Aandelen

Aandelen

Een BV en een NV werken met aandelen. Een aandeel is een stuk van het bedrijf.
Iedere aandeelhouder van een BV of NV is voor een deel de eigenaar van het bedrijf. Bij een BV zijn alle aandeelhouders bekend. De aandelen staan op naam. Familiebedrijven zijn vaak een BV. Je vader, je oom en je opa zijn dan de drie aandeelhouders.


Bij een NV zijn er vaak heel veel aandeelhouders. De aandelen van een NV worden verhandeld op de beurs. Iedereen kan zo´n aandeel kopen.

Als je een aandeel hebt in een bedrijf dan mag je samen met de andere aandeelhouders bijvoorbeeld beslissen over wat er met de winst gebeurt.
Soms wordt besloten een deel van de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Je noemt dit dividend uitkeren.

De waarde van aandelen kan veranderen. Doet een bedrijf het goed dan stijgt de waarde meestal. Doet een bedrijf het slecht dan daalt de waarde.
Een belegger is iemand die handelt in aandelen. Hij probeert de aandelen goedkoop in te kopen en probeert ze met winst te verkopen.

Obligaties

Obligaties
Het uitgeven van aandelen is voor het bedrijf een manier om aan geld te komen. Een andere manier om aan geld te komen is het uitgeven van obligaties. Als een bedrijf 10 miljoen euro nodig heeft dan wordt het lastig om dit bij één peroon te lenen, er zijn maar weinig mensen die dit over hebben. De benodigde 10 miljoen wordt dan ¨opgeknipt¨ in 10.000 stukjes van 1.000 euro. Zo´n stukje van 1.000 euro is dan de obligatie. Er zijn wel veel mensen die 1.000 euro over hebben en zij kunnen dan zo´n obligatie ter waarde van 1.000 euro kopen. Een obligatie is een schuldbewijs. Na een afgesproken tijd koopt het bedrijf dat stukje weer van je terug waardoor jij je 1.000 euro ook weer terugkrijgt. De bezitter van de obligatie krijgt rente van het bedrijf dat de obligatie heeft uitgegeven. Ook kan de bezitter van een obligatie de obligatie doorverkopen (voor meer dan 1.000 euro). Je zegt de obligaties zijn verhandelbare schuldbewijzen.

Een nadeel van het beleggen in aandelen is het feit dat er geen zekerheid is. De koers van een aandeel kan sterk stijgen, maar ook sterk dalen. Ook het beleggen van obligaties brengt risico's met zich mee. Maar doorgaans zijn de risico's van het beleggen in obligaties kleiner dan bij het beleggen in aandelen.

  • Het arrangement Aandelen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Henk-Jan van Mierlo Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-04-08 14:54:59
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    kennisbank, leerlijn, rearrangeerbare, rearrangeerbare leerlijn

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    van Mierlo, Henk-Jan . (2018).

    Ontwikkelingslanden

    https://maken.wikiwijs.nl/121311/Ontwikkelingslanden

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.