Leefbaarheid

Leefbaarheid

Startpagina

Welkom!

Dit is de site waarmee jij de komende lessen drie lessen zelfstandig gaat werken. We gaan ermee in de klas aan de slag, maar ook thuis kan je er verder mee werken.

Het hoofdstuk 'Leefbaarheid' is het onderwerp. Je gaat per les één onderwerp behandelen, in totaal zijn er drie onderwerpen. We gaan het hebben over de leefbaarheid in Nederland. De deelonderwerpen zijn de leefbaarheid in Rotterdam, de bereikbaarheid in Nederland van en naar de steden en de groei- en krimpgebieden in Nederland. Op deze site vind je de lesstof over deze onderwerpen waarvan één onderwerp is uitgewerkt met een kennisclip, daarnaast kan je extra lesstof vinden om te oefenen of voor meer uitdaging. Uiteindelijk kan je jezelf testen en maken we via de site de eindtoets waar je een cijfer voor krijgt.

Naast dat het natuurlijk ontzettend leuk is om een hoofdstuk een keer op een bijzondere manier te behandelen, ga je leren hoe je zelfstandig een hoofdstuk kan doorlopen door middel van zelfstudie.

Het lesdoel is dat je na het doorlopen van de digitale lessen alles weet over wat leefbaarheid inhoudt, wat je van leefbaarheid merkt in Rotterdam en in groei- en krimpgebieden en hoe je dit merkt in de bereikbaarheid. 

Heel veel succes!

Lesstof

Het ontstaan van Rotterdam

Het ontstaan van Rotterdam

De historische binnenstad van Rotterdam ontstond aan de Rotte, een zijrivier van de Nieuwe Maas. Dit gebied noemen we de stadsdriehoek. In de stadsdriehoek lagen ook de eerste havens die Rotterdam ooit gehad heeft. Eeuwenlang is Rotterdam niet groter geweest dan deze stadsdriehoek. Na 1870 werd Rotterdam de belangrijkste aan- en afvoerhaven van industriegebieden zoals het Rührgebied, de havens werden hiervoor uitgebreid. Hierdoor kwam er veel werkgelegenheid in Rotterdam, veel mensen kwamen daardoor naar Rotterdam om te werken en er ontstonden een hoop woonwijken.

Stedelijke vernieuwing

Helaas werd de binnenstad van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog getroffen door een bombardement van de Duitsers. Op 14 mei 1940 werd bijna de complete binnenstad van Rotterdam verwoest. Om de binnenstad van Rotterdam weer op te bouwen kwam er stedelijke vernieuwing, dit ging in twee fases.

Fase 1 was na de oorlog tot 1980. Hierin werd de stad doelmatig en snel weer opgebouwd, hierdoor kwam er weinig sfeer in de stad. Mensen wilden er niet wonen en Rotterdam was echt een centrale zakenwijk geworden

De Markthal in Rotterdam
De Markthal in Rotterdam

Fase 2 was vanaf 1980. Het doel was vanaf nu om de stad aantrekkelijker te maken door wonen, werken en vrije tijd samen te voegen. Er kwamen nieuwe kantoren voor de commerciële dienstverlening en quartiëre sector. Ook werden er nieuwe woningen gebouwd en kwamen er een hoop voorzieningen. Al deze vernieuwingen pastten niet alleen in het historische centrum dus werd het stadscentrum uitgebreid. Een voorbeeld van het combineren van wonen, werken en voorzieningen is de Markthal. Hierin vindt je horeca, winkels en woningen.

De havens in de binnenstad waren te klein geworden voor de moderne schepen waardoor er herinrichting plaatsvond. De havens werden dichter bij de Noordzee geplaatst en de havens in de binnenstad kregen nieuwe functies en werden deel van het stadscentrum.

Aantrekkelijke stad

Doordat Rotterdam veel aantrekkelijker is geworden stijgt het inwonersaantal in Rotterdam. Veel mensen komen weer terug in de stad wonen, dit noemen we re-urbanisatie.

Daarnaast is Rotterdam ondertussen de modernste stad van Nederland geworden en ook steeds aantrekkelijker voor toerisme.

 

 

Leefbaarheid in Rotterdam

Leefbaarheid in Rotterdam

In Rotterdam zijn er veel verschillen in leefbaarheid, dat is goed te zien op het kaartje hieronder. Leefbaarheid is de mate waarin een woonwijk geschikt is om in te leven.

Leefbaarheid in Rotterdam

 

Wij gaan ons focussen op een wijk met een negatieve leefbaarheid: de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid. Dit is een wijk die is gebouwd rond 1900 voor alle havenarbeiders die in Rotterdam kwamen wonen voor de werkgelegenheid. Deze wijk is dus heel snel gebouwd en er moesten veel mensen wonen, de wijk is daardoor slecht en dicht op elkaar gebouwd en de meeste woningen zijn huurwoningen. Dit zijn ook de kenmerken van oude woonwijk.

Migranten

De Afrikaanderwijk heeft een grote verandering doorgemaakt. Er zijn namelijk veel (arbeids)migranten in de wijk komen wonen. Arbeidsmigranten kwamen in de jaren '60 en '70 om in Nederland te werken, ze waren goedkoop en gingen vooral het vuile werk doen wat de Nederlanders zelf niet wilden. Al deze migranten gingen in de de loop van de tijd een gezin stichten in de Afrikaanderwijk. Ook kwamen er veel illegalen en vluchtelingen wonen en zo bestond driekwart van de bevolking van de Afrikaanderwijk uit niet-westerse allochtonen, het werd een multiculturele wijk.

