De opkomst van de NSB - O

De opkomst van de NSB - O

Opkomst van de NSB

De NSB van Mussert


Crisis in Nederland
De internationale economische crisis had veel gevolgen voor de burgers in Nederland.  De regering van minister-president Colijn probeert om de gevolgen van de crisis te beperken door werkverschaffingsprojecten om Nederlandse werklozen aan een baan te helpen. Tegelijkertijd bezuinigde Colijns kabinet hard op de uitgave van de staat. Colijn geloofde in aanpassingspolitiek:  als je minder geld ontvangt dan moet je ook minder geld uitgeven. Het lukt de regering Colijn  niet om met deze maatregelen de crisis te beperken. Hierdoor waren er in de jaren dertig ook in Nederland veel arme en werkloze burgers die hopen dat iemand hen een beter leven kan geven.

 

Oprichting Nationaal Socialistische Beweging (NSB)
Op 14 december 1931 was in Utrecht de oprichtingsbijeenkomst van de Nationaalsocialistische Beweging (NSB). Deze organisatie geloofde dat nationalisme en fascisme de problemen van de Nederlandse burger op zouden lossen. De leider van deze organisatie was Anton Mussert. Hij was geïnspireerd door het Italiaans fascisme van Mussolini en het Duits nationaalsocialisme van Hitler’s Nationaalsocialistische Duitse Arbeiders Partij (NSDAP). Anton Mussert was tegen de parlementaire democratie. Het stemrecht van Nederlandse burgers moest volgens hen worden afgeschaft. In plaats daarvan moest één sterke dictator het land leiden (autoritair bestuur).Later, onder invloed van Hitler’s NSDAP, werd ook antisemitisme (jodenhaat) onderdeel van het programma van de NSB.

 

 

Leden van de NSB
Als gevolg van de economische crisis daalt in Nederland vertrouwen in de democratie. Doordat het bestaande politieke partijen niet lukte om de economische crisis te bestrijden, steeg de populariteit van de NSB. Bij de verkiezingen van 1935 boekte de NSB een groot succes: 7,94 procent van de stemmen. In 1936 had de NSB 52.000 leden. Ook had de NSB een blad met de naam Volk en Vaderland en had de NSB een eigen jongeren- en studentenbeweging. Als twee NSB-leden elkaar tegenkwamen hadden zij een eigen groet: zij riepen dan ‘Hou Zee!’ en strekten hun rechterarm omhoog. Net zoals de Hitlergroet.


Verzet tegen de NSB
De regering van Colijn zorgde voor een handhaving van de neutraliteit. Dit betekende dat Nederland formeel geen oordeel had over nazi-Duitsland van Adolf Hitler. Maar de regering moest niets hebben van nationaalsocialisten in Nederland zelf. Mensen die voor de overheid werkten (ambtenaren) mochten daarom vanaf 1933 geen lid meer worden van de NSB.

Ook leden van de Rooms-Katholieke Kerk (1935) en de Gereformeerde Kerk (1936) mochten van hun kerk geen lid meer zijn van de NSB. Vanaf begin 1936 begon daarom het ledental van de NSB terug te lopen. Dit kwam ook door de groeiende racistische en antisemitische koers van de NSB. In 1940 waren er nog maar 33.000 leden over. Maar dat verandert wanneer de Duitsers Nederland bezetten....

Tip: Wil je meer weten over de ‘economische wereldcrisis’, de ‘aanpassingspolitiek’ en de ‘werkverschaffingsprojecten’ bekijk dan nog een keer de zo genoemde leertaken in module ‘Van vakbond tot crisis’.

Beantwoord vragen over de NSB

Toets: Beantwoord vragen over de NSB

Start

Test jezelf

Toets: Test jezelf

Start

  • Het arrangement De opkomst van de NSB - O is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Auteur Kunskapsskolan Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-07-02 12:19:30
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Bij het samenstellen van deze leerbron is gebruik gemaakt van een arrangement uit de Stercollecties van VO-Content. Het oorspronkelijke arrangement is eigendom van VO-Content en gedeeld onder de CC-BY SA licentie. Bronarrangement: https://maken.wikiwijs.nl/89624#
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Kunskapsskolan, Auteur. (2018).

    De opkomst van de NSB

    https://maken.wikiwijs.nl/122770/De_opkomst_van_de_NSB