Inleiding
Hallo,
Wees welkom op mijn websites dat is opgericht voor leerling van het vmbo-tl. Op deze website zal ik het hebben over het thema vooroordelen en stereotype. Hieronder vind je de leerdoelen die ik behandel op de website. Doormiddel van theorie, filmpjes en opdrachten hoop ik dat je als leerling voldoende hebt bijgeleerd om de eindopdracht te halen.
Veel leerplezier!
Leerdoelen
De leerdoelen die ik heb opgesteld voor dit thema zijn hieronder te vinden:
De leerlingen kunnen de definities van een vooroordeel en een stereotype uitleggen en een voorbeeld hierbij noemen.
De leerlingen kunnen het verband tussen vooroordelen en discriminatie verklaren.
De leerlingen kunnen minstens één oorzaak en één gevolg noemen van discriminatie.
Vooroordelen
Op deze pagina kan je de leerstof vinden die aansluiten op de leerdoelen die in de inleiding zijn benoemt. Hier wordt de leerstof behandeld en worden de begrippen uitgelegd. Voordat je begint met de leerstof door te nemen, zal je eerst een kleine test moeten nemen. Hierbij is de bedoeling dat je goed de instructie leest, anders krijg je geen goeie uitslag van de test en de uitslag heb je nodig voor de eindopdracht.
De test kan je vinden op de link hieronder:
Het onderwerp die je moet kiezen: Huidskleur
Vooroordelen test
Als je nog vragen hebt, kan je ze stellen op de volgende website:
Klasbord.nl
De gegevens om in te loggen:
Klasbord
Vooroordelen en stereotype
In dit stuk zal ik de begrippen vooroordelen en stereotypering uitleggen. Ook zal ik hierbij een voorbeeld noemen zodat het te herkennen is.
Iedereen heeft (on)bewust vooroordelen. Een vooroordeel is een mening over iemand zonder dat je hem of haar kent. Vaak is zo een vooroordeel negatief en niet op feiten gebaseerd. Dus: als je op grond van zaken over iemands uiterlijk, afkomst of religie al je mening klaar hebt, zonder dat je die persoon eigenlijk kent, dan heb je een vooroordeel. Een voorbeeld van een vooroordeel: alle Nederlanders zijn gierig.
Stereotypering is een versimpeld en vaststaand beeld over een groep mensen hebben. Een voorbeeld van een stereotypering: vrouwen zijn slecht in autorijden. Deze twee begrippen hangen vaak samen en kunnen het gedrag bepalen tegenover een groep. Het verschil tussen deze twee begrippen is erg klein.
De leerlingen kunnen de definities van een vooroordeel en een stereotype uitleggen en een voorbeeld hierbij noemen
Vooroordeel
Vooroordelen en discriminatie
In deze paragraaf zal ik het verband uitleggen tussen vooroordelen en discriminatie. Maar eerst zal ik jullie het begrip discriminatie uitleggen.
Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van niet relevante kenmerken zoals huidskleur, afkomst of religie. In artikel 1 van de Nederlandse Grondwet staat dat je iedereen in gelijke gevallen gelijk moet behandelen. Dit houdt in dat je niet mag discrimineren.
Door een vooroordeel of een stereotype over iemand te hebben zou je die persoon ook anders kunnen behandelen. Vooroordelen en stereotypes kunnen leiden tot discriminatie. Hier volgt een voorbeeld hiervan: een koeriersbedrijf, dat pakketjes bezorgt, is opzoek naar werknemers doordat ze steeds meer klanten hebben. Bo solliciteert op de vacature die online staat en wordt uitgenodigd voor een gesprek. Werkgever ziet tijdens het gesprek pas dat het een vrouw is en weigert haar aan te nemen. Hij gaat er namelijk vanuit dat vrouwen niet kunnen rijden en Bo dus geen goede koerier zou kunnen zijn.
De leerlingen kunnen het verband tussen vooroordelen en discriminatie verklaren
Oefening
Om nog eens te oefenen met de begrippen, moet je in de volgenden opdracht voorbeelden noemen.
Je gaat aan de slag om zelf een strip te maken, waar de voorbeelden terugkomen van de begrippen vooroordeel, stereotype en discriminatie. Je bedenkt dus bij elk begrip een voorbeeld en vervolgens zet je deze om in stripvorm met de volgende link:
Strip maken
Oorzaken en gevolgen van discriminatie
Hier zal ik het eerst hebben over een aantal oorzaken van discriminatie, vervolgens zal ik de gevolgen hiervan benoemen.
Eén vooroordeel is een van de oorzaken die kunnen leiden tot discriminatie. Discriminatie kan ook het gevolg zijn van xenofobie. Xenofobie is angst hebben voor vreemdelingen. Wanneer er namelijk een nieuwe groep in de samenleving komt, kan dit voor angst zorgen bij de gevestigde groep. Een voorbeeld hiervan is: dat de gevestigde groep bang is dat de nieuwkomers hun banen inpikken. Daarnaast is het ontbreken van kennis een oorzaak van discriminatie. Een persoon weet weinig af van iemand en beoordeeld en handelt op een enkele ervaring of ‘het horen zeggen’. Hierbij het volgende voorbeeld: dat de plaatselijke bakker geen brood verkoopt aan moslims, omdat hij ervan uit gaat dat alle moslims terroristen zijn. Hij geeft aan dit te weten door middel van nieuwsberichten.
