Jullie gaan starten met een nieuw onderwerp: natuurrampen.
Natuurrampen zijn gebeurtenissen die hele nare gevolgen hebben voor alle levende wezens (mensen en dieren) en hun omgeving. Natuurrampen zoals overstromingen, orkanen, tsunami's, droogte, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen worden in deze lessenserie behandeld.
Hoe ontstaat een tornado? Of een tsunami? Wat zijn vulkanen? Waar komen aardbevingen voor? Wat kan de hulpverlening doen voor mensen en dieren in de getroffen gebieden?
De aankomende lessen krijg je antwoord op al deze vragen.
Hoe gaat dit in zijn werk?
De leerkracht geeft jullie iedere les uitleg over een bepaalde natuurramp, zoals jullie gewend zijn in de lessen. Vervolgens gaan jullie zelf aan de slag via Wikiwijs. Je kunt de onderwerpen vinden door bovenaan op het tabblad van de juiste les te klikken. Jullie mogen werken in tweetallen, maar als je liever alleen werkt mag dit ook.
In ieder werkboekje wordt veel uitgelegd. Ook vind je hier weetjes, afbeeldingen en filmpjes die je kunt bekijken. De antwoorden kun je invullen in het werkboekje. Ben je klaar met de opdrachten laat je de leerkracht even controleren. We printen je boekje met jouw antwoorden uit zodat je aan het eind van deze lessenserie een map hebt met alle lessen bij elkaar. Deze kan je ook gebruiken voor de eindtoets.
Als er nog tijd over is in de les, mag je op internet verder zoeken naar informatieve filmpjes, afbeeldingen en teksten.
Er zijn vijf lessen over natuurrampen. Les 6 is een extra oefenles kaartlezen. Deze les mag je zelfstandig maken. De 7e les is een practicum. Deze les gaan we gezamenlijk doen in het biologielokaal. Na een herhalingsles waarin alle lesstof nogmaals besproken wordt maak je tot slot een toets over de behandelde lesstof. Deze toets maak je alleen.
Heel veel succes en vooral heel veel leerplezier met deze lessen!
tsunami
vulkaanuitbarsting
tornado
Les 1: Aardbevingen
Een aardbeving is een angstaanjagende natuurramp. Stel je eens voor.... alles schudt en beeft, gebouwen beginnen te scheuren en er ontstaan barsten in de weg. Vaak zie je aardbevingen in landen ver weg, maar ook in Nederland komen aardbevingen voor. Hoe ontstaat een aardbeving? Wat is de Schaal van Richter? Waar komen aardbevingen voor? Wat zijn de gevolgen? Hoe overleef je een aardbeving? Allemaal vragen waar je in deze les een antwoord op krijgt.
Het Rode Kruis heeft een werkboekje gemaakt wat je van alles leert over deze natuurramp. Maak nu de opdrachten in het werkboek. Je kunt het werkboekje openen via onderstaande link
de aardbeving: een schokkende of trillende beweging van de aardkorst op het land.
de zeebeving: een schokkende of trillende beweging van de aardkorst onder de zee.
het magma: het vloeibare gesteente in het binnenste van de aarde.
de aardkorst: de buitenste harde laag gesteente van de aarde.
de aardplaten: stukken van de aardkorst
het epicentrum: de plek aan het aardoppervlak recht boven de schok in de grond.
Tot slot les 1: Wat weet ik nu allemaal en moet ik onthouden?
- Ik weet dat een aardbeving ontstaat bij een trilling in de aardkorst als aardplaten over elkaar schuiven.
- Ik weet dat een aardbeving gemeten wordt met een seismograaf en de zwaarte van een aardbeving wordt gemeten op de Schaal van Richter.
- Ik weet dat je bij een aardbeving moet schuilen onder een tafel of in een deuropening en niet in de buurt moet komen bij gebouwen met glas en dakpannen.
- Ik weet dat hulpverlening in getroffen gebieden helpt:
vooraf: leren wat mensen moeten doen bij een aardbeving en helpen met stevige huizen bouwen.
na een aardbeving: hulpgoederen leveren, mensen redden en helpen met het opbouwen van alles wat verwoest is.
Een tornado of een orkaan is een alles verwoestende natuurramp. Stel je eens voor.... wind die zo hard waait dat bomen afknappen als een luciferhoutje, een tornado die zoveel kracht heeft dat een heel huis opgetild kan worden.Gelukkig komen dit soort tornado's en orkanen niet in Nederland voor. Hoe ontstaat een tornado? Hoe ontstaat een orkaan? Hoe wordt windkracht gemeten? Waar komen tornado's en orkanen voor? Wat zijn de gevolgen? Hoe overleef je een orkaan of een tornado? Allemaal vragen waar je in deze les een antwoord op krijgt.
