Klimaatzones in de wereld - GEEL/ROOD

Klimaatzones in de wereld - GEEL/ROOD

Klimaatzones in de wereld

Stap 1: Inleiding

Op de Noordpool is het weer anders dan in de tropen. Dat komt omdat er op de Noordpool een ander klimaat heerst dan in de tropen. De aarde kun je verdelen in verschillende klimaatzones. Klimaatzones verschillen niet alleen qua weer van elkaar. Ook de flora en de fauna verschilt per klimaatzone. We spreken dan ook wel over de vegetatiezone. Klimaatzones zijn gebieden waar een bepaald klimaat heerst. In deze opdracht ga je de verschillende klimaatzones leren beschrijven, verklaren en analyseren. Als eindopdracht maak je een poster over de klimaatzones in de wereld. Deze kaart kun je goed gebruiken bij het leren van je examen.

Oefening: Even je geheugen opfrissen

Start

De klimaatzones

We kennen vijf klimaatzones in de wereld, die ook weer onder te verdelen zijn:

  • tropisch regenklimaat
    • tropisch regenwoudklimaat
    • savanneklimaat
  • droog klimaat
    • steppeklimaat
    • woestijnklimaat
  • zeeklimaat
    • Middellands zeeklimaat
    • gematigd zeeklimaat (met neerslag in alle seizoenen)
  • landklimaat
    • gematigd landklimaat (met neerslag in alle seizoenen)
    • landklimaat (met een droge winter)
  • sneeuw- en ijsklimaat (koud klimaat)
    • toendraklimaat
    • poolklimaat
    • hooggebergteklimaat

Bekijk deze video over de vijf klimaatzones van de wereld.

 

De klimaatgrafiek

Je hebt geleerd dat het klimaat wordt beinvloed door de klimaatfactoren. Deze klimaatfactoren beinvloeden de weerselementen neerslag en temperatuur in een gebied. Deze twee weerselementen zijn dan ook kenmerkend voor een klimaat en worden weergegeven in een grafiek, de klimaatgrafiek.

Hieronder zie je de klimaatgrafiek van De Bilt.

Aan de linkerzijde van de grafiek staat de neerslagverdeling in mm aangegeven. Aan de rechterzijde staat de temperatuur in °C aangegeven. Onderaan de grafiek staan de maanden weergegeven.

De rode lijn geeft de temperatuur aan. De blauwe balkjes geven de neerslaghoevelheid weer.

 

Oefening:Inleiding

Stap 2: Tropisch regenklimaat

Bekijk hieronder het eerste deel van de GeoClip over klimaten.

Het tropisch regenklimaat kent twee varianten; tropisch regenwoudklimaat en het savanneklimaat.

 

Vegetatiezone

In het tropisch regenwoudklimaat komt de vegetatiezone tropisch regenwoud voor.

Het tropisch regenwoud wordt gekenmerkt door veel dichte begroeiing. De begroeiing kent zelfs zogeheten etages, zoals je op deze afbeelding kunt zien. Op de grond groeien mossen en varens. De jonge bomen vormen de tweede etage. Daar bovenuit groeien de grote bomen. Zij vormen met hun bladeren een bijna dicht bladerendek. De woudreuzen groeien boven dit dichte bladerdek uit. Zij vormen de vierde etage.

Bekijk deze video over de bedreiging van het tropisch regenwoud.

Het savanneklimaat vind je iets verder van de evenaar weg. Het savanneklimaat is een overgangsgebied tussen het tropisch regenwoudklimaat en het droog klimaat. In het savannegebied vind je veel grassen, struikgewassen en bomen. Het regent er wel veel minder dan in het tropisch regenwoudklimaat. De savanne kent ook een droge periode.

Bekijk deze video tot 1:46 minuut over de savanne.

Oefening: Tropisch regenklimaat

Start

Klimaatgrafiek

Bekijk de klimaatgrafieken hieronder. De eerste klimaatgrafiek geeft een tropisch regenwoudklimaat weer. De tweede grafiek geeft het savanneklimaat weer. Dit zijn willekeurige voorbeelden. 

Oefening: Klimaatgrafiek tropisch regenklimaat

Start

Eindopdracht tropisch regenklimaat

Gebruik GB55 244 of GB54  222 en een afdruk van onderstaande kaart.
De papieren versie van deze kaart heb je bij alle eindopdrachten van iedere klinaatzone nodig. Wees er dus zuinig op. Schrijf als eerste je naam op de poster en geef je poster een titel.

a: Op de kaart zijn vier parallellen ingetekend. Schrijf bij elke parallel de juiste breedte en de juiste naam.
b: Kleur op de kaart de zone met het tropisch regenwoudklimaat.

c: Kleur op de kaart de zone met het savanneklimaat.
d: Zorg voor een duidelijke legenda.
e: Zoek vier foto's over deze klimaatzones. Twee foto's waarop te zien is welke flora er te vinden is beide klimaten en twee foto's waarop te zien is welke fauna er in de klimaatzones woont. Plak de foto's op de poster.

 

 

Stap 3: Droog klimaat

Bekijk het tweede deel van de GeoClip over klimaten. Deze video van Geoclips gaat over de aride zone. Aride is een ander woord voor droog.

 

Vegetatiezone

De vegetatiezones die je in het droog klimaat tegenkomt zijn de steppe en de woestijnen. De steppe vormt samen met de savanne het overgangsgebied tussen de tropische zone en de droge zone. In de steppe groeien nog wat lage grassen. In de woestijn groeit bijna niets. Woestijnen kunnen uit zand, maar ook uit rotsen bestaan.

Oefening: Droog klimaat

Start

Klimaatgrafiek

Bekijk de klimaatgrafieken hieronder. De eerste grafiek geeft een steppeklimaat weer. De tweede grafiek laat een woestijnklimaat zien. Dit zijn voorbeelden. Ieder plaats met een steppeklimaat of een woestijnklimaat is anders dan een andere plaats met eenzelfde klimaat. In het filmpje hierboven was te lezen dat er in een steppeklimaat af en toe regen valt en er sprake is van 9 maanden droge tijd. Dit is een voorbeeld. In de grafiek hieronder zie je dat er in dit steppeklimaat wel iedere maand neerslag valt. Maar er valt niet meer dan 500mm neerslag per jaar.

 

Oefening: Klimaatgrafiek droog klimaat

Start

Eindopdracht droog klimaat

Gebruik GB55 244 of GB54  222 en een je poster waarop je het tropisch regeklimaat hebt ingetekend.


a: Kleur op deze kaart de zone met het steppeklimaat in.

b: Kleur op de kaart de zone met het woestijnklimaat in.
b: Vul de legenda aan.
c: Zoek vier foto's van het droog klimaat. Twee foto's waarop te zien is welke flora er te vinden is in beide klimaatzones en twee foto's waarop te zien is welke fauna er in de klimaatzones woont. Plak de foto's op de poster.

Stap 4: Zeeklimaat

Bekijk nu het derde deel van de GeoClip over klimaten, over de gematigde zone. De gematigde zone is een ander woord voor zeeklimaat.

Bekijk ook onderstaande video.

We onderscheiden twee soorten zeeklimaten. Het gematigd zeeklimaat en het Middellandse Zeeklimaat. Het Middellandse Zeeklimaat heeft bijna droge zomers. Er valt gedurende de zomermaanden nauwelijks neerslag. In gebieden met het gematigde zeeklimaat valt het gehele jaar neerslag.

 

Vegetatiezone

In het gematigd zeeklimaat groeien voornamelijk loofbossen. In het Middellandse Zeeklimaat groeien ook olijbomen en andere planten die tegen de zomerse hitte bestemd zijn. 

Oefening:Zeeklimaat

Klimaatgrafiek

Bekijk de twee klimaatgrafieken hieronder van het gematigd zeeklimaat (grafiek 1) en het Middellandse zeeklimaat (grafiek 2).

 

Oefening: Klimaatgrafiek zeeklimaat

Start

Eindopdracht zeeklimaat

Gebruik GB55 244 of GB54 222 en de kaart waarop je de tropische en droge klimaten hebt ingetekend.


a: Kleur op deze kaart de zone met het gematigd zeeklimaat.
b: Kleur op deze kaart de zone met het Middellandse zeeklimaat.
c: Vul de legenda aan.
d: Zoek twee foto's van het gematigd zeeklimaat en twee foto's van het Middellandse Zeeklimaat. Eén foto waarop te zien is welke flora er te vinden is in de klimaatzones en één foto waarop te zien is welke fauna er in de klimaatzones woont. Plak de foto's op de poster.

 

Stap 5: Landklimaat

Bekijk de onderstaande video over het landklimaat.

Het landklimaten is een klimaat met een groot verschil tussen de zomer- en wintertemperatuur.
's Winters zijn de temperaturen ver onder 0o C, maar 's zomers wordt het er ongeveer zo warm als in Nederland.
De zomer duurt meestal maar een paar maanden. Ook voor het landklimaat kennen we twee varianten: het gematigd landklimaat met in alle seizoenen neerslag en het landklimaat met een droge winter. De wintermaanden zijn natuurlijk afhankelijk van de ligging van de plaats; op het noordelijk of het zuidelijk halfrond. Let op: ook in de zone met een landklimaat met een droge winter, valt er in de wintermaanden wel wat neerslag. In de wintermaanden valt dan alleen opvallend minder neerslag dan in de zomermaanden. 

 

Vegetatiezone

De vegetatie bestaat grotendeels uit naaldbossen. Deze naaldbossen worden ook wel taiga genoemd. Ook groeien er veel soorten mossen. In de zomer groeien er veel soorten grassen en bloemen.

 

Oefening: Landklimaat

Start

Klimaatgrafiek

Hieronder zie je twee grafieken. De eerste grafiek is een voorbeeld van een landklimaat met in alle seizoenen neerslag. De tweede grafiek is een voorbeeld van een landklimaat met droge winter. Deze grafiek is van een plaats uit China. De wintermaanden zijn de maanden december, januari en februari. In deze maanden valt nog wel neerslag, maar wel veel minder dan in de zomermaanden. 

Oefening: Klimaatgrafiek landklimaat

Start

Eindopdracht landklimaat

Gebruik GB55 244 of GB54 222 en de kaart waarop je eerder klimaten hebt ingetekend.


a: Kleur op deze kaart de zone met het landklimaat met in alle seizoenen neerslag.

b. Kleur op deze kaart de zone met het landklimaat met de droge winter.
b: Vul de legenda aan.
d: Zoek twee foto's van het landklimaat. Eén foto waarop te zien is welke flora er te vinden is in de klimaatzone en één foto waarop te zien is welke fauna er in de klimaatzone woont. Plak de foto's op de poster.

 

 

Stap 6: Sneeuw- en ijsklimaat (koud klimaat)

Bekijk nu het volgende deel van de GeoClip over klimaten. Dit laatste deel gaat over de koude zone.


Onder het sneeuw- en ijsklimaat vallen drie verschillende klimaatzones; het toendraklimaat, het poolklimaat en het hooggebergteklimaat. Het hooggebergteklimaat kun je niet precies herkennen aan de temperatuur of de hoeveelheid neerslag. Om dit klimaat te kunnen herkennen moet je op een kaart kijken of er in gebergte in het gebied ligt. In het hooggebergte vind je veelal dezelfde vegetatie als bij de andere koude klimaten. Wel vind je op lagere hoogte op de berg nog bomen. Maar boven de boomgrens groeien geen bomen meer. Boven de boomgrens maken de temperatuur en de hoeveelheid neerslag het niet mogelijk voor bomen om daar nog te groeien.

Het toendraklimaat en het poolklimaat verschillen van elkaar door de temperatuur. In het poolklimaat is het kouder dan in het toendraklimaat.

 

Vegetatiezone

Zoals je in de video hierboven hebt kunnen zien komt er niet veel begroeiing voor in het koud klimaat. Op de toendra zie je alleen mossen, grassen en wat struiken. In de poolgebieden is helemaal geen begroeiing. Het land is er bijna het gehele jaar door bedekt met landijs. Tenminste als de aarde niet verder zal opwarmen.

 

Oefening: sneeuw- en ijsklimaat

Start

Klimaatgrafiek

Hieronder zie je in de eerste klimaatgrafiek een extreem voorbeeld van een klimaatgrafiek van een sneeuw-ijsklimaat: het poolklimaat. Deze klimaatgrafiek is van een gebied op de noordpool. In sommige gebieden in het koud klimaat komt de temperatuur gedurende het jaar nog wel boven de 0°C uit, zoals je kunt zien in de tweede grafiek. De tweede klimaatgrafiek laat een voorbeeld zien van een toendraklimaat.

Oefening: klimaatgrafiek sneeuw- en ijsklimaat

Start

Eindopdracht koud klimaat

Gebruik GB55 244 of GB54 222 en de kaart waarop je eerder klimaten hebt ingetekend.


a: Kleur op deze kaart de zone met het poolklimaat.

b: Kleur op de kaart de zone met het toendraklimaat.

c: Kleur op de kaart de zones met het hooggebergteklimaat.
d: Vul de legenda aan.
e: Zoek vier foto's van het koud klimaat. Twee foto's waarop te zien is welke flora er te vinden is in de klimaatzones en twee foto's waarop te zien is welke fauna er in de klimaatzones woont. Plak de foto's op de poster.

  • Het arrangement Klimaatzones in de wereld - GEEL/ROOD is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Auteur Kunskapsskolan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-08-06 17:43:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Dit leerarrangement is deels gebaseerd op de Stercollectie Klimaatzone HV 2, aangevuld met eigen content.

    Zie ook: Stercollectie Klimaatzone HV 2.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Bij het samenstellen van deze leerbron is gebruik gemaakt van een arrangement van R.A. de Bock uit de Stercollecties van VO-Content. Het oorspronkelijke arrangement is eigendom van VO-Content en gedeeld onder de CC BY-SA licentie. https://maken.wikiwijs.nl/71693/Klimaat#!page-1712496 https://maken.wikiwijs.nl/52490/Klimaatzones___HV_2
    Leerniveau
    VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
    Leerinhoud en doelen
    Verschillen tussen klimaten op aarde; Systeem aarde; Aardrijkskunde; Klimaat;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    12 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Kunskapsskolan, Auteur. (2018).

    Klimaatzones in de wereld - ORANJE

    https://maken.wikiwijs.nl/124090/Klimaatzones_in_de_wereld___ORANJE

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Even je geheugen opfrissen

    Inleiding

    Tropisch regenklimaat

    Klimaatgrafiek tropisch regenklimaat

    Droog klimaat

    Klimaatgrafiek droog klimaat

    Zeeklimaat

    Klimaatgrafiek zeeklimaat

    Landklimaat

    Klimaatgrafiek landklimaat

    sneeuw- en ijsklimaat

    klimaatgrafiek sneeuw- en ijsklimaat

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.