Iedereen heeft vast wel een moment gehad waarbij hij dacht, hoe werkt dit nou? Of: Waarom heeft niemand hier ooit een oplossing voor bedacht?
Vanmorgen bijvoorbeeld deed ik de lamp aan op mijn nachtkastje. Gek is dat eigenlijk dat je maar op een knopje hoeft te drukken en er komt licht uit een glazen bol. Gek eigenlijk dat er licht is. Iemand moet ooit tegen het probleem aangelopen zijn dat hij het zat was om in het donker te zitten. Hij is toen bezig gegaan met het uitvinden van dat wat wij nu een 'gloeilamp' noemen. Wij kunnen ons helemaal niet meer voorstellen zonder licht terwijl het vroeger heel normaal was om te leven zonder licht. De meneer die de gloeilamp heeft uigevonden is Joseph Swan. Hij heeft de gloeilamp in 1872 uitgevonden. Vandaag zullen we nog meer over deze man te horen krijgen.
Wat hebben we de vorige les gedaan?
Wat hebben we de vorige les gedaan? Weet jij het nog? Deel het met de klas door de volgende link:
Goed! We hebben al nagedacht over wat we vorige week allemaal behandeld hebben en misschien heeft een klasgenootje je wel helpen herinneren. Vorige week hebben we het gehad over het aan de slag gaan door middel van een stappenplan. Met dit stappenplan hebben wij toen gel gemaakt. Weet jij nog hoe dit stappenplan in elkaar zat?
Vandaag gaan we opnieuw werken met een stappenplan. Dit keer gaan we echter nadenken over uitvindingen. Wat is iets wat jij echt nodig vindt om te ontwerpen? Hoe ontwerp je iets? We leren het allemaal vandaag.
De 19e eeuw is de eeuw van de uitvindingen. Denk bijvoorbeeld aan de auto, de telefoon, film en foto's en zoals in de inleiding al stond: de gloeilamp! Een wereld zonder al deze uitvindingen kennen wij helemaal niet. Daarom is het des te interessanter om meer te weten te komen over de uitvindingen. Sommige uitvindingen komen uit een langdurig proces van onderzoeken terwijl andere uitvindingen juist per ongeluk worden uitgevonden. Kijk maar eens naar het filmpje hieronder!
Jullie weten natuurlijk al hartstikke veel van de 19e eeuw omdat jullie hiermee bezig zijn met geschiedenis maar als je meer wilt weten over de uitvindingen kun je deze interessante websites eens bekijken:
Een uitvinding is "een vernuftig gevonden oplossing, meestal op technisch gebied". Makkelijker gezegd: Dat wat als eerst wordt bedacht of gedaan.
Een uitvinding is bijna altijd in de vorm van een product, een ding dus. Bijvoorbeeld de uitvinding van de mobiele telefoon, de uitvinding van de zeppelin en noem zo maar op. Dit is niet altijd zo. Er is namelijk ook een moment waarop bijvoorbeeld elektriciteit is uitgevonden en het bellen via de telefoon. Dit zijn geen producten. Meestal vinden dit soort uitvindingen ook plaats zonder dat ze daar een specifieke bedoeling bij hadden. Het gebeurde dus eigenlijk bij toeval.
Een uitvinding stelt de mens in staat om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dit is best logisch aangezien een uitvinding voor de mens een nieuw product is. Je weet niet precies hoe het werkt, wat je ermee moet doen en wat het is.
De persoon die de uitvinding doet, wordt een uitvinder genoemd. Zo is Graham Bell de uitvinder van de telefoon. Ik hoef je nu niet meer uit te leggen waarom bellen deze naam heeft gekregen denk ik...
De allereerste film leek lang niet op zoals wij films kennen. De allereerste film werd gemaakt door heel veel beelden in een korte tijd achter elkaar vast te leggen op foto's en deze foto's snel achter elkaar door te spelen.
Zo zag de eerste film eruit:
Is inmiddels niet alles al uitgevonden?
Tegenwoordig is zeker nog niet alles uitgevonden. Elke dag komen mensen met een nieuw idee wat een doorbraak zou moeten zijn voor de hele wereld. Een voorbeeld waarbij je dit ziet is bij het televisieprogramma: Het beste idee van Nederland. Bekijk hieronder maar eens wat Lieke en Erwin bedacht hebben!
Het arrangement Uitvindingen is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Carlijn Lodder
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-03-28 00:25:43
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.