Fictie

Fictie

Inleiding en doelen

Hoi! Welkom op deze website. Op deze site vind je nieuwe theorie over fictie, bijvoorbeeld over hoofd- en bijpersonen in een boek, verschillende thema’s en genres. Daarnaast ga je ook een verhaal lezen, waarbij je vragen moet beantwoorden. We sluiten af met een toetsje om te kijken of je de theorie goed kent.

Het is de bedoeling dat je de website stap voor stap volgt, zodat je alle theorie leest en de opdrachten kunt uitvoeren.

Aan het eind van deze les kun je:

- Het verschil tussen fictie en non-fictie uitleggen

- De kenmerken van hoofdpersonen en bijpersonen opnoemen

- De hoofd- en bijpersonen in een tekst van elkaar onderscheiden

Veel plezier en succes! :)

Les 1

Waarom lees jij?

Klik op de link hieronder om het filmpje over 'leesplezier' te bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=Hf_kw_WyttA

Je hebt het filmpje bekeken en je weet nu waarom lezen nuttig kan zijn. De volgende stap is: een mindmap maken. Maak een mindmap over het boek dat jij als laatste hebt gelezen en verwerk de volgende punten je mindmap:

- Welk boek heb je gelezen?

- Waarom heb je voor dat boek gekozen?

- Vond je het boek leuk? Waarom wel of niet?

- Vind jij lezen leuk? Waarom wel of niet?

Op de website onder de volgende link maak je de mindmap: www.mindomo.com. De website slaat jouw werk automatisch op.

Als je klaar bent met je mindmap mag je verder gaan met de volgende stappen. Als iedereen klaar is met deze stap, gaan jullie de mindmaps presenteren. Dit legt de docent later klassikaal uit.

Filmpje

Bekijk dit filmpje om uitleg te krijgen over fictie en personages in boeken.

Wat is fictie?

Dit jaar heb je als het goed is al heel wat boeken gelezen bij Nederlands. Dit waren fictieboeken. Fictie betekent dat een verhaal verzonnen of niet echt gebeurd is. Wanneer een verhaal wel echt gebeurd is, noemen we dat non-fictie. Non-fictie kan bijvoorbeeld een artikel in de krant zijn, of je tekstboek van het vak geschiedenis.

Een schrijver schrijft fictie meestal om de lezer te vermaken. Je kunt je inleven in een verhaal en meeleven met de personen die erin voorkomen. 

Hoofd- en bijpersonen

In een verhaal is er altijd een hoofdpersoon. Je beleeft het verhaal door de ogen van deze persoon en je komt te weten wat hij voelt, vindt en denkt. Het hele verhaal draait om die persoon. 

 

Naast de hoofdpersoon zijn er ook altijd bijpersonen. Deze personages hebben een kleinere rol dan de hoofdpersoon. Zij zijn bijvoorbeeld familie of vienden van de hoofdpersoon. 

Verhaal lezen

Bij deze stap ga je het eerste hoofdstuk van het boek De eerste keer van Caja Cazemier lezen. Klik op de link hieronder om het verhaal te openen.

Als je klaar bent met lezen, kun je verder gaan met de opdrachten.

Veel leesplezier!

Opdrachten

Oefening: Vragen bij De eerste keer

Start

Toets

Je hebt nu voldoende kunnen oefenen met de nieuwe stof die je hebt geleerd in deze les en daarom ga je nu een korte toets maken. Zo kunnen we zien of je alles hebt begrepen. Klik op de link hieronder om de toets te maken.

 

Succes!

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=zrpvyrp8U02GgaBihPf_RvAKWbayoP1HjiTeyP8tRcVUMFhHVVFENDlDNVgzWjkyRjBJWDVHV1lNRy4u

 

 

Ben je klaar met de toets? Steek dan even je vinger op, dan komt de docent je resultaat bekijken. Daarna mag je verder met de eindopdracht.

Eindopdracht - Zelf schrijven!

Uitleg opdracht

Je hebt nu het eerste hoofdstuk van het boek 'De eerste keer' gelezen. Waarschijnlijk ben jij nu heel benieuwd hoe het verder zal gaan en misschien heb je daar ook al wel ideeën over. Bij deze opdracht mag je zelf het vervolg van het verhaal zelf gaan bedenken! Je kunt dus helemaal je eigen draai aan het verhaal geven. Wees creatief!

 

Mindmap maken

Mindmap maken

1. Maak een mindmap. In deze mindmap zet je alle woorden, namen van personages, gebeurtenissen (in het kort!) en bijvoorbeeld een omgeving/stad die je terug wilt laten komen in jouw verhaal. Deze mindmap maak je op de volgende website: http://popplet.com/. Maak een account aan met jouw schoolmail en bedenk een wachtwoord.

Sla je Popplet op en lever deze in bij 'Magister opdrachten'.

 

Tijdlijn maken

Tijdlijn maken

2. Je gaat nu een tijdlijn van je verhaal maken. In deze tijdlijn beschrijf je elke gebeurtenis uit jouw verhaal kort en bondig. Maak in je tijdlijn ook een vakje waarin je jouw hoofd- en bijpersonen kort benoemt en vertelt wat hun rol in het verhaal is.

Je gaat deze tijdlijn maken op de volgende website: https://www.canva.com/. Ook op deze website maak je weer een account aan met jouw schoolmail en bedenk je een wachtwoord. Kies voor 'infographic' en dan kun je jouw tijdlijn gaan maken! Hieronder zie je een voorbeeld.

Download jouw tijdlijn en lever deze in bij 'Magister opdrachten'.

 

Presenteren

Presenteren

3. Presenteren! Als je helemaal klaar bent mag je jouw verhaal, met behulp van de tijdlijn, gaan vertellen voor de klas. Bedenk van te voren hoe je dat het beste kunt doen. Heb je bijvoorbeeld een spannend verhaal? Vertel het dan ook zo spannend mogelijk.

Benoem in je presentatie:

- of je verhaal fictie of non-fictie is en leg uit waarom.

- wie de hoofd- en bijpersonen zijn en wat hun rol in het verhaal is.

  • Het arrangement Fictie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Desiree de Groen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-04-16 22:12:39
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Leermateriaal voor de brugklas
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Bekijk dit filmpje om uitleg te krijgen over fictie en personages in boeken.
    https://www.powtoon.com/embed/bVRYnVqDqpI/
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Vragen bij De eerste keer

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.