De komende lessen kom je meer te weten over milieuvervuiling en alles wat daarmee te maken heeft. In totaal zijn er drie lessen en een practicumles. Je kan naar de volgende pagina door op 'volgende' te klikken. Wanneer je iets terug wilt lezen kan je weer terug naar de vorige pagina. Dit doe je door op 'vorige' te klikken.
Tijdens de les kom je dikgedrukte worden tegen. Aan het eind van iedere les staat een kopje 'begrippenlijst'. In de begrippenlijst staan alle dikgedrukte worden met hun betekenis.
Je mag nu beginnen met de eerste les.
Veel leerplezier!
Les 1
Les 1: Inleiding
Zoals je misschien al wel eens hebt gehoord gaat het minder goed met de aarde dan een paar duizend jaar geleden. Veel mensen zeggen dat dit komt doordat de aarde en haar milieu steeds meer vervuild raakt. Maar hoe gebeurt dat dan? En wat is milieuvervuiling precies? Daar ga je deze les achter komen!
Aan het eind van de les weet je:
Dat er drie soorten milieuvervuiling zijn en hoe deze het milieu vervuilen.
Hoe het broeikaseffect de aarde warmhoudt.
Wat het versterkt broeikaseffect is.
Hoe het versterkt broeikaseffect veroorzaakt wordt.
Aan het eind van de les kun je:
De verschillende soorten milieuvervuiling onderscheiden.
Het broeikaseffect
Het broeikaseffect. Misschien heb je er al wel eens van gehoord, maar misschien ook niet.
Het broeikaseffect is een manier van moeder natuur om ons hier op aarde lekker warm te houden. "Lekker warm?!?!" Denk je misschien nu. "Het is bij ons in de winter soms maar 5 graden buiten!" Maar als het broeikaseffect er niet was, dan zou het maarliefst ZESTIEN(!) graden kouder zijn. Dan zou je in de zomer in plaats van met je korte broek naar buiten gaan, een extra sjaal om moeten doen!
Maar hoe werkt dat broeikaseffect dan eigenlijk?
Om onze aarde zit een luchtlaag, de atmosfeer. De atmosfeer is gevuld met allemaal verschillende soorten stofjes, waaronder CO2. Deze stofjes zorgen ervoor dat een deel van de warmte die de zon op aarde straalt wordt vastgehouden.
Op die manier blijft het dus mogelijk voor ons mensen, dieren en planten om op de planeet aarde te leven.
Maar wat gebeurt er als er teveel van die warmte vasthoud stofjes, zoals CO2, in de atmosfeer komen?
Klik snel door om daar achter te komen!
Het versterkt broeikaseffect
Op de vorige pagina heb je geleerd dat het broeikaseffect een natuurlijk verschijnsel is. Dit betekent dat de mens hier niks mee te maken heeft. Ook heb je geleerd dat speciale gassen zoals CO2 ervoor zorgen dat de warmte vast wordt gehouden.
Maar wanneer er teveel van deze gassen die zonnewarmte vasthouden, in de atmosfeer komen, wordt het hier op aarde ook steeds warmer. Deze extra gassen komen niet zomaar ergens vandaan. Nee, nee, het is de mens die deze extra gassen produceert. Deze extra opwarming noemen we dan ook het versterkt broeikaseffect, omdat de mens hier een belangrijke rol in speelt.
Oefening: Oefenvraag versterkt broeikaseffect
0%
Je hebt net geleerd hoe het Broeikaseffect versterkt wordt, eens kijken of je het hebt onthouden...
Klik snel door om meer te leren over de verschillende soorten milieuvervuiling!
Omdat milieuvervuiling nogal een groot begrip is, splitten we het op in drie soorten vervuiling:
Luchtvervuiling
Watervervuiling
Bodemvervuiling
Oké, we beginnen dus met luchtvervuiling, wat het is en hoe het ontstaat.
Luchtvervuiling is de vervuiling van alle lucht tussen het aardoppervlak en het buitenste laagje lucht wat nog zuurstof bevat.
Door de uitlaatgassen van vliegtuigen en auto’s vervuilt de lucht. Maar ook een vulkaanuitbarsting kan voor luchtvervuiling zorgen. En al die koeien en varkens in de wei, waardoor jij 's morgens een lekker glaasje melk bij je boterham met kaas of ham kan eten, die zorgen ook voor luchtvervuiling. Maar hoe komt dat dan? Nou al die dieren bij elkaar produceren een hoop gas..... Dat doen ze niet met fabrieken, maar met hun eigen lichaam! Koeien en varkens laten ook scheetjes en moeten soms ook naar de WC. De gassen die daarbij vrijkomen zijn ook vervuilend voor de lucht om ons heen. De gassen die de lucht vervuilen noem je broeikasgassen.
