Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht
het gouden ei Tim Krabbe
Boek 2 - havo 4
Boek 3 - havo 4
Boek 4 - havo 4
Boek 5 - havo 4
Boek 6 - havo 4
Boek 7 - havo 5
Boek 8 - havo 5
BOEK 8: Sonny Boy, Annejet van der Zijl
Luuc van der Doelen
Brandstraat 21a
5345HK Oss
Singel Uitgeverijen
Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam
18 mei 2018
Betreft: Boek Sonny Boy
Beste Singel uitgeverij,
Ik schrijf deze brief naar aanleiding van een boek dat ik geschreven heb. Mijn naam is Luuc van der Doelen, ik ben beginnend schrijfster. Het boek dat ik geschreven heb heet Sonny boy. Ik hoop dat u zo vriendelijk wil zijn om het boek te lezen.
Sonny boy telt 9 hoofdstukken + een epiloog. De hoofdstukken hebben allemaal een andere titel. Het verhaal begint in 1923 en eindigt in 1945. Het verhaal in het boek dat ik geschreven heb is waargebeurd. In het boek zijn tussendoor een paar bladzijdes met foto’s van de familie Nods gestopt. Dit laat zien dat het een waargebeurd verhaal is. Het begint met een stukje voorgeschiedenis over de hoofdpersonen Rita en Waldemar. Er word daar bijvoorbeeld verteld over hoe Rita en haar toenmalige vriend samenkwamen, en hoe zij ook weer zijn gescheiden. Ook wordt er verteld over de vader van Waldemar en over zijn tijd in Suriname en hoe Waldemar uiteindelijk naar Nederland is gemigreerd. Uiteindelijk komen Rita en Waldemar samen en krijgen een zoontje Waldy, ook wel Sonny boy genoemd. Vandaar de titel Sonny boy.
In de tijd die volgt is het oorlog en helpt de familie Nods verschillende onderduikers om een onderkomen te vinden. Na een paar jaar worden Rita en Waldemar opgepakt en beide naar een ander concentratie kamp gebracht. Daar overleiden ze beiden een paar maanden voor het einde van de oorlog. Waldy blijft alleen achter.
Het boek is niet geschikt voor jonge lezers, daarvoor is het boek te moeilijk te begrijpen. Het boek zou denk ik volgens lezen voor de lijst een niveau 3 boek zijn.
Ik hoop dat u het een mooi en inspirerend boek vindt. Ik hoor graag van u.
Met vriendelijke groet,
Luuc van der Doelen.
Boek 9 - havo 5
BOEK 9: De wafelfabriek, Roman Helinski
Domme, domme mensen…
Iedereen werkt in zijn standaard routine in de wafelfabriek. Inpakken, bakken, dozen vouwen, de slechte wafels eruit halen en als de bel gaat wisselen van activiteit. Dat verandert plots als Arka Narovski komt werken in de fabriek. Hij heeft gediend in het leger en is een beer van een vent. De wafelfabriek is een grote leefgemeenschap en als er buitenstaanders komen is iedereen meteen nieuwsgierig. Iedereen wil alles over hem weten. Arka vertelt verhalen die de mensen hun ogen doet openen. Vervolgens volgt er een opstand in de wafelfabriek. Arka noemt de mensen in de fabriek domme, domme mensen. Hij vertelt tegen de mensen dat hun tanden rot worden door de zoete walm van de wafels. Dit doet hij om de mensen in zijn macht te krijgen. De mensen verzetten zich maar uiteindelijk komen ze toch terug in hun routine. Dan komt er een brand in de fabriek. Dat is voor Arka de druppel. Als je zonder verdoving een tand laat trekken door Arka hoor je bij de club. Maar dan komt Arka met een belangrijke mededeling.
De schrijver van het boek is Roman Helinski. Hij gebruikte in zijn tweede roman zijn eigen ervaringen. Helinski heeft namelijk in een wafelfabriek gewerkt waar ook brand uit brak. Het boek was erg lastig om door te lezen. Er waren veel stukken waarbij er vrij weinig gebeurde. (vooral het eerste deel) In die stukken leerde je eerst de mensen van de wafelfabriek beter kennen. Ook was het boek erg mysterieus. In het begin werd er niet veel informatie gegeven over Arka en was hij vooral een mysterieus persoon in het boek waarvan je niks weet. Ik vond ook dat er rare dingen beschreven werden in het boek, bijvoorbeeld dat Arka altijd zijn hand in zijn broek laat glijden. Deze informatie vind ik nutteloos en geeft geen goede bijdrage bij de tekst.
Over-all vond ik het geen geslaagd boek. Ik zou niemand aanraden om het boek te lezen. Voordat ik het boek wilde gaan lezen was ik erg enthousiast. Het boek had een aantrekkelijke kaft en dikte. Maar naarmate ik verder las werd dit enthousiasme vervangen door verveling.
Luuc van der Doelen
Boek 10 - havo 5
BOEK 10: Dagen van gras, Philip Huff
Luuc van der Doelen
Brandstraat 21a
5345 HK Oss
Uitgeverij De bezige bij
Van Mierenveldstraat 1
1071 DW Amsterdam
13 februari 2019
Betref: Boek dagen van gras
Beste uitgevrij de bezige bij,
Afgelopen jaar ben ik aan de slag geweest met het schrijven van een verhaal. Dit verhaal zou ik graag willen uitgeven om er een boek van te maken. Het verhaal dat ik heb geschreven heet : Dagen van gras.
Het verhaal word vertelt vanuit de jongen Ben. Het is dus een ik-perspectief.
De titel (dagen van gras) verwijst naar het roken van wiet, omdat hij dat dagen achter elkaar doet. Het boek heeft een onduidelijk thema.
Ben heeft een goede band met zijn vader, maar als zijn ouders gaan scheiden en de vader van Ben in Engeland gaat wonen zien ze elkaar nauwelijks nog. Wel schrijft de vader van Ben veel brieven. Ben woont op het landgoed Weldra. Later komt er een nieuw gezin op het landgoed wonen. Bij het gezin hoort een jongen van zijn leeftijd Tom. Ze krijgen al gouw een hechte band. In de boomhut die de vader van Ben heeft gemaakt spreken ze vaak af. Tom heeft wel een slechte invloed op Ben. Ze doen slechte dingen zoals zwart rijden en wiet roken. Als Ben en Tom in slaap zijn gevallen tijdens het roken van wiet vliegt de boomhut in brand. Ben kan er nog net op tijd uitspringen en raakt bewusteloos. Als hij ontwaakt moet Ben naar een jeugdkliniek. Daar gaat het steeds slechter met hem. Ben schrijft brieven naar zijn vader en naar Tom maar hij krijgt van niemand antwoord. Later blijkt dat zijn vader overleden is en dat Tom nooit bestaan heeft. Als hij naar een andere kliniek word overgeplaatst ontmoet hij het meisje Anna. Zij zorgt er voor dat het steeds beter gaat met Ben. Als hij in Amsterdam gaat wonen krijgt hij een brief van zijn vader die hij voor zijn dood geschreven heeft.
Het boek is geschikt voor jongeren maar ook voor volwassenen. Het boek heeft niveau 2 en is daarom ook wat makkelijker dan andere literatuur boeken. Vandaar dat ook jongeren het boek prima kunnen lezen.
Verder hoop ik dat u potentie ziet in mijn geschreven boek! Ik kijk uit naar uw reactie!
Met vriendelijke groeten,
Luuc van der Doelen
Overige opdrachten
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder