Inleiding
Als je stage gaat lopen in bijvoorbeeld de kinderopvang, een basisschool en eigenlijk al het mensen werk, dan krijg je te maken met verschillende organisaties. Het is belangrijk dat je daarom weet wat welke organisatie doet. Op deze pagina en in deze les gaan wij in op Ouder- en Kindteams in Amsterdam.
Aan het einde van de les weet je:
- Wat Ouder- en Kindteams in Amsterdam doen
- Wie er bij de Ouder- en Kindteams werken
- Hoe kom of kun je terecht bij de Ouder- en Kindteams
Wie zijn wij en wat doen wij
Wat doen de Ouder- en Kindteams
Ouders en jongeren vragen zich allemaal wel eens af: hoe pak ik dat nou aan? Waar vind ik goede informatie? Moet ik mij zorgen maken? Het is dan fijn als iemand met je meedenkt en tips geeft of samen met jou kijkt wat er nog meer nodig is. Dat kan bij de Ouder- en Kindteams samen zorgen zij dat er snel de juiste hulp of ondersteuning wordt gevonden.
De Ouder- en Kindteams zijn dichtbij en werken laagdrempelig dit betekend dat zij makkelijk aanspreekbaar zijn en je er sneller naar toe stapt voor hulp. Voor ouders zijn er geen kosten aan verbonden. Iedereen is welkom, met grote zorgen of problemen maar juist ook met kleine vragen of onzekerheden. Om zichtbaar en makkelijk bereikbaar te zijn werkt het team op school en in de wijk. Wij zijn er snel bij en helpen zo om kleine problemen klein te houden.
De Ouder- en Kindteams bieden:
- opvoed- en opgroeiondersteuning
- jeugdhulp
- hulp van jeugdpsychologen
- trainingen
- veiligheid van kinderen
- specialistische jeugdulp
- hulp bij de aanvraag van pgb (persoonsgebonden budget)
In totaal zijn er 27 ouder- kindteams in Amsterdam. Elk team heeft zijn eigen professionals.
Missie
Het Ouder- Kind team in Amsterdam heeft een gezamelijk doel namelijk: Kinderen en jongere moeten zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen.
Kinderen en jongere hebben het recht om veilig en gezond op te groeien, zodat zij later op een volwaardige manier kunnen deelnemen aan de maatschappij.
Om dit te bereiken wordt er gewerkt met de volgende doelen:
· vroegtijdig problemen signaleren rondom gezondheid, ontwikkeling, opvoeden, opgroeien en veiligheid
· passende en effectieve informatie, advies, ondersteuning en lichte hulp bieden
· sociale veerkracht en informele netwerken in wijken actief benutten en meer ruimte geven aan de eigen kracht van ouders en jeugdigen
· tijdig en juist verwijzen naar specialistische zorg en jeugdhulp
Door vroegtijd te signaleren en te helpen bij problemen, worden grotere problemen voorkomen.
Hoe kom je bij ons en voor wie
Iedere ouder of jongere heeft wel eens vragen over bepaalde onderwerpen. De Ouder- en Kindteams zijn er voor je om deze vragen te beantwoorden. Dit kan op verschillende manier namelijk voor ouders en voor de kinderen/jongere. Er zijn twee manieren waarop dit gebeurd.
1. Op de basisschool en op het voorgezetonderwijs heb je controles door de schoolarts. Dit is preventieve zorg. Als de schoolarts iets signaleert waar hij/zij zich zorgen overmaakt gaan zij een gesprek aan met ouders en kunnen zij hen doorverwijzen naar de Ouder- en Kindteams.
2. De tweede manier is wanneer ouders/ kinderen en jongeren zelf aankloppen bij de Ouder- en Kindteams.
De Ouder- en Kindteams zijn er voor alle kinderen, jongeren en opvoeders in Amsterdam:
- opvoeders met vragen over opvoeding, ontwikkeling en gezondheid van hun kinderen
- kinderen en jongeren van van 0 tot 18 jaar. Vanuit de jeugdgezondheidszorg, die sinds 2015 geboden wordt vanuit de Ouder- en Kindteams, worden zij van jongs af aan regelmatig gezien voor de inentingen, meten en wegen en later de gezondheidsonderzoeken op school
- jongeren tot en met 23 jaar, waarbij de jeugdhulp is gestart voor hun 18e
- jongeren kunnen ook zelf terecht bij een Ouder- en Kindteam die spreekuur houdt op school of in de wijk met vragen of zorgen over bijvoorbeeld psychosociale gezondheid, vriendschap, seksualiteit, pesten, middelengebruik, thuissituatie
- leerlingen in het Mbo kunnen terecht bij een jeugdadviseur
- professionals die vragen hebben over de pedagogische aanpak binnen hun organisatie of advies willen over opgroeien en opvoeden
- professionals uit de specialistische jeugdhulp die vragen hebben over verwijzen en beschikken vanuit het Ouder- en Kindteam
Voor ouders
Voor ouders
Op scholen worden vaak spreekuren gehouden. Deze spreekuren worden op school gehouden maar verder is het Ouder- en Kindteam onafhankelijk van de school. Zonder toestemming overleggen zij ook niet met de school. Ook is het mogelijk om een gesprek te hebben buiten school. Op de website staat er vermeld waar in de buurt je terecht kan om een afspraak te maken. Mocht je liever geen afspraak willen maar wel vragen ergens over hebben, dan is het mogelijk om te chatten via de website van Ouder- en Kindteams heb je een chatbox waar je al je vragen kunt stellen op bepaalde tijden. De tijden staan op de website vermeld.
Introductie filmpje voor ouders
Voor kinderen of jongeren
Voor kinderen of jongeren
Wanneer je als kind of jongeren vragen hebt kun je op verschillende manieren terecht bij de Ouder- en Kindteams.
- Je kunt langs gaan bij het spreekuur op school
-Als je liever buiten school afspreekt kun je langsgaan bij een Ouder- en Kindcentrum bij jou in de buurt. Op de website staat aangegeven waar deze locaties zijn.
-Je kunt chatten, Whatsappen of mailen het nummer, e-mail adres en de tijden dat er iemand beschikbaar is staan op de website
- Voor noodsituaties staan er een aantal nummers van onderandere veilig thuis vermeld op de webiste
Als je op het MBO zit kun je terecht bij een jeugdadviseur meestal is deze aanwezig op school
basisschool en voortgezet onderwijs
Wie werken er
In de Ouder- en Kindteams werken ouder- en kindadviseurs, jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen, jeugdpsychologen en assistenten.
De medewerkers zijn afkomstig vanuit de jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg, jeugd-GGZ, van instellingen jeugd met een beperking en welzijnsorganisaties. Zij bieden gezondheidszorg, steun bij vragen over opvoeden,opgroei en jeugdhulp.
Op de basisschool en het voortgezet onderwijs worden ouders, kinderen en jongeren vanuit de preventieve jeugdgezondheidszorg gezien door de jeugdverpleegkundige en jeugdarts. Dit herken je misschien van de schoolarts waar je vroeger op de basisschool heen moest of de vragenlijst die je moest invullen op het voortgezet onderwijs.
De medewerkers geven tips, advies en trainingen en kunnen hun collega’s uit het team altijd om hulp of samenwerking vragen. Als het nodig is, wordt samen met de ouders verwijzing of beschikking geregeld voor specialistische zorg.Hierbij kun je denken aan trainingen of psychologen die meer gespecialiseerd zijn in een bepaald gebied.