Vloggen met Moviemaker

Vloggen met Moviemaker

Inleiding

Wanneer je gaat vloggen of een filmpje gaat maken, moet je die vlog natuurlijk ook gaan bewerken. Met deze workshop help ik je om je vlog op een mooie manier te monteren en te bewerken.

Wanneer je met deze workshop begint, is het handig als je al wat filmmateriaal op je telefoon of camera gemaakt hebt. Nu begint pas het spannende gedeelte: je gaat je vlog/film in elkaar zetten! In dit stappenplan staan een aantal handige manieren om aan de slag te gaan met het monteren van je vlog.

Hieronder eerst nog even een inleidend filmpje over het maken van een vlog. In het filmpje geeft vlogger Niek tips bij het vloggen.

Kennismaken met Moviemaker

In de bovenstaande afbeelding zie je het startscherm van Windows Moviemaker. In het grote witte vlak ga je bezig met monteren. Verder staat met rode cirkels duidelijk aangegeven welke knoppen belangrijk zijn bij het monteren van je vlog.

  1. In dit zwarte vlak krijg je de preview van je vlog te zien. Als jij allemaal dingen toe gaat voegen (titel, filmpjes, muziek) in het grote witte vlak, wordt dat zichtbaar en hoorbaar als je op de playknop onder het zwarte vlak klikt.
  2. Met deze knop voeg je je filmpjes of foto’s toe.
  3. Dit is de titelknop. Hiermee voeg je de titel van je vlog toe.
  4. Met deze knop kun je muziek onder je filmpje zetten.
  5. Als je iets wilt inspreken bij een foto, kan dat via deze knop.
  6. De aftiteling komt aan het einde van je vlog. Hierin zet je bijvoorbeeld een bedankje, de namen van de mensen die in je vlog voorkwamen, en natuurlijk je eigen naam. De aftiteling voeg je toe met deze knop.

Starten met monteren

  1. Zet de filmpjes die je gemaakt hebt op de computer met een kabeltje. Je kunt ze natuurlijk ook mailen, het is maar wat jij het handigst vindt.
  2. Open het programma Windows Moviemaker op je computer/laptop. Met dit programma ga je jouw vlog bewerken.
  3. Wanneer je het programma opent op de computer/laptop, is er nog niet veel te zien. Je vlog begint natuurlijk met een titel. Deze voeg je in door linksboven in het menu op 'Titel' te klikken. Je kunt dan zelf een tekst schrijven.
  4. Als je een titel hebt toegevoegd, verschijnt in de bovenste balk automatisch een aantal nieuw menu's: 'Opties voor video' en 'Opties voor tekst'. In deze menu's kun je de achtergrond veranderen, de richting van de tekst bepalen, de weergaveduur aanpassen en veel meer dingen.

Filmfragmenten toevoegen

  1. Nu heeft je vlog/film nog weinig inhoud. Je gaat dus eerst jouw filmpjes toevoegen. Dit doe je door op 'Video of foto toevoegen' te klikken. Je zoekt dan jouw filmfragmenten op en selecteert ze.
  2. Zodra je een video of foto hebt toegevoegd, verschijnt er weer een nieuw menu in de bovenste balk: 'Opties voor video'. In dit menu kun je weer een aantal dingen aanpassen.
  3. Het is belangrijk dat de fragmenten in de goede volgorde gezet worden. Anders is je vlog niet goed te volgen. Je kunt de fragmenten gewoon verslepen en goed achter elkaar zetten.
  4. Je kunt in Windows Moviemaker ook leuke overgangen maken. Dit doe je in het menu in de bovenste balk, in het menu 'Animatie'.

Je film splitsen

  1. Soms is het begin van je filmpje helemaal goed, maar loopt het eind van je filmfragment helemaal in de soep. Windows Moviemaker heeft een functie die zo’n stukje film in tweeën kan zagen: de Splitsfunctie.
  2. Als je een fragment hebt toegevoegd, kun je deze afspelen tot het stukje waar het mis gaat. Als je bij dat stukje dan in het menu naar ‘Opties voor video’ gaat, kun je daar kiezen om het fragment te splitsen.
  3. Als je klikt op Splitsen, wordt het fragment in tweeën gezaagd. Het begin kun je dan houden, en het einde van het fragment kun je verwijderen door dit fragment aan te klikken en vervolgens op de ‘Delete’ knop op je toetsenbord te drukken.

