Schatkist e-didactiek

Schatkist e-didactiek

Schatkist E-Didactiek

Mijn visie op E-Didactiek

Mijn visie op e-didactiek in het basisonderwijs

ICT in het onderwijs is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Er wordt meer en meer gebruik gemaakt van programma's op laptop's, op tablets en op het digibord. Door de verschillende programma's die de kinderen gebruiken hoeven de leraren minder na te kijken en hebben ze ook minder papier en administratiewerk. Het belangrijke aan E-didactiek is de verandering van lezen in boeken naar het kijken naar een digibord of naar een tablet of laptop. Het is namelijk voor een leerling makkelijker om naar het bord te kijken en voor de docent om zo uitleg te geven. Technologie wordt steeds belangrijker en er wordt steeds minder gebruik gemaakt van lesboeken. Zelfs wordt er gezegd dat we over een paar jaar geen gebruik meer zullen maken van boeken en schriften en volledig afhankelijk worden van de ICT in het onderwijs.  

Zelf vind ik ICT in het basisonderwijs erg handig. Zo kun je er heel veel verschillende dingen op doen zoals; lesjes geven, spelletjes doen, uitleg geven, gegevens doorgeven, leerlingvolgsystemen, toetsen invoeren, etc.

Een nadeel aan de toeneming van de ICT vind ik dat het alleen maar meer wordt. Dadelijk leren de leerlingen niet meer uit boeken maar alleen van bijvoorbeeld laptop's of tablet's. Dit kan problemen gaan geven voor de fijne motoriek van de leerlingen. Namelijk als er geen boeken of schriften meer gebruikt gaan worden, zullen de leerlingen met het schrijven gaan achterlopen of zullen zelfs niet meer leren hoe ze moeten schrijven.

 

Aandachtspunten van ICT in het basisonderwijs

Aandachtspunten bij ICT in het onderwijs

Bij ICT in het onderwijs zijn er veel punten waar rekening mee gehouden moet worden. Onder andere is dit het niveau van de leerlingen en de manier waarop je de ICT toepast. Het is belangrijk dat als je met een online programma werkt dat het wel aansluit bij het niveau en de interesse van leerlingen.

Zorg dat je de programma's die je wilt gebruiken zelf goed bekeken hebt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zorg ook dat je het benodigde materiaal al bij de hand hebt zodat er eigenlijk niets meer mis kan gaan.

Wat kun je doen met ICT in het basisonderwijs

Er is tegenwoordig voor elk vak/onderdeel wel een app of programma wat erbij past. De vraag blijft wel: Hoe zet je ICT nu nuttig in zodat de kinderen er iets van leren en ze het interesant blijven vinden?

Met ICT in het onderwijs kun je veel, bijvoorbeeld:

- Lesjes geven: Je kunt lessen voorbereiden met bijvoorbeeld PowerPoint, Word, of een door de school aangeboden programma.

- Spelletjes doen: Als ontspanning kun je de leerlingen een educatief, of juist geen educatief spel aanbieden.

- Uitleg geven: Je kunt een uitleg voorbereiden door deze zelf te maken of uit een door de school aangeboden programma te halen.

- Gegevens doorgeven: Via e-mail, klasbord, of bijvoorbeeld de school website, kun je heel gemakkelijk gegevens uitwisselen met ouders en andere docenten.

- Leerlingvolgsystemen: Op elke school heb je een leerlingvolgsysteem, bijvoorbeeld 'bosos', hiermee kun je een leerling op de voet volgen, dit is ook handig als een leerling van school wisselt aangezien je dan alle gegevens al op een rijtje hebt en precies weet waar een leerling staat en wat deze nodig heeft.

