd ging door. Steeds weer moesten de twee elkaar op het gebied van ruimtevaart overtreffen. De VS maakt als eerst met een raket een baan rond Jupiter, dan loopt de USSR weer achter en bouwen zij het eerste ruimtestation. Zo ging de strijd maar door en door, tot 1975.

In dat jaar was er een rust periode in de Koude Oorlog. Na overleg kwamen beide partijen tot een conclusie dat er door samenwerking het meest behaald kan worden in de ruimtevaart. De twee supermachten werkte samen in het Apollo-Soyuz project. Vanaf dit moment werd de ruimtevaart meer een internationaal doel dan een strijd tussen twee blokken. Dit wordt gezien als een einde van de ruimtewedloop.

 

Een paar oefenvragen voor jullie

Hieronder staan een aantal vragen. Lees ze door en beantwoord ze zo goed als je kan. Onthoud dat de toetsvragen er ook zou uit zullen gaan zien.

De toets

Bronvermelding

Dit is de lijst van de bronnen van afbeeldingen die ik gebruikt heb. De je kan direct naar de website van de afbeelding door op de tekst onder de afbeelding te clicken.

(Davis, 1998)

(CNBC, 2017)

(Sciences & U.S.S.R. Academy of Sciences, 2017)

(Mai, 2017)

(Mai, nasa.gov, 2018)

(Administrator, www.nasa.gov, 2017)

  • Het arrangement De ruimtewedloop in de Koude Oorlog is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Tijn van Dipten Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-11-16 21:47:15
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een korte uitleg over de ruimtewedloop met wat opdrachten en een kennisclip
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    apollo, communisme, kapitalisme, kennedy, koude oorlog, spoetnik, stalin

    Bronnen

    Bron Type
    Kennisclip over de ruimtewedloop
    https://youtu.be/2l2uaSeR5F4
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Wat weten jullie van de Ruimtewedloop?

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.