11e classe lecture: le petit prince

11e classe lecture: le petit prince

Le petit prince:

Auteur: Antoine de Saint- Exupéry.
uitgave: Wolters Noordhoff schooluitgave met woordenlijst.

Dit verhaal is heel geschikt voor de 10e of 11e klas.Het is een diamantje in de Franse literatuur. Er is enig delven en polijsten nodig, maar dan begint het verhaal te schitteren.

Ogenschijnlijk een kinderverhaal in een sprookjesachtige vorm verbergt het grote wijsheden over de mens en mensheid. Het is rijk aan beelden en het is een spannend avontuur om samen met de leerlingen de beelden te gaan duiden. Voor de 10e klas leerling is dat moeilijker dan in de 11e klas, waar er meer wakkere interesse is voor de werking van het lot. De inhoud van het verhaal sluit ook goed aan bij thema's in de Parcival, bij uitstek thema's voor de 11e klas. Voor de vwo leerlingen van de 10e klas is het verhaal toch ook boeiend en zij zijn goed in staat met de beelden aan de slag te gaan. Hun interesse hiervoor kan juist door het verhaal worden gewekt.

Wat zijn thema's in le petit prince?

Het overkoepelende thema zou je kunnen zien als de mens (kleine prins) die op aarde komt, dingen leert en dan weer terugkeert waar hij vandaan komt, zijn ster of planeetje. Maar ook het thema kind versus volwassene en de ander met wie je je kunt verbinden en daardoor verantwoordelijkheid op je neemt.

Ontmoetingen staan centraal, de ontmoeting van de piloot, de ik-figuur met de kleine prins en vice versa. Voor beide is de ontmoeting uiterst leerzaam en cruciaal. De ontmoeting van de kleine prins met de vos in het midden van zijn verblijf op aarde; in de woestijn. Van de vos leert hij wat hij kwam zoeken op de aarde. Want aanleiding van zijn op reis gaan was dat hij wilde leren van zijn roos te houden die op een dag zomaar op zijn planeetje was gekomen en hem met van alles lastig viel. Het planeetje dat geen naam heeft maar een nummer en iedere dag verzorgd moet worden (faire la toilette). En wat er daar te vinden is: de zaadjes van de baobab bomen, die iedere dag zorgvuldig uitgetrokken moeten worden om een ramp te voorkomen. Te duiden als het plantaardige in de mens verbonden met zijn etherkrachten (groeikrachten). Het is ook het gebied van het gewoonteleven van de mens, daar waar hij weinig van bewust is. Zouden mauvaises herbes geen slechte gewoontes kunnen zijn, die je moet onderscheiden van de goede en “uittrekken”als ze nog jong zijn? En dan de drie vulkanen, kunnen die niet een beeld zijn van het emotieleven, waar het tot eruptie kan komen als je je gevoelens niet goed verzorgt? In het verhaal in het beeld gevat van het vegen van de vulkanen, de ene die gedoofd is ook, want on ne sait jamais!

En dan de rol van de slang, de eerste ontmoeting met een levend wezen die de kleine prins heeft zodra hij in de woestijn aankomt. De slang die de macht en de mogelijkheid heeft een ieder terug te brengen naar daar waar hij vandaan komt. En daarvoor aan het eind van het verhaal bij de kleine prins voor zorgt.

De bijzondere waterput midden in de woestijn. Het beeld van de woestijn en water! Ontroerend is de les die de vos geeft over de waarde van verbinding, van rituelen en kijken met je hart. Van vriendschap en verantwoordelijkheid voor een ander wezen. Wijze lessen die de leerlingen van 16 jaar interessant vinden, meestal, door de vorm waarin ze hier worden gegoten. Het kan veel gesprek opleveren in de lessen.

Ik heb vragen gemaakt bij het verhaal. Het beste werkt natuurlijk zelf vragen maken, maar ik deel ze hier als voorbeeld van wat mogelijk is. De vragen kunnen ook in het Frans natuurlijk, dat hangt af van het niveau van de klas. Gesprek over het verhaal kan ook heel goed in het Frans gevoerd worden.

 

Informatief boek ter voorbereiding: Toe teken eens een schaap voor mij

Auteur: L.C. Mees

 

 

 

 

  • Het arrangement 11e classe lecture: le petit prince is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Inge Haagsma Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-02-02 14:36:49
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld