Thema BevRuimte: China

Thema BevRuimte: China

Inleiding

Bevolking en ruimte: China
De exameneenheid Bevolking en Ruimte geeft aan dat je de bevolkingsontwikkeling en het ruimtegebruik in een regio buiten Europa moet kunnen beschrijven. De aangewezen regio is China. In dit thema staan daarom bevolkingsontwikkeling en het ruimtegebruik in China centraal.

Het thema Bevolking en ruimte China bestaat uit 9 opdrachten:
1. De bevolking van China
2. Binnenlandse migratie in China
3. Het Chinese Hukousysteem
4. Bevolkingsontwikkeling in China
5. Hutongs
6. Oorzaken verstedelijking China
7. Gevolgen verstedelijking China
8. Speciale Economische Zones
9. Migratie naar buitengebieden

Werkplan

Het thema Bevolking en ruimte bestudeer je door negen opdrachten te maken.

Het is belangrijk dat je goed bijhoudt wat je gedaan hebt. Om je hierbij te helpen is er een werkplan gemaakt. Op dat werkplan kun je bijhouden welke onderdelen je al gedaan hebt.

Download hier het werkplan:

 

Open bestand Werkplan Thema BevolkingRuimte China.doc

Bevolking China

Vooraf

Leerdoelen
China heeft de meeste inwoners van de wereld. De grootste groep binnen de bevolking is die van de Han-Chinezen. Daarnaast zijn er nog 56 officiële etnische minderheden. Om de bevolkingsgroei en bevolkingsdichtheid binnen de perken te houden heeft China maatregelen genomen die hard ingrijpen in het dagelijks leven van de gemiddelde Chinees.

Aan het eind van deze opdracht:

  • Kun je omschrijven dat er verschillende etnische volken in China wonen: dat de grootste groep de Han-Chinezen zijn en dat er veel etnische minderheden zijn.
  • Kun je uitleggen dat door de niet vrije huisvesting in China, het aantal mensen dat in de landbouw werkt in China langzamer afneemt dan in veel andere landen.
  • Kun je omschrijven wat wordt bedoeld met de éénkindpolitiek en kun je omschrijven waarom China jaren lang een éénkindpolitiek heeft gevoerd.
  • Kun je omschrijven hoe het staat met de vergrijzing in China en kun je een voorbeeld geven van de negatieve gevolgen van de vergrijzing.


Eindproduct
Als eindproduct van deze opdracht speel je samen met een groep van vier leerlingen een fotodominospel.

Beoordeling
Samen met je klasgenoten ga je na of je de leerdoelen hebt behaald.

 

WerkwijzeGroepsgrootte
Stap 1 tot en met stap 4 doe je alleen of met z’n tweeën.
Het eindproduct, het fotodominospel (stap 5), speel je samen met een groep van vier klasgenoten.

Tijd
Voor deze opdracht heb je 2 lesuren nodig.

Benodigdheden
Een set met dominostukken:

 

 

Stap1

Bevolkingsgroei
Aan het begin van onze jaartelling telde de wereld zo’n 200 miljoen inwoners, van wie 60 miljoen Chinezen. Terwijl de wereldbevolking langzaam steeg tot 500 miljoen inwoners in 1650, veranderde er in China aanvankelijk niet zo veel. Pas onder de Ming-dynastie (1368-1644) steeg het aantal inwoners en verdrievoudigde het tot zo’n 180 miljoen.

Rond 1850 had de wereld 1 miljard inwoners, waarvan 430 miljoen Chinezen.
Daarna steeg de wereldbevolking sneller dan de bevolking van China:

  Wereld China
1959       3 miljard       0,65 miljard      
1993 5 miljard 1,15 miljard
2012 7 miljard 1,30 miljard

 

China is altijd het land geweest met de meeste inwoners. Rond 1850 waren van elke 5 inwoners op de wereld er 2 een Chinees. Nu ligt die verhouding ongeveer op 1 op de 5. Die koppositie moet het naar verwachting opgeven aan India. De bevolking van India groeit sneller dan die van China en in het huidige tempo is India in 2028 het land met de meeste inwoners.

De groei van de wereldbevolking ligt op 1,2% per jaar. In India is dat 1,3% en in China 0,44%. In Nederland ligt de groei op 0,29%.

Onder de heerschappij van de communistische leider Mao, vanaf 1949 tot zijn dood in 1976, was het motto: ‘Hoe meer mensen, hoe beter’. Zijn opvolgers hebben dat beleid laten varen en streven naar een bevolkingsgroei van 0%. China zal naar verwachting nog groeien naar 1,6 miljard inwoners in 2060. Dan zal de Chinese regering de gewenste groei van 0% hebben bereikt.

Vraag
Waarom heeft China niet aan Mao’s motto vastgehouden? Wat zou het gevolg zijn geweest?

Stap2

Han en de rest
De bevolking van China duiden we meestal met de term Chinezen aan, maar dat is niet helemaal correct. Van alle inwoners behoort 92% tot de Han-Chinezen. De andere 8% bestaat uit 56 officieel erkende etnische volken. De grootste niet-Han-groep is de Zhuang met 20 miljoen, de kleinste is Hezhe en telt maar 1500 mensen.

De Chinese bevolking is niet gelijkelijk over het land verspreid. Ruwweg kun je zeggen dat maar één derde van het land bewoonbaar is. Daar zijn verschillende redenen voor. In Tibet vind je de hoogste bergen van de wereld en is de bodem grotendeels onvruchtbaar. Ten noorden en noordoosten van Tibet liggen enkele grote woestijnen en helemaal in het noorden bij het Russische Siberië vind je eindeloze naaldbossen. Het zijn dunbevolkte streken.

De grootste bevolkingsconcentraties vind je in de kustgebieden en in de vruchtbare valleien van de rivieren Huang He (Gele Rivier) en Chang Jiang. Daar vind je ook de meeste Han-Chinezen.

Van alle inwoners woont ongeveer de helft op het platteland en de helft in de steden, maar de verschillen zijn groot. Bijna alle etnische minderheden zijn op het platteland in de binnenlanden te vinden (naast uiteraard ook veel Han-Chinezen). Het zuidoosten van het land is voor meer dan 80% verstedelijkt.

We spreken ook over niet-Chinese streken, aangezien veel nationale minderheden langs de grensgebieden wonen en vaak behoren tot volken die ook in de buurstaten wonen. Je kunt denken aan de Chinese Russen (een etnische minderheid aan de grens met Rusland) en de Menggu (een volk dat wij kennen als Mongolen, aan de grens met Mongolië).

Als je in je atlas kijkt (Grote Bosatlas, 54e editie, kaart 161A), zie je dat de bevolkingsdichtheid langs de grenzen overal heel gering is (vaak minder dan 1 per km²), terwijl in het zuidoosten die dichtheid vaak boven de 200 per km² is. De dichtheid is het grootst in Sjanghai met gemiddeld bijna 4.000 per km², en in de drukste wijk wonen zelfs 19.000 op een km², het dichtstbevolkte gebied van de wereld. De stad telt meer dan 20 miljoen inwoners, meer dan er in heel Nederland zijn.

Om te voorkomen dat hele streken nog verder ontvolken en de verstedelijking elders verder oploopt heeft China geen vrije huisvestiging. Je mag pas naar een stad verhuizen als je een werkvergunning hebt.

Vraag
In elk land van de wereld neemt het aantal mensen dat werkt in de landbouw af. In China verloopt die afname trager dan elders. Hoe komt dat?

Stap3

Eenkindpolitiek
Tussen 1850 en 1950 groeide de Chinese bevolking met 150 miljoen. De toename met de volgende 150 miljoen mensen duurde maar 15 jaar. Nog ten tijde van Mao -in 1970- werd de eerste maatregel ter beperking van het aantal geboorten uitgevaardigd: Chinese koppels werden aangemoedigd om laat te trouwen en niet meer dan twee kinderen te krijgen. Deze politiek was zeer effectief: binnen tien jaar was het geboortecijfer gehalveerd. Maar volgens de Chinese communistische partij was dit nog niet genoeg.

In 1979 werd de eenkindpolitiek in het leven geroepen. Een Chinees koppel mocht maar één kind krijgen. Het krijgen van een tweede kind was strafbaar. Koppels die de hoge boetes niet konden betalen, belandden in de gevangenis.

In de steden was deze politiek succesvol, mede door betere anticonceptiemiddelen, maar ook door het grote aantal (336 miljoen!) abortussen. Op het platteland was er veel minder controle en was de eenkindpolitiek daardoor ook minder succesvol.

In 2013 is de eenkindpolitiek versoepeld. De politiek gold altijd al alleen voor Han-Chinezen. De etnische minderheden waren van de eenkindpolitiek vrijgesteld.

Er zijn meer uitzonderingen bijgekomen:

Uitzonderingen: 

  • Chinese koppels waarin een van de partners buitenlander is of uit een minderheidsgroepering komt, mogen meer dan een kind hebben zonder boetes.
  • Boeren op het platteland mogen twee kinderen hebben als het eerste kind een meisje is.
  • Wanneer een koppel een gehandicapt kind krijgen, mogen ze een tweede kind nemen.
  • Wanneer beide ouders uit een eenkindgezin afkomstig zijn is een tweede kind toegestaan.
  • Een koppel krijgt geen boete als er een meerling wordt geboren.
  • De eenkindpolitiek geldt per koppel en niet per persoon. Een Chinees kan dus zonder boete een kind krijgen wanneer hij of zij al een kind bij een eerdere partner heeft.

Gevolgen
Een jongen houdt de familienaam in stand en wordt beter in staat geacht geld te verdienen en voor zijn ouders te zorgen. Veel ouders wilden daarom graag een jongen krijgen. Veel meisjes die werden geboren werden gedood of te vondeling gelegd. Ook werden er veel selectieve abortussen gepleegd sinds het geslacht van het ongeboren kind met echoscopie kan worden vastgesteld.

In 1964 werden er 105 jongens geboren op elke 100 meisjes. Sinds het gebruik van de echoscopie -1979- is dat gestegen naar 119 jongens op 100 meisjes in 1992. Tegenwoordig is het verboden om de uitkomst van een echoscopie aan de ouders door te geven.

 Gevolgen:

  • Scheeftrekking van de verhouding jongens-meisjes.
    Nu al merken veel Chinese jongemannen dat ze maar moeilijk een partner kunnen vinden.
  • Lastige kinderen’.
    Omdat ze het enige kind zijn en vaak ook het enige kleinkind worden veel kinderen verwend.
  • Vergrijzing.
    Om een bevolking in stand te houden moeten volgens statistische inzichten 10 gezinnen 22 kinderen krijgen. Er komen steeds meer ouderen en steeds minder jongeren die hen kunnen onderhouden.

 


Vragen:

  1. Als Chinese kinderen worden geadopteerd, gebeurt dat meestal door buitenlanders en niet door Chinezen zelf. Hoe zou dat komen?
  2. Geef twee redenen waarom het trouwen met een niet-Han-Chinese of buitenlandse vrouw in China populair is.
  3. Kijk naar de grafiek over de bevolkingsopbouw hierboven. Schrijf op wat je eruit kunt aflezen.

Stap4

Vergrijzing
In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werden er heel veel kinderen in China geboren (denk even terug aan Mao’s motto ‘Hoe meer mensen, hoe beter’ in Stap 1). In de jaren daarna daalde het geboortecijfer drastisch door de eenkindpolitiek. Dat zorgde ervoor dat China een snel verouderend land werd.

Maar er zijn meer redenen waardoor China vergrijst. Door betere hygiënische omstandigheden en door betere medische voorzieningen steeg de gemiddelde levensverwachting met grote sprongen. In 1930 bedroeg de gemiddelde levensverwachting maar 24 jaar(!), nu ligt dat gemiddeld op 75 jaar (vrouwen 77, mannen 73).

In 2033 zullen er meer bejaarde Chinezen (van 65 jaar of ouder) zijn dan actieve Chinezen. Wie moet al die bejaarden verzorgen? Traditioneel verzorgen in China de kinderen hun ouders, maar veel bejaarden op het platteland moeten het zonder hulp doen omdat hun kinderen naar de steden zijn vertrokken.

De toegenomen levensverwachting gaat gepaard met meer chronische ziektes, met name dementie is een steeds groter probleem. Vooral vrouwen worden getroffen. Zij leven langer dan mannen. Van iedereen van 85 jaar of ouder is driekwart vrouw. In de leeftijdsgroep 65-69 jaar heeft 2,6% dementie, maar in de 95-99 jaar is dat al 60,5%. En 100 worden is ook in China geen uitzondering meer…

Vraag
Geef twee redenen waarom veel bejaarde Chinezen moeilijk hulp kunnen krijgen.

Stap5

Extra opgaven Bevolking en ruimte China
Voor je aan de afsluiting van deze opdracht begint,
maak je eerst de volgende toets.

Vergelijk, na het beantwoorden van de vragen, jouw antwoorden met de goede antwoorden.
Heb je vragen fout, zorg dan dat je begrijpt waarom je antwoord niet goed is.

 

Toets:Bevolking China

Stap6

Fotodomino
Dit spel speel je met een groepje van vier leerlingen. De docent legt drie sets van twaalf dominostukken op een stapel, er zijn dus zesendertig stukken. Iedereen trekt daar vier dominostukken uit. Je zult zien dat een dominostuk uit een foto en een begrip bestaat. Degene die het eerst het stuk met het begrip ‘verhouding jongens-meisjes’ heeft, mag beginnen. Als niemand het stuk heeft, krijgt iedereen een extra stuk net zo lang tot er iemand mag beginnen.

