Langs de 53e graad Nb - h45

Langs de 53e graad Nb - h45

Introductie

Den Burg in Nederland en Goose Bay in Canada liggen ongeveer op dezelfde breedtegraad, even ver van de evenaar en van de Noordpool af.
Zijn het weer en het klimaat langs deze breedte daardoor min of meer ook hetzelfde?
Hoe ervaren de inwoners van beide dorpen het leven daar?

Als je een van beide dorpen zou moeten kiezen als vakantiebestemming, welk dorp zou je dan kiezen en waarom?

Colofon

Het arrangement Langs de 53e graad Nb - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-09 12:50:13
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Aarde'' wordt het thema ''53 graden van de evenaar'' besproken. Het klimaat op verschillende locaties kan sterk variëren, zelfs als ze op dezelfde breedtegraad liggen en dicht bij de zee zijn gelegen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Windrichting: De overheersende windrichting heeft een aanzienlijke invloed op het klimaat. In Goose Bay komt de wind doorgaans uit het noorden, wat betekent dat het vaak te maken heeft met koude wind vanuit de Noordpool. Dit kan leiden tot veel grotere temperatuursverschillen, vooral in de winter, in vergelijking met Den Burg. Lagedrukgebieden: De aanwezigheid van lagedrukgebieden kan het weer sterk beïnvloeden. In Goose Bay kan een lagedrukgebied koude wind en neerslag uit het noorden naar de regio transporteren, terwijl Den Burg minder beïnvloed wordt door dergelijke systemen. Zeestromen: De invloed van verschillende zeestromen kan een aanzienlijke rol spelen in het klimaatverschil tussen locaties. Zeestromen hebben de neiging om de temperatuur van de nabijgelegen gebieden te beïnvloeden. In Goose Bay kunnen koude zeestromen uit het noorden het klimaat beïnvloeden, terwijl Den Burg mogelijk wordt beïnvloed door warmere zeestromen. Al deze factoren combineren om het klimaat in Goose Bay en Den Burg aanzienlijk te differentiëren, ondanks hun nabijheid tot de zee en ligging op dezelfde breedtegraad. Het is een goed voorbeeld van hoe lokale geografische kenmerken en atmosferische omstandigheden van invloed kunnen zijn op het klimaat van een bepaald gebied.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Landschappen (en menselijke activiteit); Systeem aarde; Aardrijkskunde; Klimaat;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, den burg, goose bay, hv45, klimaat, stercollectie, wind, zeestromen

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open