Affiche

Affiche

Inleiding

Voor deze laatste opdracht van Nederlands voor je stage gaat lopen, ga je een affiche maken.Hierop zet je een Nederlandse maatschappij kritische, zelf bedachte, slogan. Die komt uiteraard het beste tot zijn recht als de slogan ook klopt met de achtergrond. Neerlands bekendste maatschappij-kritische slogans komen al meer dan 25 jaar van Loesje, maar ook Postbus51 en SIRE doen hier niet voor onder.

Het moet gaan over een onderwerp waar jij je (positief of negatief) druk over maakt. Over iets wat jou bijvoorbeeld dwars zit. Dat is dus erg breed en divers. Van hondendrollen tot illegale recreatievissers, van horkengedrag tot geluidsoverlast, het kan allemaal.

In welk programma je dit affiche maakt vind ik niet belangrijk, dat je het op tijd inlevert des te meer! Het affiche moet uiterlijk de laatste les voor de stage, in kleur uitgeprint, bij mij zijn ingeleverd.

Tijdens de beoordeling let ik op de originaliteit, humor, actualiteit, de netheid, taal- en typfouten (ook als het een slogan betreft konden jullie voorgangers er wat van) en de lay-out.

 

Succes!

 

Annemieke van Ingen

Maatschappij kritsch

Wanneer ben je maatschappij kritisch? Eigenlijk zit het 'm al in de woorden zelf. Je schopt tegen de gevestigde orde omdat je het er niet mee eens bent en wilt dat hier aandacht aan besteed wordt.

Ook al zal je nu misschien zeggen van niet, iedereen is wel eens maatschappij kritisch!

SIRE brengt zo bijvoorbeeld al jaren tijdens de jaarwisseling de campagne 'Je bent een rund als je met vuurwerk stunt' onder onze aandacht. Zo willen zij voorkomen dat er jaarlijks meer vuurwerkslachtoffers vallen.

 

Afbeeldingsresultaat voor je bent een rund als je met vuurwerk stunt sire

Afbeeldingsresultaat voor je bent een rund als je met vuurwerk stunt sire

Zo ook de BOB. Iedereen weet waar het over gaat als je vraagt wie de BOB is vanavond!

 

Afbeeldingsresultaat voor wie is de bob

Loesje

 

Loesje is opgericht door zes mensen uit diverse actiegroeperingen op 24 november 1983 in Arnhem. Aanvankelijk was onduidelijk wie achter de plaxies zat(en). Op 31 maart 1984 werd een vereniging "Loesje" en een stichting, genaamd "vrienden van Loesje" opgericht. In eerste instantie verschenen de posters alleen in Arnhem en omstreken. Langzamerhand verschenen de teksten ook in andere plaatsen in Nederland.

In 1986 kreeg Loesje landelijke publiciteit door mee te doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De lijst kreeg daarbij 12.399 stemmen. Het was een publiciteitsstunt.

Eind 1986 vertrokken vijftien Loesje-leden naar Parijs, om daar mee te demonstreren tegen de plannen van de onderwijsminister Devaquet. Dat was het begin van Loesjes internationale carrière. Die kwam pas goed op gang in 1989, toen de Berlijnse Muur viel. In 1990, twee maanden na de Wende vertrokken vijf mensen naar Oost-Europa: van hun belevenissen werd een documentaire Rode Peper en een reisverslag gemaakt. Er werd een poëzie-inzamelingsactie gehouden voor het toen armlastige Polen. 500 gedichten werden ingezameld om het land erbovenop te helpen. In de zomer van 1990 raakten in twaalf landen, vooral in Oost-Europa, mensen geïnspireerd om met Loesje mee te doen. Posters verschenen in het Hongaars, Sloveens, Zweeds, Fins en Engels. Op 29 maart 1994 werd de stichting "Loesje Internationaal" opgericht.

Vanaf 2005 houdt Loesje internationaal kantoor in Berlijn en zijn er Loesjegroepen in meer dan 25 landen. In het buitenland richt Loesje zich met name op het bevorderen van de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie.

Sinds december 2010 heeft Loesje ook een winkel in Arnhem, aan de Hommelseweg.

 

Wikipedia

Afbeeldingsresultaat voor loesjeAfbeeldingsresultaat voor loesjeAfbeeldingsresultaat voor loesje

Maken van een affiche

De opdracht maak je alleen en deze beslaat 1 A4. Deze lever je, in kleur uitgeprint en voorzien van je naam, uiterlijk de laatste les voor de stage in!

Zoals al gemeld, maakt het dus niet uit in welk programma je werkt. De een zal hier behendiger in zijn dan de ander maar de voorgaande jaren hebben eigenlijk alleen maar juweeltjes opgeleverd!

