Welkom bij onze Wikiwijs. Ontzettend leuk dat je de stap hebt gezet om meer informatie te krijgen over digitale hulpmiddelen in de les!
Om je een klein beetje meer Digiwijs te maken nemen wij je mee op een korte tour in de digitale wereld. Wij hopen dat wij je na deze Wikiwijs gemotiveerd hebben en inspiratie hebben gegeven, om zelf verder te experimenteren met alle digitale mogelijkheden die het web en de laptop/telefoon ons bieden.
Je kunt nu de stappen doorlopen in deze Wikiwijs. Wij wensen je veel plezier!
Met hartelijke groeten,
Rosanne en Marijke
Opdracht 1. ICT en social media in de klas
Het is geen geheim dat veel leerlingen op het gebied van ICT voorlopen op hun docenten. Dat is niet zo erg, maar het vormt voor sommige docenten wél een extra barrière om te starten met ICT in de klas. En dat is jammer: het kan namelijk een verrijking zijn van de lessen.
Docent moet niet achterblijven
“Docenten moeten zich nu echt verdiepen in de belevingswereld van hun scholieren. Anders gaat het resoluut mis. We willen voorkomen dat ze een relikwie van de vorige eeuw worden”, zei Sebastiaan Dingelmans (woordvoerder VO-raad) eind maart tegen de Telegraaf. Dingelmans benadrukt dat docenten niet achter moeten blijven op hun leerlingen. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd. Maar hoe pak je zoiets aan?
Om te beginnen zou je een webapplicatie kunnen verkennen: Onderwijs van Morgen heeft bijvoorbeeld een speciale handleiding gemaakt voor Weebly. Of je zou eens kunnen kijken naar Edmodo: de ‘Facebook’ voor het onderwijs.
ICT coaches
Bij scholengemeenschap Stad&Esch, waar iedere leerling met een laptop werkt, maakten ze van de nood een deugd: Daar is sinds vorig jaar een team van jonge ICT coaches bezig om docenten bij te spijkeren op het gebied van ICT en social media. Ze bieden ondersteuning aan docenten en geven verschillende workshops: bijvoorbeeld over het Smartboard. Daan Boerée, ICT coach én leerling, is erg enthousiast over deze aanpak: “Je leert de mensen iets die jou in het klaslokaal wat willen leren. De leerling helpt de leraar. Dat is de omgekeerde wereld maar het is wel hartstikke leuk!”
Opdracht 2. Apps als (digitale) onderwijsassistent
Apps zijn je beste onderwijsassistenten. Ze geven tips voor in het klaslokaal en helpen je een echte leraar van de 21ste eeuw te worden.
Lesgeven is niet eenvoudig, zeker niet door leerlingen die worden afgeleid door WhatsApp en Candy Crush. Maar technologie kan ook juist een perfecte hulp zijn voor meer interactieve en interessantere lessen!
Heel veel apps zijn speciaal voor jou ontworpen: de professor, docent, juffrouw en meester. Ze verrijkenje lesmethoden en helpen je op weg met vrijwel elk onderwerp.
Om je een idee te geven van mogelijke apps die je kunt gebruiken tijdens de lessen hebben wij er een aantal voor je opgezocht! Wanneer je op de link klikt opent de App-store en kun je meer informatie krijgen over mogelijkheden en toepassingen. Voel je vrij om even lekker rond te kijken!
De belangrijkste mijnpalen tijdens de pasgeboren baby ontwikkeling
Opdracht 2:
Zoek minimaal twee apps die je kunt inzetten tijdens je lessen. Zorg ervoor dat je voor twee verschillende vakken een app zoekt en bedenk een werkvorm hiermee.
Zoektip: kies eerst een onderwerp uit een leerlijn en gebruik dit onderwerp als zoekterm.
Opdracht 3. Online mindmaps
Een mindmap is helpend om veel informatie te verwerken in een structuur van woorden en/of beelden. Het geeft studenten een kapstok met reeds verworven kennis, waar zij nieuwe kennis aan op kunnen hangen. Laat jij studenten weleens mindmaps maken? Dat kan heel goed online en er zijn verschillende tools voor, zoals padlet.com, coggle.it.
Maak een mindmap over "digitale hulpmiddelen" met behulp van onderstaande link. Je kunt bij bubbl.us direct aan de slag zonder je te registreren of in te loggen. Klik daarvoor op de knop "start brainstorming".
Als je liever één van de andere links volgt, voel je vrij om te experimenteren!
Evaluatie met Padlet
Evalueer jij altijd je lessen met studenten? En doe je dat dan op papier, met post-its, of als opdracht in een portfolio? Of werk je misschien al online...?
Wij willen graag weten wat je van deze korte workshop vond. En hoe mooi is het om dat dan online te evalueren?
De volgende link brengt je naar ons evaluatieformulier via Padlet.com. Ook Padlet is een handige tool met verschillende mogelijkheden. Je vindt hier bijvoorbeeld templates voor evaluaties (met schaalvragen, sterren of duimpjes), maar je kunt hier ook een mindmap of moodboard maken.
Wij zouden het heel erg waarderen als je de moeite wilt nemen om de evaluatie in te vullen!
Wil je nog eens op je gemak stoeien met de mogelijkheden die we je vandaag hebben aangedragen, voel je vrij! De Digiwijs workshop blijft gewoon online staan, makkelijk he! ;)
Het arrangement Digiwijs, digitale hulpmiddelen in de klas is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0
Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.