Inspraak

Inspraak

Inspraak 
De samenleving verandert. Toen men nog niet gewend was aan auto’s, waren er nauwelijks verkeersregels. Toen er veel auto’s kwamen moesten er regels komen. Zo kreeg verkeer van rechts voorrang en moesten auto’s stoppen voor een rood licht. Het moet dus mogelijk zijn om regels te veranderen. Er zijn afspraken gemaakt over hoe dat moet gebeuren en wie dat besluiten.
In Nederland mogen mensen meepraten over belangrijke beslissingen. Dat komt omdat wij in een democratie leven. We mogen stemmen over wie de baas over ons is. Dat is niet in alle landen van de wereld hetzelfde. In een aantal landen is er een leider die beslist wat er gebeurt. Dat noem je een dictatuur.
Elke school heeft ook de mogelijkheid tot inspraak. Als regels veranderen is het verstandig om naar iedereen die daar mee te maken heeft te luisteren. Dat hoort bij onze democratie. Inspraak is de manier waarop je invloed kunt uitoefenen. Inspraak kun je hebben door  tegen je mentor of tegen je teamleider te vertellen wat je wilt. Meestal gaat dat over dingen die je dagelijks meemaakt op school die even niet goed lopen.
Daarnaast is een medezeggenschapsraad (MR). Dat betekent dat sommige veranderingen alleen kunnen als je hebt mogen meepraten én stemmen of een advies hebt mogen geven. In de MR worden besluiten genomen die dingen voor de hele school regelen. Daar zitten ook leerlingen in. Hoe dit georganiseerd is hangt er van af. Sommige scholen werken samen met een grote groep andere scholen, sommige scholen werken alleen. De medezeggenschap wordt daaraan aangepast.

  • Het arrangement Inspraak is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2017-12-01 12:53:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
    Leerinhoud en doelen
    Aardrijkskunde; Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.