Recht kennisclip

Recht kennisclip

Recht

Welkom op deze Wikiwijs pagina. Deze pagina is ingedeeld met de bedoeling de lezer iets te leren over de drie soorten recht met een kleine verdieping op het strafrecht. Deze pagina richt zich tot 3 verschillende leerdoelen, namelijk:


1. Bezoekers van deze Wikiwijs weten aan het einde van het arrangement de 3 verschillende soorten recht te benoemen.
2. Bezoekers van deze Wikiwijs weten aan het einde van het arrangement wat strafrecht inhoudt.
3. Bezoekers van deze Wikiwijs weten aan het einde van het arrangement wat rechters en advocaten doen.

Tijdens deze Wikiwijs worden de volgende lesactiviteiten behandeld:
- Lesstof
- Kennisclip
- Oefentoets
- Extra oefening
- Extra uitdagingen
- Eindtoets

Lesstof Soorten rechten

Bestuursrecht
Het bestuursrecht beschrijft alle regels waar de overheid zich aan moet houden bij het uitvoeren van wetten. De overheid neemt bij de uitvoering van wetten besluiten die van invloed kunnen zijn op u. Heeft u bijvoorbeeld een bouwvergunning aangevraagd? Dan beslist de overheid of u wel of geen bouwvergunning krijgt. Maar de overheid neemt ook andere besluiten. Bijvoorbeeld op het gebied van milieu, bijstandsuitkeringen of studiefinanciering. Bent u het niet eens met het besluit van de overheid? Dan regelt het bestuursprocesrecht wat u vervolgens kunt doen.

Burgerlijk of civiel recht
Het burgerlijk recht bevat regels die gelden tussen personen en bedrijven. Een andere term voor het burgerlijk recht is civiel recht. Bij conflicten tussen personen onderling, tussen bedrijven onderling of tussen een persoon en een bedrijf geldt het burgerlijk recht. Het burgerlijk recht bevat regels over veel verschillende onderwerpen. U kunt bijvoorbeeld denken aan familierecht, erfrecht, huurrecht, aansprakelijkheidsrecht en arbeidsrecht. Het burgerlijk procesrecht beschrijft vervolgens de procedures van het burgrlijk recht.

Strafrecht
Het strafrecht beschrijft welke feiten en welk gedrag strafbaar zijn. Wordt een persoon verdacht van een overtreding of een misdrijf? Dan is het strafrecht van toepassing. Het strafrecht bevat daarnaast ook de straffen die opgelegd kunnen worden. Bij het strafrecht gaat het altijd om een zaak van de samenleving tegen een persoon of personen. De samenleving wordt in dit geval vertegenwoordigd door het Openbaar Ministerie. U kunt dus nooit zelf via het strafrecht een proces beginnen tegen een andere persoon. Het Openbaar Ministerie beslist of het een persoon gaat vervolgen op basis van het strafrecht.

Lesstof Strafrecht

Strafrecht.
Je kan voor de rechter voorkomen als je een verdachte, slachtoffer of getuige bent.

Een verdachte van jonger dan 12 jaar kan niet worden vervolgd. Hij komt niet voor de strafrechter. Als het kind een strafbaar feit pleegt, kan de politie wel ingrijpen. Bijvoorbeeld door met het kind en zijn ouders te praten en zo nodig een jeugdbeschermingsinstantie in te schakelen. Als het met 12-minners uit de hand loopt, neemt de civiele rechter maatregelen. Hij benoemt dan bijvoorbeeld een gezinsvoogd die toezicht houdt op het kind.

kinderrechter Een kind tussen de 12 en 18 jaar die verdacht wordt van een misdrijf en daarvoor wordt vervolgd, gaat meestal naar de kinderrechter. Hij wordt berecht volgens het jeugdstrafrecht. De leeftijd van het kind tijdens het plegen van het misdrijf is bepalend voor de vraag of het jeugdstrafrecht van toepassing is of kan zijn.

Bij jongeren tussen de 16 en 23 jaar kiest de rechter of de verdachte wordt veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht of het volwassenenstrafrecht. Behalve de leeftijd van de verdachte, de ernst van het delict en de omstandigheden waaronder het is begaan, telt ook zijn ontwikkelingsniveau.

De raadkamer beslist in aanloop van een strafzaak of een verdachte langer in voorarrest moet zitten. Bij een licht misdrijf beslist 1 rechter: de enkelvoudige raadkamer. Bij een zwaar misdrijf beslissen 3 rechters: de meervoudige raadkamer.

Een andere raadkamer is de (enkelvoudige of meervoudige) rekestenkamer. Deze behandelt bezwaarschriften en verzoekschriften van verdachten en advocaten rond een rechtszaak. Zoals bijvoorbeeld bij schadevergoeding,onterechte gevangenschap en beklag tegen invordering van een rijbewijs.

De 3 rechters van de meervoudige internationale rechtshulpkamer beslissen bijvoorbeeld over uitlevering van verdachten en veroordeelden aan andere Europese landen.

Mensen die worden verdacht van het plegen van een strafbaar feit, krijgen met het Openbaar Ministerie (OM) te maken. Het OM is de enige instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen. Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd. Daarvoor wordt samengewerkt met politie en andere opsporingsdiensten.\

De officier van justitie leidt het opsporingsonderzoek. Het OM heeft ook de taak om te zorgen dat het vonnis van de rechter wordt uitgevoerd; boetes moeten worden betaald, gevangenisstraffen uitgezeten en taakstraffen goed uitgevoerd. Samen met de rechters is het OM onderdeel van de rechterlijke macht. Het OM is dus geen ministerie in de gebruikelijke zin van het woord.

Een overtreding is meestal een licht strafbaar feit dat door de kantonrechter wordt behandeld. Bijvoorbeeld door rood rijden, op verboden terrein lopen of wildplassen. Misdrijven zijn over het algemeen ernstiger en vallen onder het strafrecht. Voorbeelden van misdrijven zijn fraude, mishandeling en seksueel misbruik.

De advocaat is een persoon die geschoold is op juridisch gebied. Deze persoon verleent diensten op juridisch gebied aan particulieren en/of bedrijven. Dit doet de advocaat altijd partijdig. Hij spreekt altijd in het belang van het ingehuurde persoon/bedrijf. Het uitoefenen van het beroep kan binnen of buiten de rechtszaal zijn. De advocaat kan de client adviseren voor contracten. Maar het voornaamste wat hij doet is het verdedigen in de rechtszaal. Hij staat dan zijn client bij. Dat kan in verschillende type zaken. Zowel bij het civiele strafrecht als bij strafzaken. Er zijn verschillende soorten advocaten zoals arbeidsrecht, echtscheidings, letselschade, Pro-Deo en vreemdelingenrecht Advocaten.

Een advocaat in strafrecht wordt vaak ook wel aangeduid als een raadsman of raadsvrouw. Bij strafrecht verdedigt de advocaat altijd de verdachte tegen te rechter. Hij verdedigt de verdachte tegen de ten laste legging. Een raadsman (advocaat in strafrecht) is vooral niet te verwarren met een raadsheer. Een raadsman is een advocaat terwijl de raadsheer juist de mannelijke of vrouwelijke rechter bij de hoge raad wordt bedoeld.

Als een persoon ervan wordt verdacht een strafbaar feit te hebben gepleegd kan deze worden opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. De persoon in kwestie (verdachte) kan ervoor kiezen om zichzelf te verdedigen of een advocaat in te huren. Als hij voor deze laatste optie kiest kan hem een advocaat aangewezen worden of kan hij zelf een advocaat kiezen of naar een advocatenbureau gaan. Aan de uiteindelijke advocaat wordt de zaak voorgelegd. Deze bekijkt de zaak en beslist vervolgens of hij de verdachte wil verdedigen. De advocaat kan de zaak ook weigeren als de verdachte hem heeft benaderd als advocaat. Als de advocaat de zaak accepteert bekijkt hij nogmaals de zaak en bekijkt hij waar de mogelijkheden liggen om zijn client (verdachte) vrij te pleiten of een zo laag mogelijke tenlastelegging te bezorgen. De advocaat kan dit op verschillende manieren doen.

· Via het wetboek van strafrecht

· Door te kijken uit zaken uit het verleden

Kennisclip

Test jezelf

Test jezelf door middel van deze interactie toets. Je kan ook je eigen antwoorden bekijken en checken of ze goed zijn.

Extra leerstof

Extra oefening Thinglink

Op deze pagina is er de mogelijkheid om een extra oefening via Thinglink te doen.

Rechtszaal

Extra uitdaging Flipquiz

Op deze pagina is er de mogelijkheid om een extra uitdaging via Flipquiz te doen.

Flipquiz

Eindtoets

Dit is de eindtoets, deze kan je maar 1 keer maken. Succes!

Eind toets

  • Het arrangement Recht kennisclip is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ewoud Douma Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-01-28 14:43:19
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Informatie met betrekking tot soorten recht zoals bestuursrecht, civiel recht en strafrecht.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 3: Vakopleiding; VMBO theoretische leerweg, 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; Praktijkonderwijs; VMBO gemengde leerweg, 4;
    Leerinhoud en doelen
    Maatschappijleer; Macht, gezag en bestuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Kennisclip
    https://vimeo.com/246992216
    Video
    Rechtszaal
    https://www.thinglink.com/scene/1009856648946122753
    Link
    Flipquiz
    https://flipquiz.me/review/241234
    Link
    Eind toets
    https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=zrpvyrp8U02GgaBihPf_RiWQdu7V5v9KhTHoLA-9XCVUNlFKUEFGNU1RTVpLTFZGWFlKNkI1M1JHWi4u
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Vragen opdracht

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.