Achterstandswijk

De havens in het stadscentrum van Rotterdam waren te klein geworden. De havens, en het werk, verplaatsten zich zeewaarts. Ook gingen er veel banen verloren door automatisering. Veel inwoners van de Afrikaanderwijk werden werkloos, dit kwam vaak door het gebrek aan opleiding voor een ander soort baan. De inwoners die wel een baan hadden en genoeg geld wilden in een betere wijk gaan wonen en vertrokken, dit noemen we selectieve migratie. De inwoners die achterbleven waren vaak arm, werkloos en ongeschoold. Er kwamen problemen als criminaliteit en verloedering, veel woningen zijn te klein en vervallen. De Afrikaanderwijk werd een achterstandswijk.

Stedelijke vernieuwing

Er wordt hard gewerkt om de Afrikaanderwijk er weer bovenop te krijgen. Er worden een hoop oude- en slechte huurwoningen gesloopt en vervangen door nieuwe huur- en koopwoningen. Daarnaast worden er ook een hoop huizen opgeknapt, dit noemen we renovatie. Het is belangrijk dat er koopwoningen in de huis staan, dit zorgt er namelijk voor dat mensen met een goed inkomen ook in de wijk gaan of blijven wonen, deze mensen kunnen helpen de wijk te verbeteren. Ook wordt de inrichting verbetert. Er komt een betere verbinding met de hoofdwegen, er komt meer ruimte voor nieuwe woningen en komt er meer groen in de wijk. Als laatst wordt er ook aan betere voorzieningen gewerkt, zoals betere scholen, meer sportvelden en genoeg winkelmogelijkheden.

 

 

Bereikbaarheid van en naar de steden

Bereikbaarheid van en naar de steden

Nederland is dichtbevolkt, dit houdt in dat mensen dicht op elkaar wonen. Al deze mensen moeten naar hun werk en dit zorgt dus voor drukte in het verkeer. Vroeger woonde mensen vaak dicht bij hun werk maar tegenwoordig wonen mensen vaak buiten de stad, dit heet suburbanisatie. Vaak werken mensen in de stad en wonen ze buiten de stad, de afstand is dus langer geworden. Hierdoor moeten mensen vaak met het openbaar vervoer of auto naar hun werk. Maar ook bedrijven hebben besloten om zich buiten de stad te gaan vestigen, dit omdat de binnenstad steeds slechter bereikbaarheid is.

Mobiliteit

Mensen die reizen tussen hun woongemeente en werkgemeente noemen we forensen. Dit valt allemaal onder het woon-werk verkeer. Naast de beroepsbevolking reizen er ook veel studenten, scholieren of mensen voor hun vrije tijd tussen stad en dorp.

Mobiliteit betekent de verplaatsing van mensen en goederen met behulp van een vervoermiddel. De mobiliteit neemt in Nederlands toe, dit komt door een paar redenen:

- De groei van de bevolking

- De welvaart is gegroeid waardoor meer mensen een auto hebben

- Het aantal vrije dagen neemt toe

- Relatieve afstanden nemen af, je kunt dezelfde afstand in minder tijd afleggen. Meer mensen kiezen er dan voor om met de auto te gaan en hierdoor worden er dus meer kilometers afgelegd.

Files

Door de toenemende mobiliteit ontstaan er ook meer files. Er zijn meerdere maatregelen om de fileproblemen te verminderen.

 

Groei- en krimpgebieden

Groei- en krimpgebieden

Klik hier om de kennisclip te bekijken!

Test Jezelf

Diagnostische toets:Leefbaarheid

Extra Lesstof

Extra Oefeningen

Fijn dat je opzoek gaat naar extra oefening als het nog niet heel goed gaat. Door op deze link te klikken geef ik je wat handvaten om een samenvatting te maken. Probeer bij elk kopje informatie te zoeken en dit te verbinden. Succes!

https://mm.tt/1027807043?t=9XNvWZFkx7

Extra Uitdaging

Super dat je op zoek bent naar extra uitdaging als het goed gaat. We gaan hier kijken naar de leefbaarheid in de wijk waar jij woont. Volg onderstaande stappen en je weet straks van alles over jouw eigen woonwijk!

Ga naar deze link: https://www.leefbaarometer.nl/home.php

Vul jouw woonplaats onderin in en klik op 'Toon kaart'. Mocht jouw woonplaats nog niet tevoorschijn komen kijk dan even links op je scherm, daar kan je vervolgens de juiste woonplaats aanklikken. Nu zie je een kaart met de verschillen in leefbaarheid met rechtsonderin een legenda. Beantwoord onderstaande vragen over jouw woonplaats.

Vragen

1. Wat is jouw woonplaats?

2. Hoe is over het algemeen de leefbaarheid in jouw woonplaats?

3. Zijn er grote verschillen tussen de woonwijken?

4. Zoom eens in op jouw woonwijk, hoe is de leefbaarheid daar?

5. Hoe denk je dat het komt dat de leefbaarheid in jouw wijk positief of negatief is?

6. Ben je het eens met de beoordeling van de leefbaarheid? Waarom wel of niet?

7. Wat vind jij positief aan jouw woonwijk?

8. Wat vind jij negatief aan jouw woonwijk? Wat zou er dan moeten veranderen?

 

Klaar? Roep de docent erbij en laat diegene jouw gemaakte opdrachten zien.

 

 

Eindtoets

Klik hier om de eindtoets te starten. Succes!

  • Het arrangement Leefbaarheid is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Alicia Mijnans Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-01-29 08:17:42
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Leefbaarheid

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.