De eerste keer dat er een begrip op tafel komt, leg je de anderen van de groep uit wat het begrip te maken heeft met het thema van de opdracht: ‘De bevolking van China’. Dat geldt ook voor het beginstuk!

Als je geen dominostukken meer hebt, ben je winnaar.

Migratie in China

Vooraf

Leerdoelen
Sinds 1980 zijn meer dan 150 miljoen Chinezen binnen hun eigen land verhuisd. Het was de grootste binnenlandse migratie ooit. Sommige Chinese migranten kozen er zelf voor, anderen verhuisden omdat hun regering dat wilde.

Aan het eind van deze opdracht:

  • Kun je omschrijven dat er na 1980 veel plattelandsbewoners in China naar grote steden in de kuststreek van China en later ook naar steden in het binnenland zijn verhuisd.
  • Kun je twee gevolgen noemen van deze trek van platteland naar stad.
  • Kun je een reden noemen waarom er Chinese burgers naar grensgebieden van China zijn verhuisd.


Eindproduct
Als eindproduct van deze opdracht maak je samen met een klasgenoot met behulp van een fotobewerkingsprogramma (zoals Photoshop) een landkaart van China bewerkt met foto’s, illustraties en tekst (headlines).

Met deze kaart laat je zien waar inwoners van China sinds 1980 naar toe zijn verhuisd in eigen land en waarom. De foto’s en illustraties mag je van internet halen.

Beoordeling
De bewerkte landkaart van China laten jullie beoordelen door jullie docent.
In het eindproduct laat je zien dat je de leerdoelen hebt behaald. Denk er hierbij aan dat je de begrippen (waar mogelijk) in beeld brengt.

 

 

Werkwijze

Groepsgrootte
Stap 1 en 2 doe je alleen.
Het eindproduct (stap 3) maak je samen met een klasgenoot.

Benodigdheden
Geen bijzonderheden.

Tijd
Voor deze opdracht heb je 2 lesuren nodig.

Stap 1

Massale trek van platteland naar stad
Kijk naar een fragment uit het filmfragment “ Migratie in China”.

Fragment 1 - Migratie in China:

De Chinese regering onder leiding van Deng Xiaoping (afbeelding) heeft vanaf 1978 het Chinese beleid vernieuwd en een mengvorm van communisme en kapitalisme gemaakt. Marktwerking werd, gecontroleerd door de overheid, in bepaalde gebieden toegestaan en aangemoedigd. Het gevolg was een enorme economische groei en een toename van de werkgelegenheid.

In het begin werden vooral in havensteden als Shanghai en Guangzhou veel nieuwe fabrieken gebouwd met steun van buitenlandse bedrijven. Toen de kosten van arbeid en grond daar te hoog werden, verhuisden bedrijven hun fabrieken naar steden in het binnenland als Shenyang en Chongqing.

Door de komst van al die fabrieken konden plattelanders makkelijker een baan vinden in de steden. Ze verdienden er meer dan ze als boer ooit hadden gedaan. De werkgelegenheid in de steden en de armoede op het platteland was een belangrijke reden plattelandsbewoners om naar de steden te verhuizen.

De Chinese steden groeiden enorm. Shenzhen in de provincie Zhejiang had in 1978 enkele duizenden inwoners en was in 2010 gegroeid naar 12 miljoen. Een echte megastad.

Vragen:

  1. Hoeveel Chinezen zijn tussen 1980 en 2010 verhuisd van het platteland naar de stad?
  2. Waarom keerden sommige van deze migranten af en toe terug naar het platteland?
  3. Hoe worden deze migranten in dit filmfragment genoemd?
  4. Wat gebeurde er met de steden als gevolg van deze migratie?
  5. Naar welk deel van China gingen de meeste migranten?
  6. Welke afstotingsfactoren (push-factoren, redenen om uit een gebied weg te trekken) brachten deze migratie op gang en welke aantrekkingsfactoren (pull-factoren, redenen om naar een gebied te verhuizen)?

Kijk naar het tweede fragment uit het filmfragment “ Migratie in China”.

Fragment 2 - Migratie in China:

  1. Wat is volgens dit filmfragment “brain drain” van het Chinese platteland?

Stap 2

Migratie van Han-Chinezen naar buitengebieden
Kijk naar het filmfragment “Oeigoeren zijn doodgeslagen door Chinese communisten”

Video - Oeigoeren zijn Doodgeslagen door Chinese Communists:


Vragen:

  1. Wat was de aanleiding van de rellen in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang?
  2. Waarom leefden volgens correspondent Marije Vlaskamp de Oeigoeren op gespannen voet met de Han-Chinezen die in Xinjiang wonen?
  3. Woonden er in 2009 al meer Han-Chinezen dan Oeigoeren in Xinjiang?

Ook in andere gebieden in China hebben Han-Chinezen het aan de stok gekregen met leden van minderheden die in verzet kwamen tegen de Chinese regering. Chinese ordehandhavers grepen hard in. Dat is bijvoorbeeld gebeurd in Tibet, het thuisland van de Tibetanen. Hoe zijn die botsingen tussen Han-Chinezen en leden van andere volken te verklaren? Kijk voor het antwoord op deze vraag goed naar de etnische kaart van China.

Afbeelding - Etnische kaart van China:

 

Vragen:

  1. Hoe groot is ongeveer het deel van het hele oppervlak van China dat wordt ingenomen door het gebied waar de Han-Chinezen wonen?
  2. Kijk naar het gebied van de Han en naar de verschillende gebieden van minderheden. Wat valt je op?

Van de 1,3 miljard inwoners van China is ongeveer 92% Han-Chinees. De meeste Han-Chinezen wonen in het groen gekleurde gedeelte van de landkaart. Dat is dus een dichtbevolkt gebied. De gebieden eromheen zijn dunbevolkt. Daar bestaat een groot deel van de bevolking uit leden van andere volken, 56 in totaal. Van deze volken zijn de acht grootste terug te vinden op de landkaart, waaronder de Oeigoeren en de Tibetanen.

 

De Chinese regering heeft deze volken een zekere mate van autonomie verleend, maar is ook bevreesd dat ze in opstand komen tegen het centrale gezag. Dat is de reden waarom de Chinese regering vanaf 1953 veel Han-Chinezen laat verhuizen naar bijvoorbeeld Xinjiang of naar Tibet en andere gebieden. Op deze manier worden de minderheden ook in hun eigen woongebied tot een minderheid gemaakt. Oeigoeren en Tibetanen protesteren er fel tegen. Ze beschouwen het als een bedreiging voor hun toch al beperkte autonomie.

Vraag:

  1. Kijk nog eens naar de etnische kaart van China. Er wordt beweerd dat de Chinese regering de grenzen van China wil versterken door veel Han-Chinezen te doen verhuizen naar gebieden waar naast Han-Chinezen ook veel leden van andere volken wonen. Wat denk je van deze bewering?

Stap 3

Binnenlandse migratie in China op de landkaart
Als eindproduct van deze opdracht maak je samen met een klasgenoot een bewerkte landkaart van China. Daarbij gebruik je Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma. Hiermee bewerk je een landkaart van China met foto’s, illustraties en tekst. Je laat zien waarom er in China sinds 1980 veel mensen naar een ander gebied in hun land zijn verhuisd.

De foto’s en illustraties mogen mag je van internet halen. Denk eraan dat je de begrippen (waar mogelijk) in beeld brengt.

Verwerk in ieder geval:

  • Migratiebewegingen van Chinese burgers binnen hun land (er zijn twee mogelijkheden aan bod gekomen in deze opdracht);
  • De redenen voor deze migratie.

Kaart tekenen

Op een kaart kun je aangeven waar een gebeurtenis heeft plaatsgevonden of gaat plaatsvinden.  

 

Klaar?
Laat je landkaart van China beoordelen door jullie docent.

China: Hukou

Vooraf

Leerdoelen
In China begon men 4.000 jaar geleden al met het registreren van de inwoners. Dit zogeheten Hukou is een soort binnenlands paspoort en bestaat nog altijd. De communisten gebruiken dit systeem om de trek van het platteland naar de steden in te perken. Op Hukou is heel veel kritiek.

Aan het eind van deze opdracht:

  • Kun je omschrijven wat het Hukou-systeem in China inhoudt en kun je uitleggen waarom de communistische regering van dit systeem gebruik heeft gemaakt.
  • Kun je twee voorbeelden geven van kritiek op het Hukou-systeem en weet je dat Hukou langzamerhand minder streng wordt toegepast en waarom.


Eindproduct
Als eindproduct van deze opdracht schrijf je samen met een klasgenoot, geheel in de Chinese traditie, een muurkrant. Dat wordt bij voorkeur een open brief, gericht aan de Chinese overheid. Daarin toon je begrip dat men de trek van het platteland naar de steden in de hand wil houden. Je komt ook met kritiek en doet aanbevelingen voor verbeteringen.

Beoordeling
De muurkrant wordt beoordeeld door jullie docent.
Bij de beoordeling let de docent op:

  • de inhoud: uit de tekst blijkt dat jullie de belangrijkste aspecten van Hukou begrijpen.
  • de vorm: de muurkrant is overzichtelijk, zodat het gemakkelijk kan worden gelezen.
  • taalfouten: worden door jullie zoveel mogelijk verbeterd.

 

Werkwijze

Groepsgrootte
Stap 1 tot en met stap 4 doe je alleen.
Het eindproduct (stap 5) maak je samen met een klasgenoot.

Benodigdheden
Geen bijzonderheden

Tijd
Voor deze opdracht heb je 2 lesuren nodig.

Stap1

Hukou
China heeft sinds 1949 een communistische regering, die in feite vrijwel alles bepaalt. De overheid zegt bijvoorbeeld waar je moet wonen en werken. De overheid was bang dat vele tientallen miljoenen boeren de armoede op het platteland zouden ontvluchten. De steden zouden al die mensen niet kunnen opvangen, terwijl de economie op het platteland in elkaar zou storten.

Om dat te voorkomen maakt de overheid gebruik van Hukou. Dat is een soort binnenlands paspoort waarin staat waar je vandaan komt. Een boer van het platteland kan zich niet zomaar in een stad vestigen. Om ergens te wonen en te werken, heb je een Hukou nodig uit de plaats zelf. Ook naar school gaan, of stemmen bij verkiezingen kan alleen met een Hukou. Je kan ook niet zomaar van de ene stad naar de andere verhuizen. Voor de overheid is het een middel om de migratie (de trek van groepen mensen van de ene plaats naar de andere plaats) van het platteland naar de steden in de hand te houden.

Hukou is een systeem dat huishoudens registreert, enigszins vergelijkbaar met ons bevolkingsregister. Het ontstond al in het oude China, ruim 2.000 jaar vóór onze jaartelling. Tot op de dag van vandaag bestaat Hukou en heeft het grote invloed op het leven van de mensen.

Pure armoede dreef veel boeren van het platteland naar de steden. Maar in de stad was zo’n plattelander een illegaal. De politie kon hem oppakken en terugsturen naar zijn geboortedorp. Deze illegale burgers woonden in de regel met vele anderen in een krot, deden slecht betaald en vervelend werk en maakten lange werkdagen. Toch hadden mensen het er voor over, want op het boerenland was het vaak ellende troef. Vele Chinezen op het platteland hebben in hun bestaan te maken gehad met onder meer aardbevingen, overstromingen of juist droogte. Tussen 1958 en 1962 was er een grote hongersnood met naar schatting 35 miljoen doden. Het overgrote deel van de slachtoffers, liefst 95 procent, stierf op het platteland. Of je een Hukou had voor het platteland of voor de stad, was een zaak van leven of dood.

Wonen in de stad heeft diverse voordelen. Er is beter onderwijs en een grote keuze aan banen. Ook zijn er in de stad allerlei producten te krijgen die men op het platteland niet vlug zal vinden. In de stad kan men ook veel beter handel drijven. Kortom, in een stad zijn veel meer mogelijkheden.

Vragen:

  1. Hukou voorkomt dat teveel boeren naar de stad verhuizen. Waarom is Hukou een effectieve methode?
  2. Je kan zeggen dat Hukou de discriminatie van plattelanders in de hand werkt. Hoezo?

Stap2

Tweedeling
De afgelopen jaren is er veel kritiek op Hukou. De critici noemen het een binnenlands paspoort dat een regelrechte tweedeling in de Chinese maatschappij veroorzaakt. Aan de ene kant een arme klasse van mensen met een Hukou voor het platteland. Aan de andere kant de mensen met een Hukou voor een stad.

Iemand van het platteland kan alleen met een hoge opleiding of veel geld een definitieve Hukou voor een grote stad krijgen. Als je moeder een Hukou voor het platteland heeft, dan krijg je als kind automatisch ook zo’n Hukou. Ook al ben je zelf in de stad geboren. Het motto luidt: Eenmaal een plattelander, altijd een plattelander. Je behoort in China tot de boeren, of je hoort bij de stedelingen. Het is moeilijk om te veranderen. Veel kinderen van boeren die in de stad wonen hebben daar geen recht op onderwijs. Zij verblijven daarom bij hun grootouders op het platteland, waar ze wel naar school mogen. Naar schatting zijn er 130 miljoen kinderen, die zo zonder hun ouders leven.

Sinds 1980 wonen naar schatting minstens 250 miljoen Chinezen buiten het gebied waar ze van oorsprong stonden geregistreerd. Zij leven vaak lange tijd langs de randen van steden als een soort illegale immigranten. Vaak kijken stedelingen neer op de plattelanders en voelen ze zich superieur.

