Gebergtecyclus

Startpagina

Startpagina

Beste leerlingen van het Kesper College,

 

Welkom op de wikiwijs pagina. Deze pagina zal een verrijking zijn om kennis op te doen over het onderwerp gesteentecyclus. De stof zal overeenkomen met paragraaf 3 van hoofdstuk 2 uit jullie werkboek. Via deze weg gaan jullie je specificeren binnen de cyclus die een gesteente af kan leggen, met als doeleinde de classificatie van gesteenten overzichtelijk te krijgen.

Er zal variatie te vinden zijn in de manieren waarop er kennis opgedaan kan worden. Ten eerste zal er geschreven lesstof te vinden zijn. De teksten zijn door mij geformuleerd en daarbij probeer ik aan te sluiten op jullie wens om het toengankelijk en helder te formuleren. Ten tweede ik een kennisclip ontwerpen en uitdragen. Het vormt een alternatieve wijze om een meer visuele vorm van kennisoverdracht te realiseren. Ik weet van een aantal leerlingen dat zij dit een prettige manier vinden van kennis vergaren. Tot slot staan er zelftesten in, zodat je voor jezelf kunt kijken of je over voldoende kennis beschikt.

Ik hoop dat het een bruikbaar middel voor jullie is, waarbij het aantrekklijk is om te lerem. Ik wens jullie daarbij veel succes!

Lesstof

Himalaya gebergte

Via bovenstaande linkknop word je doorverwezen naar een visueel beeld van de Himalaya gebergte. Verken het gebied. Wat valt je op?

 

Endogene en exogene processen (krachten)
Het is een van de vele landschapsvormen die het uiterlijk bepalen van de aardkorst. De gesteente van de berg wordt bepaald door een aantal factoren. In de geomorfologie (bestudering van landschapsvormen) maakt men onderscheid tussen endogene en exogene processen. Voorbeelden van endogene processen, ook wel endogene krachten genoemd, zijn vulkanisme en platentektoniek. Bij platentektoniek wordt er door divergerende of convergerende plaatbewegingen nieuwe aardkorst gevormd. Het proces van platentektoniek leidt dus tot nieuwe vorming van de aardkorst.

Endogene processen/krachten leiden tot het afbreken van de aardkorst. Verwering en erosie zijn hierbij invloedrijke processen. Verwering zorgt voor de afbraak van gesteente, gestuurd door wind, water en ijs. Binnen de verwering kennen we een tweesplitsing tussen de fysische verwering en de chemische verwering. Verschil tussen beide ligt in de samenstelling van de gesteente: bij fysische verwering blijft de samenstelling hetzelfde en bij chemische verwering ontstaat een chemische reactie waardoor de samenstelling verandert. Erosie wordt eveneens aangevoerd door wind, water en ijs. Echter ligt de nadruk meer bij de transport wat leidt tot verplaatsing of zelfs verdwijnen van gesteente en sedimentatie. Je zou dus kunnen stellen dat verwering zorgt voor de troep en erosie het middel is om het schoon te maken.

 

Soorten gesteenten:

- Stollingsgesteente: ontstaat na afkoeling magma.

- Sedimentgesteente: ontstaat na het neerslaan van sedimenten.

- Metamorfgesteente: ontstaat na proces van metamorfose (hoge druk en hoge temperaturen).

 

 

 

 

Test jezelf

Extra lesstof

extra oefenen

extra uitdaging

eindtoets

  • Het arrangement Startpagina is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    luke eversdijk Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-12-22 11:23:58
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=yDSfHiZ_gv0
    https://www.youtube.com/watch?v=yDSfHiZ_gv0
    Video