Webquest
Dag jongens en meisjes!
Vandaag gaan jullie bezig met de Webkwestie over verschillende aggregratietoestanden.
Jullie leren hoe je informatie opzoekt op het internet. Juf Hatice gaat jullie hierbij helpen.
Aan het einde van de les kunnen jullie meer vertellen over de volgende begrippen: smelten, verdampen, condenseren, kookpunt, vaste stof, vloeistof, stollen, gas, moleculen, uitzetten.
Jullie gaan naar alle kopjes kijken binnen het menu, hieronder leg ik kort uit waar je wat kan vinden. Wanneer jullie klaar zijn, kijken jullie naar het onderdeel 'beoordeling'. Daarin lees je aan welke eisen je werk moet voldoen.
Succes!
De stappen van een webkwestie:
-
Inleiding = waar gaat het over?
-
Taak = wat ga je allemaal doen?
-
Werkwijze= aan de slag.
-
Bronnen = waar kan je informatie vinden.
-
Beoordeling = waar let de juf of meester op.
-
Terugblik = hoe deze webkwestie eindigt.
-
Docentenpagina (deze is alleen voor jullie juf of meester!)
1. Inleiding
Heb jij wel eens je hoofd/hand boven kokend water gehouden? Je zult zien dat het vochtig wordt, maar hoe komt dat nou? Hoe heet dit proces? Daar komen jullie vandaag achter!
Vandaag leren jullie de volgende begrippen: smelten, verdampen, condenseren, kookpunt, vaste stof, vloeistof, stollen, gas, moleculen, uitzetten.
2. Taak
Jullie hebben per groepje 25 minuten de tijd om informatie te vinden over de begrippen die hieronder staan. Je kijkt onder het kopje bronnen om er achter te komen wat het is en wat je er mee kunt. Bedenk een aantal voorbeelden om het duidelijk te maken voor de andere kinderen. Heb je genoeg informatie? Verwerk het dan op het blad dat je van de juf hebt gekregen. Ben je klaar? Kijk dan bij het kopje beoordeling of je alles hebt en of je nog iets kan toevoegen.
Groepje 1
gas, vaste stof, vloeistof
Groepje 2
condenseren, verdampen, kookpunt,
Groepje 3
molecuul, atomen,
Groepje 4
uitzetten, krimpen
Groepje 5
smelten, stollen
3. Werkwijze
Wat moet je doen:
Stap 1:
Ga opzoek naar de begrippen. Wat betekenen ze ook alweer? KIjk bij bronnen naar de filmpjes die passen bij jouw begrippen.
Stap 2:
Schrijf in je eigen woorden op wat dit betekent. (Je mag hier een kladblaadje voor gebruiken.) Gebruik de begrippen die je opgezocht hebt en die er in moeten. Kom je er niet uit? Maak gebruik van de andere bronnen die zijn aangegeven bij het kopje bronnen of maak gebruik van je boek.
Stap 3:
Zoek op de computer er nu plaatjes bij. Bedenk daarbij waarom je dat plaatje daar bij doet. Wordt het verhaal duidelijk of juist niet?
Stap 4:
Lees het door. Hebben jullie alle begrippen gebruikt? Is het duidelijk voor de lezers?
Stap 5:
Na 25 minuten gaan we het aan elkaar presenteren. Vertel met jullie groepje wat jullie hebben beschreven. Per groepje maximaal 5 minuten vertellen.
4. Bronnen
5. Beoordeling
Als je alle stappen hebt doorlopen en klaar bent, ga je hieronder kijken of je alles er in hebt verwerkt. Aan de hand van deze checklist gaat de juf jullie groepje punten geven.
Checklist:
Je hebt alle begrippen verwerkt. 20 punten
Je hebt minimaal twee voorbeelden bij de begrippen. 20 punten
Je hebt goed taalgebruik laten zien, met weinig spellingsfouten. 20 punten
Je hebt bijpassende plaatjes gebruikt. 20 punten
Je hebt goed samengewerkt. 20 punten
Ben je hier ook al klaar mee? Dan mag je nu naar de juf om te zeggen dat jullie klaar zijn voor de presentatie. De juf zou zeggen of er nog tijd is voor extra informatie.
6. Terugblik
Zijn jullie klaar? Goed gedaan! Hebben jullie naar alle presentatie geluisterd dan hebben jullie de volgende begrippen vandaag geleerd: smelten, verdampn, condenseren, kookpunt, vaste stof, vloeistof, stollen, gas, moleculen en uitzetten.
Kan je nu met deze informatie zelf een schaatsbaan maken in de tuin? Wil je weten of dat mogelijk is of wil je nog meer weten, dan heb ik hier een aantal tips:
- In de schoolbieb staan informatieboekjes over proefjes en aggregratietoestanden. Erg leuk om te lezen of om uit te voeren!
- Op de website van het Klokhuis en Schooltv staan nog meer filmpjes over deze onderwerpen! De trefwoorden waarop je dan moet zoeken zijn alle begrippen die je vandaag hebt geleerd.
7. Docentpagina
Titel: Aggregatietoestanden
Onderwerp: smelten, verdampen, condenseren, kookpunt, vaste stof, vloeistof, stollen, gas, moleculen, uitzetten
Schooltype: Basisonderwijs
Groepen: 6,7,8
Vakgebied: ICT, OJW en handvaardigheid
Uitvoering door: groepjes of alleen
Tijdsinverstering: 25-35 minuten
Materialen die nodig zijn: A3- papier, kleurpotloden, stiften, scharen, papier en lijm.
Opbrengst: begippen, poster, kennis over Aggregatietoestanden, over informatie opzoeken.
Leerpunten:
- Samenwerken
- Inhoudelijke informatie over Aggregatietoestanden uitzoeken met behulp van internet
- Een poster maken
- Presenteren
Webquestmaker: Hatice Öcal, PABO Arnhem