Het weerbericht: Eenvoudige en complexe weerkaarten lezen - GEEL/ROOD

Het weerbericht: Eenvoudige en complexe weerkaarten lezen - GEEL/ROOD

Het weerbericht

Inleiding

Je hebt in de voorgaande leertaken al veel geleerd over wat het weer is, wat de weerelementen zijn en hoe het weer wordt beïnvloed. In deze leertaak ga je leren om het weer in je regio te voorspellen aan de hand van weerkaarten en weerberichten. Ook ga je het weer in je eigen regio meten en waarnemen. Dit onderzoek over het weer in je regio vormt een onderdeel van het onderzoek in leertaak 4.1. Leertaak 4.1 is een onderdeel van het SE.

 

Oefening: Even je geheugen opfrissen

Start

Stap 1: Eenvoudige weerkaarten lezen

Waarschijnlijk heb je al vaak naar het weerbericht gekeken. Dan weet je dat op een weerkaart veel symbolen worden gebruikt. In deze opdracht ga je weerkaarten leren lezen.

Bekijk onderstaande video van een weerbericht tijdens het NOS-journaal.

Benieuwd hoe de animaties worden gemaakt en hoe weerman Gerrit Hiemstra zich voorbereid? Bekijk dan onderstaande video.

 

De weerkaarten die een weervrouw of -man maakt zijn gebaseerd op radarbeelden en satellietbeelden.  Op satellietbeelden zie je of en op welke plekken er sprake is van bewolking. Radarbeelden worden gemaakt doordat radarantennes steeds signalen uitstoten die vervolgens weerkaatsen op regendruppels. Op die manier kan worden vastgesteld waar en hoe hard het gaat regenen of sneeuwen. Vanuit deze gegevens worden weerkaarten gemaakt.

 

Op deze site kun je veel verschillende soorten weerkaarten vinden.

Opdracht: Maak deze opdracht word-document pfd-document met behulp van de weerkaarten op bovenstaande website.

Lever de opdracht in bij je docent.

 

Stap 2: Complexe weerkaarten lezen

Een luchtdrukkaart is de moeilijkste variant van een weerkaart. Voordat je een luchtdrukkaart kunt lezen moet je weten wat de symbolen allemaal betekenen. Bekijk onderstaande tabel.

Bron: KNMI

Bij de uitleg hieronder wordt steeds verwezen naar volgende weerkaart.

Isobaren

Isobaren zijn lijnen die gebieden met eenzelfde luchtdruk verbinden. De getallen geven de hoeveelheid luchtdruk aan in hectoPascal (hPa) of millibar. Een luchtdruk van minder dan 1013 hPa is een lagedrukgebied. Alles boven de 1013 hPa is een hogedrukgebied. Je ziet op de weerkaart dat het westen van Ierland, midden op de Atlantische oceaan een lagedrukgebied bevind. De isobaren liggen hier ook nog eens dicht op elkaar. Het waait hier dus hard. De isobaren boven Spanje en Frankrijk en Noord-Afrika liggen verder uit elkaar. Hier waait het dus minder hard. Isobaren vormen meestal cirkels.

 

Hogedrukgebieden en lagedrukgebieden

Luchtdrukgebieden kun je dus herkennen aan het getal op de kaart. Hogedrukgebieden worden ook aangegeven met een hoofdletter H. De lagedrukgebieden worden aangegeven met een hoofdletter L. Een hogedrukgebied zorgt vaak voor mooi rustig weer. Bij een lagedrukgebied is de kans op bewolking, neerslag en wind groter.

Bij een hogedrukgebied waait de wind met de wijzers van de klok mee rond het gebied (rechtsom). Bij een lagedrukgebied waait de wind juist tegen de klok in (linksom).

 

Fronten

Op de weerkaart kun je drie soorten fronten zien; koufronten, warmtefronten en occlusiefronten. Een front geeft de scheiding tussen de twee luchtsoorten aan. In alle gevallen zal de warme lucht stijgen.

Een koufront ontstaat wanneer de warme lucht door de koude lucht wordt verdrongen. De koude lucht schuift dan onder de warme lucht, waardoor de warme lucht gaat stijgen. Bij een koufront is er vaak sprake van korte hevige buien.

Een warmtefront ontstaat wanneer de koude lucht wordt verdreven door de warme lucht. De warme lucht schuift in die situatie over de koude lucht heen. Bij een warmtefront regent het vaak langdurig maar niet heel krachtig.

Een occlusie ontstaat wanneer de koude lucht de warme lucht dan heel snel verdringt. De beide luchtsoorten draaien dan als het ware in elkaar. Het occlusiefront wordt op de weerkaart aangegeven met een paarse lijn, met bollen en pijlen. Een depressie is het lagedrukgebied in de zone waar fronten met elkaar botsen. Op de weerkaart  zie je dat er midden op de Atlantische Oceaan een occlusiefront is ontstaan. Een koufront en warmtefront zijn in elkaar gedraaid. In deze draaiing ligt ook nog een lagedrukgebied. Er is daar sprake van een depressie. Ten zuiden van Ierland zie je ook nog een occlusiefront aangegeven met een depressie.

 

 

Buiengebieden

Op een weerkaart worden ook buiengebieden aangegeven. Wanneer er sprake is van een buiengebied in een warme lucht wordt gebruik gemaakt van een rode streep. Een buiengebied in een koude lucht wordt aangegeven met een blauwe streep. Op de weerkaart zie je meerdere buiengebieden liggen in Frankrijk en Spanje. Deze buiengebieden bevinden zich in warme lucht.

 

Oefening: Luchtdrukkaarten lezen

Start

Opdracht: In stap 1 heb je eenvoudige weerkaarten leren lezen en een weerbericht geschreven. Maak nu deze opdracht word-document pdf-document waarbij je met behulp van complexe weerkaarten het weer in je eigen regio gaat verklaren. Lever de opdracht in bij je docent.

  • Het arrangement Het weerbericht: Eenvoudige en complexe weerkaarten lezen - GEEL/ROOD is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Auteur Kunskapsskolan
    Laatst gewijzigd
    2023-11-14 14:08:01
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Kunskapsskolan, Auteur. (2018).

    Het weerbericht - GEEL/ROOD - moederbestand

    https://maken.wikiwijs.nl/124792/Het_weerbericht___GEEL_ROOD___moederbestand

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Even je geheugen opfrissen

    Luchtdrukkaarten lezen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.