- Toetsen invoeren: Op elke school moet je toetsen invoeren, dit kan verschillen per school. Een voorbeeld hiervan is 'Pernassys'

Het antwoord op de vraag van net is eigenlijk vrij simpel. Als je een programma gebruikt dat goed aansluit bij het ontwikkelingsniveau en interesses van de leerlingen ben je al een heel eind op weg. Je kunt de programma's inzetten om de kinderen meer te laten oefenen met bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld bij het programma van Veilig leren lezen. Daar kunnen kinderen uit groep 3 de letters en de woorden flitsen zodat ze dat ook meer gaan onthouden en gaan toepassen bij het schrijven van de letters en woorden.

T-pack test

Mijn uitslag op de T-pack test

Uitslag T-pack test
Uitslag T-pack test

Reflectie op mijn T-pack

Het beste scoorde ik op PK, Pedagogische Kennis

Het slechtste scoorde ik op PTCK, TPK, TCK, PCK

Een leerdoel voor mezelf is om beter op de hoogte te worden van ICT toepassingen die ik kan gebruiken om leerlingen inzicht te geven.

Digitale tools waarmee ICT ingezet wordt om het leren in het basisonderwijs te ondersteunen

Klasbord

Klasbord uitlegvideo

Klasbord is een app op de telefoon. Deze is gratis. Klasbord is bedoeld voor ouders van kinderen uit de klas en de docent zelf. Via klasbord kunnen er berichten en foto's veilig gedeeld worden. Wat een pluspunt van klasbord is, is dat je op een andere manier in contact komt met de ouders dan bijvoorbeeld via de mail. Ook kun je heel snel de ouders benaderen (voor bijvoorbeeld een noodoproep, bijvoorbeeld als er te weinig hulp is). Een nadeel is is dat je offline de app niet kunt gebruiken. Ook is het een nadeel is dat je een telefoon nodig hebt om de berichten/foto's te bekijken.

Klasbord

Mentimeter

Mentimeter uitlegvideo

Bij mentimeter kun je ervoor kiezen om de leerlingen hele zinnen of in een paar steekwoorden hun antwoord op te schrijven. Het doel van Mentimeter is dat je je mening kunt geven over verschillende onderwerpen. Wat ik een voordeel vind aan Mentimeter is dat het anoniem is zodat wat er word gevraagd ook prive blijft. Wat ik een nadeel vind aan Mentimeter, is dat je maar een beperkt aantal woorden kunt gebruiken. Ook is het een nadeel dat je een account moet aanmaken.

http://mentimeter.com

Wikiwijs

Wikiwijs uitlegvideo

Wikiwijs is een website waarmee je lessen of opdrachten kunt maken en deze opslaan in mappen/arrangementen. Wikiwijs is geschikt voor basis/middelbaar onderwijs maar ook mbo en hbo. Wikiwijs is handig omdat je lesmateriaal kunt opzoeken en je lessen goed kunt voorbereiden. Wat ik een nadeel vindt aan Wikiwijs is dat als je geen internet hebt je ook niet je lesmateriaal kunt opzoeken. Ik vind Wikiwijs persoonlijk wel erg handig om opdrachten te maken en ik vind het ook handig dat je van verschillende onderwerpen lessen en opdrachten kunt vinden waar je veel inspiratie uit kunt halen voor je eigen les of opdracht.

Wikiwijs

Gynzy

Gynzy uitlegvideo

Gynzy is een programma waarmee je kunt oefenen op vak- en lesgebieden zoals aardrijkskunde, rekenen, taal en schrijven. Ook kun je zelf tabbladen maken en die indelen hoe jij het fijn vind. Je hebt verschillende tools die je kunt gebruiken om een les te geven zoals een stoplicht of een timer. Veel scholen maken gebruik van dit programma. Ik vind dit een heel handig programma om mee te werken omdat er heel veel tools opstaan maar ook spelletjes voor tussendoor of voor als de kinderen onrustig zijn of zich niet kunnen concentreren (zoals energizer).