Sinds de communisten aan de macht zijn heeft Hukou in het voordeel gewerkt van de stedelingen. Vooral tijdens de grote hongersnood van 1958 tot 1962. Slechts een klein deel van de 35 miljoen slachtoffers van de hongersnood woonde in de stad. Heel vreemd natuurlijk, want juist op het platteland zou meer voedsel moeten zijn. De communistische leider Mao Zedung dwong alle kleine boeren om samen te werken op grote staatsboerderijen. De boeren moesten hun eigen land opgeven en dat wilden ze eigenlijk niet. Door diverse oorzaken ging de voedselproductie drastisch omlaag. De boeren kregen de schuld en werden daarvoor afgestraft.

De stedelingen genoten allerlei voordelen, terwijl de burgers op het platteland relatief juist meer belasting betaalden. Het is dan ook logisch dat veel boeren naar de stad wilden verhuizen. Vandaag de dag is die situatie nog altijd zo.

Vragen:

  1. Waarom is het vreemd dat tijdens de grote hongersnood op het platteland verreweg de meeste doden vielen?
  2. Plattelandskinderen, van wie de ouders in de stad werken, zijn het slachtoffer van het Hukousysteem. In welk opzicht?

Stap3

Aanpassingen
Sinds de jaren 80 en 90 heeft de overheid de scherpe kanten van het Hukou-systeem afgehaald.

Zo konden plattelanders steeds vaker voor een redelijke prijs een tijdelijke verblijfsvergunning kopen voor een stad. Dan waren ze daar in ieder geval legaal. Ook stuurde de politie in de steden minder vaak mensen terug naar de boerderij. Het leven voor de boeren op het platteland werd langzaam ook wat beter.

China veranderde eind vorige eeuw van staatssocialisme naar vrijemarktsocialisme. De communistische harde lijn van Mao Ze Dong raakte op de achtergrond. Er werden enkele “speciale economische zones” ingesteld rondom steden in het oosten van het land. Daar mochten buitenlandse bedrijven onbeperkt geld investeren. In die zones werden veel nieuwe bedrijven gevestigd, die grote aantallen goedkope arbeidskrachten nodig hadden. Die kwamen natuurlijk voor een deel van het platteland. Vanzelfsprekend werd het Hukou-systeem hierop aangepast.

In een communistisch systeem werkt iedereen voor de gemeenschap en verdienen mensen in bepaalde beroepen precies evenveel salaris. Ná 1980 begonnen veel mensen met een eigen bedrijfje en kwamen er meer inkomensverschillen. Er kwamen ook steeds meer producten beschikbaar die mensen konden kopen. Met als resultaat dat de economie begon te groeien.

Een echte hervorming van Hukou durfde de overheid overigens niet aan. Men was nog steeds bang voor een massale trek naar de steden. Daardoor zou de toch al zwakke economie van het platteland nog verder zijn ingezakt. Een al te grote toeloop van plattelanders richting de steden zou daar ook voor problemen en onrust hebben gezorgd. Als een stad te snel groeit ontstaan er uiteraard veel problemen. De wegen moeten bijvoorbeeld worden aangepast, evenals rioleringen en de voorzieningen voor drinkwater. Ook neemt de vraag naar elektriciteit snel toe en moeten er extra ziekenhuizen worden gebouwd. Uiteraard ontstaat er woningnood en gaan mensen noodgedwongen op allerlei vreemde plekken wonen.

Vraag:
Waarom werd het Hukou-systeem eind vorige eeuw minder strak gehanteerd?

Stap4

Versnelde hervormingen
In 2008 schreven dertig intellectuelen een open brief. Daarin werd gepleit voor afschaffing van Hukou. Zij noemden China een land van grote discriminatie. Maar in 2014 bestaat het Hukou-systeem in de kern nog altijd. Wel zijn er veranderingen op til.

Premier Wen Jiabao riep in 2013 op tot versnelde hervorming van Hukou. Hij zei dit op het Nationale Volkscongres, dat slechts eens in de zoveel jaren wordt gehouden. In 2020 moet 60 procent van de Chinese bevolking in steden wonen. Dat betekent dat de komende jaren nog eens 80 miljoen boeren naar stedelijke gebieden moeten verhuizen. Mensen van het platteland die al lange tijd illegaal in de stad wonen, mogen nu officieel een stedelijke Hukou aanvragen, zo luidt een van de nieuwe maatregelen. Dat geldt ook voor hun familie.

Mensen in steden hebben meer geld en nemen meer producten en diensten af. De overheid wil dat de Chinezen zelf meer eigen producten gaan kopen. Nu is de economie sterk afhankelijk van de export naar andere landen. Als de Chinezen zelf veel producten en diensten kopen, dan is men minder afhankelijk van het buitenland. Er moet in China een sterke binnenlandse markt ontstaan.

China wil dus dat nog meer boeren verhuizen, maar dat moet wel geleidelijk verlopen. Het Hukou-systeem blijft daarbij een belangrijk controlemiddel. De overheid wil dat men zich vooral vestigt in de kleinere steden. Probleem is echter dat het juist de heel grote steden zijn waar de meeste nieuwe banen ontstaan. Bijvoorbeeld Beijing en Sjanghai, die beide nu al meer dan 15 tot 20 miljoen mensen herbergen. In Beijing is de luchtvervuiling een gigantisch probleem. Daar zijn te veel auto’s en fabrieken die vervuilde lucht uitstoten. En Sjanghai groeit helemaal uit zijn voegen. Volgens de overheid blijft Hukou daarom noodzakelijk om de toestroom van mensen goed te kunnen regelen.

Een ander probleem is dat veel boeren de overheid wantrouwen. Als ze een stedelijke Hukou accepteren, dan zijn ze het kleine stukje land in hun oorspronkelijke woongebied kwijt. Boeren koesteren hun eigen stukje land en doen er niet graag afstand van. Het zou een oplossing zijn als boeren gemakkelijker land zouden kunnen kopen en verkopen. Er zou een openbare veiling, een soort marktplaats, moeten komen waar men land kan kopen en verkopen tegen commercieel aantrekkelijke prijzen.

Vraag:
Waarom wil premier Wen dat 60 procent van de bevolking in steden woont?

Stap5

Extra opgaven Bevolking en ruimte China
Voor je aan de afsluiting van deze opdracht begint,
maak je eerst de volgende toets.

Vergelijk, na het beantwoorden van de vragen, jouw antwoorden met de goede antwoorden.
Heb je vragen fout, zorg dan dat je begrijpt waarom je antwoord niet goed is.

 

Toets:Hukou

Stap6

Eindproduct: Muurkrant
In China is de muurkrant een veel gebruikt communicatiemiddel. Daarom maak je, geheel in de Chinese traditie, samen met een andere leerling een muurkrant. Meestal is een muurkrant een pamflet, waarin de mening van de overheid wordt verkondigd. De muurkrant wordt echter ook gebruikt door actievoerders. Meestal zijn het intellectuelen, kunstenaars of studenten die een afwijkende mening verkondigen. Tot die laatste categorie behoort jullie muurkrant. Het wordt een muurkrant die oproept tot hervormingen en moet de volgende inhoud bevatten:

Inhoud muurkrant

  • Je toont er begrip voor dat de overheid wil voorkomen dat teveel mensen van het platteland naar de steden gaan. Als deze migratie naar de steden op een te grote schaal plaatsvindt, dan leidt dat tot enorme problemen. Zowel op het platteland als in de steden.
  • De overheid kan de trek naar de steden echter ook voorkomen door de situatie op het platteland sterk te verbeteren. Men zou daar veel meer banen kunnen creëren. De boeren zouden betere prijzen moeten krijgen voor hun producten en minder belasting moeten betalen.
  • De kern van je betoog is de trieste situatie dat 130 miljoen kinderen gescheiden leven van hun ouders. Zij groeien op bij andere familieleden op het platteland en vervreemden van hun ouders. De overheid zou bijvoorbeeld een plan kunnen opstellen, waardoor over een periode van tien jaar geleidelijk steeds meer plattelandskinderen in de stad naar school mogen. Dat moet wel langzaam gebeuren, want 130 miljoen kinderen betekent een onvoorstelbaar aantal extra scholen in de steden.
  • In nette bewoordingen mag je de overheid verantwoordelijk houden voor de ontstane situatie. De overheid is vooral bezig om de economie zo snel mogelijk te verbeteren. Het welzijn van de mensen lijkt minder belangrijk.

De muurkrant heeft een lengte van maximaal één A4. Het zou bijvoorbeeld een brief kunnen zijn, gericht aan de Chinese overheid. Elke stelling moet worden onderbouwd met argumenten. Je moet schrijven op een beleefde toon. Een beschaafde brief maakt altijd de meeste indruk. De argumenten spreken tenslotte voor zich.

Een muurkrant lijkt een beetje op een column, waarin je kort je mening geeft. Kijk eens in de gereedschapskist voor meer uitleg.

 

Column schrijven

Een column is een kort stukje tekst, waarin de schrijver zijn mening geeft op een grappige of uitdagende manier.

 

Bevolkingsontwikkeling China

Vooraf

Leerdoelen
De Chinese regering probeert overbevolking te voorkomen door de bevolkingsgroei tot 0 terug te brengen. Dat gaat op termijn ook lukken, zo verwachten deskundigen. Maar dit beleid schept weer nieuwe problemen. Redenen om het bevolkingsbeleid bij te stellen.

Aan het eind van deze opdracht:

  • Kun je omschrijven hoe volgens deskundigen de bevolking in China in de komende decennia gaat veranderen qua omvang, verhouding mannen/vrouwen en samenstelling naar leeftijd.
  • Kun je minimaal twee problemen beschrijven die de door de bevolkingsontwikkeling worden veroorzaakt.
  • Kun je aangeven hoe de problemen veroorzaakt door de bevolkingsontwikkeling worden aangepakt.

Aan het eind van deze opdracht ken je betekenis van de volgende begrippen:

  • natuurlijke bevolkingsgroei
  • geboortecijfer
  • geboorteoverschot
  • sterftecijfer
  • levensverwachting
  • vergrijzing
  • eenkindpolitiek


Eindproduct
Als eindproduct van deze opdracht maak je samen met twee klasgenoten een nieuwsitem voor het journaal. Het mag gaan over:

  • het besluit van de Chinese regering om ook de komende jaren vast te houden aan de eenkindpolitiek.
  • of:
  • het besluit van de Chinese regering om vanaf 2015 alle echtparen in China toe te staan om twee kinderen te nemen.

Het is zaak om eerst te oefenen voordat jullie het nieuws presenteren. Met een goed geslaagd verslag laten jullie zien dat jullie de leerdoelen hebben gehaald.

Beoordeling
Het eindproduct laten jullie beoordelen door jullie docent.
Bij de beoordeling let jullie docent op:

  • de inhoud: laat het journaalitem zien dat jullie hebben duidelijk gemaakt waarom de Chinese regering besloten heeft haar bevolkingspolitiek te wijzigen, of die politiek te handhaven?
  • de vorm: is het journaalitem met zorg gemaakt? Is het interessant, pakkend en helder geformuleerd?
  • taalfouten: bevat het verslag niet te veel taalfouten?
  • taakverdeling: Is er een goede taakverdeling bij het verslag? Komen jullie allemaal aan bod?

 

Werkwijze

Groepsgrootte
Stap 1 tot en met stap 3 doe je alleen.
Het eindproduct (stap 4) maak je samen met twee klasgenoten.

Benodigdheden
Filmcamera (of telefoon met camera) voor het maken van je journaalitem..

Tijd
Voor deze opdracht heb je 3 lesuren nodig.

Stap1

Van groei naar krimp
Tot omstreeks 1970 was het geboortecijfer hoog. Het sterftecijfer daalde omdat Chinese burgers gemiddeld steeds langer leven. Was in 1900 de levensverwachting in China 42 jaar, in 1970 werd men gemiddeld 60 jaar oud. Daardoor was het geboorteoverschot hoog en groeide de bevolking sterk.

Daarna kwamen de pil en andere voorbehoedsmiddelen beschikbaar en moedigde de Chinese regering echtparen aan om niet meer dan twee kinderen te nemen. Dat had succes; de natuurlijke bevolkingsgroei nam af, maar de bevolking groeide nog steeds.

In 1979 begon de Chinese regering met de eenkindpolitiek om de natuurlijke bevolkingsgroei helemaal tot staan te brengen. Het beleid werd ingegeven door de angst dat armoede en honger China noodlottig zou worden. Echtparen mochten voortaan, enkele uitzonderingen daargelaten, maar één kind hebben. Dit beleid werd in steden een succes, ook omdat veel vrouwen abortus lieten plegen (zie ook Stap 2). Op het platteland was het beleid minder succesvol omdat het moeilijk is na te gaan of alle echtparen zich aan de regels van de eenkindpolitiek hielden. Wel is de groei van Chinese bevolking verder afgenomen, tot 0,44% per jaar ondanks het feit dat de gemiddelde levensverwachting verder toenam, namelijk tot 75 jaar in 2010.

Hoe het verder gaat? Kijk naar de tabel en beantwoord de vragen. Rond alle aantallen inwoners af op een miljoen.

Tabel - Vooruitzichten populatie China en India

China
Year Population
2005 1.315.844
2010 1.354.533
2015 1.392.980
2020 1.423.939
2025 1.441.426
2030 1.446.453
2035 1.442.974
2040 1.443.431
2045 1.416.926
2050 1.392.307
  India
Year Population
2005 1.103.371
2010 1.183.293
2015 1.260.366
2020 1.332.032
2025 1.395.496
2030 1.449.078
2035 1.494.269
2040 1.534.402
2045 1.567.734
2050 1.592.704
Bron: VN, World Population Prospects 2004 rev.

