Landdegradatie - h45

Landdegradatie - h45

Landdegradatie

Introductie

Het centrale begrip van deze opdracht is landdegradatie.

Onder landdegradatie verstaan we het sterk afnemen van de productiviteit van de bodem. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

We gaan in op de achterliggende oorzaken ervan en kijken naar de gevolgen voor landschappen, planten, dieren en mensen.

Wat ga je leren?

We beginnen de les met een uitleg over wat we onder landdegradatie verstaan. Daarbij kijken we naar een van de grootste milieurampen ooit: het droogvallen van het Aralmeer.
Achtereenvolgens behandelen we enkele vormen van landdegradatie: bodemerosie, verzilting, verdroging en verwoestijning.

We noemen daarbij enkele oorzaken: overbevolking, onzorgvuldige irrigatiemethoden, overbeweiding en ontbossing.

Begrippen

  • landdegradatie
  • ontbossing
  • overbevolking
  • overbeweiding, verdroging
  • versnelde bodemerosie
  • verwoestijning
  • verzilting

 

Wat ga je doen?

Activiteiten

Aan de slag
Stap 1 Je leest wat landdegradatie is en door welke oorzaken dat kan ontstaan. Als voorbeeld is genoemd het droogvallen van het Aralmeer en de erosie van grote gebieden in China. Je bekijkt video's en beantwoordt vragen.
Stap 2 Je leert hoe verzilting van de bodem kan ontstaan, ook in Nederland. Geef aan wat het effect van verzilting kan hebben.
Stap 3 Wat geiten te maken hebben met bodemerosie, lees je hier. Je leert ook wat verwoestijning inhoudt en waardoor het wordt veroorzaakt.
Stap 4 Wat de gevaren en nadelen van ontbossing zijn, lees je hier.
Afronding
Samenvattend Maak een begrippenlijst. Vergelijk deze met je klasgenoot.
Eindopdracht A Maak de eindtoets.
Eindopdracht B Schrijf een artikel over het verband tussen de milieuvluchtelingenproblematiek en landdegradatie.
Examenvragen Oefen de oude eindexamenvragen.
Terugkijken Kijk terug op de opdracht.


Tijd
Voor deze opdracht staat een belasting van ongeveer 3 SLU.

Aan de slag

Stap 1: Wat is landdegradatie?

In de opdracht Klimaatsoorten ben je een indeling van de aarde tegengekomen op basis van klimaat- en landschapszones. In deze opdracht kijken we naar de problematische veranderingen in landschapszones onder invloed van menselijke activiteiten.

Het centrale begrip is bodem- of landdegradatie: de sterke afname van de productiviteit van de bodem. Hoe minder vruchtbaar een bodem wordt, hoe minder er groeit, niet alleen in aantal, maar ook in soort. Niet alleen op de productiegronden waar bepaalde gewassen worden verbouwd, maar overal neemt het aantal planten- en dierensoorten af.

Aralmeer

We spreken ook van landdegradatie als een zee of een meer op een onnatuurlijke manier droogvalt, zoals bij het Aralmeer op de grens van Kazachstan en Oezbekistan.
Dit meer - ooit zo groot als Nederland en België samen - heeft in enkele tientallen jaren 90% van zijn omvang verloren.
Bekijk in je Bosatlas de kaart De Aarde - Bodemdegradatie:

GB54 Kaart 226E / GB55 Kaart 248E

Bekijk de video over het Aralmeer.

Het Aralmeer werd gevoed door twee rivieren; vanaf 1960 werd veel water aan die rivieren onttrokken voor de katoenteelt.
De uitdroging van het meer wordt beschouwd als een van de grootste milieurampen van onze tijd. Het zoetwatermeer dat het Aralmeer aan het begin van de 20e eeuw nog was, is inmiddels veranderd in een zoutwoestijn met nog een aantal kleine zoutwatermeren.

China

Weer heel andere gevolgen van landdegradatie vind je in China.
Bekijk de video:
Van 02.06 min. (inzoom op de wereldkaart) tot 04.25 min. (“…dat leidt tot zandstormen in de Chinese steden, en ook in buurlanden.”)
Van 14.50 min. (“Als we op deze manier doorgaan…”) tot einde.