Watervervuiling ontstaat doordat sommige fabrieken hun vieze afvalwater dumpen in de natuur. Bijvoorbeeld een rivier in de buurt. Het water onder de grond wordt hierdoor vervuild, dit water onder de grond noem je ook wel grondwater. Ook krijg je watervervuiling van al die grote schepen op zee die soms ook olie verliezen tijdens het varen. Dat komt dan ook terecht in die lekker kibbeling die jij misschien wel gisteren op je bord had. Maar maak je geen zorgen daar wordt jij zelf niet ziek van hoor!
Dit soort grote schepen verliezen soms een hoop olie op zee, dit is natuurlijk heel vervuilend!
Zo ziet dat er dan uit. Getsie, daar wil je toch niet in zwemmen!
En dan nu over naar de laatste uit het rijtje. Bodemvervuiling ontstaat wanneer afval op de afvalstort wordt gegooid en al die vuiligheid in de bodem trekt.
Nu je geleerd hebt over al deze verschillende soorten vervuiling is het nog tijd voor een laatste oefening. Eens kijken of je alles goed hebt onthouden.
Oefening: Oefenvraag soorten milieuvervuiling
0%
Je hebt net geleerd over de verschillende milieuvervuilingen.
In deze les heb je geleerd wat het broeikaseffect is en hoe het veroorzaakt wordt. Ook heb je geleerd op welke verschillende manieren het milieu vervuild wordt en hoe het versterkt broeikaseffect ontstaat. En je weet nu ook wat de woorden millieu, atmosfeer en broeikasgassen betekenen.
Bij de volgende les ga je meer leren over wat nou de gevolgen zijn van deze milieuvervuilingen.
Broeikaseffect: Een natuurlijk verschijnsel wat ervoor zorgt dat de aarde een leefbare temperatuur behoudt. Het zorgt er door middel van broeikasgassen voor dat het een deel van de warmte van de zon die op aarde schijnt vasthoudt.
Broeikasgassen: De gassen die de lucht vervuilen.
Grondwater: Al het water wat in de bodem zit.
Luchtvervuiling: De vervuiling van alle lucht tussen het aardoppervlak en het buitenste laagje lucht wat nog zuurstof bevat
Milieu: Alle natuur. Dus de omgeving waarin mensen, planten en dieren leven
Milieuvervuiling: De vervuiling van de natuur en alles wat daarin leeft
Watervervuiling: De vervuiling van al het water op aarde, dit geld zowel voor het grondwater als het oppervlakte water.
Versterkt broeikaseffect: Dit is het gevolg van het verbranden van fossiele brandstoffen door mensen. Hierdoor komen er extra broeikasgassen bij waardoor er meer warmte wordt vastgehouden dan nodig is.
Les 2
Les 3
Les 3: inleiding
Je weet nu hoe milieuvervuiling ontstaat en wat het effect van milieuvervuiling is. Om deze effecten tegen te gaan zijn maatregelen nodig. De overheid neemt maatregelen. Maar jij kunt kunt ook een bijdrage leveren.
Aan het eind van de les:
ken je drie manieren om groene stroom op te wekken;
ken je de betekenis van de begrippen recyclen, hergebruik en afvalscheiding;
weet je hoe je spullen kan hergebruiken;
weet je hoe jij milieuvervuiling tegen kan gaan.
Klik snel door naar de volgende pagina om te beginnen met de les!
Groene Stroom
Je telefoon opladen, televisiekijken een lamp aandoen? Overal is elektriciteit voor nodig. Die komt je huis in via de elektriciteitscentrale. Het verbranden van steenkool zorgt voor de meeste elektriciteit. Maar daarbij komt veel CO2 vrij. Dat is slecht voor het mileu. Gelukkig zijn er ook milieuvriendelijke manieren om elektriciteit op te wekken. Deze elektriciteit wordt ook wel groene stroom of groene energie genoemd.
De zon zorgt voor groene stroom. Zonnepanelen maken die stroom. Veel mensen en kantoren hebben die op hun dak. Maar dat is lang niet genoeg. In zonneparken staan duizenden panelen bij elkaar. Dat levert pas veel stroom op. Ze staan op plekken waar de zon veel schijnt. Bijvoorbeeld in de woestijn. Zo'n zonnepark zie je op het plaatje.
Zonnepark
Ga verder om te leren over windenergie.
2. Windenergie
Aan de kust waait het vaak. Van deze windenergie kun je elektriciteit maken. Dit gebeurt met windmolens. Door de wind gaan de rotorbladen (ook wel de wieken) van de windmolen draaien. Deze draaiende beweging wordt omgezet in elektriciteit. Hoe hoger de windmolen, hoe meer wind hij vangt. Dat zorgt voor meer elektriciteit.
Om zoveel mogelijk wind te vangen zijn er windmolenparken. Bijvoorbeeld op de Noordzee. Kijk maar op het plaatje.
Windmolenpark
Bekijk het volgende filmpje om meer over windmolens te leren.
Feitjes over windmolens
Ga verder om te leren over aardwarmte.
