Introductie
Hoeveel verschillende soorten Nederlandse dieren ken jij? Fazant, ree, das, steenmarter, wilde zwijn, kerkuil, enzovoort. En hoeveel daarvan heb je wel eens in het echt gezien? Vast nog niet de helft. Hoewel een aantal van deze dieren ooit uit Nederland dreigde te verdwijnen, gaat het nu weer beter met ze.
Helaas gaat het nog niet goed genoeg. Zo wordt nu nog zo'n 35% van alle in Nederland levende wilde diersoorten met uitsterven bedreigd. Ook voor een aantal wilde planten ziet het er niet rooskleurig uit: bijna 40% is bedreigd. Gelukkig wordt er veel aan gedaan om te voorkomen dat ze ook echt zullen verdwijnen.
Sinds 1 januari 2017 bepalen de provincies voor hun gebied wat wel en niet mag in de natuur. En zij zorgen voor de vergunningen en ontheffingen.
Voor burgers en bedrijven is het belangrijk dat zij makkelijk en snel weten of een activiteit met mogelijke schade voor de natuur is toegestaan. En onder welke voorwaarden. Een aanvraag voor een omgevingsvergunning bij de gemeente wordt getoetst aan de Wet natuurbescherming. Het is ook mogelijk om rechtstreeks bij de provincie een vergunning of ontheffing natuur aan te vragen.
Bij de voorbereiding en uitvoering van een project moet rekening gehouden met de wet- en regelgeving. Als je dit niet goed regelt ontstaan veel onnodige kosten, ontevredenheid en stress. Je leert welke belangrijkste wetten en regels er gelden voor het werken in de openbare ruimte van stad en landelijk gebied. Je leert hoe je de wet- en regelgeving goed en praktisch kunt borgen in je project, zowel tijdend de voorbereidingsfase als tijdens de uitvoering van het werk.
Wat leer ik hiervan?
Je krijgt inzicht in de diverse wetten, waar we in de groenbranche mee te maken hebben. Het gaat hierbij om:
- Natuurwetgeving - [flora en fauna]
- Wetgeving ARBO en Veiligheid
- Wetgeving openbare ruimte [WABO]
- Waterwetgeving [KRW / NBW / Watertoets]
- Wetgeving kabels en leidingen (WION]
- Certificeringen (oa ISO)
Achter een paar van de wetgevingen staan afkortingen. Deze afkortingen komen hier onder aan de orde. Veelal is het een onderdeel of toelichting op de wet, zoals die omschreven is. Het is wel van belang om hier kennis van te nemen.
Je zult je moeten verdiepen in de regelgeving en op de toepassing ervan. Daarnaast zijn er in de loop der tijd aanpassingen geweest, ook die moet je kunnen achterhalen.
Kwaliteitszorg
Buiten kennis van wet en regelgeving proberen bedrijven ook op een andere manier te laten zien dat ze aan de regels voldoen en proberen hun dienst of product te verbeteren. Dit noemen we kwaliteitszorg. Deze zorg is systematisch opgebouwd en noemen wij het kwaliteitszorgsysteem. Je ziet hier ook het woord zorg staan, je komt hier ook weer wetten tegen waarmee de overheid de bedrijven vraagt (dwingt) goed te zorgen voor mens en omgeving.
Borgen kwalitieit
Veiligheid
Wat is een V&G-plan?
Als meerdere werkgevers actief zijn op een bouwlocatie, moet er in veel gevallen een Veiligheids- & Gezondheidsplan (V&G-plan) zijn.
In een V&G-plan beschrijft een opdrachtgever hoe hoofd- en onderaannemer(s) samenwerken en welke veiligheidsmaatregelen zij treffen om de veiligheid van de werknemers te waarborgen.
Er moet een V&G-plan beschikbaar zijn als:
- de bouw waarschijnlijk langer duurt dan 30 werkdagen en op enig moment meer dan 20 werknemers tegelijk aan het werk zijn;
- de bouw waarschijnlijk langer duurt dan 500 mensdagen;
- wanneer de bouw bijzondere gevaren voor werknemers met zich meebrengt.
Een V&G-plan verbetert de coördinatie tussen uitvoerenden op de bouwplaats en moet tijdens het bouwproces de aandacht voor veiligheid en arbeidsomstandigheden garanderen.
Regelgeving V&G-plan:
- De opdrachtgever moet een V&G-plan opstellen voor de voorbereidingsfase.
- In de uitvoeringsfase wordt het V&G-plan door één van de uitvoerende partijen, bijvoorbeeld de hoofdaannemer, uitgevoerd.
- Deze uitvoerende partij benoemt een coördinator die toezicht houdt op de naleving van het V&G-plan op de bouwplaats.
- Voor onderaannemers zijn geen specifieke bepalingen opgenomen in de arbowetgeving. Op dit onderwerp zijn de algemene bepalingen over het bouwproces van toepassing.
