Afwijkingen in de talgklierwerking

Afwijkingen in de talgklierwerking

Homepage

De werking van de talgklieren kan hoger of lager zijn dan normaal. In de praktijk zul je zien dat een normale huid zelfs voorkomt. Een huid is meestal vet vet, droog of gecombineerd. van een gecombineerde huid spreek je als bijvoorbeeld je voorhoofd, kin en dus vet zijn en de rest van de gezichtshuid normaal of droog. Afwijkingen in de talgklierwerking kunnen een vette of een droge huid veroorzaken. Acne is meestal het gevolg van een overmatige talgklierwerking.

Vette huid (seborrhoe)

Een overmatige werking van de talgklieren noemen we seborrhoe. De huid is dan vet. Een vette huid onstaat pas tijdens de puberteit. De talgklieren reageren sterk op de hormonale veranderingen die plaatsvinden in het lichaam. Seborrhoe kan voorkomen in twee vormen; seborrhoe oleosa en seborrhoe sicca. Bij seborrhoe oleosa is de huid glimmend. Bij seborrhoe sicca ziet de huid er droog uit, hoewel deze vet is. Er is dan sprake van overmatige schilfervorming.

Andere kenmerken van een vette huid zijn zichtbare, verwijde poriën, een verdikte hoornlaag en eventueel verstopte talgklierafvoergangen en puistjes.

→ De behandeling van een vette huid is meestal gericht op de reiniging

Comedonen

Een verstopte talgklierafvoergang noem je een comedo of een mee-eter. Ze ontstaan als de talg niet goed naar buiten kan afvloeien, bijvoorbeeld bij een te hoge werking van de talgklieren en een verdikte hoornlaag. Er bestaan twee soorten comedonen; open- en gesloten comedonen. Open comedonen zijn zwart van kleur en liggen direkt aan het huidoppervlak. We noemen ze ook wel black heads. Gesloten comedonen zijn wit van kleur en liggem onderhuids. We noemen ze ook wel white heads. De talgklierafvoergangen kunnen ook door een heel dun hoornlaagje zijn afgesloten, waardoor de talg zich daar ophoopt. Dat noem je talgcysten. Comedonen en talgcysten kun je verwijderen door ze op de juiste manier uit te drukken.

Verstopte poriën

Comedonen komen boven het huidoppervlak uit. Als een porie verstopt is, maar niet boven het huidniveau uitkomt, spreek je van een verstopte porie. Verstopte poriën zijn altijd wit. Je kunt ze verwijderen door ze op de juiste manier uit te drukken.

Acne

Een vette huid gaat vaak samen met puistjes en comedonen. Dat noemen we acne. Acne is een ontsteking van de talgklieren. Er zijn verschillende soorten:

  • Jeugdpuistjes (acne vulgaris)
  • Acne Conglobata
  • Acne Keloïdalis

Jeugdpuistjes (acne vulgaris)

De medische term voor jeugdpuistjes is acne vulgaris. Deze huidafwijking treedt op tijdens de puberteit en geneest geleidelijk, meestal tussen het twintigste en dertigste levensjaar.

Acne vulgaris onstaat onder de invloed van adrogenen. Dat zijn mannelijke hormonen die het lichaam vanaf de puberteit bi jongens en meisjes aanmaakt. De veranderde hormoonbalans veroorzaakt een stimulerend effect op de talgproductie. De talgklieren worden door deze hormonen groter en produceren meer talg. Ook verdikt de hoornlaag, waardoor de talg niet goed kan afvloeien en zich ophoopt in de talgklieren.

→ In talg bevinden zich van nature enzymen, namelijk lipasen, die talg omzetten in vetalcoholen en vetzuren. Deze spelen een grote rol bij de vorming van de zuurmantel op de huid.

