De verzuiling en ontzuiling in Nederland (20e Eeuw)

De verzuiling en ontzuiling in Nederland (20e Eeuw)

Inleiding

Hallo Leerlingen,

 

De vorige les hebben wij het gehad over de verzuiling van Nederland. Hierover heb je als je je huiswerk hebt gedaan een drietal vragen gemaakt in het werkboek. Als het goed is heb je nu een basis beeld over wat verzuiling eigenlijk is. Ook hebben we vorige gekeken naar de ontzuiling van de Nederlandse maatschappij. 

Deze les gaan we wat je hebt geleerd toepassen om zo een eigen mening te formuleren. We gaan zelf een mening vormen over de huidige onze maatschappij. Vind je dat er nog wel of niet sprake van verzuiling is in onze maatschappij? Dat is de vraag die je voor jezelf gaat beantwoorden in deze les. In het tablad 'handelingen' staat precies beschreven hoe we dat gaan doen.

 

De opdracht

Tijdens deze les ga je zelf op onderzoek uit.

Rond 1965 begon de ontzuiling van de Nederland, dit betekend dat de zuilen die er waren langzaam, maar zeker uit elkaar vielen. In de vorige les heb je hier uitleg over gehad. Aan de hand van de kennis die hebt over de verzuiling en ontzuiling ga je een mening vormen over of er nog sprake is van verzuiling is in onze eigen, hedendaagse samenleving. Hiervoor gebruik je ook een aantal bronnen die onder het tablad 'bronnen' staat. 

Je maakt deze opdracht individueel

Je krijgt 2 uur om deze webquest te maken

 

De Vraag van de opdracht is: Tot hoeverre vind jij dat er nog sprake is van verzuiling in Nederland?

 

De doelen van deze opdracht zijn.

  • De leerling kan aan de hand van een eigen gevormde mening over de verdeeldheid van de maatschappij laten zien dat de leerling weet van de verzuiling is.
  • De leerling kan aan de hand van een eigen gevormde mening over de verdeeldheid van de maatschappij laten zien dat de leerling weet van de ontzuiling is.
  • De leerling kan aan de hand van de opdracht laten zien dat de leelring om kan gaan met gegeven bronnen.

Handelingen

Werkwijze: Je geeft uiteindelijk antwoord op de hoofdvraag: Is er in onze hedendaagse nog sprake van een vorm van verzuiling?

 

  • Je begint met het bekijken van de eerste bron. In deze bron wordt weer even kort uitgelegd wat de verzuiling in houdt, welke stromingen er waren en welke politieke partijen er zijn. Je hoeft dit niet te noteren, maar het is slechts het terug halen van de kennis van de vorige les.

 

  • Nadat je weer weet welke zuilen er zijn en wat het in houd, wil ik dat je nadenkt over bij welke zuil je zelf zou horen als je in die tijd zou leven. Bron 1 kan je hier goed bij helpen.

 

  • Nadat je dit hebt uitgezocht zoek je uit wat de hedendaagse politieke variant is van die zuil en leg je uit of je je er mee identificeert. Bij bron 1 staat een linkje met een overzicht van partijen.

 

  • Aan de hand van alle bronnen wil ik graag dat je beargumenteerd of er volgens jou nog steeds sprake is van een (lichte) vorm van verzuiling, er is geen goed of fout antwoord. Probeer in ieder geval minimaal 1 argumenten te geven voor je keuze. Hoewel de term 'verzuiling' in onze huidige maatschappij niet zo snel gebruikt zal worden, moet je goed nadenken wat de betekenis van de term eigenlijk is. 'Verzuiling' is eigenlijk de verdeeldheid van de maatschappij in groepen op basis van bepaalde overtuigingen. Dus probeer je niet te veel op het begrip te focussen, maar op de definitie.

 

  • Ook gebruik je een zelf opgezochte bron waar de 1 argument uit haalt om je stand punt te ondersteunen.

 

  • Wanneer je klaar bent stuur je je woord document in via de ELO. Check je document voordat je het ingeleverd op eventuele spelfouten en netheid.

Bronnen

Bronnen:

Beoordeling

Beoordeling:

  • Je document bestaat uit 400 t/m 500 worden.
  • Je hebt minimaal 1 eigen bron uitgezocht over de verzuiling
  • Je hebt de bronnen vermeld.
  • Je hebt minimaal 1 eigen bron opgezocht.
  • Je kan helder uitleggen wat de verzuiling en ontzuilen binnen Nederland inhield.
  • Het artikel is op een nette en correcte manier geschreven.

De afsluiting en Conclusie

Ik hoop dat je met behulp van de vorige les en deze webquest de stof goed onder de knieen hebt gekregen. De Verzuilinig is een belangrijk onderwerp, waar de gevolgen nog steeds van te merken zijn. Verder hoop ik dat je zelf een oordeel hebt kunnen geven over de verdeeldheid in onze huidige maatschappij. Kaart het eens aan aan de eet tafel vanavond en kijk eens wat je familie hiervan vind, of vraag eens aan je opa of oma of jij nog vinden dat er nog iets te merken is van de verzuiling in onze huidige maatschappij.

 

Wat heb je nou concreet geleerd:

- op kleine schaal een onderzoekje doen naar een historisch onderwerp door middel van gegeven bronnen.

- doormiddel van dit onderzoekje een mening kunnen vormen over een specifiek onderwerp wat speelt in onze maatschappij.

- zelf bronnen zoeken voor je onderwerp.

Docentenpagina

Docent: Daniël Brokke

Vak: Geschiedenis

Onderwerp: Verzuiling van de Nederlandse maatschappij in de 20e eeuw

Benodigdheden: Een laptop/pc met een internet aansluiting

Benodigde tijd: 2 uur.

Niveau: Havo 3 / VWO 3

 

Tijdvak: Tijd van televisie en computers, 2e helft van de 20e eeuw (1950-2000)

 

Webquest is ter afsluiting van het onderwerp verzuiling.

 

Email: s1105481@student.windesheim.nl

 

Dit arrangement kun je toepassen op de verzuiling en ontzuiling van Nederland. De opdracht is bedoeld als afsluiting van het onderwerp en word gebruikt om de leerlingen zelf over de maatschappij na te laten denken. De leerlingen gaan zelf een mening vormen of zei vinden dat er nog sprake is van verzuiling (verdeeldheid) in onze maatschappij. dit doen ze aan de hand van een aantal gegeven bronnen en 1 zelf opgezochtte bron. Het is dus noodzakelijk dat de leerlingen vooraf deze opdracht genoeg kennis hebben over wat de verzuiling en ontzuiling inhoud.

Het arrangement bestaat uit 1 opdracht. Ze lopen een paar handelingen langs om zo een eigen mening te vormen en antwoord te geven op de hoofdvraag.

Leerlingen werken de opdracht uit in een word document en sturen die aan het einde van de les naar de docent die het zal beoordelen met voldaan of niet voldaan.

 

  • Het arrangement De verzuiling en ontzuiling in Nederland (20e Eeuw) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Daniel Brokke Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-03-26 21:24:18
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze webquest gaan we verder met het onderwerp verzuiling!
    Leerniveau
    HAVO 3;
    Leerinhoud en doelen
    Pluriformiteit vanaf de jaren zestig; Sociaal-culturele veranderingen in de jaren zestig; Sociaal-culturele veranderingen en toenemende pluriformiteit vanaf de jaren '60; De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.