Website mevrouw Wagemaker

Waterschaarste vmbo-kgt34

Waterschaarste vmbo-kgt34

Waterschaarste

Vooraf

Leerdoelen
In deze opdracht ervaar je dat er veel meer problemen met water zijn dan je op het eerste gezicht zou denken, ook in Nederland. We kijken naar het directe en het indirecte gebruik van water en vergelijken het gebruik van de inwoners in verschillende landen aan de hand van een watervoetafdruk.

Aan het eind van deze opdracht kun je:

  • het begrip waterschaarste omschrijven en kun je voorbeelden noemen waardoor waterschaarste wordt veroorzaakt.
  • omschrijven waarom waterschaarste een wereldwijd probleem is.
  • de begrippen verdroging en verzilting herkennen en kun je de oorzaak en de gevolgen ervan beschrijven.
  • het begrip watervoetafdruk beschrijven en kun je omschrijven waarom de watervoetafdruk van de Nederlanders veel hoger is dan van de meeste andere inwoners op de wereld.
  • je eigen watervoetafdruk berekenen en voorbeelden noemen van hoe je die kunt verlagen.

Eindproduct
Als eindproduct van deze opdracht ga je je watervoetafdruk meten.

Beoordeling
De resultaten gaan jullie bespreken met je klasgenoten.

Activiteiten

Activiteit Groepsgrootte Activiteit
Kennisbank Alleen Lees over waterschaarste. Beantwoord de vragen.
Stap 1 Alleen Bestudeer het item in de Kennisbank over waterschaarste en wateroverlast. Beantwoord de vragen.
Stap 2 Alleen Leer over waterschaarste in Nederland en de oorzaken daarvan. Bekijk twee filmpjes en beantwoord vragen. Er is ook een plusopdracht over watervoorziening in de glastuinbouw.
Stap 3 Alleen Maak kennis met de watervoetafdruk.
Stap 4 Alleen Beantwoord enkele vragen over het onderwerp.
Stap 5 Alleen Eindproduct: bereken je eigen watervoetafdruk, bekijk hoe groot die is ten opzichte van andere mensen in de wereld en bedenk hoe je die kleiner kunt maken. Met deze gegevens voer je een discussie in de klas met de bedoeling oplossingen te bedenken.


Benodigdheden:
-

Tijd:
Voor deze opdracht heb je ongeveer 3 lesuren nodig.  

Kennisbank

Bestudeer het volgende item uit de Kennisbank.

KB: Problemen met water

Beantwoord de volgende vragen.

  1. Schrijf twee gevolgen op van een tekort aan schoon water.
  2. Maak met een voorbeeld duidelijk dat het waterbeleid van een land kan leiden tot een internationaal conflict.

Bespreek de antwoorden met een klasgenoot.

Stap 1

Waterschaarste
We spreken over waterschaarste als de vraag naar schoon water groter is dan het aanbod. Wereldwijd heeft een op de drie mensen te maken met waterschaarste.


Waterschaarste komt niet alleen in ontwikkelingslanden voor, maar kan zich overal voordoen, ook in Nederland. Daarover lees je meer in Stap 2. Maar de grootste problemen ontstaan toch in de snelgroeiende stedelijke gebieden waar beslag wordt gelegd op de watervoorraden in de buurt: in grote delen van Afrika, in het Midden-Oosten, India, Mexico, het westen van de Verenigde Staten, het noordoosten van Brazilië en Centraal-Azië (zoals Afghanistan en Oezbekistan).

Vragen

  1. Waarom is de bevolkingsgroei een probleem voor de hoeveelheid beschikbaar water?
  2. Geef een voorbeeld van toegenomen welvaart in Nederland die het watergebruik heeft doen stijgen.

