Samenleven

Het begint met kunnen samenleven

Samen kunnen leven moet je kunnen. In Nederland leef je met 17 miljoen mensen bij elkaar. Daarom heb je het over de Nederlandse samenleving. En daar ben jij een onderdeel van. Zonder jouw bijdrage draait het niet goed. Als je met zo veel mensen bij elkaar leeft, dan zijn er allerlei spelregels nodig. Je hebt spelregels op papier staan. Dat noem je wetten. Je hebt ook spelregels die niet op papier staan, dat noem je gedragsregels.

In de loop van de tijd hebben mensen regels opgesteld. Daardoor kunnen zij met elkaar omgaan. Iedereen weet namelijk waaraan men zich moet houden. Dat lijkt simpel. Maar dat is het niet. Er zijn wel erg veel dingen waaraan je jezelf moet houden. En er zijn ook regels die sommige mensen waardeloos vinden. Ook kijken mensen anders naar regels. Wat de ene mens belangrijk vindt, is voor de ander onbelangrijk. De kunst is daar mee om te kunnen gaan zonder ruzie te maken. Je moet wat van anderen accepteren. Dat noem je tolerant zijn. In een samenleving waar dat als regel geldt kun je leven zonder voortdurend met conflicten bezig te zijn.

 • Het arrangement Samenleven is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

  Auteur
  VO-content
  Laatst gewijzigd
  2018-02-07 09:39:11
  Licentie

  Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

  Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

  Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

  Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

  Toelichting
  De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
  Leerinhoud en doelen
  Aardrijkskunde; Geschiedenis;
  Eindgebruiker
  leerling/student
  Moeilijkheidsgraad
  gemiddeld
  Trefwoorden
  gedragsregels, samenleven, tolerant

  Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

  VO-content - Kennisbanken. (2018).

  Groepen

  https://maken.wikiwijs.nl/119383/Groepen