De Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog

Startpagina

Welkom!

Zit jij in de tweede klas van het basis of kaderonderwijs  van de middelbareschool en wil jij meer te weten komen over de Tweede Wereldoorlog? Dan zit jij hier op het juiste adres. Op deze pagina zullen wij de belangrijkste gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog ( 1940-1945) behandelen. Op de website vind je verschillende kopjes.  Bij het kopje 'Lesstof' vind je de stof die je nodig hebt voor dit onderwerp. Ook  zijn er op de website opdrachten die je kan maken . Bij het kopje ' Test Jezelf' vind je de opdrachten die bij de lesstof horen. Natuurlijk staat er ook een toets op de pagina. De toets kan je vinden bij het kopje ´ Eind toets´.

Afbeeldingsresultaat voor world war 2

 

Op deze pagina heb ik een aantal lesdoelen voor opgesteld. De lesdoelen zijn:

- Aan het einde van de les kan de je de oorzaken noemen van WOII en Hitler's populariteit

- Aan het einde van de les kan je de volgorde van de verovering van Hitler benoemen

- Aan het einde van de les weet je  wat er bedoeld werd met de holocaust en weet je wat dit inhield

- Aan het einde van de les ken je de oorzaken van het eindigen van de oorlog

Lesstof

Oorzaken WO II en Hitler's populariteit

Duitsland

Zoals jullie weten kwam Duitsland als de grote verliezer uit de Eerste Wereldoorlog. Een aantal landen kwamen daarom bijeen om te bespreken wat er gedaan zou worden met Duitsland.  Deze grote vergadering werd gehouden in Versailles, Frankrijk. Hier werd dan ook het Verdrag van Versailles gemaakt. In het Verdrag van Versailles stonden er allemaal regels waar Duitsland zich aan moest houden. Zo stond er dat Duitsland geen leger meer mocht hebben,  zijn koloniën moest teruggeven, geld terug moest betalen aan Frankrijk en Groot Britannie en geen lid meer mocht zijn van de Volkenbond.

 

Crisis

Duitsland werd hard gestraft. Door alle maatregelen kwam Duitsland in een crisis terecht. Het lukte Duitlsland niet meer om de schuld aan Frankrijk en het Verenigde Koninkrijk te betalen. Dit kwam door de inflatie, daling van de waarde van het geld.

 

Afbeeldingsresultaat voor hitler
Adolf Hitler

Door de inflatie waren er veel bedrijven genoodzaakt te sluiten waardoor er veel werkloosheid bestond. Niet alleen Duitsland had last van de crisis, maar ook andere landen zoals Amerika. De Amerikanen gingen op de beurs beleggen ( aandelen kopen en dan verkopen als ze meer waard zijn) met vreemdvermogen ( geleend geld).  Toen de aandelen minder waard werden konden de mensen hun schulden niet meer terug betalen. De gevolgen hiervan waren een wereldwijde crisis.

Het Duitse volk was woedend. Zij vonden het niet eerlijk dat zij alleen gestraft werden voor de oorlog en Oostenrijk- Hongarije niet. Oostenrijk- Hongarije was tijdens de Eerste Wereldoorlog één land, na de oorlog spliste deze twee landen uitelkaar. De heren van het Verdrag van Versailles vonden het dan ook niet nodig dat deze landen gestraft werden, aangezien zij nu twee verschillende landen waren.

Hitler maakte mooi gebruik van de woede van het volk.  Hij gaf de joden de schuld van de crisis, die waren vaak erg rijk en de rest van de bevolking leefde in armoede. De crisis moest dan wel aan hun liggen vond hij.  Hij vond ook dat hij het land moest lijden en minister- president ( rijkskanselier) moest worden. Hij zou van Duitsland weer een sterk land maken. Ook zou hij de joden wegroeien. In 1933 wint Hitler de verkiezingen. Het eerste waar Hitler mee begon was met verschaffen van veel werk.  Er werden veel wegen en fabrieken gebouwd. Ook kregen veel mannen een millitaire opleiding. Duitsland werd steeds sterker en Hitler steeds populairder omdat hij zijn beloftes na kwam.