Discriminatie kan leiden tot verschillende gevolgen. Het eerste gevolg is de angst om niet jezelf te kunnen zijn, omdat diegene bang is dat hij/zij nog eens wordt gediscrimineerd. Ook kan hierdoor uitsluiting ontstaan. Groepen die regelmatig te maken hebben met discriminatie, kunnen bijvoorbeeld een slechte positie op de arbeidsmarkt krijgen. Zij kunnen zich daardoor minder verbonden met de maatschappij voelen.
De leerlingen kan minstens een oorzaak en een gevolg noemen van discriminatie.
Herhaling
In deze video wordt nog eens de stof hierboven herhaald
Vooroordelen en stereotype
Verdieping
Dit is een extra opdracht om verder in te gaan op discriminatie. We gaan het namelijk hebben over racisme. Racisme is een overdreven waarde toekennen aan het behoren tot een bepaald ras. Met de volgende documentaire ga je kijken naar een sociaal experiment over racisme. Ik wil aan het einde van de documentaire dat je een mening vormt over hoe het experiment is gedaan. Je laat je reactie achter op Klasbord.nl.
De gegevens om in te loggen, heb ik in het begin gedeeld
Het grote racisme experiment
Opdrachten
Hier heb je verschillende opdrachten om te oefenen. Ten eerste maak je een instaptoets om te kijken op welk niveau je zit. Als je maar drie of minder vragen goed hebt, ga je na niveau 1 om te maken. Als je zes vragen of minder goed hebt maak je niveau 2 en als je meer dan zes vragen goed hebt doe je niveau 3.
Instaptoets
De instaptoets is er om te kijken op welke niveau je bent. Met de oprdachten die je vervolgens zal maken zou je meer kunnen oefenen en de eindopdracht beter kunnen maken. Ten eerste maak je een instaptoets om te kijken op welk niveau je zit. Als je maar twee of minder vragen goed hebt, ga je na niveau 1 om te maken. Als je tussen de drie en vijf vragen goed hebt ga je naar niveau 2 en als je zes vragen goed hebt doe je niveau 3.
Niveau 1
Als je bij de instaptoets te veel fouten hebt gemaakt, maak je deze opdracht. Bij deze opdracht is het de bedoeling dat je voor jezelf nagaat wat de betekenis van de begrippen zijn zodat het voor jou te herkennen is.
Niveau 2
Met de volgende opdracht krijg je een tekst van mij om in te vullen. De tekst gaat over de stof die is behandeld, maar er missen een aantal begrippen. Surf na de volgende website om de ontbrekende woorden in te vullen.
Niveau 3
In de laatste opdracht ga je nog eens oefenen met het herkennen van vooroordelen.
In de volgende video wordt een liedje gezongen die over vooroordelen gaat. Je hoort dan ook de vooroordelen uit het liedje te zoeken. In totaal zijn het er vijf in de tekst terug te vinden.
En Vogue - Free Your Mind
Vertaling van het liedje:
Vooroordeel, schreef een liedje erover?
Wil je het horen? Hier gaat het
Bevrijd je geest
Ik draag strakke kleding en hoge hakken
Maar dat betekent nog niet dat ik een prostituee ben
Ik hou van rapmuziek, draag hip hop kleren
Maar dat betekent nog niet dat ik dope verkoop
Oh vergeef me alsjeblieft dat ik steil haar heb
Het betekent niet dat ik ander bloed in me heb
Ik hou misschien van een ander ras of kleur
maar dat betekent nog niet dat ik
mijn sterke zwarte broers niet mag
Oh lala, oh lala, oh lala, oh lala
Waarom oh waarom moet het op deze manier
Oh lala, oh lala, oh lala, oh lala
Voor je me begrijpt
moet je leren hoe je me moet zien
Bevrijd je geest en de rest volgt vanzelf
Let niet op kleuren, wees niet zo oppervlakkig
Bevrijd je geest en de rest volgt vanzelf
Let niet op kleuren, wees niet zo oppervlakkig
Dus ik ben een zus
Koop dingen contant
Dat betekent echt niet dat al mijn krediet op is
Dus waarom zou je discussiëren over mij en mijn tijd verspillen?
Omdat je denkt dat de prijs voor mij te hoog is
Ik kan niet kijken zonder bekeken te worden
Jij belde mijn zakenrelatie op voor ik me kon bedenken
Oh, nu dit standpunt,
waar maak je je druk om
Ik kan jouw mening niet veranderen,
jij kan mijn kleur niet veranderen
Eindopdracht
Zoals al eerder is genoemd, iedereen heeft vooroordelen die niet op feiten zijn gebasseerd. Met de laatste opdracht ga je hier dan ook wat mee doen. In het begin heb je een test gemaakt en met de stof die eerder is behandeld ga je er achter komen wat je eigen vooroordeel is. Je houdt een interview met iemand waar je een vooroordeel over hebt en hier ga je terug op reflecteren. De eindopdracht lever je in op padlet.com in.
In de volgende opdracht zou ik dan terug willen zien: ( een creatieve manier op padlet )
- Wat was uitslag van je test
- Wat is je vooroordeel
- Interview
- Reflectie
Aan de hand van deze opdracht krijgen jullie een cijfer
Succes met de opdracht!