Het beste idee van Nederland

Inleiding

Hoi, mijn naam is Rob Waanders en ik ben de baas van 'Het beste idee van Nederland'. Van juf Marijn heb ik gehoord dat jullie al heel veel over de geschiedenis van het vervoer in Nederland hebben geleerd. Dit vind ik super om te horen. Jullie hebben gezien dat de voertuigen met een motor nog helemaal niet zo lang bestaan. Het begon allemaal met het stenen wiel en de boot van takken. In het fimpje kun je alles wat je hebt geleerd nog een keertje zien. Dit is heel handig voor de opdracht die ik straks aan jullie ga geven. Ik wil jullie namelijk iets heel belangrijks vragen. Maar dat hoor je straks! Kijk eerst maar even het filmpje.

Ps. Zet je het geluid even uit voor je gaat kijken? Anders horen we 24 keer hetzelfde geluidje. Dat is niet zo handig.

Verkeer door de jaren heen

Opdracht

Daar ben ik weer. Ik vertelde net al dat ik een belangrijke opdracht voor jullie had. Wat deze opdracht is vertel ik straks uitgebreid, maar ik kan al wel een beetje verklappen wat we deze les allemaal gaan doen. Het gaat in ieder geval over het vervoer in Nederland van vroeger, nu en van de toekomst. Deze les ga je:

  • Terugkijken naar de geschiedenisles over het vervoer in Nederland;
  • Je verdiepen in duurzaamheid;
  • Een voertuig voor de toekomst ontwerpen.

Oh, nu is de opdracht al een beetje verklapt. Nou ja, het is dus de bedoeling dat jullie een voertuig gaan ontwerpen voor de toekomst. Hoe cool is dat?! Maar een voertuig ontwerpen is niet zomaar wat, daar gaat heel veel voorbereiding aan vooraf. Laten we dat eerst gaan doen!

Wat weet je nog?

Stap 1 van de voorbereiding is de kennis die je al hebt weer ophalen. Het is heel handig om te weten welke voertuigen er al zijn en hoe ze werken. Daarom heb ik een kleine test gemaakt met vragen over de geschiedenisles. Ik hoop dat je de meeste vragen goed kunt beantwoorden. Lukt het nog niet helemaal, kijk dan maar eens tussen de infobronnen, daar staat de link naar de presentatie van de geschiedenis les. Dit kan jou vast heel goed helpen! Heel veel succes

Verwerking

Zo, volgens mij is de kennis over de voertuigen wel weer opgehaald. Dan is het nu tijd voor stap 2 en dat is ons verdiepen in nieuwe informatie. Je hebt vast wel eens gehoord over de klimaatveranderingen en dat de aarde steeds warmer wordt. Daarom wordt er gezegd dat de voertuigen allemaal duurzamer en groener moeten, maar wat wordt hier nou precies mee bedoeld? Hiervoor heb ik de hulp van de Minister van Economische Zaken en Klimaat ingeschakeld. Hij zal jullie hier verder bij helpen. Laten we snel kijken naar wat hij jullie te vertellen heeft.

Duurzaamheid

Hallo ontwerpers,

Van Rob Waanders heb ik gehoord hoeveel jullie al weten van het vervoer door de jaren heen. Maar als ik kijk naar de toekomst, dan denk ik vooral aan duurzame voertuigen. Dat kan ook niet anders als Minister van Economische Zaken en Klimaat. Rob vertelde mij ook dat jullie een voertuig gaan ontwerpen voor in de toekomst. Ik wil hier graag iets aan toevoegen, kunnen jullie ook een duurzaam voertuig ontwerpen? Ik snap wel dat duurzaamheid nog niet helemaal bekend is bij jullie, daarom heb ik een paar vragen bedacht die jullie gaan helpen bij het ontwerpen van jullie toekomstvoertuig.

  1. Wat is duurzaamheid?
  2. Wat is de ecologische voetafdruk? Hoe wordt deze voetafdruk groter en kleiner?
  3. Hoe kunnen we energie opwekken?
  4. Welke soorten duurzame energie zijn er?

Ik denk niet dat jullie nu al de antwoorden op deze vragen weten, maar gelukkig heb ik bij de infobronnen filmpjes en sites toegevoegd die jullie kunnen gebruiken.  

Ik zie jullie antwoorden graag verschijnen op mijn bureau!

Met vriendelijke groet,

Eric Wiebes, Minister van Economische Zaken en Klimaat

Verdieping

Eric Wiebes weer hier. Wat goed dat je al helemaal klaar bent met het beantwoorden van de vragen over duurzaamheid. Nu weet je dat er meerdere soorten duurzame energie zijn en ik ben benieuwd of je mij misschien wat kunt vertellen over de verschillende soorten duurzame energie. De bronnen zijn:

  • Zonne-energie;
  • Windenergie;
  • Water-energie.

Zoek uit hoe de energiebronnen werken, kijk ook naar de voor- en nadelen van de energiebronnen. Beslis daarna welke energiebron het beste geschikt is om een voertuig te laten rijden.

Ontwerp jouw eigen voertuig

Volgens mij weten we na de opdracht van Eric genoeg over duurzaamheid en kunnen we dit ook gebruiken in onze voertuigen. Nu ga je aan het werk als futurist. Een futurist is iemand die trends volgt en op basis daarvan de toekomst voorspelt. Jouw toekomstvoorspelling gaat vandaag over het vervoer van de toekomst. Het ontwerp kunnen we dan gebruiken voor het nieuwe seizoen van 'Het beste idee van Nederland'.

We hebben al gezien dat het vervoer eigenlijk begon in 3500 v. Chr. begon met de uitvinding van het wiel. Dit wiel werd steeds meer gebruikt en uiteindelijk werd de auto uitgevonden in 1885. De auto's werden steeds mooier en er kwamen er steeds meer. We hebben ook geleerd dat duurzaamheid heel belangrijk is voor de toekomst, als de voertuigen niet duurzamer worden, dan weten we niet hoe lang de wereld nog blijft bestaan.

Je hebt dus al verschillende trends gezien, kun jij nu een voorspelling doen over het voertuig van de toekomst? Of kun jij een voertuig dat nu al bestaat duurzamer maken?

Nog niet genoeg inspiratie? Kijk dan bij de informatiebronnen, daar staat een fimpje met een paar voorbeelden van voertuigen uit de toekomst.

 

Zo het plan voor het voertuig ligt nu klaar, op naar de uitwerking ervan! Haal voor uit de klas het ontwerpblad, pak je kleurpotloden/stiften en grijze potlood. Als je alles klaar hebt liggen kun je een schets gaan maken van jouw voertuig uit de toekomst. Maak er een mooi ontwerp van, zodat iedereen meteen denkt: 'Die wil ik hebben!' Heel veel succes!

PS. Als je nog iets meer inspiratie nodig hebt, kijk dan tussen de infobronnen.

Deel en vergelijk

Ben je helemaal klaar? Is jouw voertuig klaar om naar de Minister van Economische Zaken en Klimaat gestuurd te worden? Dan is het tijd om een verkooppraatje te gaan schrijven. Een ontwerp is al heel mooi, maar je moet jouw ontwerp/product wel goed kunnen verkopen. 

Ben je daar ook helemaal klaar mee, lever dan je werkblad in en hang jouw voertuig op in de klas.

Is de tijd nog niet om? Ben je als eerste klaar? Ga dan verder met de verdieping over duurzame energie.

Beoordeling

Kijk in het beoordelingsschema hoe jij het hebt gedaan vandaag.

Opdracht

Goed

Voldoende

Onvoldoende

1: De brief van Eric Wiebes

Ik heb alle vragen uit de brief beantwoord.

 

Ik heb 1 vraag uit de brief niet beantwoord.

Ik heb geen antwoord gegeven op de vragen in de brief.

2: Toekomstvoorspelling

Ik heb nagedacht over duurzaamheid in mijn voorspelling. In mijn voertuig kunnen mensen zitten/staan en mijn voertuig is gebaseerd op de trends die we hebben gezien in de geschiedenis.

