Wiskunde zonder boeken

Wiskunde Digitaal

Wiskunde digitaal ..................................................................................................................

   

 

 

        GeoGebra for the teacher by B.Lachner

 

 

Aanleiding

Aanleiding ............................................................................................................................

Enkele jaren geleden is op Juliana de beslissing genomen alle leerlingen te voorzien van een eigen laptop. Om de totale kosten voor leermiddelen binnen de perken te houden is toen ook gezocht naar manieren die kosten te drukken. Één deel van de oplossing kan dan zijn: besparen op boeken.

Binnen de wiskundesectie hebben we toen besloten het experiment aan te gaan om in de brugklas, in plaats van de wiskunde methode "Getal en Ruimte", gebruik te gaan maken van de stercollectie wiskunde van VO-content.
De kosten daarvan bedragen € 7 per leerling (400 leerlingen => € 2800) per jaar. Voor dat bedrag ben je lid van de stichting VO-content en kun je beschikken over ALLE materialen die zij aanbieden. Dat betekent dus: alle materialen voor alle beschikbare vakken op alle beschikbare niveau's!

Wel moet er voldoende ontwikkeltijd beschikbaar zijn om materialen aan te passen en/of toe te voegen. Je hebt dan immers een methode waarin je echt alles kunt aanpassen.

Doelstellingen

Doelstellingen ..........................................................................................................................

We streven de volgende doelen na:

  • gelijkblijvende (of betere) resultaten en slagingspercentages
  • optimaal gebruik van de digitale leermiddelen (laptop, digibord)
  • meer differentiatie (niveau, tempo)
  • kostenbesparing

 

Aanpak

Aanpak .............................................................................................................................

Als basis voor ons materiaal gebruiken we de stercollectie WISKUNDE VMBO-KGT van VO-content.

Voor de brugklas hebben we op dit moment een tiental hoofdstukken, elk voorzien van een aantal paragrafen, een diagnostische toets, een set extra opgaven en een themaopdracht. Verder streven we naar een set herhalingsopdrachten voor elk hoofdstuk. Waar mogelijk wordt de theorie/uitleg voorzien van vrij beschikbare filmpjes.

Leerlingen werken de opdrachten uit in een schrift of ringband met wiskundepapier (rooster met hokjes 1×1 cm) en deels op werkbladen.

Voor klas 2 zijn er acht hoofdstukken met eenzelfde opzet als in klas 1.

Komende jaren moeten we voor klas 3 en 4 het materiaal gaan arrangeren.


Om te arrangeren maken we gebruik van Wikiwijs.

Materialen

VO-content

VO-content .......................................................................................................................

Stichting VO-content biedt voor een groot aantal vakken op een aantal niveau's hun Stercollecties aan.

Net als iedere uitgever staan zij in voor dekking van de kerndoelen.

      

Schooleigen

Schooleigen materialen .........................................................................................................

Op Juliana hebben we er voor gekozen het materiaal van VO-content te nemen als uitgangspunt en daarmee een schooleigen versie te ontwikkelen.

Twee jaar geleden zijn we gestart met het materiaal voor de brugklas aan te passen en vorig jaar is de methode voor klas 2 opgezet en gebruikt.

Ook in klas 4 gebruiken we in de tweede helft van het schooljaar al de materialen van VO-content: eindexamensite.nl

                  

 

                                       

Oplossingen

Copyright

Copyright ..............................................................................................................................

Alles wat je maakt EN deelt via Wikiwijs valt onder een Creative Commons licentie.
Dat betekent, onder andere, dat je verklaart alleen materialen te gebuiken die vrij gedeeld mogen worden. (geen copyright)

Alles wat je zelf maakt kun je dus zo vrijgeven, maar als je materiaal van anderen wilt gebruiken kan dat alleen als het gaat om vrij beschikbaar gesteld materiaal, zoals bijvoorbeed op Openclipart.org.

Houd hier goed rekening mee!

Lay-out

Lay-out ................................................................................................................................

Omdat je in Wikiwijs webpagina's aanmaakt ben je minder vrij in het kiezen van een lay-out dan in een tekstverwerker. Ook kan het, door wijzigingen in de wikiwijs omgeving, dat een eerder aangemaakte pagina er iets anders gaat uitzien. Alert blijven dus!

 

Uitleg

Uitleg ................................................................................................................................I

In elke paragraaf bevindt zich een onderdeel waarin de leerstof wordt uitgelegd. Tot eind vorig schooljaar was die uitleg, deels, interactief.

Met ingang van dit schooljaar is er een wijziging doorgevoerd waardoor ook de uitleg volledig zelf is aan te passen. Helaas is dit gegaan ten koste van de interactiviteit. Er wordt aan gewerkt dat weer  terug te brengen, maar het is nog niet duidelijk wanneer dat zal gebeuren.

Op dit moment kun je wel de uitleg zelf opdelen in een aantal pagina's.

Werkbladen

Werkbladen .........................................................................................................................

In het originele materiaal van VO-content wordt vrij veel gebruik gemaakt van werkbladen.

Op Juliana proberen we het gebruik van werkbladen te beperken tot het hoogst noodzakelijke.
Zo kunnen tabellen ("visgraatjes") en assenstelsels voor grafieken eenvoudig in het schrift worden gemaakt door de leerlingen.

Alle werkbladen worden door de docent eenmalig aan de leerling beschikbaar gesteld. Bij verlies of beschadiging kan een leerling ze altijd zelf opnieuw afdrukken.

 

Formule Editor

Formule editor .....................................................................................................................

Binnen de wikiwijs editor kun je gebruik maken van een formule editor, zodat alle wiskundige formules en tekens correct kunnen worden weergegeven. Deze editor is gebaseerd op TeX en  \( {\displaystyle \mathrm {L\!\!^{{}_{\scriptstyle A}}\!\!\!\!\!\;\;T\!_{\displaystyle E}\!X} } \), een document opmaak taal die nog stamt uit de jaren '70 en '80.

Even wennen, dat wel, maar dan krijg je ook prima resultaten.

Binnen het materiaal van VO-content blijkt op veel plaatsen het gebruik van deze editor niet noodzakelijk, terwijl hij daar wel gebruikt is. Ik ben bezig dat in het aangepaste materiaal er zoveel mogelijk uit te halen, zodat onderhoud eenvoudiger wordt.

Een paar voorbeelden:

\(\small { \color{red} { \text {omtrek cirkel}} = \pi \times 6 \approx \text{18,85} }\)          \(\small {\pi = \sqrt{6\sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n^2}} = \left(\int_{-\infty}^{+\infty}e^{-x^2}\,dx\right)^2 }\)

 

                         

 

          

Niet leerjaar gebonden!

Niet leerjaar gebonden .......................................................................................................Awesome Face Smiley by j4p4n

Het ontwikkelen van je eigen materiaal biedt nog een interessant voordeel:

al het materiaal is in alle leerjaren beschikbaar!

Op die manier kun je, indien gewenst, leerlingen zaken laten ophalen uit een eerder leerjaar!

(of snelle leerlingen alvast laten starten met de stof voor het volgende leerjaar)

SOM

SOM ...............................................................................................................................

Nog niet door mij onderzocht, maar het moet mogelijk zijn leerlingen te laten inloggen en op die manier vorderingen bij te houden. Of deze informatie, desgewenst, ook direct naar SOM kan worden doorgesluisd weet ik niet. Zeker kan dat als via een externe partij aanvullende diensten worden ingekocht.

Via een studieroute stel ik het materiaal aan mijn leerlingen beschikbaar.

Daarnaast kan ik ook buiten de schooleigen omgeveving (SOM/Portaal) anderen genruik laten maken van het materiaal. Dit is heel handig, omdat ik ook nog lessen verzorg op een basisschool en met de standaard methodes is dat onmogelijk omdat je daar als "externe" niet bij kunt. (geen Calvijn account = geen toegang)

Vragen?

Aan de slag ermee!

Vragen? .............................................................................................................................

Hopelijk komen er nu allerlei vragen bij je op.

Mijn advies: ga er zelf mee aan de slag en probeer dingen uit.
En als het werkt: deel het met de rest van Nederland!

 

 

 

w.g.f.de.graaf@calvijn.nl

  • Het arrangement Wiskunde zonder boeken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Willem de Graaf Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-10-02 18:22:16
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    workshop 8 januari 2018, Calvijn
    Leerniveau
    HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Wiskunde;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    makkelijk
    Studiebelasting
    0 uur en 40 minuten