Het Rode Kruis heeft een werkboekje gemaakt wat je van alles leert over deze natuurramp. Maak nu de opdrachten in het werkboek. Je kunt het werkboekje openen via onderstaande link
Een tsunami is een bijzondere natuurramp. Eerst lijkt er niets aan de hand te zijn. Maar dan ineens trekt de zee zich terug. Even later komt er een enorme golf aan rollen. Het lijkt wel een muur van water. De golf komt op het land terecht en verwoest bomen, huizen, boten aan de kust. Het water stroomt over het land heen. Wat betekent het woord tsunami? Waar komen tsunami's voor? Hoe ontstaat een tsunami? Wat zijn de gevolgen? Hoe overleef je een tsunami? Allemaal vragen waar je in deze les een antwoord op krijgt.
Het Rode Kruis heeft een werkboekje gemaakt wat je van alles leert over deze natuurramp. Maak nu de opdrachten in het werkboek. Je kunt het werkboekje openen via onderstaande link.
Bij natuurrampen denk je niet direct aan Nederland. Toch komen overstromingen hier ook voor. De vijf grootste natuurrampen die ooit in ons land zijn geweest, waren allemaal overstromingen. Maar ook op andere plekken in de wereld komen overweldigende waterstromen voor. Wat is een overstroming eigenlijk? Hoe ontstaat een overstroming? Waar komen overstromingen voor? Wat zijn de gevolgen van een overstroming? Wat doet de hulpverlening bij een overstroming? Allemaal vragen waarop je een antwoord krijgt in deze les.
Het Rode Kruis heeft een werkboekje gemaakt wat je van alles leert over deze natuurramp. Maak nu de opdrachten in het werkboek. Je kunt het werkboekje openen via onderstaande link.
De Deltawerken: dammen die gebouwd zijn om Nederland te beschermen tegen overstromingen.
Een moesson: een speciale wind in tropische gebieden die een half jaar uit een bepaalde richting waait om dan ineens van richting te veranderen.
Risicogebieden: gebieden die een groter risico lopen.
Internationale samenwerking: verschillende landen in de wereld werken samen.
Afhankelijkheid: het hulp van anderen nodig hebben
Tot slot: wat heb ik geleerd en moet ik onthouden?
- Ik weet dat een overstroming ontstaat als er veel regen valt en de rivieren dat vele water niet snel genoeg kunnen afvoeren.
- Ik weet dat overstromingen ook in Nederland voorkomen. In 1953 was de laatste 'watersnoodramp'. Daarna zijn de Deltawerken gebouwd.
- Ik weet dat het herstellen van een land na een overstroming heel moeilijk is omdat mensen uit hun huizen gevlucht zijn, oogst en voedselvoorraden vernield zijn en dat veel huizen, wegen en bruggen zijn verwoest.
In deze les leer je dat je water nodig hebt om in leven te blijven. Maar dat wist je natuurlijk al! Ook planten en dieren moeten water krijgen. Want als zij sterven, heb jij niets meer te eten. Maar wat nu als er bijna geen water meer is? Wat zijn de gevolgen van extreme droogte? En wat kun je er aan doen? Hoe voorkom je hongersnood? Wat doet de hulpverlening om mensen te helpen in gebieden met extreme droogte? Op al deze vragen vind je een antwoord in deze les.
Het Rode Kruis heeft een werkboekje gemaakt wat je van alles leert over deze natuurramp. Maak nu de opdrachten in het werkboek. Je kunt het werkboekje openen via onderstaande link.
Les 6: Extra: zelfstandig aan het werk met landkaarten
Werken met de atlas.
Bij deze opdracht gaan jullie leren werken met de atlas.
Lees de vragen goed en zoek de antwoorden in de atlas. Je leert verschillende kaarten herkennen, zoeken in het register, leert kijken naar de schaal van een kaart en naar verschillende kaartsymbolen in de legenda.
Veel plezier met deze opdracht!
Kernbegrippen en moeilijke woorden:
Landkaart : afbeelding van een deel van het oppervlakte van de aarde.
Atlas: een boek met kaarten
Legenda: het gedeelte van de kaart waarop wordt uitgelegd wat de kaartsymbolen betekenen
Kaartsymbolen: dit zijn de tekens en kleuren waarvan de betekenis wordt uitgelegd in de legenda
Schaal: verhouding tussen de afstand op een kaart en de afstand in werkelijkheid
Oefening: Werken met landkaarten
0%
Introductie
Introductie
We gebruiken voor deze opdracht de bosatlas op school, de 61 editie van de Kleine Bosatlas.
Deze laatste les gaan we besteden aan het doen van een practicum. Een filmpje over een vulkaanuitbarsting heb je net gezien. Wil je deze nogmaals bekijken, klik dan op de link onder aan deze pagina.
Open onderstaand bestand, hierin staat precies wat je moet doen.
Ter voorbereiding op de toets herhalen we in deze les kort de belangrijkste lesstof uit de lessenserie. Deze les doen we klassikaal. Je hoeft in deze les niet te werken in Wikiwijs. Zorg dat je de map met alles wat je gemaakt hebt bij je hebt!
Het arrangement Natuurrampen is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Marjan Kooi
Laatst gewijzigd
2018-05-04 13:49:17
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0
Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Werken met landkaarten
Les 9: Schriftelijke overhoring Natuurrampen
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.