 

Ik heb een beetje nagedacht over duurzaamheid in mijn voorspelling. In mijn voertuig kunnen mensen zitten/staan en mijn voertuig is een beetje gebaseerd op de trends die we hebben gezien.

Mijn voertuig is niet duurzaam en ook niet gebaseerd op de trends die we hebben gezien. Wel kunnen er mensen staan/zitten in mijn voertuig.

3: Het ontwerp

Het ontwerp van mijn voertuig ziet er mooi uit en zou zo gemaakt kunnen worden.  

 

Mijn ontwerp had nog iets beter uitgewerkt kunnen worden, maar ziet er wel verzorgd uit.

Mijn ontwerp is afgeraffeld en niet mooi uitgewerkt.

4: Verkooppraatje

Mijn verkooppraatje is overtuigend en informatief. Het zorgt ervoor dat iemand meteen mijn voertuig wil maken of kopen.

 

Mijn verkooppraatje is informatief en een beetje overtuigend. De mensen hebben niet meteen het idee om mijn voertuig te gaan kopen of maken.

Mijn verkooppraatje is niet overtuigend en niet informatief. De mensen weten na het horen/lezen van mijn praatje niet hoe het voertuig precies werkt.

5: Werkhouding

Ik was rustig zelfstandig voor mezelf aan het werk tijdens de les en hielp klasgenoten.

Ik was niet heel rustig aan het werk, maar wel zelfstandig en ik kon ook mijn klasgenoten helpen als ze het even niet meer wisten.

 

Ik was onrustig aan het werk en mijn klasgenoten hadden last van mij.

Afsluiting

Zo nu zit het erop. Deze les heb je een aantal dingen geleerd en gedaan:

  • Je hebt geleerd wat duurzaamheid is en hoe je duurzame bronnen kunt verwerken in een voertuig.
  • Je hebt een mooi en duurzaam ontwerp gemaakt voor een toekomstig voertuig;
  • Je kunt enthousiast vertellen over jouw voertuig.

We weten natuurlijk nog niet wat de toekomst ons gaat brengen, maar misschien komt jouw voertuig wel echt op de markt. Dat zou wel heel cool zijn! Misschien kun je wel een keer meedoen aan een ontwerpwedstrijd of doe je echt mee aan 'Het beste idee van Nederland'. 

Bedankt voor jouw mooie ontwerp en misschien tot een volgende keer!

Groetjes Rob Waanders

Keuzeopdracht

Jouw voertuig is af, je hebt een heel mooi verkooppraatje geschreven, jouw voertuig is dus helemaal klaar om verkocht te worden. Stel je voor dat het 2030 is en jouw voertuig wordt verkocht. Meestal doet het voertuig het heel goed, maar er kan natuurlijk altijd wat mis gaan. Bedenk een nieuwsbericht met jouw voertuig van de toekomst in de hoofdrol. 

Je kunt het nieuwsbericht in het projectschrift schrijven en er zelfs nog een tekening bij maken. Zorg ervoor dat de titel van het nieuwsbericht al meteen de aandacht trekt, zodat iedereen het meteen wil gaan lezen. 

Wat ga je nu doen:

  1. Je haalt jouw projectschrift uit de kast;
  2. Bedenkt een gebeurtenis met jouw voertuig van de toekomst in de hoofdrol;
  3. Je schrijft er een nieuwsbericht over met een pakkende titel;
  4. Je maakt een tekening over het bericht.

Succes!

Infobronnen

Presentatie geschiedenis
Als je het even niet meer weet, kun je hier kijken naar de geschiedenisles.

Fiets, Openbaar Vervoer of de auto
Op deze site kun je zien welk vervoersmiddel de minste CO2 uitstoot heeft.

Duurzaamheid
Wat is duurzaamheid eigenlijk? Wat kun je doen om een duurzamer leven te leiden?

Ecologische Voetafdruk
Wat betekent dat, Ecologische Voetafdruk?

Een filmpje ter inspiratie over het verkeer van vroeger en het verkeer van de toekomst.