 

Onderstaande link heeft tips bij het maken van een afffiche in Word als je hier minder bedreven in bent. Je klasgenoten om hulp vragen mag natuurlijk altijd maar je levert uiteindelijk allemaal individueel een affiche in!

http://www.knkv.nl/knkv-corporate/kennisbank/affiche-maken-in-word/

Afbeeldingsresultaat voor slogan maatschappij

 

 

Tips

Onderstaande tekst gaat dan wel over reclameslogans maar dat neemt niet weg dat ze ook ontzettend handig in het gebruik kunnen zijn voor jouw maatschappij kritische slogan!

Afbeeldingsresultaat voor slogan maatschappij

Een goede slogan is geen garantie voor succes maar kan je bedrijf of organisatie wel een heel eind vooruit helpen. Kijk naar Just do it. Er is geen betere of Glashelder. We hoeven niet eens erbij te zeggen dat die woorden bij Nike, Miele en Interpolis horen.

Hieronder volgen 12 regels om zelf een goede slogan te bedenken.

1. Blijf dicht bij je merk.

Interpolis. Glashelder.

Even Apeldoorn bellen.

Inshared. We all benefit.

Verzekeraars zijn er kennelijk goed in om hun kernwaarde uit te drukken in een slogan.

Net als Apple met zijn Think Different.

Maar Friet van Piet is ook een goede qua kernwaarde. Beknopter kun je het haast niet zeggen, en de zin is bovendien een fraai gebod. In ieder geval geslaagder dan Geen gelul, gebak van Krul, omdat het rijmwoord in deze zin wat gezocht overkomt. Maar: hij is wel weer heel erg bekend.

2. Hou het kort en bondig.

Leef met vlag en wimpel en houd het simpel. Das Auto is een mooi voorbeeld, van Volkswagen, net als Wie anders?, de vorige slagzin van Volkswagen in Nederland. De bank. Dat was nog eens een slagzin, toen ABN Amro nog de bank was.

3. Hij moet blijven hangen.

Een beetje goede slagzin is memorabel. Mensen moeten hem onthouden. Gebruik zo nodig kunstgrepen, zoals rijm of allitteratie: Heerlijk helder Heineken is een zin die staat als een huis.

Dat geldt ook voor Retteketet naar Beter Bed en Reaal regelt het allemaal.

Voor: Zorg voor jezelf begint bij Zelfzorg.nl.

En voor de volgende aardige voorbeelden van hele kleine bedrijven: Moet je heffen bel ff van ITS Vorkheftrucks en Power to the Pieper van Van den Heuvel Groente & Fruit.

4. Gebruik een woordspeling.

Finimal is goed, u bent snel weer beter. Die zin blijft dankzij die overtreffende vergelijking goed hangen. Een beetje als wat de kapelaan in de schoolklas op het bord schrijft: ‘Goed is goed, dominee is beter’.

Textielketen Henk ging weliswaar failliet in 2012 maar het lag niet aan zijn slagzin: ‘Van onder tot boven goed’.

Niet zelden steken kleine bedrijfjes grote bedrijven naar de kroon in hun slagzin. De pay-off ‘Een ster in autoruiten’ van Van der Kraan Autoglas in Naaldwijk straalt vergeleken met het matte ‘Carglass repareert, Carglass vervangt’. Maar goed, dankzij de megareclamebudgetten van de laatste begin jij nu hun zinnetje mee te neuriën.

Soms gaan ook grote bedrijven de mist in, met een te gewilde woordspeling. Kijk naar Welkom in het nieuwe Mielennium van Miele, Zwaanzinnige aanbiedingen van KLM en Bekijk het eens van de andere krant (Trouw). Net als het bleke Maar wij hebben Trommelsch van Dommelsch tijdens het EK Voetbal van 2000.

Heel treffend is weer: Heijmans, ’n geheid aandeel.

5. Formuleer positief, nooit negatief.

Vermijd het woord ‘niet’. Mensen lezen snel over een ontkenning heen. Daarbij heeft het woord ‘niet’ een negatieve en dus niet opwekkende connotatie.  De geplaagde digitale krant Paper van Persgroep Nederland blijft volgens het concern steken op te weinig abonnees. Er zijn al meerdere reclamecampagnes gevoerd voor de krant die elke dag de beste 15 stukken uit diverse kranten selecteert. Maar de slagzin bleef steeds: Meer hoef je niet te weten. Zou die geholpen hebben?

6. Overdrijf.

Jozefs Timmerwerken. Al meer dan 2000 jaar een begrip!

Deze slogan is van het timmerbedrijf van Jozef Koeken in Etten-Leur. Hij kreeg landelijke bekendheid toen zijn slagzin werd uitgeroepen tot ‘Slechtste Slogan 2012’ door het Radio Veronica-programma Rick in de Morgen, dat de verkiezing organiseerde. Maar hij is helemaal niet slecht. Er zit zo’n heerlijke overdrijving in dat je hem sympathiek gaat vinden.

7. Humor wekt sympathie.

Humor werkt echt. Kijk naar Lada, de auto zonder blabla, die destijds Lada eindelijk serieus op de kaart zette.

Neem deze in op de auto van een tandarts met de naam Meijlis: Tandarts Meijlis, one hell of a dentist!

