Viel Vergnügen (Aufgaben)

Viel Vergnügen (Aufgaben)

WORTSCHATZ

Om Duits steeds beter te kunnen verstaan, te kunnen spreken en te kunnen schrijven ontkom je er niet aan om je woordenschat uit te breiden. Door Quizlet te spelen, door te luisteren naar de leraar die Duits spreekt, door naar flims te kijken en teksten te lezen wordt je woordenschat automatisch groter. Maar soms ook door wat opdrachtjes te maken. Maak dan ook de volgende opdrachten:

Aufgaben: 3 (versuch mal ohne den Lernbox) - 16 - 33 - 42 - 55

Geschatte tijdsduur: 1 lesuur

 

Quizlet: https://quizlet.com/_54hh66

 

LESEN

We gaan dit jaar veel lezen. Gewoon omdat je door lezen Duits beter gaat begrijpen. En natuurlijk ook door meer te weten te komen over de Duitse cultuur. Naast de opdrachten in je boek krijg je ook andere teksten te lezen en je gaat ook Duitse boekjes lezen. De boekpdrachten zijn met name bedoeld om je strategisch te leren lezen. Dat wil zeggen dat je oefent om antwoorden te vinden op vragen. Boekjes lezen hebben een ander doel. Daar hoef je geen vragen bij te maken, maar zal ik je vragen om te vertellen of op te schrijven wat je er van vond, of het interessant was of spannend en waarom je dat dan vond. Maar nu eerst de opdrachten in het boek:

Aufgaben: 4 - 17 - 19 - 34 - 35 - 38 - 44 - 46 - 61

Geschatte tijdsduur: 60 minuten

Hieronder vinden jullie twee links.

De eerste link is naar examenteksten op het niveau van eerstkomende leestoets. Een goede manier om te oefenen met de wijze van vraagstelling en het niveau van de teksten.

Gebruik het vragenformulier (tweede link) om de antwoorden te geven. Ik krijg dan jullie antwoorden te zien en ik kan dan individueel hulp bieden om het nog beter te doen.

Gebruik bij het beantwoorden van de vragen altijd de volgende strategie:

1. Kijk naar de plaatjes en de titel en bepaal waar de tekst over zou kunnen gaan.

2. Denk na of je ervering hebt met het onderwerp en gebruik deze voorkennis tijdens het lezen van de tekst.

3. Sla in eerste instantie moeilijke woorden over, veelal zit daar niet het antwoord maar dienen slechts om je af te leiden van de hoofdzaak van de tekst.

4. Raad woorden vanuit de context en gebruik je voorkennis met Nederlanddse of Engelse woorden.

5. Raak niet in paniek, maar geef bij twijfel het meest logische antwoord vanuit je voorkennis over dit onderwerp.

 

Vragenformulier
Gebruik voor de beantwoording van de vragen dit formulier.

SEHEN und HÖREN

Lezen maar ook luisteren naar Duits vergroot je kennis van Duits op een manier die niet al te veel moeite kost. Behalve dan natuurlijk dat je moet lezen en in dit geval luisteren. Bij luisteren moet vooral een houding aannemen die een beetje lui overkomt. Dat wil zeggen dat je niet moet proberen heel veel moeite te doen om alles te verstaan maar alleen dat te horen wat je al weet. Je kent bijvoorbeeld de Duitse woorden die op Nederlands of Engels lijken of Duitse woorden die je al kent. Wanneer je veel moeite doet om woorden te begrijpen die je nog niet kent denk je dat je er niets van begrijpt en denk je zo lang na over die vreemde woorden dat je de bekende woorden niet meer hoort. Door alleen naar bekende woorden te luisteren ga je vanzelf die vreemde woorden begrijpen omdat je de context van het verhaal snapt. Dus geen moeite doen, maar een beetje lui luisteren.

Aufgaben: 5 - 6 - 18 - 27 - 36 - 37

Geschatte tijdsduur: 2 lesuren

SCHREIBEN

Schrijven is niet hetzelfde als het invullen van gatenteksten of Google inschakelen om van een Nederlandse zin een Duitse zin te maken. Ik begrijp wel dat je die neiging hebt maar die moet je proberen te onderdrukken. Een woordenboek gebruiken mag altijd, grammatica raadplegen lijkt me verstandig. Deze twee hulpmiddelen mag je straks ook gebruiken als je examen doet in Duits. Bij schrijven gaat het veel meer om de inhoud (wat schrijf ik) dan de vorm (hoe schrijf ik het correct) Beter een goed verhaal met fouten dan een foutloos slecht verhaal. In de loop van de jaren worden de fouten als vanzelf minder.

