Kuifje in Afrika
Werkwijze
Als je op deze pagina komt, ga jij je waarschijnliljk verdiepen in deze webquest.
Voordat je verder kijkt, is het handig om te weten wat je te wachten staat.
Beslis eerst of je de opdrachten alleen of in tweetallen wilt maken.
Nu je dat gedaan hebt moet je eerst weten, dat je elke opdracht die je gaat maken, moet inleveren bij de docent.
Elke opdracht die je maakt verwerk je dus in een word-document of schrijf je op in je schrift. Alle opdrachten bij elkaar vormen een dossier.
Veel succes!
Inleiding
Beste leerling,
Misschien ken je hem nog wel, Kuifje. De vrolijke verslaggever die met zijn hond Bobbie in Brussel woont. Samen reizen ze af naar allerei plekken over de hele wereld. Zo zijn ze samen naar Amerika, Tibet, de Sovjet-Unie, Egypte maar ook naar Afrika geweest.
De strip waarin Kuifje naar Afrika gaat heet 'de avonturen van Kuifje in Afrika'. Hierin reist hij per boot af naar het land Congo. Nu kun je misschien denken 'Oke super leuk!, maar daar zijn de meningen tegenwoordig over verdeeld.
Bekijk het filmpje hieronder.
Zoals je in het filmpje gezien hebt zijn tegenwoordig de meningen erg verdeeld over Kuifje. Sommige mensen hebben de mening dat Kuifje rasistisch is! Dat is niet zomaar een beschuldiging! De meneer in het filmpje eist zelfs dat Kuifje niet meer gepubliceerd mag worden! Hij is zelfs een rechtzaak begonnen, 72 jaar nadat de stip is uitgegeven!
Maar hoe kan dit dan? Het is toch gewoon een vrolijke strip wat mensen lezen voor hun plezier?
Dit ga jij onderzoeken in deze webquest, dit mag je samen doen met iemand anders.
Opdracht 1
Vlag van Congo
De strip waarin Kuifje naar Afrika gaat is al lang geleden gepubliceerd. Al in 1931!
Om jullie alvast een kleine hint te geven voor deze opdracht moet je weten dat Kuifje oorsponkelijk Belgisch is. Vroeger was Congo een kolonie van België. Zoals jullie waarschijnlijk al weten is een kolonie een gebied buiten het eigen land. Dat gebied is bedoeld om in cultuur te brengen of om winst mee te maken. Het land dat een gebied tot kolonie maakt, wordt de kolonisator genoemt. De maker van de strip, Hergé, leefde in België in de tijd dat Congo nog een kolonie was.
Om te kunnen begrijpen waarom sommige mensen willen dat Kuifje niet meer gepubliceerd mag worden omdat de strip racistisch is, moeten we eerst onderzoeken wat er vroeger allemaal gebeurd is tussen België en Congo.
Taak 1
Hieronder zie je 10 gebeurtenissen staan die de gebeurtenissen in Congo vertellen. Het is aan jou de taak om ze in de goede volgorde te zetten. Succes!
A. Eerste ‘echte’ verkiezingen sinds de onafhankelijkheid. Voor het eerst werd er echt democratisch een nieuwe leider gekozen. Tijdens deze verkiezing werden wel stemhokjes vernield en stemmen verbrand.
B. Leopold II had altijd grote interesse in Centraal Afrika. Hij liet een verkenningstocht uitvoeren in Congo. Dit wordt vervolgens zijn ‘privébezit’, ook al heeft hij zelf nooit een voet gezet in Congo.
C. Kort na de onafhankelijkheid kwam het leger in Congo in opstand. Er zaten nog Belgische officieren in het Congolese leger. Lumumba verving deze voor Congolezen en België stuurden troepen om Belgische burgers in Congo te beschermen.
D. Verschillende stammen zijn het niet eens met elkaar in buurlanden Rwanda en Burundi. Hier ontstaan burgeroorlogen. Mensen vluchtten naar Congo en gaan hier verder met vechten. Hierdoor breekt er ook een burgeroorlog uit in Congo.
E. Leopold had zich zo erg gedragen in Congo dat de Belgische regering het vooraan van hem over zou nemen. Leopold werd beschuldigd van volkerenmoord, slavernij, ontvoering, marteling, verkrachtingen, onthoofdingen en het afhakken van hoofden. Nadat de regering het had overgenomen werd Congo een echte kolonie en wordt het voortaan Belgisch-Congo genoemd.
F. België ging op het zogenoemde ‘beschavingsmissie’ in Congo.. Ze wouden dat de mensen naar school gingen, er moesten wegen worden aangelegd en er moest gezondheidszorg komen.
G. Nieuwe verkiezingen. Deze verkiezingen zijn 2 jaar uitgesteld, omdat het land er nog niet klaar voor was.
H. Eerste premier van Congo aangesteld. Patrick Lumumba. Zeven maanden later werd hij vermoord. Zijn lichaam zou opgelost zijn in zwavelzuur en werd nooit gevonden.
I. Staatsgreep van het leger. Er komt een eenpartijstaat en een dictator. Joseph Mobutu. Inwoners van Congo werden regelmatig onderdrukt en waren slachtoffer van corruptie.
J. België was bang voor een conflict in Congo als zij het land geen onafhankelijkheid gaven en besloten het land onafhankelijk te maken. Er moesten verkiezingen georganiseerd worden om een Congolese regering te kiezen.
http://www.historien.nl/congo-kolonisatie-en-dekolonisatie/
http://www.binonabiso.be/nl/info-over-congo/geschiedenis/
https://www.landenweb.nl/democratische-republiek-congo/geschiedenis/
Taak 2
Inleven in de gebeurtenissen
Nu jullie experts zijn geworden in ontwikkelingen tussen België en Congo, is het ook belangrijk om te ervaren wat de gevolgen en gevoelens bij deze gebeurtenissen waren.
Stel je nu eens voor:
Je bent geboren in 1885 en op een of andere magische wijze leef je nog steeds in 2018. Hoe heb je alle gebeurtenissen ervaren? Verdiep je in de gebeurtenissen en leef je in hoe gewone burgers al deze gebeurtenissen ervaren.
Neem de grafiek hieronder over in je schrift. Bepaal hoe jij je zou voelen tijdens de 10 gebeurtenissen die je net in de juiste volgorde hebt gezet. Geeft je reactie/gevoel aan in de grafiek. Verbind daarna de punten in de grafiek. Bekijk de lijn. Heb je je vooral positief of negatief gevoeld tijdens je leven?
Opdracht 2
Nu jullie wat meer weten over de gezamelijke geschiedenis van Congo en België kunnen we 'Kuifje in Afrika' gaan onderzoeken.
In de bronnenlijst kun je meerdere afbeeldingen vinden. Deze afbeeldingen zijn allemaal bladzijdes uit de echte strip.
Kies 1 afbeelding uit, deze ga je nader onderzoeken aan de hand van een aantal vragen.
Taak 1
In deze opdracht ga je redeneren over een bron. Dit ga je doen aan de hand van 4 stappen. Wederom schrijf je je antwoorden op of typ je ze in een worddocument.
Stap 1: Kijk beter naar het stripverhaal. Beantwoord dan de volgende vragen:
- Wie heeft de bron gemaakt?
- Welke functie had hij/zij?
- Was hij/zij ooggetuige?
- Over welke informatie kon hij/zij beschikken?
Stap 2: Wanneer is de bron gemaakt?
- Is de bron gemaakt in de tijd van de gebeurtenis?
Stap 3: Waar is de bron gemaakt?
- Is de bron gemaakt in de omgeving van de gebeurtenis?
Stap 4: Waarom is de bron gemaakt?
- Met welk doel is de bron gemaakt?
- Voor welk publiek is de bron gemaakt?
Taak 2
Taak 2:
Nu je de bron bestudeerd hebt ga je in op de inhoud van deze bron. Hieronder staan enkele vragen die je moet behandelen om de strip te kunnen onderzoeken. Alle antwoorden die je geeft op de vragen schrijf je op of typ je in een worddocument.
De Vragen :
-
Bekijk de strip. Hierin zie je Kuifje en Bobbie en de mensen uit Congo. Het eerste wat je gaat bekijken is het uiterlijk van Kuifje. Hoe ziet hij eruit? Probeer zo precies mogelijk te vertellen hoe het eruit ziet, wat voor kleren hij heeft, wat voor haar heeft hij enz.
-
Als je dit gedaan hebt ga je kijken naar de mensen uit Congo. Hoe zien zij eruit, wat voor kleren hebben zij aan, hoe ziet hun haar eruit?
-
Nu ga je kijken naar het gedrag van de mensen. Hoe gedraagt Kuifje zich? Hoe praat hij? Hoe staat hij? Hoe gedraagt hij zich ten opzichte van de Congolezen.
-
Als je dit gedaan hebt ga je kijken naar de mensen uit Congo. Hoe gedragen de Congolezen zich? Hoe praten zij? Hoe gedragen zij zich ten opzichte van Kuifje?
-
Merk je verschil tussen Kuifje en de Congolezen? Als je moest kiezen, wie wordt slimmer uitgebeeld? Kuifje of de Congolezen? Geef hiervoor 2 argumenten wie slimmer wou zijn en wie dommer.
-
Komt deze gedachtegang overeen met de mensen uit België en Congo vroeger? Geef hiervoor minimaal 2 argumenten.
Opdracht 3
Inmiddels heb je je verdiept in de gezamelijke geschiedenis van Congo en België en heb je de strip van Kuifje onderzocht.
Als het goed is kun je nu een oordeel vellen over Kuifje. Vind je dat Kuifje nog gepubliceerd moet worden of niet?
Om je mening tot uiting te brengen ga je een woordweb maken. In het midden zet je je mening; Kuifje mag niet meer gepubliceerd worden óf Kuifje mag nog gewoon gepubliceerd worden. Je eigen mening ga je onderbouwen met verschillende argumenten, deze arguementen schrijf je uit in een woordweb.
Vind je het toch nog erg lastig om een mening te vormen of om argumenten te verzinnen? Bekijk dan eens deze 2 sites hieronder!
Doelen
Als je klaar bent met alle opdrachten kun je:
- De 10 hoofdgebeurtenissen in Congo in de goede volgorde zetten.
- Kun je een belevenis aan een gebeurtenis koppelen.
- Begrijpen waarom sommige mensen Kuifje uit de schappen willen. Hiervoor kun je twee argumenten geven.
- Begrijpen waarom sommige mensen Kuifje niet uit de schappen willen. Hiervoor kan je ook twee argumenten geven.
- Kun je je mening vormen, aan de hand van argumenten.
- beter samenwerken en taken verdelen.
- Een hedendaagse kewestie verbinden aan het verleden en de toekomst.
Bronnen