 

Hitlers veroveringen

Hitler was erg populair in Duitsland. Hij wilde van Duitsland weer snel een sterk land maken, zoals voor de Eerste Wereldoorlog. Hitler vond h

et daarom ook zo belangrijk dat Duitsland de baas zou worden over zo veel mogelijk andere landen. In 1939 veroverde Hitler als eerst Polen. Na Polen veroverde Hitler Noorwegen en Denemarken. De wereld zag dit en verklaarde Duitsland de oorlog.

Afbeeldingsresultaat voor kaart europa wo2
Bezettings kaart van Europa

Nederland

Nederland koos ervoor om net zoals in de Eerste Wereldoorlog neutraal te blijven. Maar helaas had Hitler andere plannen voor Nederland.  Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Nederland vocht hard terug. Op 14 mei 1940 werd de stad Rotterdam plat gebombardeerd. Dit dwong het leger zich na 5 dagen over te geven.  Al gauw werden ook andere landen in Europa door de Duitsers veroverd. Zo kwamen ook België, Luxemburg, Frankrijk, de Balkan en Noord- Afrika in de handen van de Duitsers. Duitsland had ook een aantal bondgenoten, die de Duitsers mee hielpen in de oorlog.  De bondgenoten waren Italië en Japan. Japan bezette  Nederlands- Indië ( tegenwoordig Indonesië) van 1941 t/m 1945 .Duitsland wilde ook het Verenigd Koninkrijk bezetten. Dit lukte hen niet. Het Verenigd Koninkrijk zou later samen met andere landen wel vechten tegen Duitsland.

 

De Holocaust

De Vervolgingen

Hitler had een hekel aan de joden. Volgens Hitler was het ook de schuld van de joden dat het zo slecht ging met het land. Want zij jatte al geld en lieten Duitsland in een crisis achter. Er volgde al snel strenge regels voor de joden. Zo moesten de joden bijvoorbeeld verplicht een jodenster dragen in het openbaar, mochten zij niet meer het  openbaarvervoer of met de fiets reizen. Joden mochten ook niet meer naar niet joodse scholen of winkels heen gaan. De regels werden met de dag strenger.

Concentratiekampen

AnneFrankSchoolPhoto.jpg
Anne Frank

In de tussentijd werden er in het oosten van Europa, voornamelijk in Polen veel concentratiekampen gebouwd.  Deze concentratiekampen waren bedoeld voor joden, zigeuners, gehandicapten en politiek tegenstanders van Hitler. In Hitlers begin jaren probeerde hij iedereen wijs te maken dat hij werkkampen had opgericht voor de joden waar zij zouden mogen werken als extra bijverdienste later werd het duidelijk snel
dat deze kampen gebruikt werden om mensen te vernietigen. Al gauw werden er joden opgepakt en naar de concentratiekampen gebracht, waar zij hard moesten werken en gedood werden. Een bekend  joods persoon die in een concentratiekamp overleden is, is Anne Frank. Anne Frank was een jong joods meisje die op jonge leeftijd samen met haar ouders en oudere zus  vanuit Duitsland naar Nederland toe kwamen om Hitler te onvluchten. Hier in Nederland hadden zij een goed bestaan. De vader van Anne Frank, Otto Frank had een bedrijf waar hij jam maakte en verkocht , en de familie was erg gelukkig, tot dat Duitsland Nederland binnen drong. De familie Frank moest onderduiken en ging wonen in een schuilhuis, beter bekend als het achterhuis. Zij woonden daar 2 jaar lang samen met andere joodse onderduikers tot dat zij uiteindelijk verraden werden.  Anne hield in het achterhuis een dagboek bij, waar zij alle gebeurtenissen van het huis en haar gevoelens over de oorlog op schreef.

Zij werden na 2 jaar te hebben gewoond in het achterhuis opgepakt en naar verschillende concentratiekampen gebracht. Uiteindelijk overleed Anne Frank samen met haar zus Margrot in Bergen Belsen. De enigste die de holocaust en de Tweede Wereldoorlog overleefde was Otto Frank, de vader van Anne Frank. Hij zou later het dagboek van zijn dochter publiceren.

