Inleiding
Als je dorst hebt is het fijn een glas water leeg te drinken. Misschien heb je wel trek in twee glazen. Je kunt ook hele andere dingen met glazen en water doen, zoals muziek maken. Jullie gaan zelf onderzoeken hoe je dat doet.
Opdracht
Jullie gaan in tweetallen onderzoeken hoe je met glazen en water geluid kan maken. De materialen die jullie nodig hebben per tweetal:
- 1 litermaat (gevuld met water)
- 5 glazen
- 1 theelepel
Jullie gaan eerst onderzoeken wat geluid is. Daarna volgen jullie de stappen van het proefje en komen jullie erachter hoe je geluid maakt met glazen en water.
Jullie onderzoeksvraag is: welk glas geeft de hoogste toon? Een glas met weinig water erin of een glas met veel water? Licht dit toe.
Wat denk jij?
Jullie gaan het antwoord op de onderzoeksvraag voorspellen. Ga in gesprek met elkaar over wat jullie denken welk glas de hoogste toon geeft.
Verwerking
Onderzoek doen
Jullie gaan onderzoeken wat geluid eigenlijk is en hoe het ontstaat. Onder het kopje 'infobronnen' staan de bronnen die jullie mogen gebruiken. Als je de bronnen goed hebt bekeken/gelezen, kan je de vragen op de volgende pagina beantwoorden. De antwoorden schrijven jullie op het antwoordformulier.
Vragen
Vraag 1:
Wat is geluid?
Vraag 2:
Geluidstrillingen gaan langs verschillende onderdelen van ons oor, waardoor wij kunnen horen. Wat is de juiste volgorde van de trillingen? Kies uit de volgende woorden:
- Hersenen, gehoorgang, trommelvlies, oorschelp, slakkenhuis
Vraag 3:
Wat is het verschil in trillingen bij hoge en lage tonen?
Vraag 4:
Het aantal trillingen per seconden noem je ………………
Vraag 5:
De sterkte van het geluid noem je ……………..
Geluid maken met glazen
Jullie gaan geluid maken met glazen en water. Hoe je dit doet staat stap voor stap uitgelegd op de volgende pagina's. Voer de verschillende stappen in tweetallen uit en schrijf aan het eind van het proefje de antwoorden van de vragen op jullie antwoordformulier.
Stap 1
Zet de 5 glazen naast elkaar.
Stap 2
Vul het linker glas tot de rand met water.
Stap 3
Doe in het volgende glas een beetje minder water.
Stap 4
Herhaal stap 3 tot in het laatste glas het minste water zit.
Stap 5
Tik met de lepel tegen de glazen met water.
Vragen: beantwoord de volgende vragen op het antwoordformulier
Vraag 1:
Wat hoor je als je tegen het glas aan tikt?
Vraag 2:
Door welk glas zouden de meeste trillingen gaan?
Vraag 3:
Door welk glas zouden de minste trillingen gaan?
Vraag 4:
Welk glas geeft de laagste toon?
Vraag 5:
Welk glas geeft de hoogste toon?
Vraag 6:
Hoe denk je dat dat komt?
Infobronnen
Geluid
Deel en vergelijk
Kijk eens naar jullie antwoorden op de vragen. Hadden jullie deze antwoorden verwacht? Hoe ging het samenwerken? Vonden jullie het een leuke opdracht?
Ga in gesprek met elkaar over de opdracht.
Beoordeling
Jullie mogen de glazen en de litermaat leeggooien in de wasbak.
Daarna gaan we de antwoorden bespreken.
Hoe ging de samenwerking? Hebben jullie van elkaar geleerd? Was het een lastige opdracht? Konden jullie de stappen uitvoeren? Waar liepen jullie nog tegenaan?
Afsluiting
Jullie hebben geleerd wat geluid is, hoe geluid ontstaat en hoe jezelf geluid kan maken met water en glazen. Dit hebben jullie onderzocht door de filmpjes te bekijken en de informatie te lezen en natuurlijk door zelf het proefje uit te voeren!
Informatie leerkracht
Doel: de leerlingen leren onderzoeken hoe je geluid kan maken met water en glazen. Dit doen ze door informatie op te zoeken over het onderwerp 'geluid'. Ze beantwoorden vragen die aansluiten bij het onderwerp. Aan de hand van de informatie kunnen ze het proefje uitvoeren en de vragen bij het proefje beantwoorden.
Doelgroep: groep 6/7/8.
De leerlingen gaan eerst zelf op onderzoek uit. Ze zoeken informatie op over geluid. Hierdoor wordt de voorkennis geactiveerd. Wat is geluid ook alweer? Hoe ontstaat geluid?
Materialen:
- Water
- 5 glazen
- Theelepel
Kerndoel 42: De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.