Elk getal in deze tabel geeft het aantal duizendtallen inwoners aan.

Vragen

  1. Zoek op internet met de zoektermen “China” en “bevolking” op hoeveel inwoners China nu heeft.
  2. Hoeveel Chinezen zijn er dus sinds 2005 bijgekomen?
  3. Hoe lang zal volgens de prognose van de Population Division van de Verenigde Naties de bevolking van China blijven?
  4. Hoeveel inwoners zal China tellen zodra de groei van de bevolking tot stilstand is gekomen?
  5. Hoeveel inwoners zal China in 2050 hebben?

Stap2

Een steeds grijzere samenleving met een vrouwentekort
Het probleem van de overbevolking lijkt te zijn afgewend, maar de eenkindpolitiek heeft in China nieuwe problemen opgeleverd waaronder de vergrijzing. Kijk naar het filmpje “Vergrijzing rukt op in China”.

Video - Vergrijzing rukt op in China:



Vragen:

  1. Hoeveel op de tien Chinezen is nu 60 jaar of ouder?
  2. Hoeveel op de tien zal het zijn in 2045?
  3. Wat betekent dat voor de verhouding tussen het aantal werkenden en het aantal niet-werkenden in China?
  4. Welke oude traditie in China staat door de vergrijzing op de tocht?
  5. Van wie of wat worden steeds meer ouderen afhankelijk voor hun verzorging?
  6. Waarom kunnen niet alle ouderen verzorging uit die bron krijgen?

Maar vergrijzing is niet het enige probleem dat voortkomt uit China’s eenkindpolitiek. Bekend is ook het groeiende vrouwentekort. Kijk nu naar het filmpje “Probleem vrouwentekort groeit in China”.

Video - Probleem vrouwentekort groeit in China:



Vragen:

  1. Wereldwijd worden 105 jongens geboren op 100 meisjes. Hoeveel jongens op de 100 meisjes worden er in 2013 in China geboren volgens deze film?
  2. Hoeveel mannen zullen naar verwachting als gevolg hiervan in China tegen 2020 geen huwelijkspartner kunnen vinden?
  3. Waarom worden in China vooral op het platteland zwangerschappen afgebroken als blijkt dat het een meisje wordt?
  4. Met welke maatregel probeert de Chinese overheid dit tegen te gaan.

Stap3

Aanpassingen van het bevolkingsbeleid
Hoe zou men in China de problemen van vergrijzing en vrouwentekort op kunnen lossen?
Kijk naar het filmpje “7 miljard - 7 Chinese eenkindpolitiek wankelt”.

Video - 7 miljard - 7 Chinese eenkindpolitiek wankelt:


In november 2013 heeft de Chinese regering besloten vast te houden aan haar eenkindpolitiek maar die wel te versoepelen. Een voorbeeld: Het is nu aan echtparen toegestaan om twee kinderen te nemen als een van de partners zelf enig kind is geweest. Voorheen moesten beide partners enig kind zijn geweest om twee kinderen te mogen nemen.

 

Vragen:

  1. Welke maatregelen overweegt de Chinese regering vanaf 2015 om de gevolgen van de vergrijzing te bestrijden?
  2. Wat mogen ouders bij wijze van experiment in de stad Jicheung in de provincie Jiangxi (Centraal China) doen wat veel ouders elders in China niet mogen?
  3. Welke twee voordelen heeft het volgens een van de moeders in de film om van dit voorrecht gebruik te maken?
  4. Wat wilde de Chinese regering leren van dit experiment?
  5. Wat was de verrassende uitkomst van dit experiment?
  6. Welke verklaring voert Lueyian Che aan voor deze uitkomst?
  7. Waarom willen volgens Xiupin Zhao de meeste ouders die aan dit experiment meedoen maar één kind?
  8. Waarom wil professor Baochang Gu dat ook elders in China een tweekinderenpolitiek wordt gevoerd?
  9. Waarom kan het vrouwentekort in China opgelost worden door overal in het land echtparen toe te staan twee kinderen te nemen?

Stap4

Eindproduct
Jullie maken met een groep van drie leerlingen een journaalitem over de bevolkingspolitiek die de Chinese regering vanaf november 2013 voert. Je krijgt twee mogelijkheden aangereikt om dit te doen.

  1. De Chinese regering blijft haar eenkindpolitiek voeren, maar versoepelt die wel (dat is wat deze regering ook heeft gedaan). Meer echtparen dan tevoren mogen twee kinderen nemen, maar niet allemaal.
  2. De Chinese regering heeft besloten dat vanaf 2015 alle echtparen in China twee kinderen mogen nemen. Hiermee komt de eenkindpolitiek na 46 jaar ten einde.
    In een kort verslag schets je de redenen waarom de Chinese regering dit besluit heeft genomen. Denk hierbij enerzijds aan de angst dat een (snel)groeiende bevolking leidt tot meer armoede en hongersnood en anderzijds aan de problemen die door de eenkindpolitiek zijn ontstaan, waarmee China voorlopig zal blijven worstelen. Vertel in het verslag ook over het experiment met de tweekinderenpolitiek in de provincie Jianxi en de uitkomst hiervan.

Spreek af wie wat gaat doen bij het presenteren van het journaalitem. Je zou de volgende rolverdeling kunnen hanteren: presentator, correspondent ter plaatse, geïnterviewde Chinees. Het journaalitem is tussen de 2 en 5 minuten lang.

Klaar? Presenteer je journaal-item aan de klas. Kijk in de gereedschapskist voor een geschikte vorm van presenteren.

China: Hutong

Vooraf

Leerdoelen
China heeft in de 19e en 20e eeuw een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het heeft op dit moment een van de grootste economieën van de wereld en een steeds groter deel van de bevolking leeft in welvaart. Dat is terug te vinden in de huisvesting: de oude woonwijken, de hutongs, worden steeds vaker afgebroken en vervangen door moderne hoogbouw.

Aan het eind van deze opdracht:

  • Kun je een hutong beschrijven en kun je uitleggen hoe de hutongs zijn ontstaan.
  • Kun je uitleggen waarom de overheid de hutongs wil afbreken.
  • Kun je een reden noemen om de hutongs toch te behouden.


Eindproduct
Als eindproduct van deze opdracht maak je samen met een klasgenoot een blog.
In het eindproduct laat je zien dat je de leerdoelen hebt behaald.

Beoordeling
Het eindproduct laten jullie beoordelen door jullie docent.
Bij de beoordeling let de docent op:

  • de inhoud: laat het eindproduct zien dat je begrepen hebt waarom er voor- en tegenstanders zijn van het afbreken van de ‘hutong’? Daarnaast geef je je eigen mening hierover.
  • de vorm: is het eindproduct met zorg gemaakt?
  • taalfouten: bevat het eindproduct niet te veel taalfouten?

 

Werkwijze

Groepsgrootte
Stap 1 tot en met stap 3 doe je alleen.
Het eindproduct (stap 4) maak je samen met een klasgenoot.

Benodigdheden
Een website waarop je een blog kunt schrijven.

Tijd
Voor deze opdracht heb je 2 lesuren nodig.

Stap1

Hutongs
Het woord hutong komt van het Mongoolse woord hottog, dat bron betekent. Een gegraven bron vormde in de Middeleeuwen vaak het centrum van nieuwe woongemeenschappen.

Hutongs zijn ontstaan doordat mensen hun huizen met muren aan elkaar verbonden. Hierdoor ontstonden er smalle straatjes. Volgens de Chinese regels wordt erover hutongs gesproken als de straten minder breed zijn dan 9 meter. In Beijing zijn er wijken waar de straten slechts 50 centimeter breed zijn!

Hutongs kenmerken zich verder door de kleine huizen (van soms maar één kamer) en een muur om de wijk. De huizen hebben over het algemeen geen sanitair, er zijn gezamenlijke toiletten en er is weinig of geen elektriciteit.
Het volgende filmpje geeft een beeld van een ‘goed’ onderhouden hutong:

Video - Walk through a Beijing Hutong


Opdracht
Je docent heeft een internetforum aangemaakt met daarop het onderwerp: “Hoe denk je dat het leven in een hutong eruitziet?”. Ga naar dit forum en geef antwoord op deze vraag. Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? Waar moeten de mensen rekening mee houden?

Stap2

De geschiedenis van de Hutong.
De eerste hutongs zijn ontstaan tijdens de Mongoolse Yuan-dynastie (dynastie staat voor een reeks opeenvolgende vorsten uit dezelfde familie) van 1206 tot 1368. Ze ontstonden omdat stadsbewoners muren bouwden om hun huizen met elkaar te verbinden, of hun huizen aan elkaar te bouwen. Ze deden dat om indringers uit hun buurt te houden. Om de hutongwijk bouwden ze een muur.

Mensen met dezelfde beroepen of woonden vaak bij elkaar in een bepaalde hutong, die dan ook naar hen werd vernoemd. Zo woonden in de wasserij-hutong mensen die de kleren van de keizer wasten. Andere hutongs werden genoemd naar bepaalde families of naar de vorm die ze hadden. De broeken-hutong begint als een laan die zich verderop in twee´broekspijpen’ splitst. In de hutongs staan veel oude huizen met een binnenplaats, vaak verscholen achter een muur langs de hutong. Je gaat er via een houten deur naar binnen en moet bij het binnengaan om een zogenaamde geestesmuur heen.

Beijing, de hoofdstad van China, is de stad met de meeste hutongs. Oorspronkelijk heeft Beijing duizenden hutongs. Ze liggen rond de Verboden Stad. In hutongs vlakbij de oost- en de westkant van de Verboden Stad woonden leden van de keizerlijke hofhouding en edelen. In andere hutongs noordelijk en zuidelijk van de Verboden Stad woonden kooplui en andere gewone burgers.

De Verboden Stad
De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Yaun-dynastie hun rijk bestuurden. De Verboden Stad (Zijin Cheng) werd gebouwd tussen 1406 en 1420. Het complex is verdeeld in een 'Buitenhof' en een 'Binnenhof'. In het ‘Buitenhof’ waren de vergaderzalen voor de keizers, in het ‘Binnenhof’ stonden hun paleizen.

Bekijk nu het onderstaande videofragment: 'Floortje bezoekt de verboden stad.'

Video - Floortje bezoekt de verboden stad:


Opdracht
Zoek op internet een afbeelding die te maken heeft met de opstand in de hutongs en de Verboden Stad. Plaats ze op het forum.

 

Stap3

Afbreken of behouden
In Peking bestaan nog verschillende van deze traditionele hutong-wijken. Enkele zijn sterk gemoderniseerd. Het afbreken van hutongs begon halverwege de twintigste eeuw, onder het bewind van de communistische leider Mao. De wijken zouden te ongezond zijn. De mensen wonen er dicht op elkaar en de huizen hebben geen sanitair. Toiletgebouwen staan aan de buitenzijde en zijn gezamenlijke voorzieningen. Elektrische verlichting is er ook nauwelijks.

Helaas hadden de bewoners zelf geen inspraak. Velen wilden hun huizen niet verlaten maar werden gedwongen. Door de groeiende economie in de jaren 1980 en 1990 kreeg China de kans om steeds meer hoge flats te bouwen. De stadsmuren werden opgeofferd aan een rondweg. Door al deze bouwwerken kwam er steeds meer verkeer en dus ook uitlaatgassen in de hutongs. De omstandigheden om er te wonen werden slechter en slechter. Het maakte de bereidheid de hutong te verlaten niet groter.

In 2005 waren er nog ongeveer 3000 Hutongs in Peking, met daarin bijna de helft van de stedelijke bevolking. De wijken worden inmiddels beter gewaardeerd door de overheid. Sommige Hutongs zijn opgeknapt en voorzien van elektra en water om te voorkomen dat alles aan sloop ten onder zou gaan. De Hutongs vormen nu een vast onderdeel van de toeristische bezienswaardigheden en een bezoek aan een gezin in een Hutong is mogelijk.

In 2008 moesten wel weer een aantal hutongs plaats maken, dit keer in verband met de komst van de Olympische spelen. Vele hutongs moesten toen plaats maken voor hotels en kantoren.

Opdracht
Lees de volgende tekst afkomstig uit een reisverslag:
“We wandelen wat door de straatjes en zijn verbaasd over wat we allemaal zien, onvoorstelbaar hoe die mensen hier leven. Een klein hokje van 3 bij 3, met ‘n stapelbed waarin een moeder met een kind lag, een eenpersoonsbed en een salontafel met een groot schaakbord erop waar de vader bij zat te kijken, dit was hun woning. Een cel bij ons ziet er nog luxer uit! Ze hebben een gezamenlijke openbaar toilet dat je al op afstand kon ruiken, zo smerig, hierbij is ook de douche. Bij een bekende familie van Mickey (= de gids) gingen we lunchen, heel speciaal was dit, het was wel een ‘rijke’ familie; ze hadden zelfs tv en de kamer was ruimer dan we tot nu toe hadden gezien.”

Geef jouw mening over de woonomstandigheden van de mensen in hutongs. Is het acceptabel om ze in deze huizen te laten leven? Moet je ze dwingen te verhuizen naar een moderne flat? Denk je dat de hutongs ook geld kunnen opleveren als ze blijven staan? Schrijf jouw mening op het forum. Reageer met tegenargumenten op een stelling van iemand waar je het niet mee eens bent.

Stap4

Extra opgaven Bevolking en ruimte China
Voor je aan de afsluiting van deze opdracht begint,
maak je eerst de volgende toets.

Vergelijk, na het beantwoorden van de vragen, jouw antwoorden met de goede antwoorden.
Heb je vragen fout, zorg dan dat je begrijpt waarom je antwoord niet goed is.

 

Toets:Hutong

Stap5

Eindopdracht
Maak met z’n tweeën een weblog over de hutong. Je mag er ook voor kiezen om een videoblog te maken: De onderstaande stappen spreek je dan in op een video en plaats je in je weblog. Bijvoorbeeld: je schrijft de samenvatting niet, maar geeft verslag in een video (waar mogelijk). Zorg er wel voor dat je een eerlijke taakverdeling hebt!

  • Bekijk nogmaals al het commentaar over de hutong in het forum.
  • Maak een blog aan op www.wordpress.com met als titel “Opdracht Hutong….(jullie namen)”
  • Stel jullie blog in op privé en maak een wachtwoord aan. NB. Wil je dat je blog openbaar wordt dan heeft school toestemming nodig van je ouders…
  • Op jullie blog maken jullie:
    • Een pagina met een samenvatting van deze les (minimaal 1 A4 of 2 minuten video)
    • Een pagina met een link naar een Excelbestand van een grafiek waarin je aangeeft hoeveel procent er in jullie klas voor en tegen de afbraak van de hutong is.
    • Een pagina met daarin een verslag van jullie beide (eventueel herziene) meningen over de afbraak of het behoud (Minimaal ½ A4 of 1 minuut video)
    • Een pagina met daarin een verslag over ‘de samenwerking’ van je blog. Je vermeldt hierin de taakverdeling en in welk opzicht je elkaar hebt geholpen. Daarnaast ook wat je moeilijk, leuk, etc. vond. (Minimaal ½ A4 of 1 minuut video)
    • Voeg op elke pagina relevante afbeeldingen toe. Mocht je een tekstueel blog hebben, dan mag je ook extra filmpjes toevoegen.

Tip! Sla al je documenten ook op schijf of usb-stick op. Zo gaat je werk niet allemaal verloren als er iets met je weblog aan de hand is.

Tip! Een blog lijkt een beetje op een column. Kijk eens in de gereedschapskist hieronder voor meer uitleg.

Column schrijven

Een column is een kort stukje tekst, waarin de schrijver zijn mening geeft op een grappige of uitdagende manier.

 

Klaar? Zet de link en het wachtwoord naar jullie blog op het forum bij het onderwerp “Bloggen”. Schrijf achter de link jullie namen.

 

China: verstedelijking 1

Vooraf

Leerdoelen
China is een groot land met meer dan een miljard inwoners. Het aantal inwoners van de Chinese steden is in de laatste decennia enorm toegenomen. Deze opdracht gaat over de achtergronden van deze snelle urbanisatie in China die later op gang kwam dan in bijvoorbeeld Nederland.

Aan het eind van deze opdracht:

  • Kun je omschrijven in welke periode de Chinese steden sterk gegroeid zijn.
  • Kun je uitleggen waarom de Chinese steden gegroeid zijn.
  • Kun je een groeimodel voor de Chinese steden beschrijven.


Eindproduct
Als eindproduct van deze opdracht maak je samen met een klasgenoot een animatiefilmpje waarmee je één van de behandelde groeimodellen uitlegt.
In het eindproduct laat je zien dat je de leerdoelen hebt behaald.

Beoordeling
Het eindproduct laten jullie beoordelen door jullie docent.
Bij de beoordeling let de docent op:

  • de inhoud: laat het eindproduct zien dat je begrepen hebt dat China verschillende periodes van stedelijke groei kende en dat je begrepen hebt hoe deze zijn ontstaan. Verder kun je de verschillende groeimodellen uitleggen.
  • de vorm: is het eindproduct met zorg gemaakt?

 

Werkwijze

Groepsgrootte
Stap 1 tot en met stap 3 doe je alleen.
Het eindproduct (stap 4) maak je samen met een klasgenoot.

Benodigdheden
Een fotocamera en computerprogramma voor het maken van een animatiefilmpje.

Tijd
Voor deze opdracht heb je 4 lesuren nodig.

Stap1

De groei van de Chinese steden
De grootste bevolkingsgroei in steden, zowel in de Chinese als in de Nederlandse, vond plaats in verschillende periodes van industrialisatie. Gedurende die periodes werden de levensomstandigheden voor mensen beter (bijvoorbeeld door een grotere productie van voedsel, betere gezondheidszorg, beter onderwijs en door meer financiële middelen voor huishoudens). Daardoor konden mensen meer kinderen krijgen, terwijl er minder mensen jong stierven. Omdat de meeste economische groei in de steden plaatsvond, en daar dus meer werk en meer voorzieningen te vinden waren, verhuisden steeds meer mensen naar de stad. Met andere woorden, de stedelijke bevolking nam toe en de steden werden steeds groter.

In Europa begon de Industriële Revolutie rond 1750 in Engeland; de rest van Europa volgde een halve eeuw later, vanaf het begin van de negentiende eeuw. In China kwam de industriële productiewijze pas veel later op gang, vanaf circa 1950. Hoewel het inwonertal van China tot 1960 lager was dan dat van Europa, is het aantal inwoners van China (het bevolkingscijfer van dat land) momenteel bijna twee keer zo groot. China kende in 75 jaar een bevolkingsgroei die bijna het dubbele is van de bevolkingsgroei in Europa in 200 jaar. Het was lang de grootste en snelst groeiende bevolking ter wereld. En die groei vindt met name in de steden plaats.

Opdracht
Bekijk de grafieken op de volgende website: populationpyramid.net
Gebruik hierbij de onderstaande handleiding.

Handleiding - Grafiek bekijken 

  • Als je met je muis beweegt over de grafiek rechts krijgt je het bevolkingsaantal te zien van een bepaald jaar.
     
  • Boven deze grafiek kun je een jaartal selecteren. Je ziet je keuze direct terug in de bevolkingspiramide links met daarin de bevolkingsopbouw naar leeftijdscategorie en geslacht.
     
  • Onder de grafiek is het geselecteerde land gemarkeerd. Je kunt ook de gegevens van andere landen opvragen.

 

 


 

Beantwoord de volgende vragen:

  1. Noteer het bevolkingsaantal van 1950, 1960, 1980 en 2010 van China.
  2. Welke leeftijdscategorie wordt er per jaartal het meest vertegenwoordigd?
  3. Worden er in dat jaar meer mannen of vrouwen geboren?
  4. Doe hetzelfde voor Europa. Schrijf de antwoorden in de tabel.

Tabel 1 - Bevolking China

Jaartal    Bevolkingscijfer    Leeftijd meest vertegenwoordigd    Meeste m/v geboren    Meeste m/v leeftijdcategorie meest vertegenwoordigd   
1950        
1960        
1980        
2010        

Tabel 2 - Bevolking Europa

Jaartal    Bevolkingscijfer    Leeftijd meest vertegenwoordigd    Meeste m/v geboren    Meeste m/v leeftijdcategorie meest vertegenwoordigd   
1950        
1960        
1980        
2010        

 

Vragen naar aanleiding van de bevindingen in de tabel:

  1. Als je kijkt naar het percentage mannen en vrouwen dat ouder wordt dan 70 in Europa, bij welk geslacht is dit percentage dan het grootst? En hoe is dit in China?
  2. Wat valt op als je kijkt naar de verschillen tussen China en Europa?
  3. Wat zullen veel jongvolwassenen doen in de leeftijd van 20-24 jaar?

Let op: Wil je China als land selecteren, klik dan op Volksrepubliek China.
Dat staat dus onder de V.

Stap2

Vier periodes.
China kent vier periodes van stedelijke groei. In twee van deze periodes groeide de bevolking snel en in twee wat minder:

 

Periode 1 - Weinig groei tot 1950

De economie was tot 1950 gericht op de landbouw en de steden waren relatief klein. De steden die er waren bestonden uit hutongs. Hutongs zijn traditionele en ommuurde woonwijken met doorgaans kleine huizen en smalle straten. De Chinese samenleving was een agrarische met weinig economische groei.



 

Periode 2 - Groei van 1950 tot 1961

De jaren van 1950 tot 1961 vormden de eerste periode van economische groei in China. De industrialisatie was op gang gekomen en trokken veel arbeiders naar de fabrieken, waardoor steden begonnen te groeien. Rondom de oude hutongs werden nieuwe bedrijventerreinen en woonwijken gebouwd.



 

Periode 3 - Beperkte groei tussen 1961 en 1979

Toen in de jaren ’50 mensen massaal naar de stad trokken, werd er een nieuw systeem ingevoerd: het hukou-systeem. Het is een registratiesysteem waarmee wordt vastgelegd waar je, met toestemming van de regering, woont. Wil je naar een andere regio, dan moet je daarvoor goedkeuring vragen aan de autoriteiten. Het is een middel om volksverhuizingen onder controle te houden en met name plattelanders ervan te weerhouden massaal naar de stad te verhuizen. Een te grote trek naar de stad levert allerlei problemen op, denk aan te weinig werk en woningen.

 

Periode 4 - Snelle groei vanaf 1979

In de laatste periode van groei zitten we nog steeds. Dit tijdvak begon in eind 1978, begin 1979 toen de Communistische Partij van China zijn economisch beleid herzag: socialistisch maar met Chinese eigenschappen. Door het groter worden van de industriële sector groeiden ook de steden. Momenteel is er zoveel industrie dat er immigranten worden geworven om in China te komen werken.




 

Opdracht
Jullie docent heeft een quiz in Socrative.com gemaakt.
Download de app op je telefoon of log in op https://b.socrative.com/login/student/.
Voeg de room-code van je docent in en je naam en beantwoord de vragen
(met ‘true’ of ‘false’, waar of onwaar).

Stap3

Groeimodellen
Een stad kan op verschillende manieren groeien. Die groeiwijzen zijn in modellen ondergebracht. De volgende groeimodellen zijn voor deze opdracht van belang:


Model 1 - Concentrisch model

Concentrisch model of monocentrisch model (Burgess): De stad groeit vanuit het centrum naar buiten in steeds grotere ringen.
  1. Centraal ligt het zakendistrict
  2. Overgangsgebied
  3. Woonwijk lage inkomens/arbeiders
  4. Woonwijk middenklasse
  5. Gebied van de pendelaars/forensen
Tussen deze ringen verhuizen mensen van binnen naar buiten zodra ze welvarender worden.

 

Model 2 - Sectormodel

Sectormodel (Hoyt): Lijkt op concentrisch model. Verschil is dat handel en industrie zich vestigen langs (spoor)wegen.
  1. Zakencentrum
  2. Transport en industrie
  3. Goedkope woningen
  4. Woningen van gemiddelde prijs
  5. Dure woningen


 

Model 3 - Meerkernenmodel

Meerkernenmodel (Harris en Ulman): De stad groeit per beroepsgroep.
  1. Zakencentrum
  2. Handel en lichte industrie
  3. Goedkope woningen
  4. Woningen van gemiddelde prijs
  5. Dure woningen
  6. Zware industrie
  7. Zakengebied buiten het centrum
  8. Woningen aan de randen van de stad
  9. Industriegebied buiten de stad

 

 

Bestudeer de afbeeldingen uit de verschillende modellen.
Wat valt je op bij deze verschillende modellen?

  1. Het overgangsgebied binnen het concentrisch groeimodel is het gebied waar...
    1. de meeste arbeiders wonen.
    2. de elite woont.
    3. waar de minder luxe winkels zijn gevestigd.
    4. waar de minste huizen worden gebouwd.
  2. Binnen het sectorgroeimodel is industrie gevestigd rondom (spoor)wegen omdat...
    1. dit CO2 uitstoot voorkomt.
    2. dit handig is voor het transport.
    3. ze niet thuis horen in een woonwijk.
    4. ze zorgen voor geluidoverlast.
  3. Binnen het sectorgroeimodel staan de meeste duurste woningen...
    1. in het zakencentrum.
    2. langs het spoor.
    3. aan de rand van de stad.
  4. Bij het meerkernenmodel is een stad ingedeeld in...
    1. ringen.
    2. functies en groepen.
    3. geloof.

Stap4

Extra opgaven Bevolking en ruimte China
Voor je aan de afsluiting van deze opdracht begint,
maak je eerst de volgende toets.

Vergelijk, na het beantwoorden van de vragen, jouw antwoorden met de goede antwoorden.
Heb je vragen fout, zorg dan dat je begrijpt waarom je antwoord niet goed is.

 

Toets:Verstedelijking

Stap5

Eindproduct
Maak een animatiefilmpje over een van de groeimodellen van de steden van China. Leg hierbij uit hoe een stad in een groeimodel is opgebouwd en waar welke bevolkingsgroepen wonen. Doe dit aan de hand van beelden, tekst en (als dat kan) geluid.

  • Maak een account aan in editor.moovly.com. Door de rondleiding in het programma te volgen krijg je de mogelijkheden te zien. De rondleiding is in het Engels. Kom je er niet uit, vraag dan hulp aan een klasgenoot of je docent.
  • Maak de animatie (minimaal 1 minuten/ maximaal 4 minuten).
  • Download de animatie.
  • Deel de video met jullie docent via e-mail.

Het is een grote opdracht en het is belangrijk dat jullie de taken goed verdelen. Schrijf beiden, als jullie klaar zijn, een procesverslag en e-mail dat naar de docent. In het verslag schrijf je in ieder geval:

  • Hoe de taakverdeling was.
  • Waar de knelpunten lagen binnen de samenwerking.
  • Op welke manier jullie elkaar hebben geholpen.

 

Video maken

Video kan voor veel dingen gebruikt worden bijvoorbeeld om iets uit te leggen, een project te evalueren of mensen te interviewen.        

 

 

Voorbeeld van een animatiefilmpje:

China: verstedelijking 2

Vooraf

Leerdoelen
De groei van de Chinese steden is vanaf de jaren 1960 heel snel gegaan. Dit heeft een aantal zeer ingrijpende gevolgen. Wat zijn deze gevolgen? Wat betekent deze snelle groei voor de woonomstandigheden? Voor de werkgelegenheid? Voor het verkeer en het milieu?

Aan het eind van deze opdracht:

  • Kun je het begrip agglomeratie beschrijven.
  • Kun je de minimaal twee gevolgen van de snelle groei van de Chinese steden beschrijven.
  • Kun je een voorbeeld van een maatregel noemen die de Chinese overheid neemt tegen de nadelige effecten van de snelle groei van de Chinese steden.
  • Kun je beschrijven wat wordt bedoeld met een informele sector en kun je met een voorbeeld uitleggen dat er sprake is van een informele economie in de Chinese steden.


Eindproduct
Als eindproduct van deze opdracht maak je samen met een klasgenoot een werkstuk waarin je laat zien wat de gevolgen van de snelle groei van de steden betekenen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de mensen die er wonen. Je mag hierbij kiezen uit een van de volgende producten: een animatie (bijv. in Moovly), een PowerPoint, een fotocollage, krantenartikelen of een muurkrant. Let er wel op dat zowel jij als je teamgenoot een plezierige werkvorm kiezen. Maak dus eventueel een combinatie van werkvormen.
In het eindproduct laat je zien dat je de leerdoelen hebt behaald.

Beoordeling
Het eindproduct laten jullie beoordelen door jullie docent.
Bij de beoordeling let de docent op:

  • de inhoud: laat het eindproduct zien dat je kunt beredeneren welke effecten de grote groei van de steden in China heeft op de gezondheid van de mensen die er wonen?
  • de vorm: is het eindproduct met zorg gemaakt?
  • taalfouten: bevat het eindproduct niet te veel taalfouten?
  • creativiteit: heb je geprobeerd een origineel product te maken?

 

Werkwijze

Groepsgrootte
Stap 1 tot en met stap 3 doe je alleen.
Het eindproduct (stap 4) maak je samen met een klasgenoot.

Benodigdheden
Afhankelijk van het eindproduct.

Tijd
Voor deze opdracht heb je 2 à 3 lesuren nodig.

Stap1

Wonen
De enorme groei van steden in China heeft gevolgen voor de woonomstandigheden. Veel steden groeien zo sterk dat steden aan elkaar vastgroeien en ook omliggende dorpen worden opgenomen. Dit heet agglomeratievorming.

Door deze agglomeratievorming ontstond er ook een soort tweede economie. Slimme boeren met land dat grensde aan de stad bouwden een extra verblijf en verhuurden dat aan nieuwkomers, pas gemigreerde arbeiders. Vaak was het nieuwbouwhuis van deze arbeiders nog niet af. Soms hadden deze arbeiders, omdat ze van het platteland afkomstig waren, geen recht om een woning in de stad te huren.

De traditionele hutongwijken werden gesloopt en vervangen door wijken met nieuwbouwwoningen. De hutongwoningen zijn kleine woningen (vaak hebben ze maar één kamer).


De hoofdstad Beijing

eijing telt ongeveer 19 miljoen inwoners. Daar zijn wel de bewoners van de regio bijgeteld. Het blijft gissen naar het werkelijke aantal bewoners, want het aantal illegalen is onbekend. Evengoed is het een enorme stad als je bedenkt dat het gehele inwoneraantal van Nederland in 2015 ongeveer 17 miljoen inwoners is.

Deze mensen zijn allemaal op de een of andere manier gehuisvest. Voorheen woonde een zeer groot deel van de mensen in hutongs, maar ook hier worden die steeds meer afgebroken. In plaats daarvan worden er steeds meer flats gebouwd, flats met een paar verdiepingen tot hoge wolkenkrabbers. Ze zijn meestal vaak verdeeld in blokken van enkele flats met daaromheen een soort parkje en het geheel is afgesloten met een hek. Het omringen van een woonblok met een hek of muur is voor Beijing heel normaal. Hutongs zijn ook ommuurde wijken.

Naast deze nieuwe flatcomplexen zijn er ook moderne wooncompounds. Een verzameling woningen, etagewoningen of grote flats, maar wel weer met een muur eromheen. De compounds zijn vaak voorzien van wat winkels, een kapper en een lunchroom, zodat je voor dat soort zaken niet van het terrein af hoeft. Op een compound loopt een groot aantal bewakers rond.


Opdracht
Zoek op internet een schematische voorstelling van een agglomeratie. Dit hoeft niet per se een Chinese agglomeratie te zijn. Het gaat erom dat je een beeld geeft van een agglomeratie.

Stap2

Werken
Voor jongeren die van het Chinese platteland komen is werk in de stad vinden erg lastig. De meeste migranten zijn laagopgeleid en hebben enkel basisonderwijs gevolgd. Deze jongeren trekken naar de stad met niet veel meer dan wat kleren en proberen werk te vinden in de fabrieken. Lukt dit niet, dan komen ze in de informele sector terecht. Denk aan straatverkoop, schoenenpoetsen, kranten uitventen. Geen mooi vooruitzicht voor de jonge plattelander die zijn heil zoekt in de stad. Maar er lijkt wat te veranderen.

Belangrijk voor de migranten van het platteland is dat de Chinese overheid de verstedelijking wil bevorderen. Verstedelijking, zo denkt de regering, stimuleert de binnenlandse bestedingen en daarmee de economische groei. China moet zich in de komende decennia van een plattelandsmaatschappij naar een stedelijke samenleving omvormen. Daarom krijgen miljoenen mensen de mogelijkheid zich in de steden te vestigen. In 2030 moeten er in totaal 300 miljoen mensen in steden wonen. De Chinese overheid investeert enorm in de bouw van woningen en het creëren van werkgelegenheid.

Vraag:
Wat denk je, doet de regering goed aan deze investeringen? Wat zijn de gevolgen voor de steden? Denk je dat het (ook) problemen kan geven? Waarom wel/ waarom niet?

Stap3

Verkeer
Verkeer in China vormt een groot probleem. Alleen al in Beijing zijn er 5 miljoen auto’s. Ondanks grote hoeveelheden snelwegen en autowegen staat een groot deel van het verkeer stil tijdens de spits. De wegen zijn overvol. Waar in andere Aziatische landen de bromfiets en de scooter als alternatief voor de auto geldt, is in China de auto populairder. Een auto biedt meer comfort en is ook in China een statussymbool. Hoe groter de auto is, hoe meer status de chauffeur heeft.

Er wordt wel veel gefietst in China, maar toenemende welvaart maakt autorijden voor meer en meer mensen bereikbaar en dan is de keus snel gemaakt, zeker als het regent of als het koud is.

Niet alleen de drukte veroorzaakt opstoppingen, ook het rijgedrag van veel automobilisten en de slechte handhaving van de verkeersregels.

Vraag:
Bekijk de onderstaande afbeelding. Iedereen komt van rechts, hoe los je dan dit probleem op? Bedenk een of meer verkeersmaatregelen om de doorstroming van het verkeer te bevorderen.

Verkeer:

Stap4

Milieu
De toestand van het milieu in en rond de Chinese steden is dramatisch. In Beijing lopen veel mensen met een mondkapje op straat vanwege de enorme smog. De grootste boosdoeners zijn de kolengestookte energiecentrales. Om genoeg elektriciteit te kunnen opwekken heeft China veel van zulke centrales gebouwd.
Behalve smog veroorzaken de centrales, samen met de vervoerssector, een flinke CO2-uitstoot. Kooldioxide is een broeikasgas, het draagt bij aan het versterkte broeikaseffect dat verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.
De toenemende bevolking in de Chinese steden vraagt steeds meer elektriciteit en met de bevolking groeit ook het wagenpark.

De groeiende bevolking veroorzaakt ook een groeiend afvalprobleem. De Chinese steden hebben nog niet de capaciteit om al dit afval te verwerken en veel wordt dan ook gedumpt in de openbare ruimte. Denk aan bijvoorbeeld oppervlaktewater, waarin mensen ook zwemmen of die belangrijk zijn voor de drinkwatervoorziening. De gevolgen van lucht- en watervervuiling blijft niet beperkt tot China. Milieuvervuiling is altijd grensoverschrijdend.

Verantwoordelijk voor de vervuiling is de economische groei in China en de behoefte van de bevolking aan een snelle stijging van de welvaart. Maar de rest van de wereld, vooral de rijke westerse landen, kan de hand in eigen boezem steken. We laten een groot deel van onze producten zo goedkoop mogelijk maken in China. Milieuonkosten zijn niet in de prijs opgenomen.

De Chinese overheid probeert de toestand van het milieu te verbeteren. Dat gaat niet altijd zonder tegenslagen. Zo probeert China schone energie op te wekken door bijvoorbeeld steenkoolcentrales te vervangen door waterkrachtcentrales. Maar het aanleggen van de bijbehorende stuwmeren heeft grote gevolgen voor natuur en milieu en verstoort niet zelden hele ecosystemen.

Dat neemt niet weg dat de Chinese overheid langzaam maar zeker met maatregelen de milieuverontreiniging tegengaat.

Video - China verklaart oorlog aan luchtvervuiling:



Vragen:

  1. Vind jij dat het Westen milieumaatregelen mag vragen van de Chinese overheid?
  2. Als jij milieuadviezen mocht geven aan China, welke adviezen zouden dat zijn?

Stap5

Eindproduct
Als eindproduct van deze opdracht maak je samen met een klasgenoot een werkstuk waarin je laat zien wat de gevolgen van de snelle groei van de steden betekenen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de mensen die daar wonen. Wat kan het betekenen voor mensen om hutjemutje te leven? Wat doet de smog met mensen? Wat betekent het voor mensen om in de informele sector te werken? Wat doet het met mensen als ze dag in dag uit in enorme files staan? Veel kun je zelf wel bedenken, je kunt ook het internet raadplegen.

Je mag kiezen uit een van de volgende werkvormen: een animatie (Moovly, www.moovly.com), een PowerPointpresentatie, een fotocollage, krantenartikelen of een muurkrant. Heb je een ander idee, overleg daarover dan met je docent. Let er wel op dat zowel jij als je klasgenoot werkt aan een werkvorm die jullie prettig vinden. Maak dus eventueel een combinatie van werkvormen. Zorg ervoor dat je de gevolgen van de psychische- en lichamelijke gezondheid voor alle bovenstaande stappen behandelt.

Werkstuk maken

Een werkstuk lijkt op een verslag. Het gaat over een bepaald onderwerp, die vaak in meerdere deelonderwerpen verdeeld wordt door middel van alinea’s en hoofdstukken. Met een werkstuk kun je veel informatie presenteren en combinaties maken van tekst en afbeeldingen.

 

Noem per onderwerp (wonen, werk, verkeer en milieu) minimaal twee gevolgen voor de psychische- en lichamelijke gezondheid. Hou je verder aan de volgende richtlijnen:

  1. Animatie: Je animatie duurt minimaal anderhalve en maximaal tweeënhalve minuut.
  2. Tekstueel: Je muurkrant/krantenartikel(en) bestaan uit minimaal vier A4tjes
  3. PowerPoint: Je PowerPoint bestaat uit minimaal acht sheets en maximaal vijftien
  4. Fotocollage: Je fotocollage bestaat uit minimaal twintig relevante en goed zichtbare foto’s die worden ondersteund door relevante koppen (tekst); je fotocollage heeft een A3-formaat.

Jullie docent bepaalt of jullie de producten in de klas presenteren.

Als je klaar bent mail je ieder afzonderlijk een procesverslag naar je docent: Hoe ging de samenwerking? Wat was de taakverdeling? Vulden jullie elkaar aan of werkten jullie elkaar tegen?

Klaar?
Laat het eindproduct beoordelen door jullie docent.

Economische zones

Vooraf

Leerdoelen
Vanaf 1979 heeft de Chinese regering delen van het land tot Speciale Economische Zones benoemd. Het zijn gebieden waar andere regels gelden. Zo is er meer gelegenheid voor buitenlandse bedrijven om samen met Chinese partners fabrieken neer te zetten.
Deze opdracht gaat in op de aparte positie in economisch opzicht van de Speciale Economische Zones.

Aan het eind van deze opdracht:

  • Kun je uitleggen waarom er in China zogenaamde Speciale Economische Zones zijn ingericht.
  • Kun je beschrijven waarom de economie in deze zones anders werkt dan die in de rest van China.
  • Kun je twee gevolgen voor de Chinese bevolking noemen van het instellen van Speciale Economische Zones.


Eindproduct
Als eindproduct van deze opdracht vul je een ‘gatentekst’. Je krijgt een tekst waarin woorden zijn weggelaten. De weggelaten woorden staan in willekeurige volgorde onder de tekst.

Beoordeling
Door de gaten in de tekst op te vullen laat je zien dat je de leerdoelen hebt behaald.

 

Werkwijze

Groepsgrootte
Deze opdracht doe je alleen.

Benodigdheden
Geen bijzonderheden

Tijd
Voor deze opdracht heb je 2 lesuren nodig.

Stap1

Oprichting van Speciale Economische Zones
Speciale Economische Zones (in het vervolg afgekort tot SEZ’s) zijn gebieden waar de Chinese regering buitenlandse handel en investeringen toestaat. De gebieden zijn aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders omdat ze gunstige voorwaarden krijgen. Denk aan lage belastingen of in- en uitvoerrechten.

In 1979 richtte de Chinese regering vier zones op, de steden Xiamen, Shenzen, Zhuhai en Shantou. In 1988 werd daaraan het eiland Hainan toegevoegd en twee jaar later ook het district Pudong, waarin Sjanghai ligt.

Het bleek een succesverhaal en het vervolg bestond uit de oprichting van open steden en open regio’s. Ook daar zijn buitenlandse investeerders welkom, maar ze zijn er meer aan regels gebonden dan in een SEZ.

De eerste open steden en open regio’s waren gebieden aan de Chinese oostkust, gevolgd door gebieden in het binnenland. Ten slotte richtte de Chinese regering vrijhandelszones in (zones waar de handel niet of nauwelijks door regels of heffingen wordt belemmerd) en ook centra waar Chinese en buitenlandse bedrijven technisch en wetenschappelijk onderzoek konden doen.

In de SEZ’s moesten producten worden gemaakt voor de uitvoer, zodat China aan die producten kon verdienen. Ook wilde de regering kennis en technieken uit het buitenland verwerven om zelf computers, mobieltjes en andere technisch hoogstaande producten te kunnen maken.

Buitenlandse bedrijven hoopten hun producten ook in China zelf te mogen verkopen, maar dat liet de Chinese regering slechts in beperkte mate toe.

China opende zijn grenzen voor buitenlands kapitaal om de economie flink aan te jagen. Het Bruto Binnenlands Product en het Bruto Binnenlands Product per hoofd van de bevolking moesten fors omhoog.

Rijk en welvarend was China toen dit beleid een aanvang nam allerminst. Er was veel armoede in het land, vooral op het platteland. In 1978 was het gemiddelde inkomen op het platteland minder dan 40% van het gemiddelde inkomen in de stad.

Vragen:

  1. Wat voor gevolg had de oprichting van Speciale Economische zones, Open Steden en Open Gebieden voor bedrijven die in China zaken willen doen?
    Kijk naar de kaart van China met daarop de Speciale Economische Zones.
  2. Waar in China liggen de zones?
  3. Waarom liggen ze juist in dat deel van China?


Speciale economische zones China

 

Stap2

Wat er “speciaal” is aan de Speciale Economische Zones
China heeft een planeconomie, een centraal geleide economie. De staat is eigenaar van alle productiemiddelen en bepaalt wat er geproduceerd wordt, voor wie, in welke hoeveelheden en tegen welke prijs. Er is geen concurrerend aanbod. Een dergelijke centraal geleide economie tref je aan in communistisch geregeerde landen. Meestal worden de productiedoelen in meerjarenplannen vastgelegd.

Tot 1979 werkte China met dergelijke vijfjarenplannen, maar nadat Deng Xiaoping in de leiding van de Chinese communistische partij was opgenomen, werd het economisch beleid hervormd. Het nieuwe beleid, met de naam Opendeurpolitiek, is ook wel omschreven als kapitalisme met socialistische trekjes. In de Speciale Economische Zones, open steden en open regio’s werd de planeconomie losgelaten en de vrijemarkteconomie ingevoerd.


Een vrijmarkteconomie (of kapitalistische economie) heeft de volgende kenmerken: 

  • Er is een vrije markt voor producten. Dat wil zeggen producenten bepalen wat er wordt gemaakt, dat meer bedrijven vergelijkbare producten op de markt brengen en elkaar beconcurreren op prijs en kwaliteit. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Is het aanbod groot en de vraag klein, dan zakt de prijs. En omgekeerd.
  • Er is een vrije arbeidsmarkt. Werknemers zijn vrij om een werkgever te kiezen, werkgevers bepalen zelf wie ze in dienst nemen. Ze maken onderling uit onder welke voorwaarden en tegen welk salaris het werk wordt gedaan.
  • Bedrijven zijn in particuliere handen en geen eigendom van de staat. Het staat iedereen vrij een bedrijf te beginnen.

 

Echte vrijemarkteconomieën bestaan niet, overal vind je mengvormen. Meestal kent men minimumlonen, regels voor veilig werken, een gezondheidszorg- of onderwijssector waar de overheid de regels stelt, regelingen voor het landbouwbeleid, enzovoort. De overheid bemoeit zich op talloze manieren met de markt en dat leidt tot gemengde economieën. De een helt over naar de kapitalistische kant, de ander heeft meer elementen van een planeconomie.

Voor China was de door Deng ingezette hervorming nogal een verandering. De grenzen gingen open voor buitenlandse bedrijven. Bestuurders van staatsbedrijven kwamen losser te staan van de communistische partij en konden vanaf 1988 hun bedrijf zelfstandig leiden. Arbeiders krijgen beter betaald naarmate ze beter presteren. Ze krijgen stukloon en wie extra zijn best doet voor zijn werkgever een bonus (eenmalige uitkering bovenop zijn salaris).

Vraag:
Kun je uitleggen waarom China wordt aangeduid als een land met twee systemen?

Stap3

Migratie en welvaart
De komst van steeds meer fabrieken in Speciale Economische Zones, open Steden en open regio’s had een enorme groei van de werkgelegenheid tot gevolg. Veel plattelandsbewoners werden erdoor aangetrokken. De armoede op het plateland was groot en de kansen op werk klein. Vanaf 1980 kwam er een enorme binnenlandse migratie op gang. Eerst trokken plattelandsbewoners hoofdzakelijk naar grote steden aan de Chinese oostkust, daarna voornamelijk naar steden in het binnenland. In totaal verhuisden tussen 1980 en 2010 ongeveer 150 miljoen plattelandsbewoners naar een stad. Veel steden werden in korte tijd megasteden, enorm groot qua omvang en aantal inwoners.
Het leidde, zoals bedoeld door de landsregering, tot een sterke toename van het Bruto Binnenlands Product van China vanaf 1978 (zie grafiek) en van de welvaart.

Grafiek - Bruto binnenlands product China:


Maar de welvaart groeide niet overal en voor iedereen tegelijk. Eerst profiteerde vooral de bevolking van de Speciale Economische Zones aan de oostkust. Deze gebieden kenden een snel groeiende middenklasse, bestaande uit mensen met een eigen bedrijf of met een baan die goed kunnen rondkomen met wat ze verdienen.

 

De welvaart op het platteland nam niet of nauwelijks toe in deze periode. Hierdoor hield niet alleen de migratie van platteland naar stad aan, ook nam het verschil in inkomsten tussen stedelingen en plattelandsbewoners toe in de jaren ’90 en rond de eeuwwisseling. In 2002 bijvoorbeeld verdienden stedelingen omgerekend gemiddeld 900 euro per jaar, plattelandsbewoners 225 euro. Dat verschil werd pas vanaf 2009 kleiner. Dat kwam omdat ook in steden in het binnenland fabrieken werden gebouwd en daar meer werkgelegenheid ontstond.

Vragen:

  1. Waarom trokken plattelandsbewoners eerst vooral naar steden aan de oostkust en pas daarna naar steden in het binnenland?
  2. Vind je het beleid van de Chinese regering om het land rijk en welvarend te maken tot nu toe een succes?

Stap4

Gatentekst
In onderstaande tekst zijn begrippen weggelaten die in deze lesbrief zijn gebruikt. Die begrippen staan in willekeurige volgorde onder de tekst. Vul op elke lege plek een van die begrippen in. Elk begrip mag maar één keer worden gebruikt en alle begrippen moeten worden gebruikt.

Opracht - Gatentekst:

Gebruik de onderstaande begrippen voor het vullen van de gatentekst.
binnenland, inkomensverschil, migratie, middenklasse, oostkust, open regio’s, open steden, planeconomie, Speciale Economische Zones, uitvoer, voorrechten, vrijemarkteconomie, vrijhandelszones.
  1. Toen Deng Xiaoping in 1978 aan de macht kwam in China, had het land een ... .
  2. Om het land rijk en welvarend te maken, hervormde China de economie in bepaalde gebieden tot een ... , waar bijvoorbeeld de prijs van producten wordt bepaald door vraag en aanbod en iedereen zelf een bedrijf kan beginnen of bezitten.
  3. De eerste gebieden waren vier steden aan de ... van China, een streek met de stad Shanghai en het eiland Hainan.
  4. Deze zes gebieden werden omgevormd tot ... .
  5. In deze zones kregen buitenlandse investeerders ... als ze samen met Chinese partners fabrieken bouwden en handel gingen drijven.
  6. De producten die in deze fabrieken werden gemaakt, waren bestemd voor de ... , zodat China er veel geld aan kon verdienen.
  7. Daarna maakte de Chinese regering van sommige andere steden ... en van sommige gebieden ... .
  8. Net als in de ... kregen buitenlandse investeerders er een voorkeursbehandeling en werd de handel niet of nauwelijks belemmerd door regels en heffingen.
  9. Toen Deng in 1979 met dit economisch beleid begon, verdienden mensen in de stad gemiddeld meer dan op het platteland. Daarna steeg de welvaart in steden zodat dit ... groter werd.
  10. Om deze reden en omdat veel plattelandsbewoners werkloos waren, vond er een grote ... plaats van het platteland naar steden.
  11. In steden en regio’s waar de Opendeurpolitiek van Deng werd uitgevoerd, groeide de ... , de groep mensen die met hun baan of eigen bedrijf goed aan de kost konden komen, sterk in omvang.
  12. Pas vanaf 2009 nam ook op het platteland de welvaart toe omdat ook in steden in het ... veel nieuwe fabrieken werden gebouwd en werkgelegenheid voor plattelandsbewoners werd gecreëerd.

Klaar?
Laat je ingevulde gatentekst nakijken door je docent.

Migratie naar buitengebieden

Vooraf

Leerdoelen
China maakt een onderscheid tussen het Historische China en ‘autonome gebieden’, beter bekend als de ‘buitengebieden’. De oorspronkelijke bevolking van die gebieden voelt zich vaak onderdrukt door de Han-Chinezen. In de twee grootste autonome gebieden breken vaak protesten uit.

Aan het eind van deze opdracht:

  • Kun je aangeven waar de Grote Grote Muur is gebouwd en waarom de Grote Muur is gebouwd.
  • Kun je het begrip vazalstaten omschrijven en kun je uitleggen hoe ze zijn ontstaan.
  • Kun je aangeven wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de vazalstaten en de autonome gebieden van China.
  • Kun je de begrippen unificatie en sinificatie beschrijven en kun je de begrippen gebruiken als het gaat om de omgang tussen de oorspronkelijke bevolking en Han-Chinezen in de autonome gebieden.


Eindproduct
Als eindproduct van deze opdracht zoek je samen met een klasgenoot de tien fouten in de tekst op.

Beoordeling
Als je dat goed hebt gedaan en ook tien verbeteringen hebt aangegeven, laat je zien dat je de leerdoelen hebt behaald.

 

Werkwijze

Groepsgrootte
Stap 1 tot en met stap 3 doe je alleen.
Het eindproduct (stap 4) maak je samen met een klasgenoot.

Benodigdheden
Geen bijzonderheden.

Tijd
Voor deze opdracht heb je 2 lesuren nodig.

Stap1

Historisch China en zijn vazalstaten
China is een van de grootste landen van de wereld, maar het is niet altijd zo groot geweest. De verschillende Chinese keizers moesten in de loop van de geschiedenis hun rijk verdedigen tegen nomadische ruitervolken. Met name de Mongolen hebben vele oorlogen met de Chinezen uitgevochten.

Al ruim voor het begin van onze jaartelling bouwden Chinezen aan hun verdedigingsmuren. Om de Mongolen buiten te houden liet Keizer Hongwu vanaf 1368 de huidige Grote Muur bouwen. Het is nu een toeristische trekpleister maar in die tijd gaf het de grens aan van het Chinese keizerrijk in het noorden. Iedereen binnen het keizerrijk werd als Han-Chinees beschouwd. Het gebied ten zuiden van de Grote Muur wordt het ‘Historische China’ genoemd.

In 1644 kwamen de Mantsjoes in het keizerrijk het aan de macht, zij waren nauw verwant aan de Mongolen. Hun macht reikte tot ver voorbij de Grote Muur en het oude Historische China. Deze gebieden werden ‘vazalstaten’ van China. Deze vazalstaten hadden weliswaar een eigen leider (koning of bevelleider) maar in werkelijkheid deelde de Chinese keizer er de lakens uit.

Op het einde van de 19e eeuw was het Chinese keizerrijk met al zijn vazalstaten op zijn grootst. In je atlas (Grote Bosatlas, 54e editie, kaart 161B) zie je hoe ver het Chinese keizerrijk zich toen uitstrekte.

In 1912 werd de laatste keizer afgezet. China werd een republiek. In 1949 kwamen de communisten aan de macht. Onder leiding van Mao Zedong begon China met het unificatieproces. Unificeren betekent letterlijk: gelijkvormig maken, tot eenheid brengen. De nieuwe Chinese machthebbers zagen een samenleving waarin iedereen binnen China op een gelijke manier zou kunnen leven. Ook zonder ongelijkheid tussen de inwoners van het Historische China en de inwoners van de vazalstaten.

Toch komen we de ‘oude vazalstaten’ nog steeds in China tegen. Vijf van de oude vazalstaten zijn nu ‘autonome gebieden’ binnen China. Autonoom betekent letterlijk ‘zelfstandig’, ‘onafhankelijk’, maar daar moet je je niet teveel van voorstellen. De autonome gebieden mogen hun eigen cultuur promoten en op school lesgeven in een andere taal dan die van de Han-Chinezen. Over de politiek en de economie hebben ze niets te zeggen. Dat wordt allemaal centraal geregeld door de Communistische Partij.

Vragen:

  1. Kijk in je atlas (kaart 161B). Welke vazalstaten van het Historische China behoren nu niet meer bij China? Kijk ook in je atlas (bijvoorbeeld Grote Bosatlas, 54e editie, kaarten 158-159 of 138-139) en omschrijf hoe we die vazalstaten nu aanduiden.
  2. Kijk nog eens goed in je atlas (kaart 161B). De oude vazalstaten vallen niet helemaal samen met de huidige autonome gebieden. De oude vazalstaat Mantsjoerije is geen autonoom gebied geworden en een deel ervan is toegevoegd aan Binnen-Mongolië. En het autonome gebied Guangxi is nooit een vazalstaat geweest. Waar hebben die autonome gebieden dan wel vooral mee te maken (zie ook kaarten 161C en 161D)?

Stap2

Xinjiang
Ondanks de wens van China een eenheid te maken, spreken de Chinezen nog steeds over de ‘buitengebieden’, ver van de centrale regering in Beijing en het zakencentrum in Shanghai.

Het grootste buitengebied is Xinjiang. Vroeger werd deze vazalstaat wel Oost-Turkestan genoemd (als deel van het grotere Turkestan dat nu is opgegaan in Rusland, Kazachstan en Turkmenistan).

Xinjiang is veertig keer zo groot als Nederland, maar er wonen minder dan 20 miljoen mensen. De oorspronkelijke bewoners zijn de Oeigoeren.

In 1884 werd Oost-Turkestan een provincie van het Chinese keizerrijk. De nieuwe Chinese naam Xinjiang betekent ‘nieuwe grens’. Na een volksopstand werd het in 1933 weer onafhankelijk, maar in 1949 werd het gebied opnieuw bij China ingelijfd. In 1955 werd het een autonome regio.

De Chinese regering moedigde Han-Chinezen aan om in Xinjiang te komen wonen en werken. De bedoeling daarvan was sinificatie of verchinezing van de regio. Daarmee wilde de Chinese regering alle Han- en niet-Han-Chinezen verenigen tot één volk. Dat uitte zich in het aanmoedigen van het gebruik van vereenvoudigde Chinese karakters en het spreken van Standaardmandarijn. De Oeigoerse taal en cultuur werden ontmoedigd. Allerlei talen en dialecten zijn verdwenen.

Er verhuizen elk jaar vele duizenden Han-Chinezen naar Xinjiang. Het percentage Oeigoeren en Han-Chinezen ligt bijna op 50-50%. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de Oeigoeren een minderheid in eigen land zijn.

Officieel heeft elk autonoom gebied recht op onderwijs in eigen taal. Maar sinds 2002 mogen de Oeigoeren geen onderwijs meer volgen in eigen taal. Daarmee schendt China zijn eigen grondwet.

De Chinese regering moedigt ook gemengde huwelijken tussen Oeigoeren en Han-Chinezen aan. Han-Chinese vrouwen die naar Xinjiang verhuizen krijgen 3.000 yuan (15 keer een gemiddeld maandsalaris). Maar eenmaal getrouwd kunnen ze heel moeilijk scheiden. Een echtscheiding wordt gestraft met 4000-5000 yuan.

Gemengde huwelijken komen overigens niet zo veel voor omdat de Oeigoeren en Han-Chinezen in gescheiden werelden leven en vaak op gespannen voet met elkaar verkeren.

Geweld
Veel Oeigoeren streven naar een onafhankelijk land. Niet alleen omwille van hun taal en cultuur, maar ook omdat ze zich onderdrukt voelen. De Chinese regering ziet de Oeigoerse onafhankelijkheidsbeweging als een terroristische organisatie. En inderdaad, er wordt geweld gebruikt (zoals bomaanslagen) bij het streven naar onafhankelijkheid. Maar er zijn ook tal van incidenten geweest tussen geweldloze Oeigoerse demonstranten en de Chinese oproerpolitie. In 2009 liep het uit de hand toen tijdens een geweldloze demonstratie volgens de Chinezen 2.000 Oeigoeren zijn gearresteerd, volgens de Oeigoeren zelf ging het om 10.000 arrestanten.

Vraag:
Kijk in je atlas (Grote Bosatlas, 54e editie, 161C en 163A). Geef nog een reden -die in de tekst van deze stap nog niet genoemd is- waarom het niet zo goed botert tussen de Oeigoeren en Han-Chinezen.
Geef nog een andere reden waarom de Chinezen per se willen vasthouden aan het bezit van Xinjiang.

Stap3

Tibet
Ook Tibet is een voormalige vazalstaat van China, dertig zo groot als Nederland. Hoeveel macht de Chinese keizers werkelijk hadden is maar de vraag. Volgens de Tibetanen is Tibet sinds 1640 onafhankelijk. In 1913 werd die onafhankelijkheid vastgelegd in een verdrag met Mongolië. De Chinezen konden alleen maar op afstand toekijken.

Volgens de Chinezen was Tibet een opstandige provincie, die profiteerde van het uiteenvallen van het keizerrijk in 1911 en die nooit onafhankelijk is geweest. In 1950 trokken de Chinezen Tibet binnen ‘om de orde weer te herstellen en de Tibetanen te bevrijden’. Anderen zien het binnenvallen van Tibet als een bezetting die tot nu toe voortduurt.

Tekst 1 - Lamaïsme

Het grootste deel van de Tibetanen is aanhanger van de Tibetaanse variant van het boeddhisme, het lamaïsme, genoemd naar de religieuze en politieke leider, de dalai lama. De Chinezen lieten de dalai lama aanvankelijk met rust. In 1959 werd hij uitgenodigd om naar het Chinese militaire hoofdkwartier buiten de hoofdstad Lhasa te komen. Die uitnodiging ontketende bij de Tibetanen de angst dat hij zou worden ontvoerd. Hij werd door duizenden aanhangers omringd en met hun hulp wist hij te ontsnappen naar India. Vanaf 1959 leidt hij een regering in ballingschap. Voor zijn geweldloze strijd voor een vrij Tibet kreeg hij in 1989 de Nobelprijs voor Vrede, tot grote ergernis van de Chinezen. In 1990 droeg hij de politieke macht over aan de regering in ballingschap. Sindsdien is hij vooral religieus en symbolisch leider.

De volksopstand van de Tibetanen in 1959 leidde ook tot het plunderen en vernielen van duizenden boeddhistische kloosters en het verbranden van eeuwenoude boeddhistische geschriften.

Sindsdien zijn er meer dan 400.000 Tibetanen overleden door hongersnood (als gevolg van verkeerd economisch beleid) en door geweld van de kant van de Chinese overheid. Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties hebben diverse malen gerapporteerd over martelingen in gevangenissen.

 

Tekst 2 - Migratie van Han-Chinezen

In Tibet hanteren de Chinezen dezelfde methode als in Xinjiang: Han-Chinezen werden gestimuleerd te verhuizen naar Tibet of Xizang, de Chinese naam voor Tibet, met geld en belastingvoordeel. In het begin mochten ze ook meer dan één kind krijgen, maar die maatregel is geschrapt.

Hoeveel Han-Chinezen er in Tibet wonen en werken is niet bekend. Volgens Tibetanen in het buitenland wordt Tibet overspoeld door Han-Chinezen. Volgens anderen is maar zo’n zes procent van de inwoners van Tibet van Han-Chinese afkomst. Toeristen en onderzoekers zien regelmatig Han-Chinezen in de steden, maar op het platteland komen ze vrijwel geen Han-Chinees tegen.

Volgens officiële cijfers telt Tibet zo’n 2,5 miljoen inwoners, waarvan zo’n 6% Han-Chinezen. Dat komt neer op ongeveer 150.000. Aangezien de Han-Chinezen bijna allemaal in de steden wonen (en vooral in Lhasa) en er maar weinig steden zijn, past dat wel bij het totale aantal van 300.000 inwoners die Lhasa telt, net iets groter dan de stad Utrecht in Nederland. Op de belangrijke plekken (zoals de ambtenarij) kom je alleen Han-Chinezen tegen, tot frustratie van de Tibetanen. Zij hebben het gevoel dat ze niets in eigen land te zeggen hebben. Het frustreert de Tibetanen ook dat er miljoenen toeristen naar Tibet komen, maar dat vooral de Han-Chinese zakenlui (zij beheren vooral de winkels en hotels) daaraan verdienen.

Bij deze Han-Chinezen moeten wel nog 200.000 Chinese militairen worden opgeteld die de inheemse bevolking onder de duim moeten houden. De aanwezigheid van deze militairen telt niet mee in de officiële cijfers.

Van tijd tot tijd ontstaan er protesten onder Tibetanen. Vooral hoe de Chinese regering met de boeddhistische monniken en nonnen omgaat is hen een doorn in het oog. De Tibetanen hebben veel respect voor monniken en nonnen en gaan voorop in hun verzet tegen de overheersing door Han-Chinezen. Veel monniken en nonnen zijn in het bijzonder bezorgd over de verplichting om in het klooster politieke indoctrinatie te ondergaan onder het mom van ‘patriottische’ en ‘wettelijke scholing’.

In 2008 en 2012 waren er rellen in Lhasa. In reactie op de protesten heeft de Chinese regering massaal mensen opgepakt, onder wie 300 monniken van het Kirti-klooster. Ook is er sprake van verdwijningen, gevangenneming en mogelijk moorden, gepleegd door leger en politie (bron: Amnesty International). Het inzetten van deze zware repressiemiddelen zal naar de mening van Amnesty de wrok onder de Tibetaanse bevolking alleen maar doen toenemen.

 

Tekst 3 - Waarom?

Je vraagt je af waarom China Tibet bezet houdt. Een groot deel van het gebied is onbewoond of dunbevolkt (grote gebieden hebben een dichtheid van minder dan 1 inwoner per km2, nergens komt die dichtheid boven de 50). Veel industrie is er niet, er zijn wel grondstoffen die echter op grote hoogte moeilijk te winnen zijn. De leefomstandigheden zijn zeker voor niet-Tibetanen zwaar. Het laagste punt van Tibet ligt op 4.000 meter boven zeeniveau, met pieken tot boven de 8.000 meter. Een kilometer lopen op die hoogte voelt als een marathon in Nederland.

Waarom heeft China Tibet dan wel bezet? Voor sinoloog (China-deskundige) Frank Pieke van de Universiteit Leiden is het duidelijk: “Het strategische belang van Tibet; de grondstoffen; de watervoorraden: het zijn bijzaken. Het gaat bij Chinezen om een diep nationalistisch gevoel: Tibet is van China, zoals Alaska van de Verenigde Staten is. Kom je aan Tibet, dan kom je aan hen.”

 


Vragen:

  1. Een bijnaam van Tibet is ‘Het dak van de wereld’. Waarom zou Tibet zo genoemd worden?
  2. De cijfers over het aantal Tibetanen en Han-Chinezen verschillen nogal. Geef daar twee verschillende redenen voor. Een daarvan kun je afleiden uit de kaarten in je atlas (Grote Bosatlas, 54e editie, kaart 161E)
  3. Geef je commentaar op de volgende stelling: “De sinificatie van Tibet is geen succes.”

Stap4

Extra opgaven Bevolking en ruimte China

Migratie naar buitengebieden

Toets:Migratie naar buitengebied

Stap5

Eindproduct: Zoek de tien fouten
Onderstreep de fouten in de tekst hieronder en verbeter de fouten


Zoek de tien fouten
De Chinese Muur, of Grote Muur zoals de Chinezen zelf zeggen, is in 1868 gebouwd om de Tibetanen buiten de deur te houden. Iedereen binnen de grenzen van het Historische China werd als Han-Chinees beschouwd. Buiten het Historische China hadden de koningen veel macht in de vazalstaten; zij hadden de ware macht, niet de lokale machthebbers. De oude vazalstaten zijn tegenwoordig de huidige autonome gebieden. Er zijn tien autonome gebieden, waarvan de grootste in het oosten van China te vinden zijn.

Het grootste autonome gebied is Xinjiang. Hier wonen de Oeigoeren. De meesten zijn boeddhistisch. Hun symbool is de rood-witte vlag met een grote halve maan en een ster. Een ander groot autonoom gebied is Tibet, in het Chinees Xizang geheten. De meeste Tibetanen zijn aanhangers van het lamaïsme, een variant van de islam. In de hoofdstad Hongkong wonen de meeste Han-Chinezen. Op het platteland kom je bijna geen Han-Chinees in Tibet tegen. Om de oorspronkelijke bevolking onder de duim te houden heeft de Chinese regering 2 miljoen militairen in Tibet gehuisvest. Zij gaan zich vaak te buiten aan martelingen. Vooral monniken en nonnen worden vaak opgepakt.

Neem de onderstaande tabel over en vul deze in 

  Fout              Verbetering   
1    
2    
3    
4    
5    
6    
7    
8    
9    
10      

Kennisbank

Bevolking en ruimte

Kennisbank - Bevolking en ruimte

In de Kennisbank Aardrijkskunde vind je de uitleg van een groot aantal begrippen bij het thema Bevolking en ruimte. Gebruik de volgende drie items:

KB: Bevolkingsspreiding en bevolkingsdichtheid

KB: Omvang bevolking

KB: Industrialisatie, mechanisatie en urbanisatie

 

  • Het arrangement Thema BevRuimte: China is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Gijs Labots Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-10-07 20:18:33
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content Aardrijkskunde. (2020).

    Thema Bevolking en ruimte: China vmbo-kgt34

    https://maken.wikiwijs.nl/83411/Thema_Bevolking_en_ruimte__China_vmbo_kgt34