 

Het einde van de oorlog

Het begin van het einde

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er veel verzet. Veel mensen probeerde in het geheim de Duitsers te dwarsbomen en hielpen de joden waar het ook maar kon. De mensen van het verzet maakten vaak wegen kapot, zodat de Duitsers geen gebruik konden maken van de wegen, ook vernielde zij ook vaak Duitse wapens. Voor de joden zorgden zij vaak voor schuilplaatsen en vervalste papieren.  Zij hebben zo heel veel levens kunnen redden.  Mede dankzij de mensen van het verzet  werd het voor de Duitsers steeds moeilijker om stand te houden en raakte zij steeds dieper in de problemen.

 

Afbeeldingsresultaat voor d-day
D-day

De geallieerden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er een paar landen die wilde samwerken tegen Hitler. Deze groep landen werden de geallieerden genoemd. De geallieerden waren : Amerika, de Sovjet- Unie, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en China. De geallieerden hadden al eerder in 1942 geprobeerd de Duitsers aan te vallen in Frankrijk, maar dit mislukte helaas. Op 6 juni 1944 was het de geallieerden dan eindelijk gelukt. Zij kwamen onverwachts aan op het strand van Normandië in Frankrijk. De Duitsers hadden dit niet aanzien komen en werden verslagen in Frankrijk. Deze dag wordt ook wel de D-day genoemd. Langzamerhand  werden ook steeds meer andere delen van Europa ( en de concentratiekampen) bevrijd door de geallieerden. Toen Hitler zag dat hij geen schijn van kans meer maakte, pleegde hij zelfmoord.  Op 8 mei 1945 geeft Duitsland zich dan officieel over.  Europa is dan officieel bevrijd. De Japanners worden een paar maanden later door de geallieerden verslagen en ook Nederlands- Indië is dan weer vrij. De Tweede Wereldoorlog was voorbij!

 

 

Test jezelf!

Toets: Test je zelf

Start

Extra lesstof

Extra oefenen

Hallo daar ben je weer!!

Hier kun je een korte samenvattende filmpje vinden van de stof die je net behandeld hebt.

Enjoy!

 

Extra uitdaging

Je bent heel snel door de stof heen gegaan! Hier krijg je wat extra uitdaging! Hierbij een opdracht voor jou! Bekijk het volgende filmpje:

Instructie:

De opdracht bestaat uit een dagboekfragment. Je gaat een dagboekfragment schrijven van minimaa; 1A4 en maximaal 1,5. Je schrijft het als een Joodse burger die de holocaust heeft meegemaakt.

De volgende begrippen moeten in je dagboekfragment staan:

- Jodenster

- Duitsers

- Kampen

- Kristallnacht

 

Eindtoets

Beste leerlingen,

Jullie zijn alweer aan het eind van dit arrangement gekomen. Heel goed gedaan !

Hieronder zie je een knopje ''Eindtoets'' staan. Klik op dat knopje voor de eindtoets.

De eindtoets bestaat uit 10 vragen en je maakt het individueel!

Als je klaar bent met de toets mail je resulaten naar jullie docent ( mij in dit geval).

 

Veel succes!

 

Eindtoets

  • Het arrangement De Tweede Wereldoorlog is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Gamden Tavares Pinheiro Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-04-15 09:31:03
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De lessendoelen voor dit arrangement zijn: - de leerlingen weten aan het einde van de les wat de gevolgen waren van de Vrede van Versaille - de leerlingen weten aan het einde van les de oorzaken van de financiële crisis op te noemen - de leerlingen weten aan het einde van de les de wat de oorzaken waren voor Hitlers populariteit Vak en doelgroep Het vak waarvoor dit arrangement voor bedoeld is, is geschiedenis. Het arrangement is bedoeld voor leerlingen die het basis/ kader vmbo niveau volgen op het tweede leerjaar. De leerlingen die dit arrangement volgen hebben vaak last van concentratieproblemen. Het is daarom ook belangrijk om een 'leuk' en actief arrangement voor de leerlingen te maken.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Eindtoets
    http://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeXHJjQ7CQxk7aa5-ou59y3FeipCyc-c197ctuZpErJgOwmHQ/viewform
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Test je zelf

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.