3. Aardwarmte
Hoe dieper je in de aarde graaft hoe warmer het wordt. Van die aardwarmte kun je elektriciteit maken. Om elektriciteit uit deze warmte te halen moet het grondwater zo warm zijn dat het stoom is. In IJsland is dat zo. De stoom laat een as draaien. Deze draaibeweging wordt omgezet in elekticiteit. Dat gebeurt in grote elektriciteitscentrales. Kijk maar op het plaatje.
Aardwarmte op IJsland
In Nederland is het grondwater diep in de aarde niet zo warm dat er stoom uitkomt. Wel is het water warm genoeg om kassen te verwarmen. Gratis verwarming dus!
Aardwarmte in Nederland
Maak nu de toets over groene stroom.
Oefening: Oefening Groene Stroom
0%
Je heb net geleerd over drie soorten groene stroom. Om te kijken of je alles goed begrepen hebt is er een oefening. De oefening bestaat uit 3 vragen. Druk op start om met de oefening te beginnen.
Heb je de toets gemaakt? Ga verder om te leren wat jij kunt doen om milieuvervuiling tegen te gaan.
Zelf energie besparen
Je weet nu dat groene stroom goed is voor de aarde. Maar je gaat niet zelf een windmolen in je tuin bouwen. Wat kan je dan wel doen voor de aarde?
Het eerste wat je kan doen is goed je afval scheiden. Wanneer er een goede afvalscheiding is kan het afval gerecycled worden. Recyclen betekent dat je grondstoffen nog een keer gaat gebruiken. Van het oud papier dat je weggooit kan bijvoorbeeld nieuw papier gemaakt worden. Plastic flessen die je weggooit worden omgesmolten tot nieuwe plastic flessen. Hoe dat gebeurt zie je in het filmpje.
Spullen hergebruiken is goed voor het milieu. Hergebruik betekent dat je materialen nog een keer gebruikt. Het is dus niet hetzelfde als recyclen. Bij recyclen gebruik je de grondstoffen om het materiaal opnieuw te maken. Bij hergebruiken gebruik je het materiaal in dezelfde vorm nog een keer. In plaats van steeds een nieuw flesje kopen kan je het hergebruiken door het flesje opnieuw te vullen. In plaats van alleen maar nieuwe kleding kopen kan je de kleding van je oudere broer of zus dragen en dus hergebruiken. Ook wanneer je spullen tweedehands koopt ben je het aan het hergebruiken, goed voor het milieu dus!
Maar waarom zorgen recyclen en hergebruik voor minder milieuvervuiling?
Er zijn geen nieuwe grondstoffen nodig om materialen te maken. Ook gaan minder materialen naar de vuilnisbuilt om te worden verbrand. Minder CO2 de lucht in dus.
Maak nu de opgaven die bij deze tekst horen.
Oefening: Oefening zelf energie besparen
0%
Je hebt net geleerd hoe je zelf milieuvervuiling kan verminderen. Door op start te drukken start een oefening waarmee je kan controleren of je alles goed begrepen hebt.
In deze les heb je drie manieren geleerd waarop je groene stroom kan opwekken: zonne-energie, windenergie en aardwarmte. Je kent de begrippen: recyclen, hergebruik en afvalscheiding. Ook weet je wat je zelf kan doen om milieuvervuiling tegen te gaan.
Groene stroom: stroom die opgewekt is uit zonne-energie, windenergie en aardwarmte.
Zonne-energie: energie die door de zon opgewekt wordt.
Windenergie: energie die door de wind wordt opgewekt.
Rotorbladen: de wieken van de windmolen.
Aardwarmte: warmte uit de kern van de aarde waar elektriciteit mee opgewekt kan worden.
Afvalscheiding: het scheiden van afval in de juiste afvalbak.
Recyclen: het opnieuw gebruiken van grondstoffen.
Hergebruik: materialen in dezelfde vorm nog een keer gebruiken.
Practicum
Het practicum wordt niet gemaakt in Wikiwijs. Over het practicum krijg je uitleg van je juf of meester. We verklappen wel alvast dat je met de klas naar buiten gaat!
Prowise les 1
Dit is een presentatie die gebruikt kan worden door de leerkracht voor les 1. De presentatie kan worden geprojecteerd op het smartboard.
Prowise les 3
Dit is een presentatie die gebruikt kan worden door de leerkracht voor les 3. De presentatie kan worden geprojecteerd op het smartboard.
Prowise les 4 (Practicum)
Dit is een presentatie die gebruikt kan worden door de leerkracht voor les 4/practicumles. De presentatie kan worden geprojecteerd op het smartboard.
Het arrangement Milieuvervuiling is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteurs
Lucy van Gemert
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-01-24 19:59:14
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Oefenvraag versterkt broeikaseffect
Oefenvraag milieu
Oefenvraag soorten milieuvervuiling
Hoe is het gegaan?
Oefening Groene Stroom
Oefening zelf energie besparen
Hoe is het gegaan?
Eindtoets
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.