2018 Examen deskundigheid en kwaliteitszorg

2018 Examen deskundigheid en kwaliteitszorg

Inleiding

Je zit in het laatste jaar van de opleiding tot verzorgende-IG. In dit jaar laat je zien dat je alle verzorgende competenties hebt ontwikkeld, zodat je als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag kunt. Hierbij hoort ook dat je je aandacht kunnen verleggen van het microniveau van zorg en begeleiding (gericht op de individuele cliënt of een groep cliënten) naar het mesoniveau van zorg en begeleiding (gericht op de organisatie van het werk). Hierbij gaat het o.a. ook om de volgende werkprocessen:

Examen

Werkproces

11

B1-K2-W-1

Werkt aan de eigen deskundigheid

13

B1-K2-W-3

Werkt aan het bevorderen en bewaken van kwaliteitszorg

 

 

 

Deze beide werkprocessen hangen met elkaar samen:

  • zorgen voor deskundigheid leidt tot  meer kwaliteit.
  • zorgen voor kwaliteit veronderstelt veel deskundigheid

Om deze examens te kunnen afronden maak je eerst ontwikkelingsgerichte opdrachten. Deze staan in het eerste gedeelte van dit wikiwijsarrangement beschreven.

Op het moment dat je deze hebt afgerond, krijg je een 'GO' voor de Examens. Het examen vind je in het tweede gedeelte van dit wikiwijsarrangement beschreven.

.

Ontwikkelingsgericht

Het ontwikkelingsgerichte gedeelte van dit wikiwijsarrangement bevat de volgende onderwerpen:

  • bijwonen van een vakinhoudelijke bijscholing, symposium, workshop.
  • college kwaliteitszorg
  • artikel uit de vakliteratuur

Bijwonen van een vakinhoudelijke bijscholing, symposium, workshop

Om te laten zien dat je werkt aan je eigen deskundigheid is de opdracht het bijwonen van een vakinhoudelijke bijscholing, symposium, workshop een verplicht onderdeel.

Je bent hiervoor naar het Kraamcafe geweest in november en je hebt daar een aantal workshops bijgewoond.

Tijdens deze workshops heb je veel informatie gehoord die van belang zijn voor het uitoefenen van je beroep.

welke workshops heb je bijgewoond?

Maak in tweetallen een kort filmpje waarin jullie aan elkaar vertellen welke workshop je het meest is bijgebleven en wa dit betekent voor het uitoefenen van het beroep. ( ieder 1 workshop)

 

College Kwaliteitszorg

Het college kwaliteitszorg al worden verzorgd door een docent van school of een praktijkopleider van een kraamzorg instleling. Voor jullie heeft dit als doel dat je weet hoe een organisatie haar kwaliteit kan borgen, aan welke regels en wetten zij zich heeft te houden , maar ook: welke bijdrage lever jij, tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden, om de kwaliteit te bevorderen.

Artikel uit de vakliteratuur

Je loopt nu een aantal weken stage in de kraamzorg en daarin heb je al allerlei stage-ervaringen opgedaan. Deze ervaringen maken je nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen en onderwerpen waar je meer over wilt weten. Je kijkt naar documentaires en leest de vakliteratuur van je beroepsgroep, misschien heb je zelfs wel een abonnement genomen op 1 van de tijdschriften.

Nu ga je een stap verder:

Naar aanleiding van het bestuderen van VAKliteratuur kies je een ACTUEEL onderwerp waarover je meer wilt weten.
  • Zoek bij dit onderwerp een actueel artikel uit een vakblad. Maak hier een samenvatting van. Het artikel is niet ouder dan 2014.
  • Overleg dit onderwerp met de praktijkopleider (verplicht). Je werkt nl aan deskundigheidsbevordering en en aan het bevorderen en bewaken van kwaliteitszorg. Door jouw onderzoek kan de zorg van de instelling ook verbeterd worden.
  • Schrijf van dit artikel een samenvatting. Geef in de samenvatting aan uit welk vakblad het artikel afkomstig is, uit welk jaar en voeg tevens een scan van het artikel/ of link naar de site toe.

 

NATAAL

KRAAMZORG

KENNIS CENTRUM KRAAMZORG

KRAAMSUPPORT

GO/NO GO

Bovenstaande opdrachten heb je uitgevoerd en zijn goedgekeurd.  Vervolgens schrijf je een examenwerkplanning waarin je beschrijft hoe, wanneer en met wie  jij deze examens gaat uitvoeren.

Deze examenwerkplanning wordt door de docent en de praktijkopleider beoordeeld.

Als je een GO hebt gekregen kun je starten met examen 11: werken aan de eigen professionaliteit en examen 13 werkt aan het bevorderen en het bewaken van kwaliteitszorg.

Studenten ROC Menso Alting: wanneer zowel de praktijkopleider als de docent een handtekening hebben gezet lever je deze samen met de examenwerkplanning in bij het examenbureau. Pas wanneer je van de examencommissie een go hebt  kun je starten met het examen.

LET OP: deze twee examens doe je tegelijk maar ze worden in deze wikiwijsarrangement apart beschreven.

 

EXAMEN 11

Je deskundigheid bevorderen

Als verzorgende-IG werk je aan je eigen deskundigheid. Jij  zorgt ervoor dat je op de hoogte blijft van maatschappelijke, technologische en vakinhoudelijke ontwikkelingen. Daarvoor lees je  vakliteratuur en volg je  bijscholingen. Ook gebruik je informatie van de zorgvrager en naastbetrokkenen om je deskundigheid te vergroten

Je hebt voor de GO gekozen voor een bepaald onderwerp waarin je je in gaat verdiepen. De eerste stap in de vorm van een samenvatting van een artikel heb je al gezet. Nu kun je verder met examen 11 het werken aan de eigen deskundigheid.

 

De studenten van Noorderpoort (loc Groningen) mogen examen 11 in 2-tallen uitvoeren. Alle andere studenten doen dit examen alleen.

 

 

B1-K2-W1 Opdracht 1: Verzorg een presentatie

Geef een presentatie aan collega's over het gekozen thema.

Dit examen heeft als opdracht dat jij nieuwe kennis en inzichten die je hebt opgedaan gaat delen met collega's.

In een bijeenkomst waarin medestudenten, praktijkopleiders en werkbegeleiders aanwezig zijn draag jij je deze nieuwe kennis en vaardigheden over. Daarbij is het belangrijk dat jij je visie geeft maar dat je deze ook weet te onderbouwen. Deze bijeenkomst is niet een eenrichtingsverkeer.

  • Bedenk daarom een frisse manier van presenteren (duur: max. 20 minuten) ,  je zorgt ervoor dat er voldoende tijd is voor een discussie en  het vragen van feedback.

Deze presentatie geef je in de klas aan je collega klasgenoten. De praktijkopleider van de kraamzorg instelling is hier ook bij aanwezig.

Voordat je deze presentatie gaat houden moet je je verdiepen in het onderwerp. Dit doe je door het schrijven van een verslag over het onderwerp welke je hebt gekozen in de voorbereiding.

Wanneer het verslag is goedgekeurd ga je eerst verder met opdracht 1 van werkproces B1-K2-W3, waarna de presentatie volgt.

 

Open bestand Checklist verslag

EXAMEN 13

Werken aan het bevorderen en bewaken van de kwaliteitszorg.

Jij als verzorgende-IG werkt mee aan het verbeteren van de kwaliteit van de beroepstaken en werkzaamheden. Dat

doe je o.a. door te participeren in ontwikkel- of intervisiegroepen en door haar kennis van het vakgebied in te

zetten bij verbetertrajecten. Jij let op de kwaliteit van je eigen werkzaamheden en signaleert en meldt knelpunten.

Dit examen bestaat uit twee opdrachten:

opdracht 1: bespreken van knelpunten

opdracht 2: het examen gesprek

B1-K2-W3 opdracht 1: Bespreken Knelpunten

Bespreken knelpunten

Bij het werkproces B1-K2-W1 heb je ter voorbereiding op de presentatie verdiept in een onderwerp.

Over dit onderwerp ga je in gesprek met je collega's.

Dit doe je tijdens een werkoverleg of een overleg waarbij je zelf een aantal collega's van de kraamzorginstelling hebt uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomst leg je uit waarom je voor dit onderwerp hebt gekozen en bespreken jullie gezamenlijk hoe hier mee om te gaan. Zijn er protocollen over dit onderwerp en worden deze protocollen nageleefd? Aan het einde maak je afspraken met de collega's op welke manier jullie met de situatie om gaan.

Let op : er moet ook een examinator bij aanwezig zijn.

 

Na dit gesprek volgt de presentatie van examen B1-K2-W1

en het examen gesprek van examen B1-K2-W3

B1-K2-W3 Opdracht 2: Het examengesprek

Examengesprek

Als afsluiting is er een examengesprek, dit examen gepsrek is direct na je presentatie van examen 11. tijdens dit examen gesprek kun je tenminste verantwoorden:

  • waarom je dit onderwerp hebt gekozen
  • op welke manier je vorm hebt gegeven aan de deskundigheidsbevordering
  • hoe je de verworven kennis hebt gedeeld met collega's
  • je inbreng in het overleg met collega's:

                                         hoe wordt het knelpunt/ onderwerp aangepakt

                                         je bijdrage in het gesprek om de kwaliteit te verbeteren

                                         de wet en regelgeving en protocollen van de instelling

                                         hoe je de deskundigheid van de collega's hebt vergroot.

Zie voor de exacte eisen de criteria van examen  13