- Een hoofdaannemer mag een korte veiligheidstoets afnemen voordat de onderaannemer aan de slag kan gaan op de arbeidsplaats.
- Iedere werkgever op de bouwplaats blijft zelf verantwoordelijk voor naleving van zijn wettelijke verplichtingen m.b.t. veiligheid en gezondheid van zijn eigen werknemers.
Voorbeeld V&G plan
Natuurwetgeving - flora en fauna
Wet natuurbescherming voor duurzaam behoud van soorten
Duurzaam behoud van inheemse planten- en diersoorten (biodiversiteit) in Nederland wordt per 1 januari 2017 gewaarborgd onder de integrale Wet Natuurbescherming (Wnb). Deze nieuwe ‘natuurwet’ vervangt de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en Faunawet. Met deze nieuwe natuurwet hebben de provincies de gedecentraliseerde verantwoordelijkheid gekregen met specifieke invulling van het provinciale natuurbeleid en bescherming van flora en fauna en natuurgebieden (met uitzondering van het IJsselmeergebied). Soortbescherming kan bijvoorbeeld variëren per provincie.
Wet Natuurbescherming
Wetgeving ARBO en Veiligheid
De Arbeidsomstandighedenwet (of kortweg Arbowet) is een Nederlandse wet die regels bevat voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers en zelfstandig ondernemers te bevorderen. Doel is om ongevallen en ziekten, veroorzaakt door het werk, te voorkomen.
De Arbowet is een kaderwet. Dat betekent dat hierin geen concrete regels staan maar algemene bepalingen en richtlijnen over het arbeidsomstandighedenbeleid (arbobeleid) in bedrijven. De Arbowetgeving valt uiteen in vier delen:
Verantwoordelijkheden
Werkgever en werknemer zorgen samen voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. De werkgever is uiteindelijk verantwoordelijk, maar overleg met de werknemers is verplicht. Ieder heeft daarin zijn eigen taak:
- Werkgevers moeten de risico's van het werk in kaart brengen, verbeteringen voorstellen en het gevoerde beleid evalueren: de RIE-procedure (ook wel RI&E: risico-inventarisatie & -evaluatie). Zij moeten voorlichting en instructies geven over deze risico's en over de maatregelen die daartegen genomen zijn. Vooral jeugdigen verdienen hier extra aandacht.
- Werknemers moeten de veiligheidsinstructies opvolgen en beschikbaar gestelde beschermingsmiddelen gebruiken.
- De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging moet instemmen met het arbobeleid. De ondernemingsraad heeft ook instemmingsrecht op de keuze van de arbodienstverlening (maatwerkregeling of vangnetregeling), het contract met de arbodienstverlener en benoemen van preventietaken. Als er geen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging is, overlegt de werkgever met de belanghebbende werknemers. Bij een conflict over de arbeidsomstandigheden, moeten werkgever en werknemers samen naar een oplossing zoeken.
- De arbodienst, waarbij elke werkgever aangesloten kan zijn. Door een wijziging van de Arbowet mag elke werkgever sinds 1 juli 2005 zelf kiezen of hij een gecertificeerde arbodienst (vangnetregeling) of een gecertificeerde arbodeskundige (arbeids en organisatiedeskundige, veiligheidskundige, arbeidshygiënist of bedrijfsarts) inschakelt, of dat hij de arbotaken zelf uitvoert. Voor de volgende taken is het inschakelen van een bedrijfsartsverplicht:
- een eventuele aanstellingskeuring (wet op de aanstellingskeuringen);
- het Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (AGO);
- advies bij opstellen plan van aanpak na 6 weken ziekteverlof (re-integratie en wet verbetering poortwachter)
- De Arbeidsinspectie kan sanctionerend optreden indien er niet aan de bepalingen van de wet voldaan wordt; bij incidenten onderzoekt zij altijd de zaak.
Nemen van maatregelen om aan regel en wetgeving te voldoen
Arbo catalogus weg en waterbouw
Wetgeving openbare ruimte
Wat is de Wabo?
Wabo betekent Wet Algemene Bepalingen Omgeving.
Met de Wabo worden circa 25 bestaande vergunningstelsels vervangen door één omgevingsvergunning. Voor burgers en bedrijven is het vanaf 1 oktober 2010 mogelijk om via één overzichtelijke procedure en bij één bevoegd gezag toestemming te vragen voor activiteiten die van invloed zijn op de fysieke leefomgeving. De vergunning kan integraal worden aangevraagd en na behandeling van de aanvraag volgt één besluit.
Maar het kan nog beter. Vandaar dat vanaf 2021 de Omgevingswet ingevoerd gaat worden. Hierin is meer ruimte gekomen voor initiatieven van burgers, bv het gezamenlijk plaatsen van een windmolen. of de bestemming van een stukje grond in de buurt veranderen.