De toekomst van de auto
De auto van de toekomst rijdt waarschijnlijk niet meer op benzine of diesel, op deze site kun je vinden waar de auto's dan wel op zullen rijden. Denk maar eens aan zonne-energie, windenergie of waterstof.

Duurzame Energie
Uitleg over de verschillende duurzame energiebronnen.

Informatie leerkracht

Titel: Het beste idee van Nederland.

Onderwerp: Vervoer in de toekomst en duurzaamheid.

Schooltype: Basisonderwijs.

Bestemd voor de groepen: 6/7/8

Vakgebieden: Taal, Aardrijkskunde en Natuur & Techniek.

Uitvoering door leerlingen: De webquest kan in tweetallen of alleen worden gemaakt. Het ontwerpen van het voertuig gebeurt alleen.

Tijdsinvestering voor leerling(en): 2 uur.

Opbrengst: De leerlingen maken een ontwerp voor een duurzaam voertuig voor in de toekomst. Hier schrijven ze een overtuigend stuk bij over waarom dit het beste idee van Nederland is.

Leerpunten: De leerlingen leren wat duurzaamheid is en welke duurzame bronnen er zijn. De leerlingen ontdekken dat het ontwerpen van een voertuig gepaard gaat met verschillende stappen. Daarnaast leren ze dat een ontwerp niets is zonder een overtuigende tekst erbij.

Deze webquest past bij een aantal kendoelen:

  • Kerndoel 5 (Taal): De leerlingen leren naar inhoud en vorm teksten te schrijven met verschillende functies, zoals: informeren, instrueren, overtuigen of plezier verschaffen.
  • Kerndoel 6 (Taal): De leerlingen leren informatie en meningen te ordenen bij het lezen van school- en studieteksten en andere instructieve teksten, en bij systematisch geordende bronnen, waaronder digitale bronnen.
  • Kerndoel 39 (Aardrijkskunde): De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu.
  • Kerndoel 44 (Natuur & Techniek): De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.

Extra materialen die nodig zijn: Onderaan bijgevoegd het ontwerpblad dat gebruikt kan worden om het ontwerp en het verkooppraatje op 1 blad te krijgen. Daarnaast is ook het werkblad voor bij de vragen over duurzaamheid te vinden. Dit zouden de leerlingen ook op de laptop kunnen maken als ze handig zijn met Word.

De webquest een vervolg op een les over de geschiedenis van het vervoer in Nederland. Deze les is uitgewerkt in een Prezi die te vinden is onder deze link (https://prezi.com/view/u6zJbMH9VFZUNEli4a4r/). In onderstaand document is de Prezi verder uitgewerkt.

Webkwestiemaker: Marijn Piksen (marijnpiksen@gmail.com)

  • Het arrangement Het beste idee van Nederland is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Marijn Piksen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-03-08 17:42:46
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een les over het vervoer van de toekomst. Daarbij wordt rekening gehouden met duurzaamheid en de trends van het verleden.
    Leerniveau
    PO groep 7; PO groep 6;
    Leerinhoud en doelen
    Aardrijkskunde; Techniek;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Verkeer door de jaren heen
    https://www.youtube.com/watch?v=df0GrlAJ2Zk
    Video
    Presentatie geschiedenis
    https://prezi.com/view/u6zJbMH9VFZUNEli4a4r/
    Link
    Fiets, Openbaar Vervoer of de auto
    https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/fiets-ov-of-auto/
    Link
    Duurzaamheid
    https://wikikids.nl/Duurzaamheid
    Link
    Ecologische Voetafdruk
    https://wikikids.nl/Ecologische_voetafdruk
    Link
    Een filmpje ter inspiratie over het verkeer van vroeger en het verkeer van de toekomst.
    https://www.youtube.com/watch?v=AydLGK6AffQ
    Video
    De toekomst van de auto
    https://www.energiegenie.nl/energie-en-bronnen/voorspel-de-toekomst/de-toekomst-van-de-auto
    Link
    Duurzame Energie
    https://wikikids.nl/Groene_energie
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Vervoer door de jaren heen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.