Stap 2

Verdroging

Nederland heeft twee grote problemen die met water te maken hebben: verdroging en verzilting.
De afgelopen vijftig jaar is het grondwaterpeil op veel plaatsen in Nederland tientallen centimeters tot wel een meter gedaald. Het gevolg daarvan is verdroging van de bodem. Er zijn drie oorzaken voor het dalen van het grondwaterpeil:

  1. We gebruiken grondwater voor de drinkwatervoorziening, voor de industrie (voornamelijk koelwater voor machines) en het besproeien van gewassen.
  2. De landbouw zorgt voor het afwateren van de grond. Voor de akkerbouw is het namelijk vaak handig om een stevige droge grond te hebben omdat landbouwmachines dan beter kunnen ploegen.
  3. Door een toename van asfalt en beton in de stad kan regenwater de grond minder makkelijk bereiken. Het regenwater wordt wel opgevangen, maar meestal gelijk afgevoerd naar rivieren en kanalen. Het krijgt niet de gelegenheid in de bodem te zakken en daar het grondwater op peil te houden.

Het natuurpark de Groote Peel (zie afbeelding), in Noord-Brabant en Limburg, is een van de meest vogelrijke plaatsen van West-Europa. Dit hoogveengebied wordt omgeven door landbouwgronden die tot 1993 aan afwatering deden om de grondwaterstand te verlagen. Daarnaast werd er tijdens droge zomers ook nog grondwater opgepompt voor besproeiing van akkers.
Zo ontstond er een verschil in grondwaterstand van anderhalve meter tussen de Groote Peel en zijn omgeving. Het gevolg is dat de Groote Peel aan het verdrogen was.

De overheid heeft een grootschalig project uitgevoerd om verdere verdroging van de Groote Peel tegen te gaan. Onder andere door het plaatsen van een scherm kan grondwater niet verder weglekken uit het veengebied en wordt zo de grondwaterstand verhoogd en gestabiliseerd. In 2018 is dit project afgerond.

Bekijk onderstaande animatie over de Peelvenen.

Verzilting

In het westen van Nederland bestaat een ander probleem met het water. Daar is sprake van verzilting: het steeds zouter worden van de bodem. Voor een deel is dat een natuurlijk proces, waar de mens geen invloed op heeft. Zout water kan de bodem indringen bij overstromingen vanuit zee of als zeewater ondergronds de bodem indringt.

Waar we wel invloed op hebben, is het onttrekken van zoet water aan een zogenaamde zoetwaterzak die we vaak in de duinen aantreffen. Een zoetwaterzak is een reservoir met zoet water dat drijft op brak en zout water.
Als we zoet water onttrekken aan een zoetwaterzak voor drinkwaterwinning, blijft er minder zoet water over en stijgen het brak en zout water naar boven, naar het grondwater.
In deze afbeelding kun je dat goed zien.


Bekijk de video en beantwoord daarna de vragen.

Stap 3

Iedereen gebruikt een stukje van de aarde. Als alle bruikbare ruimte op aarde verdeeld wordt over alle mensen en de natuur voldoende ruimte krijgt om zichzelf te herstellen, zou elke bewoner gemiddeld recht hebben op 1,8 hectare. Dat stukje aarde vergelijken we met de consumptie van de gemiddelde wereldburger. Hoeveel aardoppervlak is nodig om aan het consumptieniveau van de aardbewoner te kunnen voldoen en zijn afval te verwerken? Dat noemen we een mondiale voetafdruk of een ecologische voetafdruk.

Voorbeeld:
Een gemiddelde Ethiopiër heeft een ecologische voetafdruk van 0,67 hectare.
Als iedereen op dezelfde manier zou leven als de Ethiopiërs, zouden we geen problemen hebben.
Een gemiddelde Nederlander heeft een voetafdruk van 6,3 hectare.
Als iedereen er dezelfde leefstijl op na zou houden als de Nederlanders, hebben we 3,5 aardbollen nodig.

Met een ecologische voetafdruk kijk je naar alle consumptiegoederen.
Je kunt ook het water apart nemen. Het gaat om het water dat je direct gebruikt, noem het maar huishoudelijk water, en om het water dat nodig is bij de productie van de consumptiegoederen. Reken dat uit per persoon en je hebt een watervoetafdruk.

Mensen verbruiken veel water. In Nederland ligt de waterconsumptie op ongeveer 2,3 miljoen liter water per jaar per persoon. Hiervan is 2 tot 5% voor direct huishoudelijk gebruik. De rest, 95 tot 98%, is indirect gebruik: water dat nodig is voor de productie van voedsel, kleding en industriële producten. Onze watervoetafdruk zit vooral in landbouwproducten zoals katoen, koffie en graan.

In het filmpje over waterschaarste in Stap 1 heb je al een indruk gekregen van hoeveel water nodig is voor het maken van producten. De afbeelding hieronder laat van nog meer producten zien hoeveel water nodig is om dat product te maken.

Waterverbruik


Nederlanders zijn grootverbruikers van water, maar een Amerikaan gebruikt twee keer zoveel water (direct + indirect) als een Nederlander. Het zuinigst zijn de inwoners van Congo (een derde van wat de Nederlanders gebruiken).
In Bolivia wonen veel mensen die graag rundvlees eten. Dat is meteen in de watervoetafdruk terug te vinden (bijna drie keer zo hoog als de watervoetafdruk van een Nederlander).

Dat Nederlanders vooral buitenlands water gebruiken, zie je duidelijk in deze grafiek.
Alleen voor Koeweit en Malta is de verhouding extern-intern nog schever.

Waterverbruik van een aantal landen

 

Beantwoord de vragen.

Stap 4

Toets
De opdracht sluit je af met een toets over water.

 

Toets:Waterschaarste

Stap 5

Je doucht (bijna) elke dag, drinkt koffie of thee, je poetst een paar keer per dag je tanden, je kleren worden gewassen, je spoelt het toilet door, pakt de vaatwasser in, enfin, je kent het wel. We gebruiken allemaal een heleboel water per dag.
In 2013 gebruikte de gemiddelde Nederlander 119 liter water per dag. Toch is dat maar een fractie van ons totale waterverbruik. Ons indirecte verbruik ligt een stuk hoger.
Kijk maar eens naar het volgende videofragment:

 

  • Hoeveel water gebruik jij, als je ook jouw indirecte waterverbruik meerekent?
    Doe eens een schatting.

Bekijk ook een gesprek de bedenker van de watervoetafdruk.

Je eigen watervoetafdruk

Om een inschatting te kunnen maken van wat je verbruikt aan water, ga je eerst je eigen watervoetafdruk meten. Je moet er wel eerst allerlei gegevens voor achterhalen: wat eet je per week, hoeveel water gebruik je en hoe is je 'kraangedrag', gebruik je water buitenshuis en tenslotte, hoeveel van het bruto gezinsinkomen wordt aan jou besteed?
Ga naar de site Aqua Path en lees (in het Engels) hoe je je eigen watervoetafdruk kunt berekenen.

Met een druk op de knop berekent de calculator jouw watervoetafdruk in kubieke meters per jaar. Neem dat x 1000 en deel het door 365 en je hebt jouw dagelijks watergebruik.
Bereid je voor op een discussie in de klas.

Vragen/discussiepunten:

  • Ligt jouw direct en indirect waterverbruik hoger of lager dan het wereldgemiddelde?
  • Wat zegt dat over de verdeling van geld en goederen wereldwijd?
  • Is het nodig de watervoetafdruk van de wereldbewoners dichter bij elkaar te brengen?
  • Is het mogelijk de negatieve effecten van ons waterverbruik op andere landen tegen te gaan? Zo ja, wat kun je daar dan zelf aan doen?

Voer in de klas een gesprek over deze vragen. Je hoeft elkaar niet te overtuigen, maar probeer gezamenlijk na te denken over oplossingen.

  • Het arrangement Waterschaarste vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Danny Wagemaker Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-10-11 11:44:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Waterproblematiek; Water; Aardrijkskunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    leerlijn, rerrangeerbare

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content Aardrijkskunde. (2020).

    Waterschaarste vmbo-kgt34

    https://maken.wikiwijs.nl/82669/Waterschaarste_vmbo_kgt34

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Waterschaarste

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.