Stuur de schrijfopdracht per mail naar ton.schreuders@ozhw.nl

Opdracht 57.

Geschatte tijdsduur: 1 lesuur

SPRECHEN

Spreken zullen we voornamelijk klassikaal doen en zal dan ook voornamelijk door mij geregisseerd worden. Spreekopdrachten hebben soms het nadeel dat je zinnen uit je hoofd gaat leren, maar we moeten er in de loop van het jaar naar streven dat je spontaan kunt reageren op Duitse vragen of wellicht een gesprek spontaan kunt starten in het Duits. Dat vraagt natuurlijk wel een beetje oefening, maar bedenk dat je met spreken best veel fouten mag maken. Het gaat erom dat de ander je begrijpt en dat kan ook wanneer je een verkeerde vervoeging van een werkwoord gebruikt of wanneer je je vergist in het lidwoord. Totaal onbelangrijke fouten. Spreken leer je door te spreken.

Er zijn in dit hoofdstuk wel een aantal opdrachten die je zal helpen een betere spreker te worden. Maak dan ook de volgende opdrachten.

Aufgaben: 11 - 12 (zuerst zusammen üben und danach wird der Lehrer noch einmal die Fragen stellen) - 31

Geschatte tijdsduur: 2 - 3 lesuren

De vier opgaven lijken op een schrijfopdracht. Bedenk dat ik klassikaal of individueel met je in gesprek ga over deze opdrachten. Ga ze niet uit je hoofd leren (kost veel te veel moeite) maar bedenk dat wanneer je goed naar de vraag luistert het antwoord niet zo moeilijk kan zijn. En.... je mag fouten maken.

GRAMMATIK

Werkwoordsvervoegingen

Grammatica is een hulpmiddel om gemakkelijker en beter te kunnen schrijven en spreken. Wanneer je sommige grammatica kent hoef je het niet op te zoeken en geeft het een beetje vertrouwen dat je minder fouten maakt bij spreken en schrijven. Dit hoofdstuk staat vol opdrachten over grammatica. Moet je ze allemaal maken? Nee, maar je moet jezelf wel testen of je het weet.

Weet je al hoe de vervoegingen van "haben", "sein" en "werden" gaat dan hoef je dit niet te maken. Weet je hoe werkwoorden worden vervoegd? Overslaan, maar wel de diagnostische test maken zodat ik ook weet dat je het al beheerst. Is het voltooid deelwoord een makkie? Skippen die handel. Weet je al hoe de vervoeging van "müssen, können, dürfen, wollen, sollen, wissen en mögen" gaat. Perfect!

Weet je het allemaal niet meer of heb je het nooit geweten dan moet je aan de bak.

Ik stel voor dat je het "leren" van deze grammatica met anderen doet. Zo kunnen jullie elkaar een beetje helpen, tips geven, trucjes aanleren of gewoon omdat het lekkerder werkt dan alleen.

Hoe kun je dit nou het beste leren?

1. Door de rijtjes uit je hoofd te leren die in de Lernbox staan. (werkt niet bij iedereen en als je dit niet zo goed kan, dan vergeet je het snel)

2. Door op youtube te zoeken of er iemand is die dat aan je uitlegt.

3. Door de leraar te vragen of hij het kan uitleggen.

4. Door op de volgende bladzijde de samenvatting te lezen.

Samenvatting werkwoordsvervoegingen

A. Vervoeging van het zwakke werkwoord.

Wanneer je een (zwak) werkwoord gaat vervoegen, dat wil zeggen dat je de juiste uitgang gebruikt bij een persoon ga je altijd van het hele werkwoord eerst de stam maken. In het Duits is de stam van het werkwoord het hele werkwoord - (min) EN. Dus de stam van "wohnen" is "wohn" en de stam van "kommen" is "komm" Als je de stam hebt gemaakt komt er achter de stam een zogenaamde uitgang die kan verschillen per persoon. Zet je alle uitgangen achter elkaar dan krijg je het woord:

