Criminaliteit

Criminaliteit

Welkom

Welkom op deze wikiwijs pagina die gaat over criminaliteit. Verschillende onderwerpen zullen aan bod komen, denk aan asociaal gedrag tot aan de rechter. Ook kun je verschillende routes lopen wanneer je de diagnostische toets hebt gemaakt. Hieronder vind je de leerdoelen voor deze les. Veel succes met het maken van deze les!

Criminaliteit

 

Leerdoelen

Deze Wikiwijs les gaat over criminaliteit. Net als bij een klassikale les zijn er aan deze les op het internet ook leerdoelen verbonden. De leerdoelen kun je hieronder vinden en dit zijn dus de onderwerpen waarmee we aan de slag gaan.

 

•Je kunt een verschil en een overeenkomst tussen asociaal en strafbaar gedrag benoemen

•Je kunt een verschil en een overeenkomst tussen een misdrijf en overtreding benoemen

•Je kunt minimaal twee straffen opnoemen die je kunt krijgen

•Je kunt van ten minste twee mensen aanwezig in een rechtszaal uitleggen wie ze zijn en kunt de taak van deze mensen uitleggen

 

 

Diagnostische toets

Maak de diagnostische toets hieronder om te kijken wat je al weet over criminaliteit.

Vergeet je naam niet in te vullen.

Bij 6 of meer antwoorden goed, maak de gevorderde opdrachten.
Bij 5 of minder antworden goed, maak de beginner opdrachten.

1. Asociaal en strafbaar gedrag

Het niet rekening houden met andere mensen noemen we asociaal gedrag. Wanneer je bijvoorbeeld niet op staat voor een ouder iemand in de bus, of voorpiept in de rij bij de kassa noemen we dat asociaal gedrag. Dit zijn afspraken die wij onderling als mens hanteren. Deze "afspraken" staan nergens opgeschreven en zijn niet strafbaar. Wel zijn ze gebaseerd op onze normen en waarden. We vinden het namelijk niet normaal wanneer een persoon in de bus niet op staat wanneer een oude man graag wil zitten. Dit is een gezamenlijke afspraak die wij gemaakt hebben als mensen. We vinden het niet normaal, dus doen we het niet.

Naast asociaal gedrag wat niet strafbaar is of in de wet staat, zijn er ook asociale gedragingen die wél in de wet staan en daarom strafbaar zijn, dit heet strafbaar gedrag. Denk hierbij aan stelen of het slaan van iemand. Dit zijn gedragingen die in het strafrecht zijn opgenomen en daarom strafbaar zijn. Bij strafbaar gedrag overtreed je dus de wet.

Opdracht 1

Beginner: Maak de oefening hieronder.
Gevorderde: Ga door naar de pagina 2. Misdrijf en overtreding.

2. Misdrijf en overtreding

In het strafrecht wordt er onderscheid gemaakt tussen misdrijven en overtredingen. Je kunt ze beide ook wel delicten noemen. Het verschil tussen en misdrijf en een overtreding is belangrijk, maar soms lastig te onderbouwen.

In het algemeen kunnen we zeggen dat overtredingen lichtere zaken zijn en misdrijven zwaardere zaken. Rijden door rood is bijvoorbeeld een overtreding, maar rijden onder invloed is een misdrijf.

Wanneer je te hard rijdt en een persoon aanrijdt die daardoor overlijd spreken we van een misdrijf. Te hard rijden is dan geen overtreding meer. Naar aanleiding van dit voorbeeld kun je merken dat er bij sommige gevallen gediscussieërd kan worden over het feit of iets een misdrijf of overtreding is.

Voor overtredingen kom je bij de kantonrechter terecht, voor misdrijven beland je uiteindelijk bij de rechtbank. Hierover later meer.

Beginner: Maak Opdracht 2, de flipquiz hieronder.
Gevorderde: Klik op de link direct onder deze tekst en schrijf een kort verhaal.

Schrijf een kort verhaal

Opdracht 2

Misdrijf of overtreding?
Klik op de link en doe de opdracht. Je kunt bij elke vraag een aantal punten winnen. Je zult foto's te zien krijgen en bij elke vraag moeten kiezen tussen een misdrijf of een overtreding.

3. Straffen

Wanneer iemand wordt veroordeeld voor een bepaald strafbaar feit, volgt er meestal een bijbehorende straf. In Nederland bestaan nogal een aantal verschillende soorten straf, afgezien van de gevangenisstraf die iedereen wel zal kennen.

De straffen zijn ingedeeld in hoofdstraffen en bijkomende straffen. Naast een straf kan ook nog een zogenaamde maatregel worden toegepast. Wat deze straffen en maatregelen zijn, zal in dit artikel worden beschreven.

Hoofdstraffen
De hoofdstraffen zijn de belangrijkste straffen in Nederland. Het zijn tevens de bekendste vormen van straf. Er zijn vier hoofdstraffen: de gevangenisstraf, de hechtenis, de taakstraf en de geldboete. Het is afhankelijk van het soort delict en de omstandigheden ervan welke straf opgelegd zal worden. Elk delict heeft een eigen maximumstraf en een eigen maximumboete.

Bijkomende straffen
Naast de vier hoofdstraffen die hierboven zijn besproken (gevangenisstraf, hechtenis, taakstraf en geldboete), zijn er ook bijkomende straffen mogelijk. Er zijn drie bijkomende vormen van straf: ontzetting van bepaalde rechten, verbeurdverklaring en openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak.

Bij ontzetting van bepaalde rechten als straf kan worden gedacht aan de ontzetting uit het kiesrecht (zowel actief als passief) als het recht om op te treden als raadsman (advocaat) als het niet meer mogen dienen in het leger.

Verbeurdverklaring richt zich op voorwerpen die bijvoorbeeld zijn gebruikt bij het begaan van een strafbaar feit, die door het strafbare feit zijn verkregen en die de opsporing van het strafbare feit hebben belemmerd. Het verbeurdverklaren van de voorwerpen houdt in dat de dader, als straf, het eigendom van de voorwerpen verliest.

Ten slotte is er nog het openbaar maken van de uitspraak als straf. Dat houdt simpelweg in dat de uitspraak, die normaal gesproken anoniem wordt gepubliceerd, in het geval van deze bijkomende straf niet anoniem wordt gepubliceerd. Iemand wordt dus daadwerkelijk aan de schandpaal genageld.

Maatregelen
Ten slotte is er nog een soort ‘straf’, naast de hoofdstraffen en de bijkomende straffen: de maatregel. Er zijn een aantal maatregelen in het Nederlandse recht, waaronder: plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis, ter beschikking stelling (TBS), en onttrekking aan het verkeer.

Het zal duidelijk zijn dat de eerste twee (plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis en TBS) worden gebruikt bij geestesgestoorden.

 

Beginner: Maak Opdracht 3, de woordpuzzel.
Gevorderde:  Maak Opdracht 3, de kruiswoordpuzzel.

Opdracht 3

Woordpuzzel
Beginner: Maak de woordpuzzel door op de link te klikken.

Kruiswoordpuzzel
Gevorderde: Klik op de link en maak zelf een kruiswoordpuzzel met de begrippen uit de tekst. Wanneer je klaar bent print je deze uit en lever je de puzzel in bij de docent.

4. De rechter

Hieronder kun je een kennisclip vinden over de rechter en de rechtszaal genaamd "De rechter en rechtszaal". Bekijk het filmpje en maak daarna de opdracht.

 

Opdracht 4

Beginner: Maak de oefening "de rechter en rechtszaal" hieronder.
Gevorderde: Klik op de quizlet direct hieronder in de link en maak de opdracht.

https://quizlet.com/260396070/match
Als het goed is heb je eerst de kennisclip bekeken. Je kunt nu de Quizlet maken en controleren of je het begrepen hebt. Koppel de beschrijving aan de juiste term.

Eindtoets

Door middel van een leerdoelen check kun je hier testen of de kennis die je hebt geleerd tijdens deze wikiwijs les is blijven hangen. Vul hieronder het antwoord op de leerdoelen in. Wanneer er gevraagd wordt naar een overeenkomst en verschil leg je eerste uit wat de termen betekenen. Daarna pas een verschil en een overeenkomst.

Check je antwoorden, komt het niet overeen? Lees dan nogmaals het gedeelte van de wikiwijs les en/of maak de opdracht die erbij hoort. Controleer hierna nogmaals of je het nu wel begrepen hebt.

Beginner en Gevorderde maken beide deze opdracht.

Toets: Leerdoelen check

Start

  • Het arrangement Criminaliteit is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Lieke Vera Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-01-22 22:11:18
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Schrijf een kort verhaal
    https://docs.google.com/document/d/1khokBwJRzD4TLxyIX8N8L10A9zF3SDTNgzHnZfFz9EI/edit?usp=sharing
    Link
    Link
    Woordpuzzel
    https://goo.gl/yyJWHU
    Link
    Kruiswoordpuzzel
    http://www.woordzoekers.org/kruiswoordpuzzel-maken.html
    Link
    https://quizlet.com/260396070/match
    https://quizlet.com/260396070/match
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Asociaal gedrag

    De rechter en rechtszaal

    Leerdoelen check

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.