Geestelijke stromingen: Begin van het christendom

Geestelijke stromingen: Begin van het christendom

Jezus, een mysterieuze persoon

Vele gezichten van Jezus
Vele gezichten van Jezus

Open bestand PPT Begintijd Christendom: Jezus en de apostelen

Iedereen heeft wel gehoord van Jezus. Al was het alleen maar omdat "Jezus" soms als stopwoord wordt gebruikt. Al 2000 jaar wordt gesproken over Jezus. De geschiedenis kent vele voorbeelden waarin mensen werden geïnspireerd door de woorden van Jezus. Het had dan invloed op hun manier van leven en de beslissingen die ze namen. Daarnaast werd binnen het jodendom Jezus honderden jaren ervoor ook al voorspeld.

Deze Jezus is wel heel bijzonder. Genoeg reden om meer over Jezus te weten willen komen.

Wie is toch deze Jezus? Iedereen heeft er een mening over. De een weet er verder bijna niets over. De ander kent bijna alle woorden van Jezus uit zijn hoofd. In ieder geval hebben we aan Jezus een hele serie vrije dagen te denken.

Toch zoeken veel mensen naar een antwoord op de vraag wat er precies is gebeurd. Zijn de 4 verhalen waar de woorden van Jezus zijn neergeschreven wel geloofwaardig? Is het mogelijk dat Jezus wonderen kon doen? Is het mogelijk dat Jezus uit de dood kon opstaan? Of zijn het verhalen die thuishoren in een sprookjesboek?

De historische Jezus. Hoe betrouwbaar zijn de verhalen die aan ons zijn overgeleverd?

Er zijn meer christenen dan je in eerste instantie zou denken. Waar wonen die christenen? Zoek het op met google of op wikikids bij christendom

Jezus zelf aan het woord

Jezus spreekt over God
Jezus spreekt over God

Het christendom is ontstaan in de eerste eeuw in het gebied dat nu Israël heet. Jezus Christus predikte een nieuwe boodschap. Hij zette de liefde van God centraal. Dat was anders dan wat men gewend was. Men moest aan God onderdanig zijn, want anders zou God zwaar straffen. De joden geloofden dat in de tijd voor Jezus dan ook vaak is gebeurd. Zo is het joodse volk nogal eens gestraft omdat ze zich niet hebben gehouden aan de wetten van God (de Tora). Deze wetten vertellen hoe mensen met elkaar en met God het beste kunnen leven.

Ook nu is het zo dat als we ons niet aan de wet houden, dat dan dingen verkeerd gaan.

 

Maar Jezus zei dat de mensen in zijn tijd de wet niet goed uitlegden en er niet altijd goed naar leefden. Tegenover 10 geboden zette Jezus 10 zaligsprekingen. Tegenover dingen die je niet mag doen, zette Jezus dingen die je wel kunt doen, waardoor God je kan zegenen.

De woorden van Jezus hadden een bijzondere uitwerking. Kijk maar eens naar de onderstaande video:

Stukje uit de Bergrede van Jezus Christus

Misschien begrijp je niet alles wat Jezus in de video heeft gezegd. Dat is vanwege het spirituele woordgebruik van Jezus. Daarmee wordt bedoeld dat je de woorden niet letterlijk kunt nemen, maar dat je de betekenis erachter moet zoeken. Daar moet je wel wat moeite voor doen. Daarom vertelt Jezus hoe je het beste kunt bidden. 

De dood van Jezus

Kruisiging van Jezus
Kruisiging van Jezus

De dood van Jezus Christus was afschuwelijk. Hij werd gemarteld en gekruisigd omdat de leiding van het land de opvattingen van Jezus over God niet vonden passen in de traditie en de godsdienst van Israël. Het lag in de bedoeling Jezus te laten vernederen. Jezus werd bespot en Jezus liet het allemaal gebeuren. En dat terwijl Jezus in de jaren ervoor liet zien over bijzondere krachten te beschikken. Het vreemde is dat Jezus de vernedering weet om te draaien in een overwinning.

De dag van de dood van Jezus wordt nog ieder jaar gevierd op Goede Vrijdag. De dag ervoor wordt Witte donderdag genoemd. Het is de dag waarop Jezus samen met zijn leerlingen het Laatste Avondmaal had. Hij gaf in die laatste maaltijd een geestelijke betekenis aan het breken en eten van het brood en het drinken van de wijn. Jezus zei dat het symbool staat voor het breken van zijn lichaam en het bloed dat vergoten wordt. Veel mensen hebben ook vandaag veel ellende en pijn. Jezus brengt God daarmee dichterbij. Die nabijheid van God zorgt voor verlichting van alle ellende, vooral geestelijk.

In Katholieke Kerken wordt het Laatste Avondmaal nog iedere week herdacht (communnie). In sommige kerken zelfs iedere dag.

 

Het meest bijzondere is dat Jezus lichamelijk en geestelijk zo veel mogelijk werd gepijnigd, maar dat Jezus nog in liefde weet tee reageren. Hij vraagt aan God om zijn moordenaars te vergeven omdat ze niet weten wat ze doen. Dat was ook precies wat Jezus predikte.

Goede Vrijdag. De laatste dag van Jezus Christus

Opstanding uit de dood

Het lichaam van Jezus is van het kruis gehaald en wordt naar het graf gebracht.
Het lichaam van Jezus is van het kruis gehaald en wordt naar het graf gebracht.

Na de heftige gebeurtenissen van Goede Vrijdag was het even stil. Het lichaam van Jezus werd van het kruis gehaald en in een graf gelegd. Echter op de derde dag was het graf waar het lichaam van Jezus in was gelegd, leeg. Enkele dagen later verscheen Jezus, met zijn wonden, aan de volgelingen. Hij vertelde dat ze de gebeurtenissen door moesten vertellen aan alle anderen. En die moesten het vertellen aan iedereen die het horen wilde. Vanuit deze opdracht is een wereldgodsdienst onstaan.

De kern van de prediking van de volgelingen van Jezus is dat Jezus uit de dood is opgestaan. Dit is meer dan een wonder. Jezus heeft hiermee aangetoond dat de dood is overwonnen. Het is in de letterlijke en in de geestelijke betekenis van het woord bedoeld. Er is leven na de dood en dat is mooi als je de juiste spiritualiteit hebt.

Pasen. Opstanding uit de dood

Hemelvaart en Pinksteren

Pinksteren  met Maria, de moeder van Jezus, in het midden
Pinksteren met Maria, de moeder van Jezus, in het midden

Na de opstanding van Jezus, weten de leerlingen eigenlijk niet goed wat ze moeten doen. Jezus komt echter regematig langs in een periode van 40 dagen. Paulus schrijft ruim 20 jaar later dat Jezus aan meer dan 500 mensen verschenen is. Dan gaat Jezus weg: Hemelvaartsdag. Hij zegt dat de leerlingen het verhaal van Jezus moeten verkondigen over de hele wereld. Het probleem is echter dat het maar eenvoudige mensen zijn uit de buurt van het Meer van Galilea. Ze komen uit eenvoudige dorpjes en zijn helemaal niet geleerd in de Heilige Geschriften. Bovendien kennen ze geen talen. Dus hoe moeten ze het goede nieuws over Jezus (evangelie) verder vertellen?

 

Op de 50e dag na het Paasfeest gebeurt er iets bijzonders. De leerlingen van Jezus raken in geestvervoering. Het maakt op buitenstaanders een vreemde indruk. Op deze dag begint Petrus voor het eerst in het openbaar op te treden. Zijn verhaal maakt veel indruk op de omgeving.

Dit betekent de start van de verkondiging van het evangelie. Deze dag wordt nog steeds gevierd als Pinksteren.

 

De eerste geschreven verhalen over Jezus beginnen al snel te circuleren.

Maria Magdalena

Jezus laat zich aan Maria Magdalena als eerste zien na zijn opstanding.
Jezus laat zich aan Maria Magdalena als eerste zien na zijn opstanding.

Jezus heeft 12 apostelen en vele leerlingen gehad. Een van de belangrijkste volgelingen was Maria Magdalena. Toen Jezus werd gekruisigd, was alleen de apostel Johannes aanwezig. Zijn bekendste volgeling, Petrus, had verklaard Jezus niet te kennen. Hij was bang zelf ook gekruisigd te worden. Naast Johannes waren ook Maria, de moeder van Jezus, en Maria Magdalena aanwezig. Maria Magdalena is zelfs zo bijzonder, dat zij de eerste was die Jezus na de opstanding uit de dood heeft mogen ontmoeten. Zij wordt daarom vaak de apostel der apostelen genoemd. Zij was immers de eerste die het verhaal van Jezus overwinning op de dood verder heeft mogen vertellen.

Maria Magdalena was dan ook een uniek iemand. Ze was een onafhankelijke vrouw in een wereld die door mannen werd gedomineerd. Daarom nam ze helemaal de vrijheid om Jezus te volgen. Dat heeft ze ook gedaan bij het verder vertellen van de woorden van Jezus.

 

Het verhaal van Maria Magdalena

De apostel Paulus

Paulus raakt verblind en valt van zijn paard nadat hij de stem van Jezus heeft gehoord.
Paulus raakt verblind en valt van zijn paard nadat hij de stem van Jezus heeft gehoord.

Vreemd genoeg is de apostel waarover het meest wordt geschreven in de Bijbel niet iemand die Jezus heeft meegemaakt tijdens zijn optreden met de apostelen. Paulus was juist iemand die helemaal niets moest hebben van de volgers van Jezus. In zijn ogen bedreigden ze juist de joodse wet en de tradities. Hij vond het een goed idee om de volgelingen van Jezus te bestrijden, zelfs als het zou betekenen dat er doden zouden vallen. Toen een deel van de christenen vluchtten naar de stad Damascus, ging hij er achteraan. Juist voordat ze Damascus binnen zouden rijden, werd hij ineens bevangen door een licht en hoorde hij een stem. Hij was de stem van Jezus. Die zei hem te stoppen met het vervolgen van zijn leerlingen. Paulus raakte verblind. Hij liet zich Damascus binnenrijden. Daar heeft hij gebeden en heeft zich bekeerd.