Lees en bekijk onderstaande link om meer over deze wet te leren.
de Omgevingswet
Waterwetgeving
De Nederlandse Waterwet voegt de volgende acht bestaande waterbeheerwetten samen:
- Wet op de waterhuishouding
- Wet verontreiniging oppervlaktewateren
- Wet verontreiniging zeewater
- Grondwaterwet
- Wet droogmakerijen en indijkingen
- Wet op de waterkering
- Wet beheer rijkswaterstaatswerken (de 'natte' delen daarvan)
- Waterstaatswet 1900 (het 'natte' gedeelte ervan).
Daarnaast wordt vanuit de Wet bodembescherming de regeling voor waterbodems ondergebracht bij de Waterwet. De Waterwet is per 22 december 2009 in werking getreden.
Waterwet
De Waterwet regelt in hoofdzaak het beheer van watersystemen, waaronder waterkeringen, oppervlaktewater- en grondwaterlichamen. De wet is gericht op het voorkomen dan wel beperken van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste, de bescherming en verbetering van kwaliteit van watersystemen en de vervulling van maatschappelijke functies door watersystemen. Niet in de laatste plaats
levert de Waterwet een belangrijke bijdrage aan kabinetsdoelstellingen zoals:
- vermindering van regels,
- vereenvoudiging van vergunningstelsels en
- vermindering
- administratieve lasten.
Handboek waterwetgeving
Kaderrichtlijn water [KRW]
Nationaal Bestuursakkoord Water [NBW]
De watertoets
Het watertoetsproces
WION
CROW richtlijn kabels en leidingen
Certificering
Veel bedrijven moeten voor het uivoeren van werkzaamheden in bezit zijn van bepaalde certificeringen. Buiten dat deze werk op kunnen leveren garanderen zij ook een bepaalde werkwijze, bv met grond. In dit hoofdstuk laten we je kennismaken met een aantal veel voorkomende certificeringen. De lijst zal niet uitputtend zijn, kijk en informeer ook eens bij je stage/werk bedrijf welke certificeringen zij hebben.
Werken met grond
Richtlijn werken met grond
Bodemloket (kaart)
RPAS verontreiniging
Kwaliteit
Kwaliteitsmanagement bedrijf ISO
Milieumanagement ISO
Veiligheid
ARBO ISO
VCA
Keurmerken
Groenkeur
Wat heb ik hiervan geleerd?
Je zult geleerd hebben dat er diverse wetgevingen zijn waar we binnen ons vakgebied mee te maken hebben. Daarnaast zijn er diverse manieren van uitleg aan de orde geweest. Veel van de regelgeving is waarschijnlijk "taaie kost", maar zeer boeiend en noodzakelijk.
Jij, die bouwt aan het groen in de toekomst krijgt hier zeker mee te maken. Neem de uitdaging aan om binnen het circuit van de wetgeving aan een optimale groenstructuur te komen.
Theorie:
Wetgeving - Er zijn vijf wetten aan de orde geweest. Bestudeer deze om zo de eindtoets te kunnen maken.
Opdracht:
Opstellen Plan van aanpak FFwet
Opstellen Veiligheids- en Gezondheidsplan Ontwerpfase
Opstellen Veiligheids- en Gezondheidsplan Uitvoeringsfase
Veel succes!!?
Leidraad beheer groenvoorzieningen, Wet- en regelgeving
Dit object gaat over de diverse wettelijke bepalingen en regels die de speelruimte voor het groenbeheer beperken. In het groenbeheerplan wordt aangegeven welke wetten en regels van toepassing zijn en de consequenties ervan worden in de beheervisie verwerkt. Dit hoofdstuk maakt deel uit van de uitgave Leidraad beheer groenvoorzieningen, uitgegeven door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat (DWW).
Nemen van maatregelen om aan wet- en regelgeving te voldoen
Complete leereenheid over de beroepshandeling nemen van maatregelen om aan wet- en regelgeving te voldoen. Deze leereenheid bevat een ori?ntatie, informatie, instructievideo?s, bronnen & links en een toets.
Afronding
Je bent aan het einde gekomen van deze leereenheid, die je voerde door het doolhof van de wetgeving. Toch is het een boeiend en leerzaam onderdeel van de complete opleiding.
Regelmatig vinden er aanpassingen plaats aan wetten. Het is dus zaak om de veranderingen nauwgezet in de gaten te houden, zodat je altijd op de hoogte bent van de wetgeving, dieje nodig hebt voor de uitoefening van je vak.
Maak de opdrachten die in deze leereenheid aan de orde zijn geweest.
Portfolio bewijs:
Beoordeling: Plan van aanpak FFwet en Veiligheid- en Gezondheidsplannen
Toets: wetgeving
Wet- en regelgeving - flora en fauna
veilig werken (niveau 4)
Je moet zorgen dat jij en je collega's veilig en gezond kunnen werken bij het gebruik van machines en gewasbeschermingsmiddelen. Daarom leer je in deze webquest op welke dingen je moet letten.