De belangrijke feestdagen in de westerse religies

De belangrijke feestdagen in de westerse religies

Doen gelovigen moeilijk?

Een meisje bij het avondgebed
Een meisje bij het avondgebed

Soms lijkt alsof al die mensen in die religies zo moeilijk doen. Waarom eigenlijk? Is het leven niet om ervan te genieten? Zijn die gelovige mensen niet een beetje raar? Of doen ze ook leuke dingen? Maar die doe jij ook al. Iedere dag kijken naar grappige filmpjes op je mobiele telefoon bijvoorbeeld. Of selfies maken. Of nieuwe kleren kopen. Of voetballen kijken. Er is te veel om op te noemen.

Dus waarom alles zo moeilijk maken. Het leven is er toch ook om van  te genieten.

Je gaat op onderzoek.

Vasten en Ramadan

Overeenkomst van geloven

Voor alle godsdiensten is het leven na de dood erg belangrijk. Allemaal zeggen ze dat er een leven na de dood is. Voor de godsdiensten is de dood daarom niet alleen iets droevigs, het is ook een overgang naar een nieuw leven, het hiernamaals. Dat zie je veel terug in de feesten vn die godsdiensten. Veel van de feesten hebben dan ook te maken met het leven na de dood. Alle godsdiensten zeggen dat er leven is na de dood. Dat is wel prettig, maar je moet er ook iets voor doen.

Het is niet de bedoeling dat je alleen maar dingen voor jezelf doet. Je moet ook dingen voor andere mensen doen. En natuurlijk ook voor God. En natuurlijk ook voor jezelf, maar dan is daar ook je toekomst mee bedoeld. Vasten is een van die dingen

 

Meer informatie over het vasten vind je op wikikids.nl. Zoek op:

* Ramadan

* Vasten (christendom)

Heilige boeken

Dat vasten is niet zo gemakkelijk. Je moet er moeite voor doen. Maar wat heb je eraan?

 

Heilige boeken uit het jodendom, christendom en islam

Er blijkt een samenhang te zitten tussen de heilige boeken van het jodendom, het christendom en de islam. Ook blijkt dat in de islam de traditieverhalen van 2 eeuwen na het leven van de profeet Mohammed erg belangrijk zijn geworden.

 

Je wil meer weten over hoe de 3 godsdiensten met elkaar samenhangen. Je wil meer weten over de leuke kanten van het geloof. Ze doen immers toch ook aan feesten.

 

De leraar heeft je verteld dat het verhaal van het offer van Abraham voor het jodendom, het christendom en de islam zo belangrijk is dat er allerlei feesten op gebaseerd zijn.

 

Je gaat kijken op wikikids.

Abraham, aartsvader.

Het offer van Abraham

Abraham krijgt de opdracht om zijn zoon te offeren

Abraham leefde een kleine 4000 jaar geleden. Hij hoorde een stem. De stem zei hem dat hij een offer moest brengen. Was hij bereid om alles te geven voor zijn overtuiging? 

Het Offerfeest in de islam

Hoewel het offer lang geleden heeft plaatsgevonden, worden er toch belangrijke feestdagen aan gekoppeld. De islam kent het offerfeest. Dat is het belangrijkste feest, zelfs nog belangrijker als het Suikerfeest na de Ramadan.

Maar ook in het christendom is het offer van Abraham belangrijk, want het heeft een relatie met het Paasfeest. Dat is weer het belangrijkste feest in het christendom. Hoe dat zit wordt je later duidelijk.

Maar eerst gaan we het hebben over het offerfeest.

 

Daarvoor bekijk je eerst de onderstaande videoclip. Als er dingen niet duidelijk zijn, dan ga je op wikikids.nl naar Hadji en eventueel ook nog naar Offerfeest

De Hadji: de pelgrimstocht naar Mekka, afgesloten met het Offerfeest.