Van vervolger van de christenen werd hij de belangrijkste prediker. De voormalige vervolger werd nu zelf vervolgd. Toch ging hij door met preken over Jezus.

Hij heeft veel gepreekt buiten Israel. Hij ging onder andere naar Griekenland en Rome. In Rome eindigt zijn verhaal. Net zoals de meeste andere apostelen is hij gedood vanwege zijn geloof.

De apostel Paulus

Maria, de moeder van Jezus

Maria draagt het dode lichaam van Jezus na diens kruisiging (Pieta)
Maria draagt het dode lichaam van Jezus na diens kruisiging (Pieta)

Was Maria Magdalena de apostel der apostelen, in de Katholieke Kerk gaat het belang van Maria als moeder Jezus nog een stuk verder.

Was Jezus overwinning op de dood heel bijzonder, dat geldt ook voor diens geboorte. Bij die geboorte heeft Maria een belangrijke plaats. Zij is immers de mens door wie Jezus op de aarde is gekomen. Zij is ook de mens die bij de kruisiging en opstanding van Jezus erbij was.

Voor gelovigen uit de Katholieke Kerk staat zij daarom dichterbij dan Jezus. Vaak vragen ze of Maria wil helpen bij het verhoren van gebeden. Zeker als het lijkt dat God als Vader soms weg is. Maria wordt dan aangeroepen als de gezegende.

 

Het geloof is immers geen louter mannelijke aangelegenheid.

Het Kerstverhaal in het christendom en in de islam

Niet alleen binnen het christendom heeft Maria een bijzondere plaats. Dat geldt ook binnen de islam. Het belangrijkste van de geboorte van Jezus Christus wordt in de Koran ook beschreven. Bovendien is Maria de enige vrouw die wordt genoemd in de Koran. Er wordt zelfs een heel hoofdstuk naar haar genoemd. 

  • Het arrangement Geestelijke stromingen: Begin van het christendom is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Pieter van Stiphout Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-04-06 11:09:53
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Lessenserie over de belangrijkste personen uit de eerste eeuw van het christendom
    Leerniveau
    VWO 2; HAVO 4; HAVO 3; VWO 3; VWO 4; HAVO 2;
    Leerinhoud en doelen
    Leer van het christendom; Levensbeschouwing; Verspreiding van het christendom in het Romeinse Rijk; Christendom in het Romeinse Rijk: van verboden tot enig toegestane godsdienst; Godsdienst; Geschiedenis; De tijd van Grieken en Romeinen (3000 v C - 500 n C);
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    christendom, godsdienst, historische jezus, jezus, levensbeschouwing

    Bronnen

    Bron Type
    De historische Jezus. Hoe betrouwbaar zijn de verhalen die aan ons zijn overgeleverd?
    https://www.youtube.com/watch?v=wHhMaFk3k8U&list=PLi_srCikhtggb0XZKcFfRUFK8Zew21W5y&index=21
    Video
    Stukje uit de Bergrede van Jezus Christus
    https://www.youtube.com/watch?v=VyZSyNJ_jTw&index=1&list=PLi_srCikhtghrNa6Ti1d4aSyPQzQ3JI63
    Video
    Goede Vrijdag. De laatste dag van Jezus Christus
    https://www.youtube.com/watch?v=d5Rgj36LZrI&index=2&list=PLi_srCikhtghrNa6Ti1d4aSyPQzQ3JI63
    Video
    Pasen. Opstanding uit de dood
    https://www.youtube.com/watch?v=MKDwOHPjz6A&list=PLi_srCikhtghrNa6Ti1d4aSyPQzQ3JI63&index=2
    Video
    https://www.youtube.com/watch?v=7cZFk68S3js&list=PLi_srCikhtghrNa6Ti1d4aSyPQzQ3JI63&index=4
    https://www.youtube.com/watch?v=7cZFk68S3js&list=PLi_srCikhtghrNa6Ti1d4aSyPQzQ3JI63&index=4
    Video
    Het verhaal van Maria Magdalena
    https://www.youtube.com/watch?v=B8rdyYis_zE&list=PLi_srCikhtghrNa6Ti1d4aSyPQzQ3JI63&index=5
    Video
    De apostel Paulus
    https://www.youtube.com/watch?v=d-q09ZDUWGA&list=PLi_srCikhtghrNa6Ti1d4aSyPQzQ3JI63&index=8
    Video
    Het Kerstverhaal in het christendom en in de islam
    https://www.youtube.com/watch?v=il-YsvebnAo&list=PLi_srCikhtggb0XZKcFfRUFK8Zew21W5y&index=22
    Video