                                                ESTTENTEN of beter E-ST-T-EN-T-EN

Dat is makkelijk zou je denken maar het probleem is nu dat je wel moet weten wat er achter "ich" of "wir" moet komen. De volgorde van de personen is in alle talen hetzelfde. In het Nederlands is de volgorde: ik - jij - (hij - zij - het) - wij - jullie - zij (mv) In het Engels: I - you - (he - she - it) - we - you - they en in het Duits: ich - du - (er - sie - es) - wir - ihr - sie

Dus achter de stam van:

ICH              komt E

DU               komt ST

ER, SIE, ES komt T

WIR             komt EN

IHR              komt T

SIE              komt EN

Uitzonderingen:

1. Soms komt het voor dat een stam van een werkwoord op een D of een T eindigt. Denk maar eens aan de werkwoorden "finden" of "kosten" Dan wordt het vervoegen iets anders. Je moet namelijk in het Duits alle vervoegingen kunnen uitspreken. En in de zin "ES KOSTT VIEL GELD" kun je tweede T (de uitgang na de stam) niet uitspreken. Om dat toch te kunnen doen zet je een E tussen de twee T's. Dan wordt het "ES KOSTET VIEL GELD" Datzelfde moet je doen bij de uitgang van IHR en de uitgang van DU.

Dus waneer een stam van een werkwoord eindigt op een T of een D dan krijg je bij DU, ER, SIE, ES en IHR een extra E voor de uitgang.

2. Er zijn ook werkwoorden waarvan de stam eindigt op een S, Z of ß. Zoals bij de werkwoorden "reisen", "sitzen" en "heißen"

Bij deze werkwoorden vervalt de S bij de uitgang van DU.

B. Het voltooid deelwoord van het zwakke werkwoord.

Het voltooid deelwoord van de zwakke werkwoorden is betrekkelijk eenvoudig. Net zoals bij het vervoegen maak je eerst de stam (dus EN eraf halen) dan zet je net als in het Nederlands er GE voor en je zet een T erachter.

Bv. GE kauf T - GE mach T

Uitzonderingen:

Eindigt de stam op een D of een T dan ook hier een extra E. GE kost ET - GE bad ET

C. Voor het vervoegen van de werkwoorden "haben", "sein" en "werden" verwijs ik je naar de Lernbox op bladzijde 23 van je tekstboek.

Zorg er bij de bestudering van deze rijtjes ervoor dat je in ieder geval weet (dus altijd paraat) de vormen die bij ICH, ER, SIE en WIR horen. Deze gebruik je zoveel dat je daar niet meer bij na moet denken als ze voorbij komen in een gesprek of bij een schrijfopdracht. Bedenk dat alle vormen van DU eindigen op ST en je hebt de belangrijkste vervoegingen altijd tot je beschikking.

D. Werkwoorden met een bijzondere vervoeging maar die je HEEL VEEL gebruikt. De zogenaamde modale hulpwerkwoorden.

Die bijzondere vervoeging kennen we trouwens voor een aantal van deze werkwoorden ook in het Nederlands. Het werkwoord "zullen" bijvoorbeeld kent in het enkelvoud een klinkerverandering. Zullen - ik zal of wat denk je van mogen - ik mag of kunnen - ik kan. Zo ook in het Duits. Let erop dat deze verandering alleen in het enkelvoud is. In het meervoud is het gewoon de standaardvervoeging. Kijk voor het overzicht op bladzijde 24 van je tekstboek.

Als tip wil je meegeven dat wanneer je besluit dit uit je hoofd te leren dit het beste zogenaamd horizontaal kan doen. dat wil zeggen eerst alle ich-vormen dan alle du-vormen etc. Waarom? Nou, er zit namelijk een bepaalde logica in. Kijk maar in het schema.

Alle ich-vormen (m.u.v. sollen) hebben een andere klinker. Achter de ich-vorm komt voor DU gewoon en alleen ST. De ER, SIE, ES-vorm is hetzelfde als de ich. Wir is het hele werkwoord en IHR is stam plus T zoals bij alle werkwoorden. Leer dus de vertaling (hele werkwoord) en de ich-vorm. Dat is minder dan 7 rijtjes stampen. Hoe meer je stampt, des te meer je vergeet. Zoek altijd naar logica (voor jou)

Maak de volgende opdrachten wanneer je denkt dat je daar profijt bij hebt. Let er op dat je over deze grammatica een toets krijgt omdat deze basisgrammatica tot je parate kennis moet behoren.