De opgehoopte talg en de vetzuren verstoppen de talgklierafvoergang steeds meer en beschadigen de wand van de talgklieren. Hierdoor gaat de talgklier ontsteken. Er ontstaat een rode verhevenheid. We noemen dit een papel. Als er bacteriën bij komen, wordt de papel een pustel, een kopje met pus erin. Acne vulgaris kan zich in mindere en meerdere mate voordoen. De puistjes en comedonen kunnen op het gelaat, op de borst en op de rug voorkomen.

Acne conglobata

Met acne bedoelen we meestal acne vulgaris, maar er zijn ook andere vormen van acne. Acne conglobata is de meest ernstige vorm.

Bij acne conglobata staan de met etter gevulde holten vaak onderhuids met elkaar in verbinding via fistels. Deze vorm van acne zie je vooral bij mannen. Acne conglabata houdt vaak tot lang na het twintigste levensjaar aan en kan enstige littekens nalaten. 

→ Als schoonheidsspecialiste mag je dit niet behandelen en moet iemand met ance conglobata doorverwijzen naar een arts of huidtherapeut.

 

Acne Keloidalis

Bij deze vorm van acne treedt ernstige vorm van littekenvorming op. Een woekering van littekenweefsel noem je keloïd. De keloïdvorming bij acne doet zich voornamelijk voor in de nek.

Behandeling van acne

Bij een normale vorm van jeugdpuistjes kan een schoonheidsspecialiste veel voor de cliënt betekenen. Omdat de oorzaak hormonaal is, kun je deze niet wegnemen. Je kunt wel de huid reinigen, waardoor de cliënt minder last heeft van de acne. Acnebehandelingen zullen voornamelijk bestaan uit het verdunnen van de hoornlaag en het verwijderen van de comedonen en pustels.

Bij ernstigere vormen van acne moet je de cliënt verwijzen naar een arts. Deze kan medicijnen tegen acne voorschrijven. Er zijn medicijnen die, verwerkt in een crème de hoornlaag verdunnen, zoals benzoylperoxide en vitamine A- zuur. Vaak schrijft de arts antibiotica voor inwendig gebruik voor, bijvoorbeel tetracycline, om de infectie te bestrijden. Een ander middel tegen acne dat alleen vrouwen kunnen gebruiken, is een anticonceptiemiddel met een antiandrogene werking, die de talgproductie vermindert. Bijvoorbeeld de Diane 35 pil. 

Bij een zeer ernstige vorm van acne kan de arts roaccutane voorschrijven. Dit medicijn bevat een stof die verwant is aan een vitamine A- zuur en de talgproductie vermindert. Roaccutane heeft veel bijwerkingen en kan bij zwangere vrouwen schadelijk zijn voor de ongeboren vrucht.

Droge huid (sebostase)

Een verminderde talgklierwerking noem je sebostase. De huid is dan droog. Een droge huid heeft een fijne structuur, een dunne hoornlaag en nauwelijks zichtbare poriën. Deze huid heeft weinig weerstand tegen invloeden van buitenaf, zoals kou en wind, meestal vochtarm. 

Een droge huid geeft tijdens de puberteit en de adolescentie meestal weinig problemen. Op latere leeftijd neigt een droge huid eerder tot rimpelvorming dan een vette huid. De behandeling voor de droge huid zal meestal gericht zijn op het stimuleren van de talgproductie en werken met hydraterende producten.

  • Het arrangement Afwijkingen in de talgklierwerking is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Demi Noya van Delzen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-05-22 18:52:55
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De werking van de talgklieren kan hoger of lager zijn dan normaal. In de praktijk zul je zien dat een normale huid zelfs voorkomt. Een huid is meestal vet vet, droog of gecombineerd. van een gecombineerde huid spreek je als bijvoorbeeld je voorhoofd, kin en dus vet zijn en de rest van de gezichtshuid normaal of droog. Afwijkingen in de talgklierwerking kunnen een vette of een droge huid veroorzaken. Acne is meestal het gevolg van een overmatige talgklierwerking.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=BjcQfWRS5og
    https://www.youtube.com/watch?v=BjcQfWRS5og
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.