 

Stap 2: Verzilting

Het Aralmeer is veranderd in een zoutwoestijn. Zo extreem als in dit deel van Zuidwest-Azië is het nergens, maar verzilting (het geleidelijk toenemen van het zoutgehalte van de bodem of water) is een groot probleem.

In Nederland treedt verzilting vooral op als zout zeewater in het grondwater doordringt. De mate waarin dat gebeurt, wordt bepaald door de hoogteligging ten opzichte van de zee en de afstand tot de zee (zie Bosatlaskaart Nederland - Waterkwaliteit - Verzilting: GB55, Kaart 44C).
Vooral gebieden die onder zeeniveau liggen, achter dijken of duinen, hebben last van zoute kwel.
Ergens anders vindt verzilting vooral plaats door menselijk handelen: bijvoorbeeld bij het gebruik van onzorgvuldige irrigatiemethoden.

Zout water is zoet water, waarin zout en mineralen zijn opgelost. Zout en mineralen zitten in de grond of in rotsen waar het water overheen is gestroomd. Ook in zoet water zit een minimale hoeveelheid zout (maar zo weinig dat je het niet proeft).

In veel gebieden valt er weinig neerslag, te weinig om er landbouw te bedrijven. Dat gebrek aan neerslag is te compenseren door het bevloeien van de landbouwgronden. Zeker in wat warmere gebieden verdampt daarbij een deel van het irrigatiewater en blijven er zouten in de bodem achter.
Bij te veel bewateren stijgt de grondwaterspiegel en verdampt er ook grondwater dat toch al meer zouten bevat.

Verzilt geïrrigeerd land met een slechte stand van het gewas.


Ongeveer een derde van het geïrrigeerde land in de belangrijkste irrigatielanden lijdt aan verzilting van de bodem: Israël 13%, Pakistan 14%, China en Mexico 15%, Australië 20%, Egypte en Peru 30% en Irak 50%.

Verzilting van de bodem zorgt voor een verminderde gewasopbrengst en zorgt er in het ergste geval voor dat er geen landbouw meer mogelijk is.

Stap 3: Bodemerosie en verwoestijning

Bodemerosie

Met de campagne ‘Koop een geit’ (koopeengeit.be) roept de Belgische organisatie Dierenartsen Zonder Grenzen (DZG) mensen op om 50 euro voor een geit te doneren voor kansarme Afrikaanse families. Voor deze families is het hebben van enkele geiten of runderen “een middel om uit de armoede te raken”, aldus DZG.

Geiten zijn makkelijke eters en kunnen in barre omstandigheden overleven. Daarin ligt echter ook het problematische karakter van de geitenkuddes in veel ontwikkelingslanden: ze eten zowat alles wat ze op hun pad tegenkomen. Te veel geiten zorgen voor overbegrazing, ook wel overbeweiding genoemd.
Hier is sprake van als door langdurige, intensieve begrazing door planteneters (geiten, schapen, runderen) de vegetatie niet de kans heeft zichzelf te herstellen.

Overbeweiding kan leiden tot bodemerosie, maar daarvoor zijn meer oorzaken aan te wijzen. Erosie is een natuurlijk proces van slijtage van de bodem waarbij de bovenste, vruchtbare laag van de bodem wegspoelt of wegwaait. Menselijke activiteiten (overbeweiding, ploegen, het kappen van bossen) kunnen het erosieproces versterken, we spreken dan van een versnelde bodemerosie.

Verwoestijning

Op verschillende plekken in de wereld rukt de woestijn op. We spreken daarbij van verwoestijning, het oprukken of zich uitbreiden van een woestijn of het ontstaan van nieuwe woestijnen; verwoestijning wordt ook gebruikt om de verandering van een gebied naar drogere omstandigheden aan te duiden. Daar vallen ook steppegebieden onder. Door bodemerosie neemt het waterbergend vermogen van de bodem af en is er in droge perioden minder water voor planten beschikbaar.

Een belangrijke oorzaak van bodemerosie en verwoestijning is ook de bevolkingsgroei, die het grootst is in Afrika. Er is nu al sprake van overbevolking (een te grote bevolking in verhouding tot de draagkracht van een gebied) en de komende tijd zal de groei van de wereldbevolking vooral in het relatieve arme Afrika plaatsvinden.
De droogte en verwoestijning verdrijft bovendien herders van hun land. Veeteelt wordt door het gebrek aan water steeds moeilijker en de veeboeren trekken naar vochtiger gebieden. Dat levert spanningen en conflicten op met daar levende akkerbouwers.

In Afrika verdwijnt nog steeds ruim tweemaal zoveel bos in houtvuurtjes om te koken, dan door commerciële houtkap: veel Afrikanen hebben geen geld voor een gasstelletje of elektrisch kookplaatje. Bovendien hebben al die nieuwe inwoners een plek nodig en daarvoor wordt volop gekapt en gebouwd.

Stap 4: Ontbossing

In sommige gebieden wordt evenveel gekapt als er weer wordt aangeplant (zoals in Zweden), maar elders, vooral in het Amazonegebied in Brazilië, worden jaarlijks miljoenen hectaren bos gekapt zonder herplanting. Het gevolg is een enorme ontbossing (het verdwijnen van bos door menselijk handelen). Elk jaar verdwijnt er bos ter grootte van twee keer Nederland.

Ontbossing draagt ook bij aan verdroging. Een tropisch bos houdt veel water vast. Door de verdamping van het regenwater in tropische bossen ontstaan er steeds nieuwe wolken. Regen valt niet meteen op de grond, maar wordt voor het grootste deel opgevangen in het bladerdek en een deel verdampt weer. Daaruit vallen er buien in een gebied dat veel ruimer is dan dat van de tropische bossen zelf. Als de bomen gekapt zijn, valt het regenwater meteen op de grond en spoelt een deel van de toplaag weg. Er blijven er minder voedingsstoffen voor de planten over. Waar bomen zijn gerooid, wordt de bodem blootgesteld aan direct zonlicht en kan de toplaag uitdrogen en wegwaaien. Ook dat maakt de bodem minder vruchtbaar.
Uiteindelijk blijft er een onvruchtbare zandbodem over waar nauwelijks iets op kan groeien, en zeker geen tropisch regenwoud.

Bosbranden

Naast houtkap komen er ook veel bosbranden voor; met name in Indonesië is dat een groot probleem.
Zie ook de video van Milieudefensie:

Een deel van de branden ontstaat spontaan door de broeierige hitte in compost, maar veel bos wordt in Indonesië al dan niet legaal in brand gestoken om meer bouwland te krijgen.
Meestal is dat voor palmolieplantages, maar ook voor de normale akkerbouw is het een beproefde techniek: shifting cultivation. De as bevat voedingsstoffen die gebruik als akker mogelijk maakt.
Na een paar jaar is die voorraad uitgeput en trekt met verder naar een volgend stuk bos. Als het goed is, herstelt het bos zich. Als men te snel terugkomt (overbevolking) ontstaat alang-alang (grasachtig onkruid dat zich moeilijk laat verwijderen).

Afronding

Samenvattend

Bij 'Wat ga je leren?' worden de volgende begrippen genoemd.
Geef zelf een omschrijving van deze begrippen.

Landdegradatie  
Ontbossing  
Overbevolking  
Overbeweiding  
Verdroging  
Versnelde bodemerosie  
Verwoestijning  
Verzilting  


Bespreek de begrippen met een klasgenoot.

Eindopdracht A: Toets

Eindopdracht B: Artikel schrijven

Milieuvluchtelingen

We kijken nog een keer naar de video van ‘Groen Goud’:
Van 02.06 min. (inzoom op de wereldkaart) tot 04.25 min. (“…dat leidt tot zandstormen in de Chinese steden, en ook in buurlanden.”)
Van 14:50 min. (“Als we op deze manier doorgaan…”) tot einde.

In het slot van het fragment zegt de Amerikaans-Chinese cameraman en ecoloog John Liu: “Als we op deze manier doorgaan, bereiken we een crisispunt waarop we niet meer iedereen kunnen voeden. Dan krijg je een heel andere situatie. Dan moeten honderden miljoenen mensen naar andere gebieden trekken.”
De mensen die Liu noemt, worden ook wel ecologische of milieuvluchtelingen genoemd.

Je schrijft (bijvoorbeeld voor de schoolkrant) een artikel over het verband tussen milieuvluchtelingen­problematiek en landdegradatie (ongeveer een half A4'tje).
In je artikel verwerk je naast het begrip landdegradatie minimaal drie aanvullende begrippen uit deze opdracht (kijk bij 'Samenvattend').
Verzamel eventueel extra informatie op internet. Hoe je een artikel schrijft, kun je lezen in de Gereedschapskist.

Beoordeling

Je docent zal het artikel beoordelen. Hij of zij zal daarbij letten op de volgende punten:

  • Heb je duidelijk verwoord wat het verband is tussen milieuvluchtelingenproblematiek en landdegradatie?
  • Heb je meer begrippen gebruikt die in deze opdracht voorkwamen?
  • Heb je je artikel helder en duidelijk geschreven, bedoeld voor de doelgroep (schoolkrant)?
  • Bevat je artikel geen taalfouten?

Artikel schrijven

Een artikel is een goede manier om informatie te presenteren of een gebeurtenis te beschrijven.

 

Examenvragen

Op deze pagina vind je examenvragen van ExamenKracht van vorige jaren.
De vragen sluiten zo goed mogelijk aan bij de opdracht die je net hebt afgerond.

Maak bij het beantwoorden ook gebruik van dat wat je al eerder geleerd hebt. Als je de vraag niet kunt beantwoorden, probeer het dan later opnieuw. Nadat je een vraag beantwoord hebt, kun je deze zelf nakijken en je score aangeven.

HAVO 2018-TV1

HAVO 2018-TV1 Vraag 23

HAVO 2018-TV2

HAVO 2018-TV2 Vragen 9-12

HAVO 2019-TV1

HAVO 2019-TV1 Vraag 20

HAVO 2021-TV1

HAVO 2021-TV1 Vraag 5

HAVO 2021-TV3

HAVO 2021-TV3 Vraag 15

 

Meer oefenen?
Ga naar ExamenKracht en oefen ook met de nieuwste examens.

Terugkijken

Intro

  • Lees de Introductie van de opdracht nog eens door.
    Was de korte uitleg over landdegradatie duidelijk?

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Heb je in deze opdracht alle begrippen teruggevonden?
    Kun je voldoende omschrijven wat de gevolgen van landdegradatie zijn?

Hoe ging het?

  • Tijd
    Voor deze opdracht staat ongeveer 3 SLU.
    Heb je de opdracht op tijd kunnen afronden?
  • Inhoud
    In de opdracht is ook besproken wat de nadelen en gevaren van ontbossing zijn.
    Ben jij tegen massale bomenkap? Kun je uitleggen waarom?
  • Samenvattend
    Was het eenvoudig om de genoemde begrippen te omschrijven?
    Heb je de omschrijvingen vergeleken met je klasgenoot?
  • Eindopdrachten
    Heb je de eindtoets gemaakt? Had je een goed resultaat?
    Heb je een artikel geschreven? Heb je het artikel ook ingeleverd voor de schoolkrant?
  • Examenvragen
    Heb je de examenvragen gemaakt? Ging het goed?
  • Het arrangement Landdegradatie - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2022-02-09 09:44:01
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Aarde" wordt het thema ''Landdegradatie?" besproken. Landdegradatie is het sterk afnemen van de productiviteit van de bodem. Het opgedroogde Aralmeer in Kazachstan en Oezbekistan wordt als voorbeeld genomen. Verzilting is een vorm van landdegradatie waarbij het zoutgehalte in de bodem toeneemt. Maar ook bodemerosie en verwoestijning zijn vormen van landdegradatie. Door overbegrazing of overbeweiding kan er versnelde bodemerosie plaatsvinden. Op sommige plekken rukt de woestijn op en dit wordt dan verwoestijning genoemd. Ook ontbossing kan leiden tot landdegradatie. Bij ontbossing wordt de bodem niet meer vastgehouden, dus kan er bodemerosie plaatsvinden. Maar ook verdroging vormt een probleem, zo kunnen er namelijk bosbranden ontstaan.
    Leerniveau
    HAVO 4; HAVO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Landschappen (en menselijke activiteit); Aardrijkskunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    6 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    aardrijkskunde, arrangeerbaar, bodemerosie, bosbrand, hv45, landdegradatie, ontbossing, stercollectie, verzilting

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Gereedschapskist. (2019).

    Gereedschapskist activerende werkvormen

    https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen