Opdracht: Overheid als producent - kgt2

Opdracht: Overheid als producent - kgt2

Intro

Bekijk de twee foto's hieronder.
Je ziet een foto van een winkel en een foto van een stadskantoor.


Wat denk jij?
Wat zijn de verschillen tussen beide bedrijven?
Probeer zoveel mogelijk verschillen te bedenken.
Bespreek je antwoorden met een klasgenoot.

Colofon

Het arrangement Opdracht: Overheid als producent - kgt2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-11-25 08:53:35
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze opdracht hoort bij het thema 'Samenwerken en onderhandelen', en is onderdeel van de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor economie vmbokgt2. De opdracht begint met een intro, hier worden twee foto's van bedrijven weergegeven. Vervolgens moet je de verschillen tussen beide bedrijven beschrijven. Dit antwoord bespreek je met een klasgenoot. Daarna komt er een stuk tekst over wat je straks kan na deze opdracht (de leerdoelen) en vervolgens komt er een uitleg wat je gaat doen. De opdracht bestaat uit zes verschillende stappen met bijbehorende opdrachten, een samenvatting en een reflectie. Bij stap 1 is er een opdracht over een overheidsbedrijf. Hier is een tekst uit de kennisbank over collectief of particulier aan toegevoegd. Vervolgens worden er verschillende vragen gesteld over de collectieve en particuliere sector. Bij stap 2 is er een opdracht over overheidsproducten. Hier is ook de tekst uit de kennisbank over collectief of particulier aan toegevoegd. Daarna komt er een vraag over collectief of individueel. Vervolgens komt er een vraag over overheidsproducten. Bij stap 3 is er een opdracht subsidies. Hier is ook de tekst van collectief of particulier aan toegevoegd. Daarna komt er een opdracht over subsidies en accijns. Bij stap 4 komt er een opdracht over sigaretten en benzine. Vervolgens komt er een vraag over accijns op sigaretten en accijns op benzine. Bij stap 5 is er opdracht over regeren is keuzes maken. Hier moeten vier vragen over beantwoord worden en vervolgens moet je dit antwoord vergelijken met een klasgenoot. Bij stap 6 is er een opdracht over meeliftersgedrag. Dit begrip wordt eerst uitgelegd. Vervolgens komt er een voorbeeld van meeliftersgedrag en hier worden verschillende vragen over gesteld. Ook wordt er een vraag gesteld over collectieve overheidsproducten en meeliftersgedrag. Bij deze vragen werk je samen met een klasgenoot. Vervolgens komt er een opdracht waar de stof nog een keer wordt herhaald en de samenvatting volledig moet worden ingevuld. Uiteindelijk wordt er teruggekeken naar de opdracht, dus hoe ging het? En kan ik wat ik moet kunnen?
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 2;
Leerinhoud en doelen
Samenwerken en onderhandelen; Economie; Overheid en bestuur; Rol van de overheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
accijns, arrangeerbaar, economie, individuele en collectieve overheidsproducten, meeliftgedrag, overheid als producent, producten, samenwerken en onderhandelen, stercollectie, vmbokgt2

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Economie. (2020).

Opdracht: Overheid als producent - vmbo-b34

https://maken.wikiwijs.nl/73697/Opdracht__Overheid_als_producent___vmbo_b34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open