Tekst toevoegen

  1. Soms is het handig om tekst toe te voegen aan je filmfragmenten. Je kunt bijvoorbeeld de locatie in de hoek aangeven (op school, thuis, bij de sportclub, bij opa en oma) zodat het voor de kijker duidelijk is waar jij je op dat moment bevindt.
  2. Je kunt tekst toevoegen door in het menu bovenin op ‘Bijschrift’ te klikken. Je kunt dan zelf een tekst invoeren en deze op het previewvlakje verplaatsen. De kleur kun je ook veranderen. Dit gaat net als met de titel in het menu ‘Opties voor tekst’.
  3. In dit menu's kun je ook weer de richting en de kleur van de tekst bepalen en de weergaveduur aanpassen.

Muziek toevoegen

  1. Als je een muziekje wilt toevoegen aan je vlog, klik je op de knop 'Muziek toevoegen' in de menubalk bovenin.
  2. Als je een album op je computer/laptop hebt staan, kun je die muziek selecteren om onder je fragment te plaatsen.
  3. Niet alle muziek is zomaar te verkrijgen om onder een vlog te zetten. Vaak moet je ervoor betalen. Er bestaan wel sites waarop je gratis muziek effecten kunt downloaden.  Als je een liedje van YouTube wilt gebruiken, moet je deze illegaal downloaden.
  4. Het geselecteerde muziekstukje zet je onder het fragment waar je die muziek wilt hebben.
  5. Dit stukje muziek kun je dan ook weer splitsen (zoals hiervoor staat beschreven).
  6. http://nl.audiomicro.com/ is een website met gratis te downloaden geluidseffecten.

Je film tussendoor opslaan

  1. Als je nog niet helemaal klaar bent met het in elkaar zetten van je vlog, kun je hem tussendoor opslaan. Dit doe je door bovenin het menu op 'Bestand' te klikken.
  2. Vanuit daar sla je je vlog op door op de knop 'Project opslaan' te klikken.
  3. Je geeft je vlog natuurlijk een naam zodat hij makkelijk terug te vinden is. Bijvoorbeeld je eigen naam (Vlog Pietje).

Je eindproduct opslaan

  1. Als je je vlog helemaal klaar hebt moet je hem natuurlijk opslaan. Daarvoor moet je bovenin het menu op 'Film opslaan' klikken.
  2. Je geeft je vlog natuurlijk weer dezelfde naam zodat hij makkelijk terug te vinden is.

Even herhalen

Handige tips

  • Kijk van tevoren eens naar filmpjes van bekende vloggers. Waar zetten ze muziek onder? Hoe zijn de overgangen? Zo kun je inspiratie opdoen voor jouw eigen vlog.
  • Let tijdens het vloggen op je cameragebruik en op het licht. Als je met tegenlicht gaat filmen, ben je zelf niet goed zichtbaar.
  • Schrijf je tekst op en oefen het een paar keer voordat je gaat filmen, zo loopt het vloeiender en ben je wat zelfverzekerder dan dat je het zo maar uit je duim moet zuigen.
  • Experimenteer met je camera. Als je de hele tijd je camera op een kast hebt staan, en dus telkens vanuit hetzelfde oogpunt filmt, wordt het voor de kijker al gauw saai.
  • Als jij eerst filmt dat je thuis bent en vervolgens naar je sportclub gaat, kun je natuurlijk niet fietsend naar je sportclub gaan vloggen. Je kunt wel een tijdsprong maken met een leuke afbeelding, zoals die van Spongebob, of een aantal foto’s met een muziekje eronder.

Kijk nog eens naar dit filmpje als je alles nog een keer wilt horen!

  • Het arrangement Vloggen met Moviemaker is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Esmé Sopacua Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-12-19 21:35:24
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze workshop is een stappenplan voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Met deze workshop leren kinderen om met het programma Windows Moviemaker een vlog of filmpje in elkaar te zetten.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    basisonderwijs, film, monteren, moviemaker, vlog, windows

    Bronnen

    Bron Type
    https://vimeo.com/204008367
    https://vimeo.com/204008367
    Video
    Kijk nog eens naar dit filmpje als je alles nog een keer wilt horen!
    https://www.youtube.com/watch?v=1hQ3dB4Gkk8
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.