De Holocaust.

De Holocaust.

De Holocaust

Hey allemaal! Tof dat jullie dit arrangement aan het bekijken zijn, hopelijk helpt het jullie het onderwerp wat beter te leren kennen.

Als het goed is hebben jullie het al eens een keertje gehad over de Tweede Wereldoorlog. Super tof natuurlijk, grote veldslagen, een oppermachtige tegenstander en de underdogs die dan toch het gevecht weten te winnen. Helaas werd er alleen geen oorlog meer gevoerd waar legers tegenover elkaar stonden. Nee, deze keer stonden er miljoenen burgerlevens op het spel (net als in de Eerste Wereldoorlog).

Vanaf nu wordt het serieus, het onderwerp wat we behandelen is namelijk niet iets waar we om kunnen lachen. Dit arrangement gaat over de Holocaust (ook wel Shoah genoemd), de vervolging en moord door de Nazi's en hun bondgenoten op de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar er tussen 5 en 6 miljoen Joden uit Europa werden vermoord.

Links vinden jullie een aantal punten, dit zijn de verschillende onderwerpen die ik in dit arrangement wil meenemen. Ook vinden jullie er een oefentoets die jullie allemaal kunnen maken.

Machtstrijd in Duitsland

In Duitsland heerste een grote verdeeldheid sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog. Deze grote verdeeldheid leidde tot onrust in Duitsland waarbij verschillende groepen probeerde om in Duitsland aan de macht te komen. Maar, waarom was het nu eigenlijk onrustig? En welke gevolgen had dit allemaal voor Duitsland?

De dolkstootlegende

Allereerst. Duitsland had de Eerste Wereldoorlog verloren van de Fransen, Britten en Amerikanen. Alle betrokken partijen hadden veel onder de oorlog geleden, er waren miljoenen doden en er was heel erg veel kapot. Duitsland was in de Eerste Wereldoorlog haar bondgenoot, Oostenrijk-Hongarijë, te hulp geschoten, maar kreeg bij de vredesonderhandelingen in Versailles de schuld voor het uitbreken van de oorlog en moest van de overwinnaars enorme hoeveelden geld overmaken (269 miljard Goudmark wat later werd bijgesteld naar 132 miljard Goudmarkt (zo'n 70 miljard Euro) aan de Fransen en Belgen als een schadevergoeding. Deze schulden zou Duitsland tot 1988 aan het betalen laten als er verder niets meer zou gebeuren. Helaas liep dat een beetje anders (de schulden zijn overigens in 2010 volledig afbetaald).

En ja, dat het allemaal een beetje anders liep, dat was niet zo raar. Naast de enorme schuld en het verlies van grondgebeid, werd ook het Duitse leger verkleint tot het niets meer voorstelde. En ditzelfde Duitse leger had in de oorlog keihard gevochten en had de Fransen, Belgen, Britten en Amerikanen altijd buiten weten te houden. Dit viel vooral niet lekker bij de Duitse nationalisten 

Groeiende invloed van extremen

Hitler aan de macht

De rassenleer

Discriminatie

De Neurenberger wetten (extra)

De Burgerschapswet

Wet ter Bescherming van het Duitse Bloed en Duitse Eer

De Rijksvlaggenwet

Rascisme

De Entlosung der Judenfrage

Het Madagaskarplan

De Wannsee-conferentie

Genocide

Razia

Concentratiekampen

Op de vlucht

Onderduiken

In nagedachtenis

Begrippenlijst

Nationalisme

Het idee dat mensen trouw en trots zijn aan een eigen staat, natie of volk en zich hiermee verbonden voelen door middel van taal of cultuur.

Dit klinkt heel lastig, maar is het eigenlijk niet. Stel jezelf een gebied voor, bijvoorbeeld Nederland, maar een ander deel van de wereld mag natuurlijk ook. Nederland is een Europees land, maar toch zijn wij meer Nederlander dan Europeaan. Waarom? We spreken vanuit onze eigen omgeving geen Duits, geen Engels, geen Frans, geen Spaans of Russisch (etc.) maar we spreken hier Nederlands. Nederland is een protestant chistelijk land, Spanje en Italië zijn katholieke landen.

We zijn zo anders dan de Spanjaarden dat we niks met ze hebben, en dat terwijl we allemaal Europeaan zijn. En het is dat gevoel van ja maar, deze mensen zijn net als ik en die niet waar we bij nationalisme aan moeten denken. 

(En over landelijke trots, wie loopt er in Nederland nou niet in het oranje op Koningsdag of met het voetbal? Dat doen ze nergens anders hoor.)

Holocaust

Rassenleer

Discriminatie

Rascisme

Genocide

Concentratiekamp

Oefening

Toetsing

  • Het arrangement De Holocaust. is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ruben Holkamp Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-11-01 23:00:44
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit leerarrangement is bedoeld de leerling van (extra) informatie over de Holocaust te verschaffen. Hierin zullen o.a. de volgende punten worden behandeld: Wat is discriminatie, wat is rascisme en is er een verschil tussen beide? Wat is een rassenleer? Wat zijn de Neurenberger wetten en de Wannsee conferentie (en welke betekenis hebben beide voor de untermensch)? Hoe wordt er gediscrimineerd? Wat is genocide? Wat zijn concentratiekampen? Wat is onderduiken?
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Oefentoets Holocaust, generale repetitie.

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.