Introductie
Les 1
Les 2
Les 3
Introductie
In de vorige lessen heb je geleerd hoe milieuvervuiling ontstaat en wat het effect van milieuvervuiling is. Om te zorgen dat er zo min mogelijk CO2 uitgestoten wordt, worden er maatregelen genomen. Dit zijn maatregelen die door de overheid genomen worden maar ook maatregelen die je zelf kan nemen. In deze les ga je leren over deze verschillende maatregelen.
Aan het eind van de les weet je:
- 3 manieren hoe groene stroom opgewekt kan worden.
- Wat de woorden recyclen, hergebruik en afvalscheiding betekenen.
- Hoe je spullen kan hergebruiken.
- Dat je zelf ook milieuvervuiling tegen kan gaan.
Klik snel door naar de volgende pagina!
Groene Stroom
Elektriciteit is voor heel veel dingen nodig, denk maar eens aan het opladen van je telefoon televisiekijken of een lamp. Dit zijn een paar voorbeelden maar er zijn er nog veel meer. Elektriciteit wordt nog steeds op manieren opgewekt die slecht zijn voor de aarde, maar er zijn ook milieuvriendelijke manieren om elektriciteit op te wekken. Deze elektriciteit wordt ook wel groene stroom of groene energie genoemd.
Klik snel naar de volgende pagina om over verschillende soorten groene stroom te leren!
1. Zonne-energie
Kijk het volgende filmpje over zonne-energie.
In het filmpje zag je dat elektriciteit opgewekt kan worden door zonnepanelen. Zoals je in het filmpje zag kan je zonnepanelen op veel plekken vinden. Veel mensen hebben zonnepanelen op hun dak, maar wist je ook dat er zonneparken bestaan? Deze worden vaak gebouwd in de woestijn omdat daar de zon veel schijnt. Kijk maar eens naar het plaatje.
Zonnepark
Klik snel naar de volgende pagina om over windenergie te leren.
2. Windenergie
Een andere vorm van groene energie is windenergie. Deze energie wordt opgewekt door windmolens. Door de wind gaat de rotorbladen (ook wel de wieken) van windmolen draaien. Deze draaiende beweging wordt omgezet in elektriciteit. Hoe hoger de windmolen, hoe meer wind hij vangt, dus hoe meer elektriciteit er wordt opgewekt.
Net als zonneparken zijn er voor windmolens windmolenparken. Bijvoorbeeld in de Noordzee. De windmolens in de Noordzee die je op het plaatje ziet wegen wel 99 ton per stuk.
Windmolenpark
Kijk het volgende filmpje om meer over windmolens te leren.
Klik snel naar de volgende pagina om over aardwarmte te leren
3. Aardwarmte
Van de warmte dat uit de kern van de aarde komt kan ook elektriciteit gemaakt worden. Deze warmte wordt aardwarmte genoemd. Hoe dieper je in de aarde graaft hoe warmer het wordt. Om elektriciteit uit deze warmte te halen moet het grondwater zo warm zijn dat het stoom is. In IJsland is het grondwater zo warm, het is wel 190 graden Celsius. De elektriciteit ontstaat doordat de hoge druk van het stoom een as laat draaien.
Hieronder zie je een foto van een plek op IJsland waar de stoom wordt omgezet in elektriciteit.
Aardwarmte op IJsland
Niet overal op aarde is het grondwater zo warm als op IJsland. In Nederland is het grondwater diep in de aarde niet zo warm dat er stoom uit de aarde komt. Wel is het water als er diep geboord wordt warm genoeg om kassen warm te houden. Een gratis verwarming dus! Er is geen energie meer nodig voor een verwarming in de kas, dus er wordt energie bespaard.
Aardwarmte in Nederland
Klik snel naar de volgende pagina om erachter te komen hoe je zelf milieuvervuiling tegen kan gaan.
Zelf energie besparen
Zelf een windmolen in je tuin zetten of warm water uit de grond pompen is natuurlijk lastig. Toch zijn er ook kleine dingen waardoor je milieuvervuiling tegen kan gaan.
Het eerste wat je kan doen is goed je afval scheiden. Elke dag heb je wel afval en dit kan het beste op de juiste plek weggegooid worden. Wanneer er een goede afvalscheiding is kan het gerecycled worden. Recyclen betekent dat je grondstoffen nog een keer gaat gebruiken. Van het oud papier dat je weggooit kan bijvoorbeeld nieuw papier gemaakt worden en van de plastic flessen die je weggooit worden nieuwe plastic flessen gemaakt. Hoe dat gebeurt zie je in het onderstaande filmpje.
Afvalscheiding
Iets anders wat je kan doen om milieuvervuiling tegen te gaan is spullen hergebruiken. Hergebruik betekent dat je materialen nog een keer gebruikt. Het verschil tussen recyclen en hergebruiken is dat je bij hergebruiken het materiaal in dezelfde vorm nog een keer gebruikt. In plaats van steeds een nieuw flesje kopen kan je het hergebruiken door het flesje opnieuw te vullen met water. In plaats alleen maar nieuwe kleding kopen kan je de kleding van je oudere broer of zus dragen en dus hergebruiken. Ook wanneer je spullen tweedehands koopt ben je het aan het hergebruiken, goed voor het milieu dus!
Maar waarom zorgen recyclen en hergebruik voor een vermindering van milieuvervuiling?
Wanneer voorwerpen gerecycled worden hoeven er minder voorwerpen gemaakt te worden. Hierdoor raken er minder grondstoffen op en wordt er ook minder energie verbruikt bij het maken. Ook hoeven er minder voorwerpen verbrand worden en gaat er dus minder CO2 de lucht in.
Afsluiting
In deze les heb je 3 manieren geleerd waarop je groene stroom kan opwekken, namelijk door zonne-energie, windenergie en aardwarmte. Ook heb je geleerd wat de woorden recyclen, hergebruik en afvalscheiding betekenen. Je weet nu dus dat je zelf ook milieuvervuiling tegen kan gaan.
Begrippenlijst
Groene stroom: stroom dat is opgewekt uit bronnen die niet opgaan.
Zonne-energie: energie die door de zon opgewekt wordt.
Windenergie: energie die door de wind wordt opgewekt.
Rotorbladen: de wieken van de windmolen.
Aardwarmte: warmte uit de kern van de aarde waar elektriciteit mee opgewekt kan worden.
Afvalscheiding: het scheiden van afval in de juiste afvalbak.
Recyclen: het opnieuw gebruiken van materialen.
Hergebruik: materialen in dezelfde staat nog een keer gebruiken.
Practicum
Toets