Goede Vrijdag. Het offer van Jezus Christus

In het Oude Testament (de joodse Tenach) staan meerdere verwijzingen naar het leven en sterven van Jezus Christus. Het offer van Abraham betreft een offer dat de mensen moeten brengen voor God. Jezus doet precies het tegenovergestelde. Hij brengt een offer voor de mensheid. Hij vertelt over het Rijk van God en hoe de wereld daarmee beter kan worden gemaakt. Dan laat Jezus gebeuren wat er moet gebeuren. Het blijkt dat Jezus tegenstanders heeft inde leiding van het land. Die willen Jezus dood hebben omdat Jezus een bedreiging vormt voor hun. Daarom wordt Jezus gekruisigd. Jezus Christus wordt het Lam van God genoemd.

Goede vrijdag.

Pasen. Het offer van Jezus Christus

Niet alleen in Nederland is het pasen een vrije dag. Dat is ook zo in veel andere landen. Bovendien wordt het al eeuwenlang gevierd. Pasen is een vrolijke dag. Omdat deze dag zo veel te maken heeft met het leven na de dood, vond men het moeilijk om het leuk voor te stellen. Daarom vond de Kerk het goed dat eieren werden gegeten of geverfd. Eieren staan voor nieuw leven en daar staat het Paasfeest ook voor.

Goede Vrijdag en Pasen

Het joodse feest Pesach

Goede vrijdag en Pasen worden ook gezien als een vervulling van een ander belangrijk joods feest. Dat is Pesach.

Het volk van de nakomelingen van Abraham, Izaak en Jacob is na een verblijf van enkele honderden jaren in Egypte tot slaaf gemaakt. Het volk wil worden bevrijd en bidt tot God. Het antwoord van God laat een aantal jaren op zich wachten. Hij zoekt Mozes uit om de gebeden te beantwoorden.

Voor meer info klik je op wikikids.nl, en kijk bij Mozes.

Mozes en de uittocht uit Egypte

Bevrijding uit de slavernij

De woestijnlocht en de joodse wet.

Misschien heb je wel van de 10 plagen gehoord. Die waren nodig om de Egyptische farao zo ver te krijgen dat hij het volk van de slaven vrij te krijgen. De plagen worden soms de Bijbelse plagen genoemd. De plagen staan beschreven in de Tenach, maar wetenschappers hebben uitgezocht of deze plagen ook echt hebben kunnen gebeuren.

 

Lees voor meer informatie over het joodse Pesach op wikikids.nl bij Pesach

Vlak voor de dood van Jezus Christus is het laatste avondmaal. Het is de avond voor Pesach. Jezus eet nog een keer samen met zijn apostelen. Dan breekt Jezus het brood en drinkt de wijn. Het brood staat symbool voor het lichaam van Jezus Christus en de wijn staat symbool voor het bloed van Jezus. Het bloed van Jezus werd een dag later vergoten om zo mensen God beter te laten leren kennen. In de Rooms-Katholieke Kerk wordt nog iedere week deze gebeurtenis herdacht met het eten van de heilige communie. Zo worden de gelovigen ook bevrijd uit de geestelijke slavernij. Dat is de slavernij van het egoïsme, machtswellust en ga zo maar door.

Joden vieren ook het feest van het contact met God. Dat is Jom Kippoer. De hogepriester mocht eenmaal per jaar in de heilige tempel bij God een offer brengen. Dat deed hij dan namens het hele volk. Op een bok werden dan alle zonden, dus alle fouten, van het volk geladen. Dit werd de zondenbok genoemd. Deze dag wordt de Grote Verzoendag genoemd.

 

Kijk voor meer informatie over Jom Kippoer op wikikids.nl

Pinksteren

Naast de vrije dagen op Kerstmis en Pasen is er nog een feestdag. Dat is Pinksteren. In feite zijn het 2 feestdagen, want er zijn 2 Pinksterdagen. Pinksteren is 50 dagen na Pasen. Dit wordt gezien als het begin van de christelijke kerk.

Pinksteren. Het begin van de kerk

Het getal 7 is een heilig getal in de Bijbel. Vandaar ook dat onze weken 7 dagen hebben. Als je 7 maal 7 doet, dan moet het wel heel heilig zijn. En dat is ook zo. Omdat 7x7=49, wordt op de dag erna het feest gevierd.

Ook van dit feest heeft een joodse oorsprong: Sjavoeot.

Zoek op welke relatie tussen beide feesten bestaat.

Afsluitende toets

Toets: Eindtoets

Start