Gynzy

123zing

123zing uitlegvideo

123zing is een site waarbij je heel gemakkelijk liedjes kan opzoeken over verschillende onderwerpen, die in het onderwijs voorkomen, zoals een opruimlied of een liedje over de seizoenen of een liedje die je in een engelse les wilt gebruiken. Het is geschikt voor alle groepen. Het voordeel aan deze site is dat er voor elk onderwerp wel een liedje is wat je de kinderen kan aanleren. Wat een nadeel is, is dat je er geld voor moet betalen en dat het ook alleen maar liedjes zijn, je kunt er niets anders mee doen. Vaak is het zo dat 123zing vanuit de school wordt aangeboden. Het lijkt mij een handig programma om de kinderen liedjes aan te leren en het helpt ze om de liedjes beter te kunnen onthouden.

123zing

Kahoot.it

Kahoot uitlegvideo

Kahoot is een website die vaak gebruikt wordt in lessen. Bij Kahoot kun je een quiz maken, maar ook bijvoorbeeld een peiling, dit kun je bijvoorbeeld doen met multiplechoice vragen. De leerlingen/studenten kunnen de vragen beantwoorden door middel van het kiezen van het juiste antwoord op hun telefoon, tablet of laptop. Elk antwoord heeft een eigen kleur/figuur. De bedoeling hiervan is om te controleren of de lesstof goed wordt onthouden. Kahoot vind ik handig, vooral voor leerlingen van onze leeftijd (rond 18 jaar) of de leerlingen van de middelbare school omdat vrijwel iedereen tegenwoordig een telefoon heeft en dus ook mee kunnen doen.Ook is het leuk voor zowel de uitvoerders als de opdrachtgevers. Wel vind ik een nadeel dat je wifi nodig hebt om kahoot uit te kunnen voeren.

Kahoot

Pinterest

Pinterest uitlegvideo

Pinterest is geschikt voor iedereen. Je kunt Pinterest gebruiken om ideeën op te doen over verschillende onderwerpen bijvoorbeeld recepten of knutselactiviteiten, maar ook voor alledaagse dingen. Het handige aan Pinterest is dat er zoveel verschillende ideeën op staan. Vaak vind je wel wat je moet hebben omdat er heel veel informatie op staat. Iedereen kan op Pinterest ideeën posten. Wat wel een nadeel kan zijn, is dat er niet altijd een beschrijving bij de opdracht of het idee staat, waardoor je niet goed weet wat je precies moet doen, maar meestal kun je aan de hand van de plaatjes erg ver komen. Wat ik een voordeel vind aan Pinterest is dat je alles wat je opzoekt, in mapjes kan zetten en die later op je profiel weer kan terugvinden, zo kun je alles ordenen.

Pinterest

Snappet

Snappet uitlegvideo

Snappet is een programma online die wordt gebruikt door de groepen 3 t/m 8, voor de vakken Rekenen, Taal en Spelling. Het programma wordt gebruikt door de leerlingen zelf op een tablet. Dit is erg handig want, zo worden de opdrachten door het systeem nagekeken, zodat de docent dat niet achteraf hoeft te doen en het kind meteen zelf kan zien waar hij/zij moeite mee heeft. Wat wel een nadeel is is dat je een goede wifi verbinding nodig hebt om het programma goed te kunnen gebruiken.

Snappet

Leraar24

Leraar24 uitlegvideo

Leraar24 kan gebruikt worden door alle leeftijden. Het is handig als je te maken hebt met het onderwijs of er meer over wilt weten. Het geeft je veel informatie over de verschillende leer- en vakgebieden. Wat handig is, is dat alle informatie wordt geüpload door leraren zelf. Je kan hierop reageren en je kunt vragen stellen over de inhoud van een onderwerp of andere gegeven informatie.

Leraar24

WRTS

WRTS uitlegvideo

WRTS is een website waar je zelf woordjes en zinnen in kan zetten. Zo kun je verschillende talen gemakkelijk leren. Een voordeel aan WRTS is dat je gemakkelijk je woordjes kan oefenen. Een nadeel is wel dat je zonder wifi niet kunt oefenen. Ook moet je precies opschrijven wat je zelf hebt ingevoerd, hierdoor loop je kans op spelfouten.

WRTS