Aufgaben: 7 - 8 - 9 - 10 - 20 - 22 - 39 - 40 - 53 - 54

Geschatte tijdsduur: 3 lesuren

PROJEKT

Maak een Duitstalige rap!

Een rap schrijven lukt het beste wanneer je dat met een twee of drietal doet.

Kies een thema waar je over wilt rappen. Gebruik daarbij bijvoorbeeld woorden die met vakantie, vrije tijd, hobby's of vrienden te maken hebben. Elk couplet bestaat uit 4 regels en in totaal schrijf je 3 coupletten. Schrijf ook een refrein die telkens na elk couplet komt. De zinnen in het couplet hoeven niet te rijmen. Zoek een beat uit of maak een beat en neem het op met je telefoon. Laat het als alles goed gelukt is aan mij zien en horen.

Voor inspiratie kun je natuurlijk youtube raadplegen. Er bestaan voldoende Duitse raps want ook daar is rappen bijzonder populair.

Er is ook een rap die over de Jungs WG gaat:

https://www.youtube.com/watch?v=yKYAi9sYYOQ&frags=pl%2Cwn

Doe er niet te lang over. Je krijgt van mij 3 lesuren om het uit te werken en op te nemen. Wil je meer tijd dan moet je dat thuis doen.

 

Ook dit hoofdstuk maak je een project. Dit project heeft vele raakvlakken met de schrijd en spreekopdracht die je voor een cijfer moet maken. Je project wordt ook beoordeeld en je krijgt er een cijfer voor. Maak er dus wat moois van. Kies één van de drie projecten.

Project 2: (2 personen)

Je bent op vakantie geweest en je hebt tijdens de vakantie een leuk meisje of een leuke jongen ontmoet. Thuis vertel je aan je vriend of vriendin alles over hem of haar.

(hobby's, leeftijd, uiterlijk, persoonlijkheid, eigenschappen, liefhebberijen, woonplaats, familie etc.)

Neem dit gesprek op op je telefoon en laat het mij zien.

De ene stelt dus de vragen en de ander (die op vakantie is geweest) geeft de antwoorden. Beperk het niet alleen tot woorden, maar gebruik gebaren, emoties, theatrale uitbeeldingen, een goeie achtergrond, muziek etc. om het beter en gelikter te maken.

Project 3: (2 personen)

Dit lijkt op project 1 maar nu vertel je het niet maar maak je een appgesprek met een vriend of vriendin. Je maakt screenshots van dit gesprek en plaatst dit in een document die ik kan lezen.

Werk je alleen, dan maak je niet alleen de vragen, maar ook de antwoorden.

Project 4: (2 personen)

Je wordt geînterviewd door een castingbureau. Tijdens het gesprek ga je vertellen wie je bent etc. maar ook waarom je aangenomen moet worden. Je verteld dus over je persoonljkheid, je positieve eigenschappen, je hobby's, je passie en de redenen waarom jij juist aangenomen moet worden.

Werk je alleen dan schrijf je een sollicitatiebrief.

 

Geschatte tijdsduur nadat je je goed voorbereid hebt met de eerdere opdrachten: 2 lesuren

DEADLINE

De optelsom van alle individuel opdrachten geeft aan dat jullie 10 klokuren de tijd hebben om alles af te krijgen.

  • Het arrangement Viel Vergnügen (Aufgaben) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ton Schreuders Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-09-17 20:20:49
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Zelfstandig werken, zelf de verantwoordelijkheid nemen over het leren van Duits. Zelf kunnen bepalen wat je doet en in welk tempo je dit doet. En tot slot iets doen waar je het nut van inziet zijn de basisprincipes om tot leren te komen. Niet het hoofd leren van onbeduidende feiten, niet stampen voor een toets maar elk lesuur gemotiveerd aan de slag levert veel meer op.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Vragenformulier
    https://goo.gl/forms/Tbknipqw6HxooC4K2
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.