8. Maak de slogan spannend en uitdagend.

Even Apeldoorn bellen heeft een zekere spanning in zich: iedereen weet dat-ie bij Centraal Beheer hoort, maar het niet altijd maar vermelden van de merknaam maakt de afzender sympathieker. Rond op de tong, vierkant in de fles heeft ook een mooie tegenstelling in zich.

9. Noem de merknaam in de slagzin – en vergeet dat meteen weer.

Een beetje vreemd maar wel lekker.

Even Apeldoorn bellen.

Biertje?

In drie van de beste slogans aller tijden (zie ook punt 12 hieronder) ontbreekt de merknaam. Terwijl je die zeker kent (Rivella, Centraal Beheer en Heineken).

Maar toegegeven, in de meeste slagzinnen staat gewoon de merknaam.

10. Schreeuw gerust, blaas hoog van de toren.

Wat is het verschil tussen reclame en communicatie? Reclame is aandacht vragen en communicatie is aandacht geven. Maar een goede slogan schreeuwt gewoon om aandacht. Denk aan Miele, er is geen betere. Das beste oder nichts, van Mercedes. Vorsprung durch Technik, van Audi.

Een slogan als The Best 4x4xFar van Land Rover is ook heel fijn, net als U bent toe aan een Daewoo.

En, toch ook heel subtiel, Van A naar Beter (Rijkswaterstaat).

11. Ter inspiratie: de beste aller tijden.

Enkele jaren geleden vond onder auspiciën van Reclamekenniscentrum GVR, dat het Nederlandse Slagzinnenregister beheert, de verkiezing beste Nederlandse slogan aller tijden plaats. In oplopende volgorde was dit de Top 20.

20       Volkswagen, wie anders.

19       Bloemen houden van mensen.

18       Het Zwitserlevengevoel.

17       Echt Hema.

16       Lotto, ’t grootste risico om miljonair te worden.

15       Een beetje van jezelf en een beetje van Maggi.

14       Melk de witte motor.

13       Op de markt is uw gulden een daalder waard.

12       Jägermeister, alleen als ie ijs- en ijskoud is.

11       U moet de groenten van Hak hebben.

10       Koning Keizer Admiraal, Popla kennen ze allemaal.

9          Schat, staat de Bokma koud.

8          Zo, nu eerst een Bavaria.

7          Op een dag drink je geen bier meer, maar drink je Grolsch.

6          4-uur Cup-a-Soup, dat zouden meer mensen moeten doen.

5          Heerlijk, helder Heineken.

4          Een beetje vreemd maar wel lekker.

3          Even Apeldoorn bellen.

2          Biertje?

1          Wij van WC Eend adviseren WC Eend.

12. Gebruik een slagzinenerator.

Je kunt op www.gratisslogans.nl of http://sloganmaker.info een woord invullen waarna na elke klik een nieuwe slogan met dat woord of woordgroep verschijnt. Dat levert niet direct briljante of bruikbare zinnen op, maar je wordt wel vaak op een spoor gezet.

13. Registreer je slogan.

Je kunt je slogan desgewenst door het GVR/Slagzinnenregister laten checken op onderscheidend vermogen, originaliteit en de context waarin de slagzin gebruikt wordt. Als jouw slagzin wordt goedgekeurd volgt automatisch inschrijving in het GVR/Slagzinnenregister, wat je behoedt voor nabootsing.

Tot slot...

Jaarlijks worden de meest foute slogans van dat jaar verzameld. Hieronder de slechtste van 2017:

1. Voor iedere gleuf een doos (Moniss Verpakkingsmaterialen)

Afbeeldingsresultaat voor slogan slechte

2. We make it transpossible (Transportbedrijf H. Essers)

3.  Alles om uw poes mee te verwennen. Ook als u een kater heeft (kattenspeciaalzaak 4 Cats)

4. Wij zeggen geen chardo-nee tegen de borrel (Café Lokaal De Ruyter)

Afbeeldingsresultaat voor slogan slechte

5. Een doos is een doos is nooit zomaar een doos (Smurfit Kappa Van Dam Golfkarton)

6. Goed dakonderhoud is geen pre maar een feit (Maarssen Onderhoudsbedrijf)

7. Wees geen domme gans, steun de Dierenambulance! (Dierenambulance Amsterdam)

Afbeeldingsresultaat voor slogan slechte

8. Van kop tot kont, worst in de mond (Worstenbroodjes van de Millse Molen De Korenbloem)

9. Haring is caring (Visboer Vis en meer op Camping Bakkum)

10. Wat knort mijn mage! 50 jaar Bram Ladage! (Patatproducent Bram Ladage)

Afbeeldingsresultaat voor slogan slechte

Afbeeldingsresultaat voor slogan slechte

 

 

Ik wens je natuurlijk ontzettend veel succes met het maken van de maatschappij kritische affiche en verheug mij uiteraard op het nakijken ervan!

 

Annemieke van Ingen

  • Het arrangement Affiche is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Annemieke van Ingen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-04-08 21:01:33
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten