De waterkringloop

De waterkringloop

startpagina

Welkom

Op deze pagina kun je alle informatie vinden over het thema waterkringloop. De website is  gemaakt voor leerlingen van bovenbouw VMBO KGT maar is ook handig voor iedereen die informatie zoekt  over dit thema. Dit thema is onderdeel van het vak aardrijkskunde.

 

Om deze website maximaal te benutten moet je de volgende stappen volgen:

  • De lesstof doornemen.
  • De oefeningen maken
  • De eindtoets afnemen

De informatie op deze site is geschikt om te gebruiken voor het voorbereiden voor een toets, spreekbeurten of om je kennis uit te breiden.

 

 

De waterkringloop  is het proces waarbij water uit de zee verdampt, boven land naar beneden komt in de vorm van neerslag, daar weer verdampt of via rivieren weer naar zee wordt gevoerd. Daar begint dan het proces weer opnieuw.

In het plaatje hiernaast zie je de waterkringloop in beeld. Water verdampt door opwarming van de zon en dit worden wolken in de lucht. Het proces dat waterdamp veranderd in wolken heet condenseren. De waterdruppeltjes samen zijn wolken. Uit de wolken valt dan weer de neerslag. Dit kan in de vorm van regen, sneeuw, ijzel, hagel, dit is afhankelijk van de tempratuur. als de wolken weer uitregenen boven zee wordt dit de korte waterkringloop genoemd.


De aarde is voor ongeveer 70 procent van het oppervlak bedekt met water. Van al het water op aarde is minder dan 3 procent zoet. Het meeste daarvan is ijs op de polen of in gletsjers. Een klein percentage van het water op de wereld kan gebruikt worden door mensen.

Waterdamp, verdamping en condensatie van water zijn belangrijk in de waterkringloop. Zeewater verdampt van nature. Dit wordt versterkt door de warmte van de zon. Een deel van de waterdamp valt weer terug in zee. Een ander deel vormt wolken. Als de waterdamp boven land komt dan:

  • Kan de luchtstroom botsen met een koudere luchtstroming. Hierdoor zal de luchtstroming met de waterdamp stijgen en daardoor afkoelen. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht, dus als de lucht afkoelt zal de waterdamp door condensatie als waterdruppeltjes vrijkomen. Deze vallen dan (onder invloed van de zwaartekracht) naar beneden als neerslag.
  • Kan de luchtstroom botsen met heuvels/gebergte. De luchtstroming kan maar één kant op: over de berg heen. Net als bij de vorige situatie zal hierdoor neerslag ontstaan.


De neerslag heeft drie mogelijkheden:

  • het wordt niet opgenomen door de bodem en loopt over het oppervlak (op de grond), door rivieren en kanalen terug naar zee.
  • het wordt opgenomen door de bodem en komt via het grondwater uiteindelijk terug in zee.
  • het water verdampt.

De kringloop is hiermee rond.

De waterkringloop

Open bestand Powerpoint over Luchtdruk

Toets: paragraaf toets: Waterkringloop

Start

Colofon

Het arrangement De waterkringloop is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
redouan el mahtouchi Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-03-23 13:44:54
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les is te gebruiken bij het hoofdstuk weer & klimaat en wordt in bijna alle aardrijkskunde boeken behandeld. Geschikt voor leerlingen VMBO/KGT.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
de waterkringloop, weer en klimaat aardrijkskunde

Bronnen

Bron Type
De waterkringloop
https://www.youtube.com/watch?v=WH-kLLpb0w8
Video
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open